Előző
Következő
új cikk

Belföld

Felpöröghet a Csatáry-ügy: úgy tűnik, a gettóparancsnokot Pécsen is elítélték

hvg.hu|2012. aug 19. 08:08
[A+ A-]
A jelek szerint szorul a hurok a vádak alapján 16 ezer zsidó deportálásban segédkező Csatáry László körül: előbb kassai perének jegyzőkönyve lett meg, aztán egy plakát "tanúskodott" ellene, most pedig Balassa Zoltán arról beszél, hogy Csatáryt Magyarországon is elítélték.
Újabb adatokra derült fény a Csatáry-ügyben. Balassa Zoltán történész szerint több kassai dokumentumból is az derül ki, hogy nem csak az akkori Csehszlovákiában, hanem Magyarországon is elítélték Csatáry Lászlót. Ha ezt a levéltári adatok is alátámasztják, akkor az bizonyítékként szolgálhat az egykori gettó-parancsnok ellen, írja a hvg.hu. Balassa úgy tudja: Csatáryt 1945-ben, Veszprémben letartóztatták, majd Pécsen 20 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám Csatáry már a tárgyalás előtt megszökött.

Balassa Zoltán az akkori csehszlovák hírügynökség archívumában talált egy 1945 június 24-i tudósítást, ami azt írta, hogy Veszprémben letartóztatták Csatáry László rendőrkapitányt. Eszerint viszont nem távozhatott 1944-ben Magyarországról.

Emlékeztetőül: a 97 éves Csatáry László ellen a Simon Wiesenthal központ 2011 őszén tett feljelentést. A központ szerint Csatáry emberiség elleni bűncselekményt követett el, amikor 1944-ben a kassai gettó parancsnokaként közreműködött közel 16 ezer zsidó deportálásában. Júliusban a The Sun újságírói budai lakásában azonosították az idős férfit, aki ekkor már a Wiesenthal központ náci háborús bűnösöket tartalmazó listájának első helyén állt. A budapesti ügyészség nem sokkal ezután házi őrizetbe helyezte Csatáryt és nyomozást indított ellene.

A Csatáry László elleni vizsgálatban, írja a hvg.hu az eddigi legfontosabb bizonyítéknak az 1948-as kassai per tekinthető, ahol a volt gettó-parancsnokot távollétében halálra ítélték. Korábban arról szóló hírek láttak napvilágot, hogy a szlovák levéltárakban nincs nyoma a rendőrparancsnok elítélésének, június 26-án azonban előkerült a per teljes jegyzőkönyve a halálos ítélettel és több szemtanú terhelő vallomásával. Csatáry tagadja, hogy gettóparancsnok lett volna, ám az Országos Széchenyi Könyvtár aprónyomtatvány gyűjteményében talált 1944. május elsején keltezett hirdetmény egyértelműen alátámasztja, hogy ez mégis így volt. A korabeli "plakát" elrendeli Kassa területén a "zsidófajú egyének" elkülönítését és megállapítja a gettó területét, a hirdetmény alján szerepel Csatáry László neve is - derül ki az Index augusztus 1-i cikkéből.

Az eddigieken túl, ha valóban sikerülne bebizonyítani, hogy Pécsen is elítélték az egykori rendőrfogalmazót, akkor ez alátámaszthatja bűnösségét, továbbá a Magyarországon lévő korabeli dokumentumokból új fejlemények is kiderülhetnek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (23)

A hozzászóláshoz .

Geronimo 2012.08.21. 13:43
Tetszik ez az újabb felfedezés! Most még fel kell tár, hogy a bushman-négerek, az inuitok és az odzsibve -indiánok
mikor-miért ítélték kétszeresen halálra Csatáry Lászlót?
blaskagabriella 2012.08.20. 05:32
a háborús és NÉPELLENES bűnök soha nem évűlnek el!!!!!! ezt jó ha a nagyvezír észbe tartja!!!!!!!!!!!!!!!! /már ha van neki/
cirmos10 2012.08.19. 23:06
Ezek a csendőrparancsnokok csupa jószívvel áldott , isten kegyeltjei voltak, sőt Horty is a fehér ló lovaglásával foglalkozott, s nem veretett nyomorékra embereket, mert nem éljenezték ??? Mert kenyeret mertek kérni !!! Földmunkás lázadás !!!! Aztán beállították kommunista lázadásnak, mert ugye az mindjárt más...akkor lehet embereket kínozni , helyszínen agyonlőni , bíróság nélkül , vagy vérbírósággal elitélve, un. rögtönitélő bíróság... Ezek a fasiszták ki élték magukat az embertelentelenségben. Igaz, hogy Rákosiék igyekeztek törleszteni, de negyedét sem tették mind annak mit Horty csendőrsége... Most meg a Fidesz- Jobbik paktum ezeket mentegeti és állít szobrokat, nevez el tereket, a helyett , hogy azt kellene velük tenni, amit ők tettek a kiszolgáltatott emberekkel...
asterix69 2012.08.19. 20:42
jimmyloe
akkor minden ok mert nàlunk nincs jogàllam !
jimmyjoe 2012.08.19. 14:45
Börtönbe a bűnösökkel - de csak akkor, ha valóban bűnösök. Birósági-, jogszerű itélet nélkül senki se mehet börtönbe, végül is ez a jogállam alapvető eleme, nem de bár?!
apoka 2012.08.19. 13:30
Hányszor ítélték már el? Mi a bizonyíték, hol a bizonyíték, hol vannak tanuk? Nem védeni akarom, de az akkori un. népbíróságok ítélete politikai megrendelésre született. Bizonyítékok alapján kell elítélni, ami már nem lesz.
hiteles 2012.08.19. 12:50
Szerecsen mosdatók figyelem!!!!!!!!!
Ha nem volt bűnös miért ítélték halálra Szlovákiában? Mert Magyar volt? No ne már.
Aztán miért kellett neki álnéven Kanadába szökni?És onnan miért toloncolták ki?
Tehát ha nem BŰNÖS a szegény bácsika a kérdésekre mi a válasz?
Szívrepesve várom főleg a fő fő okos AGRICOLÁTÓL!!!!!!!!!!!
Arady 2012.08.19. 11:43
Ez a "bácsika" aki csak 17500 ember - férfi nő kisgyerek - brutális legyilkolásában segédkezett ma is habos kakaót reggelizett, olvassa a lapokat - az itt mantrázó szélsőjobbosokat, és jót derül a honi szájtépő igazságszolgáltatáson.
Cseppet sem érdekli hogy csokitolvaj kiskölyköket visznek bilincsben rabosítani közben a rendőrségre.... sőt a szabadságuktól is megfosztanak kolbásztolvajokat, akik a" NER alapegységében" a CBA-ban akarták "csillapítani" az éhségüket....

HA ez nem az én hazám lenne sírva röhögnék rajta. Így csak undorodom.

NNNA! Mert írni se tudok a felháborodástól.
Arady 2012.08.19. 11:41
Ez a "bácsika" aki csak 17500 ember - férfi nő kisgyerek - brutális legyilkolásában segédkezett ma is habos kakaót reggelizett, olvassa a lapokat - az itt mantrázó szélsőjobbosokat, és jót derül a honi szájtépő igazságszolgáltatáson.
Csappet sem érdekli hogy csokitolvaj kiskölyköket visznek bilincsben rabosítani közben a rendőrségre.... sőt a szabadságuktól is megfosztanak kolbásztolvajokat, akik a ENR alapegységébwn a CBA-ban akarták csillapitani az éhségüket....

HA ez nem az én hazám lenne sírva röhögnék rajta. Így csak undorodom.
viennacalling 2012.08.19. 11:20
[miki1111] [2012.aug.19. 09:36]
"...Sok ujsagirok eböl penzt csinal..."

A dögök! Kitalálnak mindenféle maszlagot, kipécéznek egy ártatlan nyugdíjast és seperc alatt nemzetközileg kikiáltatják gyilkos náci vérebnek.
Mindenki belemegy, együtt üldözik a bácsit, aki csak át akart menni a zebrán.
Aztán döl a lé az újságírókhoz, tiszta oligarchák lesznek lassan töle.
Hát nincs igazuk?
viennacalling 2012.08.19. 10:58
Valaki vágja már hátba ezt a Csatáryt, amúgy rendesen, magyarosan, nagy svunggal. Hogy megakadjon benne a levegö.
Csak úgy barátilag...
viennacalling 2012.08.19. 10:56
miki111,
Nem úgy vágod a magyart ahogy kellene, fószerkám.
Az ideológiádról most nem beszélünk, mert az Hozzád tartozik és olyan jeleket adsz magadból, magadról amilyeneket akarsz,
de nagyon bánccsa mán a fülünket a dolog nyelvtani része.
Ismered a magyar humort? E?
Azt a részét, hogy " báncsa a fülemet"
?
Bruhaha
paladin 2012.08.19. 10:53
Jövő héten pedig egyértelmű bizonyíték lesz arra hogy már Pekingbe is elítélték!!!
Már 2006-ban, is feljelentették, itt volt, még sem került biróság elé!!
viennacalling 2012.08.19. 10:51
[miki1111] [2012.aug.19. 09:27]
"...Ha valoban bunös let volna akor letartoztatak volna mar reg es eliteltek volna ..."

---Anyukád jól van? Örül a fiának. Jól teszi.....:-(

"...minden mas csak ures pletyka..."

--- Heil! Hej, hej, mikiszáztizenegy

"...vakloszinuleg artatlan ...."

---Hááát, vak ló szinüleg ártatlan lehet...egen...
Recsanoka 2012.08.19. 10:46
transit 9:45 ! Örülök, hogy elmondtad az én véleményemet is, teljes mértékben egyetértek Veled!
Annyival azért kiegészíteném, hogy azt sem érdemelte meg, hogy ilyen hosszú életű legyen
ennyi szörnyű, brutális cselekedet után, amikre ugye nem húzható rá, hogy hirtelen felindultságból
tette amit tett. Nagyon is tudatában volt , és összehangolva együttműködött a náci gépezettel.
Legalább az élete utolsó éveiben érezze a gyűlöletet, megvetést, amit egyértelműen még mindig
kevés büntetésnek tartok! Szeretném a szemén azt a félelmet látni, amit a zsidók és más
foglyok szemén lehetett látni a kivégzőosztag vagy a gázkamra előtt!
jimipapa 2012.08.19. 10:01
[miki1111] [2012.aug.19. 09:27]
Ha valoban bunös let volna akor letartoztatak volna mar reg es eliteltek volna """""""""""""

Suttyó miki, jó volna, ha nem lennél egy náci védő surmó, az volna ...........volna................ volna ............!
transit 2012.08.19. 09:45
Az nem érdekes, hogy minden bizonyíték épségben megmaradt-e, sem az, hogy mennyire büntetik, vagy börtönben tölti-e utolsó napjait. Bár egyes kommentelők mentegetni próbálják a menthetetlent, Csatárynak tudnia kell, hogy gaztettei a magyar nemzet ellen nincsenek elfeledve, s érezze, hogy ő a magyar nemzet szégyene.
nemezanevem 2012.08.19. 09:42
off
Jó lett volna, ha legalább magyarul megtanult volna...volna....volna...volna....volna....
miki1111 2012.08.19. 09:36
Sok ujsagirok eböl penzt csinal es kulönösebben nem erdekli öket mi törtenik csak eladni akarjak az ujsagokat
miki1111 2012.08.19. 09:27
Ha valoban bunös let volna akor letartoztatak volna mar reg es eliteltek volna
minden mas csak ures pletyka az bulvaujsagok cikeznek rola mar a haboru utan megtettek volna de semikepen sem vartak volna enyi evet vakloszinuleg artatlan . kulömben börtönbe tettek volna az auszrtarlok