Előző
Következő
új cikk

Belföld

LMP: fideszes "erősemberek" nyúlták le a járásokat

MTI|2012. aug 19. 13:33
[A+ A-]
Ha a Fidesz nem akar a társadalommal szemben kormányozni, akkor a járások kialakításánál is figyelembe kell vennie a helyi közakaratot - azaz az LMP szerint újra kell rajzolni a járások határait.
A járások kialakításakor több esetben a helyi fideszes politikus vagy az érintett település ellenzéki vezetésének akarata győzött az ott élők igényeivel szemben, állítja az LMP. A párt ezért arra kéri a kormányt, vizsgálja felül a rossz döntéseket, és a helyi közösségek véleményének figyelembe vételével módosítsa a kormányrendeletet.

Az LMP még egyszer felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a hatékony kormányzáshoz elengedhetetlen a helyi közösségek együttműködése, és ha nem akarnak a társadalommal szemben kormányozni, akkor a járások kialakításánál is figyelembe kell venniük a helyi közakaratot. A párt azt javasolja a kormányzatnak, hogy az emiatt kialakuló társadalmi kezdeményezéseket megelőzve vizsgálja felül rossz döntéseit, és a helyi közösségek igényeinek megfelelően módosítsa az erről szóló kormányrendeletet.

Annak érdekében, hogy a közélettől történő elfordulás és a politikával szembeni bizalomvesztés ne váljon visszafordíthatatlan folyamattá, elengedhetetlen, hogy a helyi közösségek érezzék, a sorsukról szól döntések nem a fejük felett születnek, hanem abba igenis van beleszólásuk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (11)

A hozzászóláshoz .

kefe26 2012.08.20. 08:54
Ha csak ennyi jut a LMP eszébe, ugyan mit akar a hatalmával kezdeni, ha netántalán... Tudja egyáltalán mit jelent a járási hivatal, azaz szolgabíróság? Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna! Nem az erősembereket kell támadni, hanem a hatalom újabb SZERVEZETÉNEK méltatlan létrehozását.
barguzin 2012.08.20. 08:42
Mezílábas vidéki parasztság, csendôrök, szolgabíró, deres. Fideszmagyar jövôkép 2012-ben.
corsac 2012.08.19. 22:02
Vajda János - Credo (1888)

Ha neve sem lesz a régi vármegyének;
Kerületek-körökről szól az ének,
Melyek közérdekűleg mért határát
Már nem "bogár" után keringve járták;
Lesz ki parancsol és ki megfogadja,
Törvénynek általános foganatja;
A szolgabírók rémmesében élnek,
Mágnás nem áll fölötte a törvénynek;
Az árvapénztárnok többé nem sikkaszt,
Mert cselekedni már nem úri "sikk" azt;
(stb..)És ez a vers állítólag szerepel a nemzeti alaptantervben!
aznepfia19 2012.08.19. 21:05
Az újra járásosításnál arra a kormányzati politikusok úgy tűnik nem is gondoltak, hogy az élet mindennapjai nem csak hivatali ügyintézésből állnak! De érdekes, hogy ezt se az ellenzék, se a szakma nem emlegette fel! A költségekről már nem is beszélve! Persze hatástanulmányok sincsenek, pedig a hatalmon lévők még ellenzékben évekig ezek hiányát szajkózták, ha volt értelme, ha nem!
marimama 2012.08.19. 18:49

"A párt ezért arra kéri a kormányt..."

Kéri... Sokra megy vele.
corsac 2012.08.19. 15:56
Ó. visszajönnek a jó szolgabírók!
Bajcsy-Zsilinszky Endrének volt egy adomája a választási csalásokról. Vele történt meg ugyanis az eset.
Ugyanis1926-ban Derecskén volt ellenzéki jelölt a kormánypárti Pekár Gyulával szemben
A választások idején Zsilinszky szénája jól állott Derecskén. Számos híve volt, régi katonabajtársai laktak ott, kiterjedt baráti köre támogatta, s a módosabb parasztságot is sikerült maga köré állítania.
S ekkor jött a főszolgabíró, bizonyos Ertsey Péter, amolyan vidéki kiskirály, és minden trükköt bevetett Zsilinszky ellen. A jelöléshez szükséges ajánlási lapok kiadását elcsúsztatták, elterjesztették Zsilinszkyről, hogy visszalépett, sorompóba állították ellene a "vitézeket", Pekár elé viszont kivonultatták dísszemlére a leventéket, s arra az időre, amikor Zsilinszkynek programbeszédet kellett volna mondania a községben, erdei fatönk eladását hirdették, hogy a lakosságot a gyűlésről elvonják. Adóelengedést igértek mindenkinek, aki Pekárra szavaz, igértek továbbá iparos székházat, tanítóotthont, polgári iskolát, szeszgyárat, kultúrpalotát, még menyországot is arra az esetre, ha a kormány jelöltjét választják meg. Fenyegetések, megvesztegetések napirenden voltak. Egy-egy voksért ötmillió koronát is felajánlott a kormány főkortese, s ugyanakkor Zsilinszky híveit karhatalommal távolították el a kerületből.
Mindennek ellenére a választás reggelén Zsilinszkynek állott a győzelem. Nyílt szavazásnál az a szokás, hogy az egyes jelöltek szavazóit turnusokban bocsátják az urna elé. A választási elnök joga, hogy a turnusokat olyan sorrendben eressze be, ahogy kedve tartja. Minthogy az elnök "véletlenül" Ertsey főszolgabíró volt, előbb természetesen a kormánypárt választóit szavaztatták le. Zsilinszky hívei csendőrkordon között álltak reggel óta a hideg novemberi szélben, majd a szemerkélő ónos esőben. Két-háromóránként jutott csak egy-egy Zsilinszky-turnus a szavazási helységbe. A terv az volt, hogy elhúzzák a dolgot sötétedésig, s mikor Pekár többsége biztosítottnak tűnik, hirtelen lezárják a szavazást. Akinek Zsilinszky választói közül nem sikerült leszavaznia, az legfeljebb dolgavégezetlenül hazamegy.
Csakhogy Pekár választói hamarosan kifogytak. Az elnök kénytelen volt mind több és több Zsilinszky-párti szavazót a terembe szólítani. Ekkor aztán, végső szorultságban, a parasztfogás legvásáribb fortélyaihoz
folyamodott.
Bejön a Zsilinszky-turnussal egy öreg bihari magyar. Megáll a zöld posztós asztal előtt. Azt mondja neki az elnök:
- Aggyisten, Mihály gazda! No, hát kire szavaz kend?
- Zsilinszky tekintetes úrra - feleli a válaszoló.
- Zsilinszkyre? - álmélkodik az elnök. - Hiszen az szegény meghalt.
- Meghalt...? - csóválja a fejét az öreg, és nagyot sóhajt:
- Be kár!
A választói jog sáfája villámgyorsan odakiált a jegyzőnek:
- Pekár! Mehet. Leszavazott.
szekelyse50 2012.08.19. 15:15
Sebaj jövőre ,pár év múlva az Lmp gyúr majd az szdsz-el.
justitio65 2012.08.19. 14:01
A fideSSes "erősemberek" majd jól tudnak követ törni...
hohoohooo 2012.08.19. 13:53
Ezzel alakítják ki a szolgabírói "kasztot"....
justitio65 2012.08.19. 13:40
Egyelőre még csak irányítani fogják a járásokat,gondolom később megszületik a földhivatali bejegyzés is...
csak hogy a lenyúlás teljes legyen!
Barka 2012.08.19. 13:39
Felhívja a figyelmet!
Röhögnöm kell!
Mintha arrafelé ez bárkit érdekelne.