Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mesterházy:belerugaszkodtunk a szakadékba, jönnek az újabb adók

nepszava.hu|2012. aug 19. 12:00
[A+ A-]
Elkerülhetetlen, hogy e következményeket a hétköznapokban is megérezzük. Magasabb adók, tovább romló közszolgáltatások, megszűnő állások, emelkedő rezsiköltségek, égbe futó benzinárak, növekvő szegénység járnak Orbán és Matolcsy háborúinak nyomában - Mesterházy Attila írása az ország állapotáról.
"Az elrugaszkodás éve lesz 2012 - ígérte korábban Orbán Viktor. Azt azonban nem említette, hogy a szakadék széléről fogunk elrugaszkodni, és a kormány a mélybe rántja Magyarországot. Most pontosan ez történik", írja blogbejegyzésében Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke szerint a miniszterelnök a nyár folyamán számtalan nyilatkozatban tömjénezte önmagát, hogy létrehozta a szerinte sikeres új magyar gazdasági modellt. "Sokszor mondtam, ennek semmi alapja nincs. Nem találunk olyan mutatót, amely a sikeresség tényét alátámasztaná", deklarálta Mesterházy. A Központi Statisztikai Hivatal számolt be arról, hogy 2012 második negyedévében 1,2 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. Miután az első negyedév is zsugorodást hozott, hivatalosan kijelenthető: recesszióban van a magyar gazdaság.

A tavaly jól szereplő mezőgazdaság esik, az ipar teljesítménye szűkül, az építőipar megállíthatatlanul zuhan. A nemzetgazdasági ágazatok fele stagnál. Közben az infláció magasabb a vártnál, a 6 százalékot közelíti. Jobboldali közgazdásztól olvashattuk a héten, hogy strukturális válság, mi több, stagfláció alakult ki.

Ugyancsak hivatalos adat látott napvilágot arról, hogy szinte kiürült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap. Ide ömlött be az a 3000 milliárd forint, amit a kormány zsarolással vett el a magán-nyugdíjpénztári tagoktól, s már csak a pénz ötöde van meg. A nyugdíjvagyon jelentős részét elvitte az árfolyamveszteség, pedig ellenzékben a Fidesz azt állította, pusztán a kormányváltás ténye több százmilliárdos pozíciójavulást hoz. Az ellenkezője történt: az Orbán-kormány híre nem hozza, hanem viszi az emberek pénzét.

Mindez önmagában is nagy baj. Ennél még nagyobb probléma, hangsúlyozta az MSZP elnöke, ahogyan a kormány reagál erre a helyzetre. A Nemzetgazdasági Minisztérium annyit tudott közölni, hogy "nem lepődött meg" az adatokon, és jövőre kedvező fejleményeket vár. Ugyanez a tárca tavaly ilyenkor még 3 százalék feletti növekedést jósolt a kristálygömbjéből 2012-re. Majd összerakott egy olyan megszorító költségvetést, amely visszafogja a beruházásokat és a fogyasztást. "Mikor a kormányt arra figyelmeztettük, hogy ebből recesszió lesz, süketnek tettette magát. A költségvetést növekedéssel tervezték a nemzetgazdasági tárcánál, még ha minimálissal is. Ha ehhez képest mégsem lepődik meg a kormány recesszión, akkor vagy a költségvetés benyújtásakor hazudott vagy most hazudik", vonja le a következtetést Mesterházy.

Aki szerint mindeközben Matolcsy Györgynek nincs jobb dolga, mint hogy dilettáns történésznek csapjon fel. Harmincéves háborúról olvasgat, botcsinálta párhuzamot állít fel a 17. századi európai átalakulás, meg a mai változások között. "Abban nincs vitánk, hogy jelenlegi időszak nemzedékekre kiható változásokat hozhat. Erre fel kell készíteni hazánkat. Csakhogy miniszter úr láthatóan nem igazodik el a 21. század mátrixában, ezért teljességgel alkalmatlan erre a stratégiai fontosságú feladatra", figyelmeztetett Mesterházy. Figyelemre méltó továbbá, hogy Matolcsy a harmincéves háborút hozza fel példaként. Igen, már megint egy háborút. Holott, az egyik legnagyobb probléma éppen a kormány által szuggerált háborús pszichózis. A kormány képtelen a kölcsönös előnyökre és bizalomra épülő kapcsolatokban gondolkodni, mindenről a háború jut eszébe. Ráadásul a háború e fideszes hívei katasztrofálisan rossz hadvezérek. Mindenkivel harcot kezdenek és folyton alulmaradnak.

Az MSZP elnöke szerint ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy a gyászos gazdasági mutatók, valamint a kormány öntelt és értetlen magatartása további gondokhoz vezet. Elkerülhetetlen, hogy e következményeket a hétköznapokban is megérezzük. Magasabb adók, tovább romló közszolgáltatások, megszűnő állások, emelkedő rezsiköltségek, égbe futó benzinárak, növekvő szegénység járnak Orbán és Matolcsy háborúinak nyomában.

Felelőtlen, aki ilyen helyzetben csodát ígér. Azt azonban a legnagyobb ellenzéki párt elnökeként megígérhetem, hogy kormányra jutva fejéről a talpára állítjuk a gazdaságpolitikát. Tiszteletben tartjuk a matematika törvényeit, nem próbáljuk becsapni se magunkat, se az embereket. Progresszív adórendszert vezetünk be, partnerségre törekszünk a szakszervezetekkel és a befektetőkkel, hogy legyen Magyarországon hitelezés, beruházás, innováció, több munkahely, magasabb jövedelem.

"Ki tudja, hányszor köteleződött már el Orbán Matolcsy mellett. Ezzel a miniszterelnök magára vette a felelősséget minden rossz gazdaságpolitikai döntésért. Aki tehát véget akar vetni Matolcsy rémmeséjének, annak Orbán Viktor leváltására kell majd szavaznia", szolgál konklúzióval Mesterházy.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (13)

A hozzászóláshoz .

hungaria 2012.08.20. 09:40
Nem kell már részletezni a sok szófosást,látjuk és tapasztaljuk.
Köszönjük a magyar társadalomnak a türelmét,büszkeséggel töltse el ill.abból fog megélni ha éhezik.
Köszönjük orbán munkáját,a hazudozást,az ország fosztogatását és a nem normális politikáját.Büszkék lehetünk rá mindvégig a hajléktalanságig.A magyartól ennyit lehetett számitani és csak ennyire képes.A következő 22 évben is ugyan ilyen alkalmatlan.
halado 2012.08.20. 08:34
Szerintem jó írás Mesterházy Attiláé.
S örülök, hogy rendszeresen megszólal.
Csak így tovább!
Ám azt ne gondolja, hogy az MSZP EGYEDÜL váltópárt lehet.
Erre azt kell mondjam, hogy ő is elrugaszkodott a valóságtól.
Le a földre! S keresni kell a demokratikus erőket, konkrét célok mentén, s egyezkedni. GŐZERŐVEL!
nagymami 2012.08.20. 08:12
Orbán Viktor újévi köszöntője 2012-ben
2012-öt a REMÉNY ÉVÉNEK titulálta miniszterelnökünk. Úgy kell értelmezni, hogy REMÉNYKEDJÜNK, HOGY EL TUD AZ ORSZÁG RUGASZKODNI??? Vagy hogy?? Elrugaszkodni nem sikerült, MIBEN REMÉNYKEDJÜNK??? Azt nem mondta el köszöntőjében!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=_Ji9K79252o

tibors 2012.08.19. 22:54
[Festekmagus50] [2012.aug.19. 16:02]
Szegény Mesterházy! Valaki hétről,- hétre kényszeríti """" belerugaszkodni a szakadékba, """"...
Minden héten előjön egy - egy hiteltelen firkálmánnyal!!!

Nyilván ez egy jövedelemkiegészítés, ne sajnáljuk tőle!
justitio65 2012.08.19. 22:39
28 hónap dilettáns és bűnös gazdaságpolitikájával (vagy minek nevezzem ezt az agyrémet...) sikerült a 3X-os bóvlivá silányított országot hivatalosan is recesszióba süllyeszteni...
Ennél aljasabb és kártékonyabb rezsim szálasi óta nem tombolt hazánkban! Erre nincs bocsánat!
butuska 2012.08.19. 21:38
[Festekmagus50] [2012.aug.19. 16:02]

Ezek szerint magának nőt a havi nettó fizetése, vagy olyan vállalkozó, aki nyert mostanában.... de sajna az ország lakosainak nagy (több mint 2/3-a) vagy bukta a nemzet megmentőjének akcióját, vagy ápp a pénzénél maradt úgy, hogy az árak csendben kúsznak felfelé....
Nem panaszkodni akarok, de 8 évvel ezelőtt pont 40%-al kerestem többet, és az akkori árak a mostaninak úgy 30%al olcsóbb változatai voltak. Akkor most nekem-nekünk miért is jó most? Jelzem, a havi nettó fizetésem a statisztikai átlag magyar nettó bért NEM ÉRI EL - ahogy nagyon sok emberé sem még rajtam kívül. :(
grandM 2012.08.19. 21:27
Mesterházy mindezt szépen elmondta.....de ez csak féligazság...... az ismétlődő adók nem mindenkit egyformán érintenek..... a fidesz polgári réteg a növekvő terhek fedezetét előre megkapta....... egykulcsos adó és biztos állami megrendelések formájában...... így nem együtt sírunk és nevetünk...... erről kéne regélni...... kiapadhatatlan téma.
morgolodo1 2012.08.19. 19:45

"Az orbáni csoda: tandíj, ami nincs, de fizetni kell"

Na persze meg a hitelesség...

Ha qrbánnak hívnak, hazudhatsz bármit, van még disznó aki önfeledten zabálja az elé öntött moslékot két pofára, és moslékos pofával ordítozik /mert szerinte a hazugság az igazság / ha valaki észreveszi a hazugságot, majd azt szóvá is teszi.
morgolodo1 2012.08.19. 19:24

"Minden héten előjön egy - egy hiteltelen firkálmánnyal!!!"

Ja, hát van akinek a KSH is hiteltelen, van aki seggnyaló jobbos médiából tájékozódik, van aki a pénztárcájából...

Van aki meg csak simán ostoba, mint a minden témában remekül felkészült "szakértőnk", piktor.
vukvuk61 2012.08.19. 17:19

Komolyan ezt mondta ez a szerencsétlen, hogy . " ... belerugaszkodtunk " ??? Én nem halottam . Szegény Montágh Imre jutott eszembe. Jó, ha a gondolat és a szó összhangban van. Milyen gondolata van ennek az alaknak??
A macska meg már föl van mászva a fára, én meg a falra ezektől az idióta politikusoktól! Se beszélni, se gondolkodni?! " Mi lesz ebből tekintetes úr," - Ady , A ló kérdez .
aratojanos 2012.08.19. 17:06
A kritika jogos, az ígéret szép. Ha megtartják úgy jó, mert azért az MSZP elvesztette a választásokat, az SZDSZ - volt pártom -, a hajdani koalíciós párt pedig amolyan élőhalott. Negatív pozítívummal bírt a mostani kormányzathoz mérten, nem ment szembe a világgal, nem rabolt, nem lehetetlenítette el a gazdaság szereplőit. De azért nem segített a hitelszövetkezetek befektetéseik után adót fizető (!) és a médiakampánnyal ellentétben normál, nem uzsorakamattal invesztáló károsultjain, ezenkívül az SZDSZ-szel egyetemben háttérbe szorította a szakszervezeteket, hajlott a szociális demagógiára, átgondolatlan lépésekkel szintén vádolható volt, kiváltképp ami az egészségügyet illeti. Most pedig a kiszakadt DKP-vel együtt fölösleges vitára fecsérlik el energiáikat - nyilvánvaló, hogy az egyén felelős magáért mint azt Gyurcsányék állítják, de ehhez jövedelemre is szükség van, amit viszont Mesterházyék hangsúlyoznak -, s a nevető harmadik a FIDESZ s ami még tragikusabb, a nyilas - még csak nem is horthysta - Jobbik.
További gond, hogy az ígért programok már nem elegendőek. A hangsúlyt a gazdasági növekedésre, a tisztességes jövedelmekre és a dolgozóknak a mikro- és makroügyekbe való bevonására, a foglalkoztatottaktól követelő és érdekeiket - mindenekelőtt a fizetésekhez való jogaikat! - védő szakszervezetekre van szükség. Enélkül takarékoskodás sincs, persze demokrácia nélkül sem, amit bizonyít Orbánék nyakló nélküli pazarlása - foci nélküli stadionok építése, Közgép, stb.- is.
A jelenlegi gazdaságpolitika ugyanis - az is, amit az ellenzék képvisel - a növekedés megállásának reakciós ideológiáját valósítja meg, amit a baloldal - a szociáldemokraták is, nemcsak a kommunisták - egykor élesen és jogosan bírált.
Arató János
Festekmagus50 2012.08.19. 16:02
Szegény Mesterházy! Valaki hétről,- hétre kényszeríti """" belerugaszkodni a szakadékba, """"...

Minden héten előjön egy - egy hiteltelen firkálmánnyal!!!
hiteles 2012.08.19. 13:01
Igenis az elrugaszkodás éve mert a valóságtól teljesen elrugaszkodtunk.