Előző
Következő
új cikk

Belföld

Halálcsapda a Duna: minden nap újabb bomba

MTI|2012. aug 19. 18:09
[A+ A-]
Repeszgránátok és bombák sora pöttyözi a Duna-partot, ám a víz általában rejtő őket. Most viszont ahogy apad a vízszint, úgy bukkannak elő a robbanószerkezetek.
Világháborús bombát találtak Esztergomban a Duna partján vasárnap, a tűzszerészek elszállítják a helyszínről a robbanószerkezetet - közölte Várkonyi Melinda főhadnagy, a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje. Ismertetése szerint a tűzszerész járőrök megállapították, hogy egy 2,5 kilogrammos szovjet, úgynevezett kumulatív bomba került a felszínre a Duna alacsony vízállása miatt.

A robbanótest bevizsgálásnak idejére az Árok utcát és a Duna-partot lezárták mintegy 150 méteres szakaszon. A szakemberek kiemelték a vízből a bombát, amelyet Esztergom külterületén semmisítenek majd meg - mondta Várkonyi Melinda. (Pénteken Esztergomban a Mátyás király utcában, egy kerítés építése közben találtak egy tüzérségi gránátot és egy rombolóbombát.)

Szombaton pedig két gránátot találtak a Duna budapesti szakaszán, a robbanótesteket elszállították a helyszínről; az eset miatt egy időre két szállodahajó összesen mintegy száz vendégét is ki kellett költöztetni, közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Várkonyi Melinda elmondta: a robbanótestek - egy 7,5 centiméteres német páncélgránát és egy 4 centiméteres magyar repeszgránát - a Belgrád rakparton lévő 8-as számú hajókikötőnél kerültek a felszínre a Duna alacsony vízállása miatt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (3)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.19. 19:01
[colorado] [2012.aug.19. 18:24]

Elég, ha kisbetűvel írja a jelzőket.

Ha Magyarország nem lép be a háborúba, nem folynak a területén harcok, így nem kerülnek ide sem német, sem orosz (szovjet) lőszerek. Akár mi is kimehetnénk a volt doni harcok területeire összeszedegetni a mi lövedékeinket, ugye?
Egyébként a legtöbb, legerősebb robbanó szerkezeteket az angolszász légierő dobálta le Magyarország területére, amit a bombázó tisztek meglehetősen pontosan feljegyeztek. Ezek szerint kb. 1200 több tonnás bomba nem robban fel, amiből az eltelt idő alatt mintegy 200-at találtak csak meg.
Így Balatonfűzfő, Pétfürdő, Csepel-sziget, Lágymányos, Almásfüzítő és Mosonmagyaróvár, Diósgyőr térségében számos 1 - 2,5 tonnás légibomba szunnyad a földben, többnyire 10 - 25 méter mélyen, amelyeknek a magassági kioldóját bombavetéskor aktivizálták, de műszaki hiba miatt nem robbant fel. Na, ezek a veszélyesek igazán.
tovaris 2012.08.19. 18:53
Már nagyon sokszor felhívták a figyelmet arra, hogy a Duna, a Balaton, de szinte minden harcokban érintett területeken lehetnek háborús lőszerek.
colorado 2012.08.19. 18:24
Fel kell szólítani az Oroszokat a Németeket meg az Amerikaiakat, hogy az itt felejtett szemeteiket szedjék össze és vigyék haza.