Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Piacra dobja" egyik gimnáziumát az állam

MTI|2012. aug 19. 10:11
[A+ A-]
Kevéssé hatékonyan és kevéssé jogszerűen működik az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, így az állam kiszáll belőle, állítja az oktatási államtitkárság. Az AKG Alapítványa szerint viszont minden rendben van az ország első alternatív iskolájában.
A kormány határozatban hívta fel a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az emberi erőforrások miniszterének bevonásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gondoskodjon az állam Alternatív Közgazdasági Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.-ben lévő üzletrésze kisebbségi hányada Alternatív Közgazdasági Gimnázium Egyesületnek történő értékesítéséről. Határidőnek 2012. szeptember 1-jét jelölték meg.

Az oktatásért felelős államtitkárság szerint jogellenes az AKG alapítványának helyzete, mert kuratóriumának mandátuma évekkel ezelőtt lejárt. Közlésük szerint az alapítvány új kuratóriumának kinevezésére tett próbálkozások (melyre 2010 előtt az AKG többször kísérletet tett) sikertelenek voltak. Ennek legfőbb oka az, hogy az alapítók fele már nem kíván élni alapítói jogaival - jegyezték meg. Mint írták, az alapítvány működőképessége jelenleg gyakorlatilag csak azon múlik, hogy a lejárt mandátumú kurátorok meddig hajlandóak közreműködni az alapítvány feladatainak ellátásában. Az ez utáni helyzetre - a kormány által ajánlott átalakítási javaslaton kívül - nem született eddig megoldás.

Az államtitkárság úgy látja, nem tudja hatékonyan ellátni a fenntartói feladatait az AKG, mert "az alapítványi forma alapvetően nem alkalmas olyan időben elhúzódó feladatok ellátására, mint az intézményfenntartás". Ezeknél az alapítványoknál a társalapítók hosszú távú együttműködésén múlik a működőképesség fennmaradása, amint a társalapítók összhangja megbomlik, rövid időn belül működésképtelenné válnak, állítja az államtitkárság.

A működésképtelenné válásra hozták fel példaként a szintén az alapítók együttműködésének hiánya miatt működésképtelenné vált Gandhi Közalapítványt. Meglátásuk szerint sokkal hatékonyabb az intézményfenntartás gazdasági társasági formában, mert egyrészt érvényesül a tulajdonosi szemlélet - ami egy alapítvány alapítóinál egyértelműen nincs meg -, továbbá itt csak meghatározott kérdésekben kell a tulajdonosok teljes egyetértése, a társaság nem válhat "gazdátlanná", azaz mindig rendelkezésre állnak olyan jogi eszközök, melyekkel a működőképesség fenntartható akkor is, ha valamely tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségeinek.

Horn György, az intézmény pedagógiai vezetője a gimnázium honlapján azt írta: az AKG az ország első alapítvány iskolája, fontos, hogy továbbra is önálló, az államtól független alapítvány legyen a fenntartója. Hozzátette: a kormányhatározatban foglaltaktól eltérően, érvényes bírósági döntés alapján is, az AKG Alapítvány jogszerűen működik, és hosszabb távon is képes az AKG fenntartói feladatainak hatékony ellátására. Felidézte, az AKG Egyesület közgyűlése korábban döntött arról, hogy megfelelő garanciák esetén tulajdonosként részt vállal az AKG Nonprofit Kft. működtetésében, sőt felajánlotta annak teljes megvételét. Ez a döntése érvényben van.

Horn György leszögezte, az AKG Alapítvány kuratóriuma az Alkotmánybíróság döntését követően - május végén - úgy döntött, nem adja át az AKG fenntartói jogát az AKG Nonprofit Kft.-nek, s amíg a körülményekben érdemi változások nem történnek, ezt a döntést tekintik érvényesnek. Kiemelte: ismét kérik az AKG Alapítvány iskolafenntartó szerepének fennmaradását. A pedagógiai vezető egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a most született kormányhatározat előkészítéséről előzetes tájékoztatást nem kaptak, és, mint írta, bíznak abban, hogy csupán információhiányból fakadó tévedés történt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (8)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.19. 21:06
[SSyz_Oliver] [2012.aug.19. 17:14]

Fenntartom
marimama 2012.08.19. 18:44

Naná, majd hagynak egy alternatív gimnáziumot működni, ahol nem hajlandók Hoffmann Rózsa (orbán) baromságait a gyerekek fejébe tölteni!
barguzin 2012.08.19. 18:22
Az alapítvány egyelôre védi a gimnáziumot - az államtól, azaz a FIDESZ-tôl,
SSyz_Oliver 2012.08.19. 17:14
[zumm-zumm] [2012.aug.19. 10:46]
[tovaris] [2012.aug.19. 10:20]

Dehogynem. Pont te mondtad( azt hiszem),hogy a kapitalizmusban minden pénzben mérhető.A munkaerő,a tudás,egészség és sajnos már némelyek ott tartanak,hogy az erkölcs is.

nem mérhető, mégis mérik. mert üzletet csinálnak mindenből
csipkerozsa 2012.08.19. 12:25
Amit Orbán nem akar, az nem is lesz, különösen nem egy önálló, gondolkodó, szabadságra nevelő intézmény.
zumm-zumm 2012.08.19. 10:46
[tovaris] [2012.aug.19. 10:20]

Dehogynem. Pont te mondtad( azt hiszem),hogy a kapitalizmusban minden pénzben mérhető.A munkaerő,a tudás,egészség és sajnos már némelyek ott tartanak,hogy az erkölcs is. A vicc az,hogy pont "ŐK" beszélnek a legtöbbet az erkölcsről...
Nem sokára jönnek a kórházak is, hiába mondják,hogy nem.
Recsanoka 2012.08.19. 10:39
A viktatúra idején semmi, pláne egy oktatási intézmény-,- ahol ki lehet a fiatalok agyát fertőtleníteni-,
nem lehet független! Majd ha átmennek bólogató Jánosba, létjogosultságot nyernek.
Ennyire egyszerű.
tovaris 2012.08.19. 10:20
A gimnázium nem piaci áru....