Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Ledózerolhatja az olcsó olasz bor a magyar borágazatot

Hirado.hu|2012. aug 19. 14:34
[A+ A-]
Azokban a kategóriákban, ahol a külföldiek is megjelennek a magyar szereplők nem tehetnek szert haszonra. A megoldás, hogy ne a világfajtákat, hanem az eredeti magyar szőlőket részesítsék előnyben a gazdák, olyat termeljenek, amilyet más nem tud, mondta Lőrincz György.
Egyre több Magyarországon az olasz és spanyol bor - túl azon, hogy a polcokon jelentenek konkurenciát, immár a magyar borokba keverve is megjelennek, írja a hirado.hu. Szakemberek szerint eredeti, jó magyar borokat kellene termelni, nem pedig az alacsony minőségű olasz és spanyol konkurenciával versenyezni. Ám jelenleg a fagykárok miatt még az is lehet, hogy Magyarország nettó borimportőr lesz, amire még sohasem volt példa.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában megszólaló egyik budapesti VIII. kerületi boltos azt mondta, az utóbbi egy évben érezhetően megváltozott a vevők érdeklődése, amely a magyar borok helyett egyre inkább a külföldi, olcsóbb termékek felé fordul, miután 2-300 forint is lehet a palackonkénti árkülönbség. A műsorban elhangzott a tendencia nem csak Józsefvárosra, hanem az egész országban létezik.

Lőrincz György egri borász, aki az év bortermelője is volt már, valamint több más szakmai elismerés tulajdonosa is a 180 percben azt mondta, a magyar gazdálkodók nem termelik olyan hatékonyan a szőlőt, mint a konkurens országokban dolgozó versenytársaik. Ezért azokban a kategóriákban, ahol a külföldiek is megjelennek a magyar szereplők nem tehetnek szert haszonra. A megoldás, hogy ne a világfajtákat, hanem az eredeti magyar szőlőket részesítsék előnyben a gazdák, olyat termeljenek, amilyet más nem tud, mondta Lőrincz György.

A szakember szerint mindez azért nem jellemző még, mert az érintettek gyávák. "Félünk a változástól, félünk egy kicsit merészebbet hozni, ragaszkodunk még a két évtizeddel ezelőtti időszak bizonyos örökségeihez", mondta a borász. Lőrincz György hozzátette, ő minden idegszálával azon van, hogy eredeti magyar bort termeljen, amelyet jó lenne, ha többen vállalnának az országban - szerinte ugyanis az ország adottságai megvannak ehhez, és a hazai bor értékei is egyértelműen elismertek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (10)

A hozzászóláshoz .

koka7677 2012.08.21. 15:23
Tapasztalataim szerint a 700 - 800 ft-os spanyol, kaliforniai, chilei bor olyan minőségű, mint a 2000 - 3000 ft-os magyar bor.
"Barka] [2012.aug.19. 14:44]

Aki szart és hugyot akar inni, nyugodtan igya a spanyol és olasz "nedűt"!"

Ilyen összehasonlítási alapot! Hogy egyesek miket meg nem kóstoltak életükben, eszméletlen.
radzeer 2012.08.20. 13:25
Az a baj, hogy a hagyományos magyar fajták nem teremnek annyit, és főleg bizonytalan a hozamuk. Lásd: kadar. Egyébként nyilván azt termelik, amit a fogyasztóval be lehet kajáltatni, ha valamelyik fajta divatba jön, akkor teleöntik vele a piacot. Hogy például "Cserszegi fűszeres" álnéven milyen borzalmakat is palackoznak, annak kifejezésére az én szókincsm túl szegényes. A különbség az olasz és a magyar bor között, hogy ihatatlan olasz bort nemigen árulnak palackozva. Ott stimmel az ár-érték arány. Ha magyar bort 2000 forint alatt választ az ember, 98% bizonyossággal valami borzalomban részesül. Mondjon valaki ihatatlan Chiantit, és sorolja fel az iható Egri bikavéreket! A bor a termőhelyről szól de csak akkor, ha kiváló szőlész és borász működtek benne közre. A borszerető ember ezért nem ragaszkodik sem fajtához, sem termőhelyhez, hanem igyekszik feltérképezni és élvezni a legjobb termőhelyek legjobb borászait. Ugyanakkor szükség van az alacsonyabb árkategóriájú tömegborokra is, ami egyszerűen táplálkozásunk mindennapi kiegészítője. Ebben az olaszok és a spanyolok jobbak, de főként - és ez a legfontosabb - megbízhatóbbak. Az ízlések persze különböznek, nekem a tengerentúli borok "nem jönnek be"! Mindenesetre aki szarnak tartja az olasz borokat, és túlteng benne a hazafiúi lelkesedés, igyon sok "Egri bikavért", és már tényleg nem tart soká!
atiboy 2012.08.20. 12:11
2-3 liter után már nincs szar bor. Próbáljátok ki, nem csalódtok.
tibors 2012.08.19. 19:04
A magyar borászat ledózerolta magát az olaszok nélkül is.
Példa: Soproni kékfrankos, termelve Badacsonyban, palackozva Tolnában, akcióban 890 Ft-ért.
Sok hasonló példa van. A magyar borászatok román és bolgár mustot és bort vegyítenek, vagy akár tisztán palackozzák. A szőlő termőterület a háború előttihez képest a felére csökkent, a művelési technika csak kullog a nyugati után.
szocskelaci 2012.08.19. 18:16

[Barka] [2012.aug.19. 14:44]
Azt hiszem, hogy Ön még nem ivott sem magyar, sem pedig olasz vagy spanyol igazán jó bort! Attól, hogy vmely bor honnan származik, még nem biztos, hogy szar! Tessék már körülnézni, hogy Badacsonyban, Villányban, Szekszárdon stb milyen borok "keletkeznek"?! Ismereteim szerint, mindegyik tájegységnek megvan a maga jellegzetes bora! A többi pedig legtöbbször valahonnan felvásárolt, ismeretlen szőlőből "keletkezik", hisz ma már különféle kemikáliákkal és aromákkal, bármilyen bort lehet "csinálni"! A legnagyobb baj, hogy nálunk nem a minőséget, hanem a nevet kell megfizetni, az pedig SEMMIRE sem garancia! Sajnos!!!!
hiteles 2012.08.19. 18:02
Igen rossz a tapasztalatom a Magyar borokkal kapcsolatban.Az EGRI BIKAVÉR-nek
csúfolt lőre egyszerűen ihatatlan.De a villányi borok alján is ott a lerakodás és egy nap
elteltével a nyitás után szintén úgy szólva ihatatlan.Az állítólagos minőségi M.borokra
pedig nincs több ezer forintom.Igaz,hogy a külföldi borokat sem kedvelem ezért mivel
szőlő termő vidéken lakom csinálok magamnak bort ami nem manipulált és nyitva hagy
va is több nap után is iható.Sőt olyan áron jutok "jó" borhoz amennyibe egy minőségi
félliteres sör kerül.Itt látom,hogy akinek szőlője van a termett mennyiség többszörö
sének megfelelő boruk lesz.Erről kéne leszokni.Kevesebb néha több a soknál.
karpatij 2012.08.19. 16:18
sőt a Francia borok is jobbak
samuel 2012.08.19. 15:39
Sajnos az igazság kicsit bonyolultabb. 6-700 ft / üveg árban jó minőségű külföldi bort is lehet kapni. Évtizedekkel ezelőtt azt vallottam ,hogy büntetni kellene azt aki engedélyezi a délamerikai-délafrikai borok behozatalát,de azóta változott a véleményem,mert a hazai borászok -tisztelet a kivételnek a 70 ft/ kg-os áron felvásárolt szőlőből lelkiismeret furdalás nélkül készítenek 1 000 ft/ liter áru bort, nagy bűvészek,csak az nem keres aki dolgozik a szőlővel ,van hogy évek múlva fizetik ki a szőlő árát.Sok esetben a címkén lévő nevet kell megfizetni a hazai boroknál.
tovaris 2012.08.19. 15:31
Meg is érdemli. Miért is olyan drága a magyar bor? A külföldi nem mindig szar, de a magyar sem mindig jó.
Ne csináljunk ebből politikát.
A bor kizárólag árkérdés.
Barka 2012.08.19. 14:44
Aki szart és hugyot akar inni, nyugodtan igya a spanyol és olasz "nedűt"!
Azon viszont a magyar termelők is elgondolkozhatnának, hogy talán az
olcsó és ócska boraikat, már ha egyáltalán szőlőből készülnek, talán 7-800 Ft helyett
jóval olcsóbban kellene adni.
Az ócska, spanyol és olasz lőrét pedig nyugodtan fogyasszák a csinált borokat kedvelők.
Sose lehet tudni, mitől hal mag előbb az ember!