Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fővárosi Cigány Önkormányzat: Igenis van jobbikbűnözés!

Népszava|2012. aug 19. 12:31
[A+ A-]
A Jobbik a legutóbbi időkben túl sok pofont kapott ahhoz, hogy úgy véljék, megtépázott renoméjukat újfent a cigánykártya előhúzásával állítsák helyre -állítja Makai István a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke. A fővárosi roma vezető szerint ez nem más, mint jobbikbűnözés.
A BRFK bűncselekmény hiányába megszüntette a Fővárosi Cigány Önkormányzat ellen folytatott nyomozást. Megnyugodott?
Nem is voltam emiatt nyugtalan. Már hetekkel korábban elmondtam egy interjúban, hogy az ügy ezzel fog zárulni. A Fővárosi Cigány Önkormányzat végig következetes volt. Arról beszéltünk, hogy önkormányzatunk nem követett el semmilyen bűncselekményt, ez be is igazolódott, ahogy mondta, a BRFK bűncselekmény hiányában szüntette meg nyomozást. Az ellenünk indított lejárató kampánynak az volt a célja, hogy a Fővárosi Cigány Önkormányzat rossz hírét keltse és kriminalizálja rajtunk keresztül a hazai cigányságot. Az FCÖ gazdálkodása tiszta, világos, átlátható, bárki számára hozzá férhető, ezt is többször elmondtam. Azt gondolom, hogy árnyékra vetődtek azok, akik ebből politikai hasznot akartak kovácsolni. Mi a törvény és törvényesség oldalán állunk.

Számított a Jobbik támadására, illetve számít tőlük további támadásra?
Nem gondolom, hogy abba fogják hagyni. A Jobbik a legutóbbi időkben túl sok pofont kapott ahhoz, hogy úgy véljék, megtépázott renoméjukat újfent a cigánykártya előhúzásával állítsák helyre. Ezt láthattuk Devecseren, és látni fogjuk még számos településen, ahogy a Jobbik és csatlós szervezetei felvonulnak, hergelik a többséget a cigányok ellen. Két év van a választásokig, szerintem hasonló, vagy durvább helyzetek is előfordulhatnak a devecserinél. Ezért is fordultam levélben Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökéhez, és kértem, hogy szerezzen érvényt a törvényeknek, vessen véget a szélsőjobboldali masírozásnak, a jobbikbűnözésnek, és ezért tettem büntetőfeljelentést.

A saját eszközét kívánja a Jobbik ellen fordítani a "jobbikbűnözés" fogalommal?
Ez egy politikai fogalom. Azt jelenti, hogy a Jobbikot politikai és ezzel párhuzamosan anyagi haszonszerzés motiválja, hogy származási alapon tisztességes magyar állampolgárokat alaptalanul vádoljon. Erre példa a legutóbbi devecseri-ügy, de a legemlékezetesebb a Gyöngyöspatai akciójuk, ott sikerült megszerezniük a polgármesteri széket is. Csak a vak nem látja, hogy mi a szándékuk.

Ha már szándék, mi lehet a kormány szándéka a választáshoz kötött regisztrációval? Szinte szó sem esik róla, hogyha a romák a nemzetiségi listára szavaznak, akkor nem szavazhatnak a pártok országos listáira, csak a pártok egyéni képviselőjelöltjeire.
A helyzet még ennél is rosszabb. A jelenleg hatályos nemzetiségi törvény szerint ugyanis az úgynevezett kedvezményes mandátumért csak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), illetve az országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatnak jelölteket. Más nem. Elég könnyű így kitalálni, hogy vajon ki lesz vajon az ORÖ jelöltje. Ráadásul ezzel a kormány két legyet üt egy csapásra, hiszen teljesítheti a régóta ígért kisebbségi parlamenti képviseletet, és saját emberének is talál helyet a 2014-től jóval kisebb Országgyűlésben.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat és a szintén általam vezetett Roma Polgári Tömörülés kezdeményezte is a nemzetiségi törvény módosítását, aláírást gyűjtöttünk annak érdekében, hogy ez a jogszabály módosuljon, hiszen nemcsak azzal van alapvető problémánk, hogy a regisztráció milyen formában és hogyan kerül bevezetésre, hanem azzal is, hogy mindenki mást kizár belőle. A mi javaslatunk lényege az, hogy minden olyan társadalmi szervezet, amely kellő ajánlást tud gyűjteni a roma szavazók köréből, az állíthasson listát. A jelenleg tervezett egyetlen mandátum helyett pedig arányosan nőjön a mandátumok száma, tehát, ha valakire mondjuk 5 ezer szavazat érkezik, és ez egy mandátumot jelent, akkor 50 ezer szavazat az legyen ezzel arányos. Mint ahogy a rendes választási rendszerben is így van, és nem korlátozzák a megszerezhető mandátumok számát.

Nemrég egyeztetett Orbán Viktor és Farkas Flórián az eddig elvégzett és a következő két évben adódó roma feladatokról. Meghívták, ott volt a találkozón?
Nem voltam, nem tudom mi történt a konzultáción. Hiányolom az egyeztetéseket, nem kellene elfelejteni, hogy a Fővárosi Cigány Önkormányzat mégis egy 200 ezres roma közösséget képvisel. Én azt gondolom, hogy ennek megfelelően kellene az FCÖ-t bevonni a romákat érintő döntések előkészítésébe, végrehajtásába. Még várat magára a megkeresés a kormányzat és az Országos Roma Önkormányzat részéről is.

Mikor találkozott utoljára Farkas Flóriánnal?
Nem tudom megmondani az idejét. Nagyon-nagyon rég. Kezdeményeztem az ORÖ-vel egyeztető tárgyalást, hiszen mi is szerettünk volna a kormányzat és az ORÖ között meglévő együttműködésbe bekapcsolódni. A foglalkoztatás, a foglalkoztatási képzési programok minket is érintenek. El is kezdődött egyfajta megbeszélés, de ez valahogy elhalt.

Ha ez az alapvető együttműködés hiányzik, milyen jövője lehet az önök önkormányzatának?
Nem akarok panaszkodni, az emberek egész egyszerűen immunisak arra, hogy egy roma szervezet pénzügyi problémákkal küzd, csődhelyzetben van ésatöbbi. Ezt szokták meg, és már csak legyintenek rá. A főváros vezetői azonban tisztában vannak azzal, hogy a mi foglalkoztatási programunk túlmutat az eddig megszokott közmunka programoknál, én az elsődleges munkaerőpiacra vezető programokban gondolkodom, ezeket terveztem meg. A Fővárosi Cigány Önkormányzat eddig komoly sikereket ért el a Roma Felzárkózás Európai Modelljének kidolgozásával és bevezetésével, többszáz roma és hátrányos helyzetű embert hoztunk helyzetbe. Jelenleg ennek a modellnek több mint 40 országos jelentőségű cég a támogatója. Sokak szemét csípi hogy lehet elérni sikereket munkával is.


Mégsem tüntetnek a romák Devecseren

A korábban kilátásba helyezett békés ellendemonstrációjukat vélhetően mégsem tartják meg a romák Devecseren. Ismert, két héttel ezelőtt a Jobbik és hozzájuk köthető szélsőjobboldali csoportok - az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye is - vonultak fel a településen, és a halálbüntetés visszaállítását követelve köveket és betondarabokat dobáltak a helyi romák házaira.

Üres frázisokkal ad választ a kormány a szélsőjobb devecseri fenyegetésére


A kormány az Amnesty International (AI) levelére reagált, amelyben a nemzetközi jogvédő szervezet hangsúlyozta, a magyar hatóságoknak többet kell tenniük a roma közösségek megvédéséért. A kormány válasza szerint "nem tolerálja kisebbségek és etnikai csoportok bármiféle fenyegetését." A közösség életének megbolygatására tett kísérletekre válaszul a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a bűncselekmények - köztük a polgárőrök által elkövetettek - megakadályozása érdekében, és nem engedi, hogy kvázi paramilitáris csoportok kikezdjék a jogrendet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (31)

A hozzászóláshoz .

barguzin 2012.08.20. 12:14
A romák közül is nagyon sokan asszimilálódtak, nagyon sokan meg nem. Utána lehetne nézni ennek is. Most a szakadék szélére terelték ôket, s csodálkoznak, hogy nem akarnak önként leugrani. Komplex programok kellenek, kézen kell fogni ôket, különben óriási gondok lesznek. A pénz önmagában nem elegendô.
hungaria 2012.08.20. 09:49
A romák utálnak minket mi meg utáljuk őket.Ők nem vallják magukat magyarnak ha nem cigánynak,nem tartoznak hozzánk és nem alkalmazkodnak senkihez.Akkor mit keresnek itt?Menjenek vissza indiába ahonnan jöttek és ahol annak idején maga az indiai zavarta el,mert alattvaló volt.Arra jó a magyar,hogy ingyen élősködjenek,arra nem,hogy együtt egymásért.
A jogait milyen jól ismeri de a kötelességeit gyorsan elfelejti.Mondhat bárki bármit,a gondolkodásuk és ricsajos
alattvaló viselkedésük undoritó.
Arady 2012.08.20. 08:29
Egyszerűen nem értem hogy miért nincsenek vagy 200-an letartóztatva??
Vagy nincs hely a gyorshajtók és tilosban parkolók miatt?? Vagy a rendőrségen mindenki csak a traffipaxhoz ért, és senki a náci randalírozók elfogásához??

Pedig nem ártana ha a nemzetközi jog védelmében legalább a főkolomposokat becsuknák pár évre. Igaz nem sietnek, mert ez Orbán nemzetközi megítélésén már semmit se javítana...
viennacalling 2012.08.19. 23:06
jimmyjoe] [2012.aug.19. 19:11]
Igen.
tibors 2012.08.19. 20:19
"Sokak szemét csípi hogy lehet elérni sikereket munkával is."

Jobb lenne, ha nemcsak "munkával is"-ben gondolkozna, hanem "munkával"!
colorado 2012.08.19. 20:13
justitio65!
Mi lenne az adminisztratív megoldás? Adminisztratív megoldás a lágerbe zárás, családok szétválasztása, sterilizálás. Melyikre gondolt?
ferooo1 2012.08.19. 19:43
17 Gárdistát ?????
17 gazembert !!!!!!
ferooo1 2012.08.19. 19:42
Spiró György: Jönnek

Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint,

füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból,

csönd van. Senki se pisszen. Alantról

kevéske hűlt költő csontujja int.

Ó, ha gyilkolni szabadna újra,

csámcsogva, hersegve szívnák a vért -

miért is? ki tudja. Trianonért? -

mered pár utcanév pici csontujja.

Ez olyan klima: itt folyton beborul,

ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,

hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,

és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,

hogy bebizonyitsuk:

nemcsak a szemetek tudnak magyarul.
Trepse 2012.08.19. 19:08
A következő város Cegléd.Ott egy spontán tüntetéssel kezdődött.Az emberek a nemlétező romabűnözés ellen tiltakoztak.Meg az impotens rendőrség ellen.Senki sem segít nekik.Most forrnak az indulatok,a Gárdisták mellé betelepedtek a romák.A hírek szerint 17 Gárdistát 70 roma akar megtámadni.Remélem a hírből semmi sem igaz.Mert akkor annak nagyon csúnya vége lehet.
Ratkosrac 2012.08.19. 19:05
A TV-t a jobbik- fidesz idiótái gyújtották fel! Igaz samsem!?
viennacalling 2012.08.19. 18:41
[justitio65] [2012.aug.19. 18:06]
Teljes mértékben egyetértek Veled!
Agricola 2012.08.19. 18:30
"A kanadai határőrség (CBSA) belső jelentése szerint határozottabb intézkedésre lehet szükség, ha

az illegális menedékkérelmek kiválasztásának és elutasításának a folyamata nem elég gyors,

és nem sikerül csökkenteni az európai roma kérelmezők számát.

További elrettentő intézkedéseket tanulmányoznak, és ezek között van a menedékkérők őrizetbe vétele is.

A jelentés még az előtt készült, hogy a konzervatív kanadai kormány júniusban megszigorította az úgynevezett hamis menedékkérőkre vonatkozó jogszabályokat.

Az új jogszabály felhatalmazná Vic Toews közbiztonsági minisztert, hogy nevezze meg a "hamis menedékkérőket", hogy Kanadába érkezésükkor őrizetbe vehessék őket.
ferooo1 2012.08.19. 18:29
megvagyunk mi áldva magyarok
egyik oldalt jobbik csürhe bandája másik oldalt a cigány bűnözők
melyik a jobb?
nem szeretnék se roma bandát ,de legalább nem szeretnék egy jobbikos, gárdista elmebeteget szomszédomnak

jobbik lejáratta magát teljesen a gyilkosaikkal, pedofiljaiukkal ,kiderült vezetőik mind zsidó származásuak

http://www.youtube.com/watch?v=VZEjVOdiQno

Agricola 2012.08.19. 18:26
Újsághír:

„Hazaküldik a romákat
Több romatábort számolt fel az elmúlt napokban a francia rendőrség.”

Miért küldi haza a romákat a francia kormány, ha úgy gondolja, hogy nincsen cigánybűnözés?
justitio65 2012.08.19. 18:06
viennacalling---Semmi okunk a köpködésre,sajnos mindkét bűnözésforma létezik...
Sommásan: a cigányok nem szeretnek dolgozni,a jobbnak meg nincs más érdemi mondanivalója,ezért szükséges az állandó ellenségkeresés. (mint orbitang!)
A társadalom egészséges önvédelmi mechanizmusa,hogy a nácik ellen föllép,mert ma a cigányok,zsidók,holnap a szőkék,a szemüvegesek,stb. kerülnek célkeresztbe.
A cigányok asszimilációjában én sem hiszek,mert nem vagyok idealista,de a megoldás a nácik helyett inkább adminisztratív kell hogy legyen...
viennacalling 2012.08.19. 17:50
Most lehet leköpni. Engem. Tessék...
Minden nép asszimilálódott Magyarországon. A jöttek a mentek, a betelepítettek, mind.
A romák nem.
A svábok olyan csudatiszta istállókat tartottak, amilyen a magyaroknál még a szoba se volt tisztább.
A zsidók jó orvosok lettek, mert tanultak, mint nünüke.
A poénjaikon máig könnyesre nevetitek magatokat, ha mondjuk humoristák voltak.
A többi nép szintúgy.
Mind-mind asszimilálódott.
Igaz????? Igaz?
A romák nem.
Ök máig úgy hívnak minket, hogy "magyarok".
Miért? Ök mik? Nem azok? DE!
Akkor? Mi ez a megkülönböztetés, hogy mi magyarok vagyunk?
Ök is azok. Vagy nem annak tartják magukat?
Ha igen, akkor miért CSAK minket hívnak annak?
Ök nem szerettek volna közénk tartozni.
Nem asszimilálódnak. Utálnak minket.
Mi viszont utáljuk öket.
1:1 a szimpátia terén.
Mi nagyon túlzunk, bekeményítünk, szennes módon is. Ez tény.
Ök kisbicskát is beböknek a hátadba, ha a sors úgy hozza.
Van megoldás?
Ja.
Töménytelen állami(!!!) pénz,
amit rájuk kellene költeni, de nincs pénz, töménytelen meg sosevót.
Szegény országban szegény romát még az ág is húzza.
Szegény magyar meg kis paprikáját megenné, ha mán dédelgette kis kertjében, de gyors kezek megcsípik elöle.
Természeti nép.
Az is akar maradni.
Ìgy volt mindig, így van és így marad.
Szegény az ország. Az Istenke pénze se lenne elég a Projektekhez, hogy kirántsák öket a mocsárból.
Hogy mondjuk ne kelljen szétkapni a síneket a fémért, mert a vonat nem tudja és jön.
Aztán még kisiklik. Az utasok meg megmurdelnak, ha rosszul esnek.
Aztán tudod,
nem elég, ha a kezed kinyújtod valaki felé.
Annak a valakinek meg is kell ragadnia a Te kezed.
Ha nem nyújtja viszont a kezét, nem akar Veled együtt egy jövöt.
Itéljetek el most engem gyerekek, de én nem látok kiutat.

colorado 2012.08.19. 17:27
A romák meg a Jobbik csépelik egymást, a szocik el vannak foglalva a vöröscsillagal meg a horogkereszttel, az LMP le van láncolva mint a Prométeusz, a Fidesz meg röhög az egészen. Kényelmes ez a kormányzás számukra, de nem a 2/3 miatt, hanem a többiek balf.szsága miatt.
mercado 2012.08.19. 17:11
Alávaló gazember jobbikos nácik! Mi az hogy nem hagyják agyonverni Devecseren az ottani, a jóravaló, naiv ,tisztességes,tanulni dolgozni,szeretni való, integrálódni vágyódó romáknak azt a rasszista fasiszta magyar családot, amelyinek egyik tagja azt a szörnyű alávaló náci kijelentést merészelte nekik tenni, hogy nemcsak a romák autója fér el az út szélén álló kocsija mellett, hanem még egy IFA is.Végül is mit képzelnek ezek a fasiszták? Amennyiben Orbán Viktor ezért nem mond le, nem szerez a romák akaratának érvényt, nem záratja börtönbe ezt az alávaló náci, fasiszta magyar családot, nem védi meg ezeket a jószándékú, tisztességes, minden törvényt , civilizált együtt élési normákat betartó romákat, és továbbra is eltűri ezt a bűnöző jobbikos fasiszta csürhét, Strassbourgba fogok panaszt tenni!
karpatij 2012.08.19. 17:03
egyszerű matematikával megállapítható, ps'éldául: melyikből van több börtönben
viennacalling 2012.08.19. 16:45
"..Minden jobbikosnak fel kellene tennie azt a kérdést:, hogy tulajdon képen miért is csinálom én ezt?.."

Az a sok hangya fejemben. Járkálnak ide-oda.
Néha berepül egy bögöly, oszt az meg zümmög.
Mán beleörülök itten!
Aszonták a jobbiknál, hogy rám nézett a zsidó Khon, szemmel vert. Meg. Engem.
Dögöjjön meg a népjive` együtt. Minden miattuk van!
Mán megbolondulok!
Neeeem!
Növérke, mit akar azzal az injekcióval megint?....