Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elszabadult a szélsőjobb

Népszava|2012. aug 21. 05:05
[A+ A-]
Szemtanúk szerint jobbikos parlamenti képviselők részvételével demonstráltak vasárnap este Cegléden a betiltott Magyar Gárda utódainak tekinthető szélsőjobboldali csoportok, miután egyes tagjaikat - akik múlt kedd óta "járőröztek" a város romák lakta utcáiban - állításuk szerint megtámadták. A területen hétfőn jelentős rendőri erő vonult fel. Tíz roma szervezet feljelentést tett apartheid bűncselekmény elkövetése miatt.
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és az Új Magyar Gárda tagjai hétfőre ígérték a vasárnap esti, mintegy 400 ember részvételével a város romák lakta házainak közelében tartott erődemonstrációjuk folytatását. Információink szerint hétfőn napközben körülbelül 50 egyenruhás gárdista tartózkodott a területen, estére pedig a helyiek újabb rendzavarásra számítottak. A gárdistákat a romák házaitól távol tartó jelentős számú rendőri erőkhöz délután újabb erősítések érkeztek, a levegőben pedig rendőri helikopter körözött.

A szélsőségesek azért jelentek meg hétvégén nagy erőkkel a településen, mert szombat este az Új Magyar Gárda tagjai "rendfenntartó sétára" indultak, amikor állításaik szerint mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a "járőrözőkre", a kiérkező rendőrök azonban nem találtak senkit a helyszínen. A konfliktus előzménye, hogy múlt kedd óta a gárdisták egy kisebb csoportja, állítólag a helybeliek kérésére Cegléden tartózkodott, mert szerintük az utóbbi időben elszaporodott - a szerintük romák által elkövetett - lopások száma.

Nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták - fogalmazott Földi László. A város fideszes polgármestere szerint három hete elterjedt a hír, miszerint 40 roma családot akar az önkormányzat beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Földi úgy vélte, ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy "a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen vasárnap felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt csípi egyesek szemét". A polgármester szerint a romákat, illetve a "kifogásolható életvitelt folytató városlakókat" csakis a jogszabályok betartásával lehet helyes útra terelni. A vasárnapi gárdista demonstráció kapcsán kijelentette, hogy a megmozduláson jobbikos parlamenti képviselőket is láttak.

Közös állásfoglalásban ítélte el 10 roma szervezet a Cegléden kialakult helyzetet, de a Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő vezette Országos Roma Önkormányzat nem volt köztük. Az Ide Tartozunk Roma Közösségi Hálózat tagja, Daróczi Ágnes szerint ők többek között Farkas Flóriánt is megkeresték, azonban - talán az ünnepnap miatt - senki sem reagált. Daróczi úgy vélte, az Országos Roma Önkormányzat dolga egyértelműen az érdekképviselet lenne, azt pedig mindenki maga döntse el, hogy Farkas Flórián tette-e a dolgát.

A roma szervezetek képviselői tegnap hajnalig az ORFK előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. Közleményükben arra kérték a cigányokat, hogy minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat, nyugalmukat, és ne engedjenek a provokációnak. A roma szervezetek szerint a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. "Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak, az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította" - írták. Ezen kívül szolidaritásukat fejezték ki a rendőrökkel is, akiket munkájuk végzése során szintén megtámadtak a szélsőségesek.

Elítéljük és elutasítjuk azt a szélsőséges szándékot, amely megbélyegezni, kirekeszteni, eltüntetni akarja a magyar cigányságot, hazánk legnagyobb kisebbségét - közölte Kunhalmi Ágnes és Teleki László. Az MSZP elnökségi tagjai szerint a szélsőjobbosok akciózása, félelemkeltő gyűlölködése nem csak a gyűlölet aktuális célpontjait sérti, hanem minden magyar állampolgárt. A gyűlöletkeltés minden magyartól elveszi a szabadságot, elveszi a békés jövőt. Megakadályozása, legyőzése minden magyar ember közös érdeke - tették hozzá a szocialista politikusok.

Az LMP választ vár Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy meddig kívánja még tehetetlenül szemlélni, hogy önjelölt félkatonai szervezetek megfélemlítő demonstrációkat tartanak vidéken - közölte Csiba Katalin. A párt szóvivője szerint a kormány cserbenhagyta a vidékieket, hiszen a két hét alatti rendteremtés helyett egyre sokasodnak azok az alkalmak, amikor bizonyos csoportok masíroznak és fenyegetőznek. Az LMP várja Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián kiállását is az ügyben.

Tétlenséggel támogat az állam


Több ezren írták alá azt a nyílt levelet, mely Pintér Sándor belügyminiszter fellépését sürgeti a Devecseren élő cigányság elleni támadás, illetve a szélsőjobboldali "seregek" által szervezett hasonló akciók ügyében. A petíció támogatói tiltakoztak az ellen, hogy "a Jobbik és segédcsapatai" újra megszállták a magyarországi települések utcáit. Szót emeltek az ellen is, hogy "bárki a rendőrség feladatait elbitorolja és a magyar jogszabályokat semmisnek tekintse, mivel a rendfenntartás a rendőrség kizárólagos joga és kötelessége", továbbá hogy "a kollektív bűnösség elvére hivatkozva a cigány emberek által lakott területeket, utcákat a szélsőjobb háborús övezetekké változtassa".

Az aláírók szerint a Jobbik megkezdte 2014-es kampányát, s politikai céljai érdekében borítja fel a helyi köznyugalmat a magyar településeken, így elvetve "a szembenállás, torzsalkodás és a faji elnyomás magvait". A petícióhoz csatlakozók emlékeztettek: "Devecserben ezerfős szélsőjobbos horda támadta meg az ott élő cigány embereket, egyikük otthonát kőzáporral ostromolva - mindeközben a rendőrség tétlenül és megszeppenve álldogált". Megírtuk: augusztus 5-én mintegy ezer szélsőséges, a Jobbik mellett az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye, azért vonult fel Devecseren, mert egy helyi lakost - állítása szerint - megfenyegették a cigányok.

A rasszista tüntetésen résztvevők a romák házainál betontörmelékekkel és téglákkal dobálóztak. Egy fiatal LMP-s aktivistát egy betondarab talált el, de Ferenczi Gábor jobbikos képviselő is megsérült. A rendezvényt biztosító 200 rendőr egyáltalán nem lépett közbe, nem oszlatta fel a szélsőséges demonstrációt, ellenben később csoportos garázdaság miatt eljárást indítottak, mely során azt vizsgálják, ki és honnan dobált.

Az eset után hazai jogvédő szervezetek írtak nyílt levelet belügyminiszternek, felszólítva Pintért, illetve a rendőrséget arra, hogy alkotmányos kötelességének megfelelően tegye meg a szükséges intézkedéseket, és ne hagyja, hogy a devecseri események a jövőben megismétlődhessenek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (85)

A hozzászóláshoz .

stratocaster 2012.08.22. 19:47
..."Emlékszik-e valaki, hogy hol és kinek a vezényletével avatták fel a magyar gárdát? Hát arra, hogy egy fideszes képviselő a következőt találta nyilatkozni az avatáson : MINKET A SZERETET TART ÖSSZE A SÁTÁN ELLEN."...

Már hogyne emlékeznék! Akkor is leírtam: A barna fekália, amelynek atomi alkotóelemei: [jimmyjoe], samsem, wantirna, (me)ekeke, Agricola, Sharkmen, Mityka, stb...
kicsiimre 2012.08.22. 18:27
Emlékszik-e valaki, hogy hol és kinek a vezényletével avatták fel a magyar gárdát? Hát arra, hogy egy fideszes képviselő a következőt találta nyilatkozni az avatáson : MINKET A SZERETET TART ÖSSZE A SÁTÁN ELLEN. Szóval "minket". Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy kik is állnak a gárda garázdálkodásai mögött. Azt sem ártana tudni, hogy kik pénzelik ezt a neonáci szervezetet.
barguzin 2012.08.22. 17:28
A lincselés olyan erôszakos cselekedet, amely általában (de nem csak) kivégzést jelent, s amelyet elkövetôi a fennálló jogi rendelkezésekkel szemben, azokat megkerülve követnek el. Az elkövetôk tettüket jogosnak, tulajdonképpen a törvényes eljárás felgyorsításának tekintik. A lincselés áldozatai szinte mindig a társadalom szélére szorított csoportok.
Tourist 2012.08.22. 13:05
[konc01] [2012.aug.21. 21:53]

Én is láttam, még évekkel később is, de egyes számban volt: "Magyar ne lopj!"
konc01 2012.08.21. 21:53
[jimmyjoe]Még emlékszem, milyen "jó" érzés volt Bécsben '89-ben, mikor az egyik üzlet ajtaján azt láttam kiírva " MAGYAROK NE LOPJATOK!"
konc01 2012.08.21. 21:49
[jimmijoe]Tisztában vagyok vele, hogy van ilyen is, de nem mindenki Ezért nem tartom tisztességesnek, ha minden cigányra egyformán rámondják, ez bűnöző, mert cigány. Ennyi erővel ránk is mondhatnák: magyar? Akkor bűnöző!
jobbkozep 2012.08.21. 21:42
"Elszabadult a szélsőjobb"

A helyes cím az lenne (most nemzetiségre való tekintet nélkül), hogy elszabadult egy generáció, amely nem ismer se embert se Istent...
konc01 2012.08.21. 21:41
[jobbközép]Két különböző kultúra, két különböző vérmérséklet. Nem igazán hasonlítható össze.
jimmyjoe 2012.08.21. 21:41
[konc01] [2012.aug.21. 21:27]
Meglehetősen "irodalmian" irja le a problémát.
Válaszként egy kis személyes:
1) Én, magam szegényebb voltam anno a felunkban, mint a legtöbb cigány (a felu lakosságának a 30%-a cigány volt), anyám egyedül nevelt fel bennünket Mégsem jutott soha az eszembe, hogy a szegénységemen rendszeres lopásokkal segitsek. (Ennek ellenére tanultam, villamos mérnök vagyok. Ez az út minden cigány előtt nyitva van).
2) Egy cigány lány lakott néhány éve nálunk. Elmondta, hogy azért kergették el otthonról, mert nem ment lopni, mondván neki az anyja: nem is vagy igazi cigány, mert lopsz.
jobbkozep 2012.08.21. 21:38
[Mityka] [2012.aug.21. 21:33]
"De, az biztos, hogy eleve nem utasítottuk el a cigányokat!"

Vidéken a háborút is megélt öregekben nincsenek "örökölt" előítéletek (azt a betelepülő cigányok váltották ki helyben). Én magam is úgy nőttem fel, hogy tárva-nyitva volt a kapu, a ház ajtaja és soha semmit sem loptak el. Most napközben is be kell zárni az első ajtót, ha az ember hátramegy kapálni...
Mityka 2012.08.21. 21:33
konc01 - jobbkozep
Bocs hogy belepofázok a beszélgetésetekbe.
De, az biztos, hogy eleve nem utasítottuk el a cigányokat! Ők viszont mindent megtesznek azért - tisztelet a kivételnek, én is ismerek egy ilyen embert - hogy ez gy legyen!!!
konc01 2012.08.21. 21:27
[jimmyjoe]Most én kérdezek vissza. Ön szerint milyen okok vezettek idáig, hogy a cigányok közül sokan így élnek? Talán nem vagyunk e részesei ennek a folyamatnak mi is? Amelyik kutya elől mindig elveszik az ételét, mindenki belerúg, az előbb-utóbb visszamar. Nem gondolja? Csak képzelje magát a cigányok helyébe. Mindenki utálja, mindenki elfordul Öntől, kicsúfolja, nem kap munkát, rongyokban jár, nem tud enni adni a családjának. Ha kölcsön kér kihasználják. Nos, Ön mit tenne?
jobbkozep 2012.08.21. 21:23
[konc01] [2012.aug.21. 21:08]

Tudod, valamelyik természettudományos filmben panaszkodott egy kígyó- és krokodilvadász, hogy hiába oktatja az ottaniaknak, hogy melyik kígyó veszélyes és melyik nem, egyszerűen nem hajlandóak megérteni: mindegyiktől félnek!
Ugyanis sokkal egyszerűbb félni valamitől/valakitől, mint felvállalni, hogy "megégeti" magát az ember...
(A film szereplői ráadásul nem faji előítéletekkel terhelt vidéken éltek, elég volt nekik annyi, hogy egy pár társukat megcsípte a kígyó.)
Mityka 2012.08.21. 21:23
Oszt még Daróczi József azt is mondta, amennyiben a kormány nem tesz semmit a szélsőjobb cigány ellenes megmozdulásai ellen a külföldhöz fordulnak.
Ajánlanám Franciaországot, Kanadát, esetleg Szlovákiát! Ők mind, mind nagy tapasztalattal rendelkeznek cigány ügyben!!
jimmyjoe 2012.08.21. 21:14
[konc01] [2012.aug.21. 21:08]:
Megismételem:
Ön szerint milyen okok vezettek a cigányokkal szembeni előitéletek kialakulásához?
jobbkozep 2012.08.21. 21:10
Mityka] [2012.aug.21. 20:13]
"Szanyi kapitány ma este kicsit elszólta magát a témában.
Szerinte a rendőrség automata, úgy működik amilyen irányítást kap!
Hoppili-hoppálá emlékszünk még 2006-ban szent ferenctestvér nyilatkozatára a TV2-n?"

Tévedsz ez rájuk természetesen nem igaz...
:)))
konc01 2012.08.21. 21:08
[[jimmyjoe] Ha valakit, vagy valamit csak felületesen ismerünk, az iránt bizalmatlanok vagyunk, elutasítjuk. Ismerek olyan cigány családot, nem egyet, akikről a nem cigányok is példát vehetnének. De ismerek persze "kutyaütőket" is. A másik oldalon is vannak jó és rossz példák is. Ezért nem vagyok hajlandó általánosítani. Csak bőrszín miatt elítélni valakit nem tartom tisztességes dolognak, Nem vagyunk egyformák, és ez így jó. Szerintem.
jobbkozep 2012.08.21. 21:08
[jimmyjoe] [2012.aug.21. 20:56]

Lehet tippelni?
A tapasztalat?
jimmyjoe 2012.08.21. 20:56
[konc01] [2012.aug.21. 20:49]:
igaza van, ez előitélet. Ami természetesen nem "ördögi ajándék" hanem okai vannak (ok-okozati összefüggés szerint). Mi a véleménye, mik az okai a cigányokkal szembeni előitéletnek?
konc01 2012.08.21. 20:49
[jimmyjoe]Valóban igaza van az arányokat illetően. DE - ha egy munkára jelentkezik e cigány és egy nem cigány - ugyanaz a végzettségük - vajon kit vesznek fel? Ugye a választ Ön is tudja. Ennyit az arányokról és a lehetőségekről.