Előző
Következő
új cikk

Külföld

A román elnök beszólt a fideszes honatyának: Nem reagál jelentéktelen politikusokra

MTI|2012. aug 19. 15:50
[A+ A-]
Hargita és Kovászna megye gazdasági fejlettsége a nacionalizmus miatt alacsony - jelentette ki Traian Basescu felfüggesztett román államfő, aki a hétvége egy részét a magyarok által többségben lakott régióban töltötte.
Basescu pénteken érkezett feleségével a háromszéki Kovászna üdülővárosba, ahol egy hotelben szálltak meg. Meglátogatták a Szent Anna-tavat és Marosfőt, ahol felkerestek egy helyi ortodox kolostort. Basescu Marosfőn újságírók előtt kijelentette, hogy a két megye azért gyengén fejlett gazdasági szempontból, mert egyesek csak magyar befektetőket akartak hívni a térségbe, mások pedig csak a román beruházóknak engedtek volna teret. Ennek az lett az eredménye - tette hozzá -, hogy alacsony gazdasági erővel rendelkező vállalatok jöttek a régióba.

"Elsősorban a fejlesztésért kell küzdeni, mert annak hiánya a románokat és magyarokat egyaránt sújtja" - mondta Basescu, aki szerint a két megye akkor fog igazán "beágyazódni a romániai valóságba", amikor támogatást fognak kapni munkahelyek létrehozása, valamint a lehető legmagasabb színvonalú kulturális és oktatási szolgáltatások megteremtése érdekében. "El kell ismernünk, hogy a két megye gazdasági fejlettsége alacsony - mondta Basescu.

A felfüggesztett államfő szerint a folyamatos nemzetiségi súrlódások is azt a látszatot keltették, hogy etnikumközi konfliktus veszélye áll fenn, és ezért is maradtak távol Székelyföldtől a komoly befektetők. Ugyanakkor megállapította, hogy a közutak minősége javult a legutóbbi látogatása óta.

Megköszönte a magyaroknak a leváltásáról szervezett július végi népszavazáson tanúsított magatartásukat, amikor tömegesen távol maradtak az urnáktól. A két megyében volt a legalacsonyabb a részvételi arány. Traian Basescu szerint a magyarok megértették, hogy a Szociál-liberális Szövetség (USL) "törvénytelenül fejezte le az ország vezetőségét".

Elutasította azt a felvetést, miszerint a román politikusok nem vigyáznak eléggé a székelyföldi románokra, és nem kívánta kommentálni Kőszegi Zoltán fideszes parlamenti képviselőnek azt a kijelentését, miszerint akár már nyolc év múlva fel lehet vetni a határrevízió kérdését. Basescu szerint reggeltől estig nyilatkoznia kellene, ha "bármely jelentéktelen" politikus kijelentésével foglalkozna.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (13)

A hozzászóláshoz .

atiboy 2012.08.20. 12:37
Én meg a szebbik nem képviselőit húznám a karómba.
samesz38 2012.08.20. 11:01
[Feri04] [2012.aug.20. 10:32]

Valakiket kifelejtettél!
Azokat is karóba kéne húzni,akik nem írnak hejjesen! :-DDD
Feri04 2012.08.20. 10:32
Én csak annyit tudok mondani ha valaki is ismeri Romániai történelmét akkor ide Magyar Országra kéne az a VLÁD TEPES aki abban az időben szuronyba húszta akik csaltak loptak,és nem tarttóta be a törvényeket,és pontosan ide értve eszt az egész Orsós Cigány társaságot.
mrmagam 2012.08.20. 09:53
Nem tudom mit erölködnek Orrban és pribékei Erdélyel.A különbejáratu csatlósa Töketlen László is leszerepelt már Romániában, a haverja Traian Basescu most küldi a fenébe kijelentve a fityiss nem tárgyalópartner.
barguzin 2012.08.20. 08:14
Ezzel a kommunikációval az ország teljesen magára marad. Volt már ilyen, s bizony súlyos következményei lettek. Hiába vagyunk sokan, akik nem így gondoljuk, az egész országra rossz fény vetül.
kovachtamas 2012.08.20. 06:19
Hozzá kell tenni , hogy a citált "úri ember" a magyar parlament Fideszes képviselője és Dabas polgármestere !
Na ennyit
a budi forradalmárokról
-------------------------------------------------
Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy kőszegzoltán sportoló.....
Eljön még a "szép időszak", amikor ezek az izomagyak lesznek többségben a Parlamentben, országunk legnívósabb iskolája pedig a TF lesz?, brrr...
Előre a hülyeség útján: az ugye tudjuk, hogy egyetlen iskolában bővült az államilag finanszírozott képzés (ide hűségnyilatkozat sem kell, ezeket senki nem szipkázza ki innen), és ez a magas szintű inézmény (kupleráj) a TF-nek nevezett OKJ-s képzés, persze ez is van olyan mint fejesztési miniszterasszony kosárfonója.
balmagyar 2012.08.19. 19:56
Orbán nem ért a szép szóból. Pedig Basesco mondta neki, hogy : soha nem lesz itt az ideje, hogy Magyarország az adminisztratív-területi átszervezésről tárgyaljon országával.
Ez a Viktor meg egy beteges adminisztratív-területi átszervező. Majd pofán verik agy napsütéses tusványosi
napon.
marimama 2012.08.19. 18:09

[samester] [2012.aug.19. 17:03]
"Ilyen fél ázsiai mifenékkel szóba sem állnak ! Ami eddig egy kormányunknak sem jött össze , Orbánnak sikerült : nem tekintenek bennünket tárgyaló partnernek (sem Romániában sem Európában) !"

Történt már ilyen velünk, pl. a Horthy korszakban is, többek között a súlyos trianoni döntések egyik oka is az volt, hogy Magyarországnak nem volt szövetségese Európában.
Pont mint most.

barguzin 2012.08.19. 17:26
Haverjai alázzák a FIDESZ-t.
samester 2012.08.19. 17:03
Ilyen fél ázsiai mifenékkel szóba sem állnak ! Ami eddig egy kormányunknak sem jött össze , Orbánnak sikerült : nem tekintenek bennünket tárgyaló partnernek (sem Romániában sem Európában) !
" Basescu szerint reggeltől estig nyilatkoznia kellene, ha "bármely jelentéktelen" politikus kijelentésével foglalkozna." Hozzá kell tenni , hogy a citált "úri ember" a magyar parlament Fideszes képviselője és Dabas polgármestere !
Na ennyit a budi forradalmárokról !
motorkakukk 2012.08.19. 16:59
Holnap ezek a jelentéktelen emberek fogják "osztani az észt" a rendezvényeken,a jámbor nép pedig még meg is tapsolja őket.Javaslom,inkább fütyüljük ki őket..Az elzavarás,netán a lámpavas még jobb lenne.
marimama 2012.08.19. 16:07

"Basescu szerint reggeltől estig nyilatkoznia kellene, ha "bármely jelentéktelen" politikus kijelentésével foglalkozna."

2 éve még nem így nyilatkozott volna. Már a határon túl is érződik orbán és a fidesz gyengesége.
Vitrioll 2012.08.19. 16:01
Orbán Viktor és népellenes rendszere ,saját efftársától kapott egy jókora kokit ,sallert és miegymást !
A Fideszes politikusok valóban emberi törpék és erkölcsi hullák !
Akik eljátszották a hatalom oltárán a maradék becsületüket is .
Most hogy mentsék a menthetettlent ,2014 re diktatórikus választási környezetet teremtenek .Valóban olyannyira szánalmasak , és jelentéktelen alakok ,hogy kár volna rájuk egy másodpercet is fecsérelni , nadehát sajnos egyenlőre tőlük függ életünk és a haza sorsa !