Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csak a csoda segíthet a fogfájáson

Népszava|2012. aug 22. 05:00
[A+ A-]
Segítségnyújtás helyett jogorvoslati útvesztőbe zavarta a magyar állam azt az édesanyát, akinek középsúlyos értelmi fogyatékos kislánya július közepe óta akut fogfájással él, mert a kezelésére kijelölt állami egészségügyi intézményekben nem kapta meg a neki járó ellátást.
Noha az asszonyt szinte minden érintett hivatal "lerázza", sőt, még Áder János államfő is arra hivatkozott, "nem jogosult" közbenjárni az ügyében, egy Németországban élő magyar házaspárt annyira felháborítottak a történtek, hogy elhatározták: segítenek a kislányon.

Megható felajánlást tett egy Németországban élő magyar házaspár: segítenek azon a fogyatékkal élő 14 éves kislányon, akit a magyar egészségügyi ellátórendszerben alaptörvény- és jogszabálysértő módon nem láttak el, és csaknem 21 hetes várakozásra köteleztek akut fogfájása kezelésével. Csukás István és felesége, Mária lapunkat levélben kereste fel, miután a Népszavából "megdöbbenve értesültek arról", hogy a gyermek ellátása különböző - számukra érthetetlen - bürokráciai okok miatt belátható időn belül nem teljesíthető. Mint írták: "ez a helyzet számunkra, akik Magyarországon születtünk, tanulhattunk, és már hosszabb ideje Németországban élünk, alig elviselhető." Épp ezért - mint fogalmaztak - elhatározták, hogy biztosítják a kislány részére az azonnali orvosi beavatkozást, és vállalják annak költségeit.

Lapunknak Csukás István azt is elmondta: rettentően felháborította a történet, amelyet ha Németországban mesélte volna neki valaki, el sem hitte volna, annyira elképzelhetetlen. A jótevőket igyekeztük összehozni az eközben jogorvoslati utat kereső, és gyermeke mihamarabbi ellátásáért küzdő édesanyával, aki ugyan először nem akarta elfogadni a felajánlást, de belement, mivel nem bírja tovább nézni gyermeke szenvedését. Csukás István közbenjárásának hála a kislány a jövő héten átesik a műtétet megelőző vizsgálatokon, és végre megkaphatja majd az ellátást, amiért édesanyja sokszorosan köszönetét fejezte ki. Ugyanakkor azt is elmondta: gyermekét az állami egészségügyben már egy hónapja el kellett volna látni, épp ezért nem nyugszik addig, míg megfelelő jogorvoslatot, és a rendszer normalizálódását el nem éri.

Mi lesz, ha egy év múlva újra megfájdul a gyerekem valamelyik foga, ugyanezen kell majd átmennünk - tette fel a kérdést.

Úgy tűnik, joggal, hiszen máig egyetlen, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szerződésben álló, magyarán társadalombiztosítási (tb) járulékfizetőként igénybe vehető intézmény, illetve egyetlen ilyen helyen dolgozó szakorvos sem jelentkezett, hogy ellátná a kislányt. Eközben az asszony sorra kapja a hatáskör hiányában elutasító leveleket a különböző hatóságoktól, tegnap például Áder János hivatalától. A köztársasági elnök "állampolgári kapcsolatok referense" szerint ugyanis az államfőnek csak arra van lehetősége, amit az alaptörvény 9-14. cikke és további jogszabályok feladat- és hatáskörébe utalnak.

Miután ez az eset nem tipikus, például kegyelmi ügy, "sajnálattal tájékoztatom, hogy Elnök úrnak - megértése és segítő szándéka ellenére - nem áll módjában az Ön által leírt panaszt kivizsgálni, illetve annak érdekében intézkedést tenni vagy kezdeményezni."

Sokat hangoztatott frázis, hogy a mindenkori államfő "kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett". Ezt az elvet az elnöki hatás- és jogkörökön túl is tartalmazza az alaptörvény. Ehhez képest Áder János könnyedén félresöpört egy állampolgári panaszt, melyben súlyos alapjogsértésről, valamint az államszervezet alaptörvény-sértő működéséről esett szó. Sőt, noha tudomása van az ügyről, máig egyetlen lépést sem tett a fogyatékkal élő kiskorú - nem egyedi - helyzetének megoldásáért az a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár sem, akihez - jobb híján - a köztársasági elnök referense is irányította az édesanyát.

Hasonlóképp terelte a felelősséget az ilyen, és ehhez hasonló ügyekben az állampolgárok által "igénybe vehető" valamennyi hatóság is. Mint megírtuk, a múlt héten az édesanya megkapta az OEP - hatáskör hiányában elutasító - válaszát, amiből annyi azért kiderült, hogy a finanszírozási szerződéseket szerint ma Magyarországon 15 állami kórházban kell altatásos fogmegőrző kezelést végezni a fogyatékos kiskorúak számára. Pontosabban csak kellene. Bár az OEP szerint ebben az ellátásban nincsen területi korlátozás, a pénztár nem csak a húzást, hanem a fogmegtartó kezeléseket is téríti, ráadásul - a korábban lapunknak választ adó - GYEMSZI szerint "akut ellátásban nem értelmezhető sem az előjegyzési-, sem a várólista", a 14 éves kislányt továbbra sem műtötték meg egyetlen erre kijelölt kórházban sem.

Ráadásul arra, hogy a gyermeknek ne kelljen januárig várnia a sürgős ellátására, és ne kelljen csaknem fél éven át rendszeresen fájdalomcsillapítókat kapnia, úgy tűnik, a jogorvoslati eljárás nem is jelenthet megoldást. Így ahhoz, hogy a gyermek egészséghez való joga ne csorbuljon tovább, és ne szenvedjen el tartós egészségromlást, azaz fogvesztést az állami kórházak eljárása miatt, úgy tűnik, a Csukás család felajánlásához hasonló csoda szükséges.

Kié a hatáskör?

Míg a hatósági válaszok alapján a fogyatékos gyermeket elutasító intézmények járnak el szabálytalanul, az illetékesek még csak felelősségre vonással sem fenyegetnek. Sőt, máshová küldik az édesanyát és panaszát, leginkább körbe-körbe. Például az OEP arról is tájékoztatta az asszonyt, hogy "mivel a bejelentésében megfogalmazottak nem tartoznak az OEP feladatkörébe, ezért azt a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (1138 Budapest, Váci út 174,) részére további ügyintézés céljából átadtuk." A kormányhivatal népegészségügyi szerve azonban már egy héttel az OEP-válasz érkezése előtt elutasította az édesanyát azzal, hogy az ügyben nem ők az illetékesek.

A konkrét esetben kizárólag a betegjogi képviselő, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) tett lépéseket, utóbbi vizsgálatot indított az ügyben, melynek eredményéről máig nem tudni. Az OTH egyébként korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy minden ilyen esetben "a beteg, vagy hozzátartozója, panaszának kivizsgálása érdekében az ellátást nyújtó, vagy arra kötelezett intézmény vezetőjéhez közvetlenül, vagy a betegjogi képviselő útján fordulhat, továbbá panaszt tehet az egészségügyi szakigazgatási szerveknél is".

Közlésük szerint maga az OTH a hozzá érkezett, egészségügyi ellátással kapcsolatos panaszügyekben, azok "jellegétől függően helyszíni ellenőrzést végez, vagy a szolgáltatótól beszerzett iratok alapján dönt az ügyben, mely során a szakmai kérdések megválaszolásához szakfelügyelőt von be. Abban az esetben, ha a kivizsgálás alapján a szolgáltató részéről mulasztás vélelmezhető, közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja tovább az ügyet, bűncselekmény gyanúja esetén feljelentést tesz a hatáskörrel rendelkező szervnél, illetve saját hatáskörében megteszi a szükséges intézkedéseket. Amennyiben a beteg nem tudja elfogadni a hatósági kivizsgálás eredményét, bírósághoz fordulhat" - írták.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (52)

A hozzászóláshoz .

kefe26 2012.08.23. 10:40
MIért lenne más, mint a hatalom többi birtokosa. Közülük való lelketlen, mi több embertelen, mert egyetlen magyarnak is példaképe kellene lennie, de ehhez inteligencia szükségeltetik, mint Göncz Árpád esetében. Az ilyen hatalombirtokos, ha kell ölni is képes - közvetetten!
artur 2012.08.22. 19:30
Azt még azért óvatosan megjegyezném, hogyha valóban fontosabb a bűnözők kegyelmi kérvénye, mint a fogyatékos gyerekek fogászati és egyéb eü ellátása, akkor valóban rossz helyre ment a levél a KEH-hoz.
sdaniella63 2012.08.22. 15:18
Itt van egy anyuka,aki beteg kislányával,akinek most a fogai is fájnak,végigjárta az összes fogorvosi
rendelöt,de minden honnan elutasitották.Igy a Közt.Elnökhöz fordult,amit a "kedves arponya"nem
tart helyesnek.Hová is fordulhatott volna máshova?Hisz ö engedélyezte illetve befejezi amit az
elözö Közt.Elnökünk elkezdett,hogy a korházakat tönkre kell tenni,át kell alakitani,az orvosokat el kell
kergetni,most amikor sürgösségi ellátás kellenne,egyszerüen nemet mondanak és nem látják el a
beteget.Evvel az elintézési moddal az egész politika vezetés megbukott,mert evvel bebizonyosodott,
hogy mi vár ránk.Pedig fizetjük a tbt és még sincs orvosi ellátás ha nem adunk boritékot.De ez a
kávária már egy honapja tart,és a legelsö irásban le volt irva,hogy anyukának 30000 ftbol kell élnie
a kislányával.És köszönet a Népszava firkászainak,hogy minket mindennap tájékoztatnak mindenröl,
amit az "arponya"szintén kifogásol,de igy jutott el ez a szomoru történet a Németországban élö magyar
házaspárhoz akinek köszönet jár,hogy segitenek a kisányon.De ha ök nem segitenek,a kálvária
folytatodik tovább és a kislánynak is tovább fálynak a fogai.Mégegyszer köszönet akit megillet.

a kisányával.

hohoohooo 2012.08.22. 12:01

NYÍLT LEVÉL, SOK KÉRDÉSSEL.

Dr. Völner Pál Államtitkár, Országgyűlési Képviselő Úrnak,
Dr. Molnár Attila Komárom Város Polgármestere, Országgyűlési Képviselő Úrnak,
Dr. Kreft-Horváth Loránd Úrnak, Komárom Város Egészségügyért Felelős Alpolgármesterének,
Dr. Ferencz Péter Úrnak, a Komáromi Selye János Kórház Igazgató Főorvosának.

Tisztelt Címzettek!

A MENTSÜK MEG A KOMÁROMI SELYE JÁNOS KÓRHÁZAT facebook csoport, valamint Komárom Város és kistérségének lakossága, korra, nemre, felekezetre, és politikai hovatartozásra tekintet nélkül az alábbi kérdésekre vár Önöktől őszinte, félreérthetetlen és félremagyarázhatatlan válaszokat.

Dr. Völner Pál Úr
– Mit tett Ön azért, hogy választókerületének egyetlen kórháza megmaradjon eredeti funkcióival?
– Hányszor adott hangot a Magyar Parlamentben annak a ténynek, hogy 60 ezer ember marad kórházi ellátás nélkül, illetve nehezül el, és bizonytalanodik el kórházi ellátásuk?

Dr. Molnár Attila Úr
– Ön, mint Komárom Város Polgármestere, és (még!) országgyűlési képviselő is, hányszor, milyen formában, milyen tartalommal, milyen időtartamban szólt a Magyar Parlamentben a város és a kistérség lakóinak érdekében, a bizonytalan kórházi ellátásukat illetően?
– Hányszor állt ki Ön Komárom Város, és a kistérség lakói elé, és vallotta meg őszintén, hogy a Selye János Kórház HALÁLRA ÍTÉLTETETT?
– Miért hitegette (vagy vezette félre) azzal az érintetteket, hogy lesz itt továbbra is gyógyító tevékenység?
– Hol vannak az új mentőautók, amik 30-40-60-70-(esetleg) 100 km-re szállítják a rászorulókat?
– Hogyan jutnak (juthatnak) el a szakirányú kezelésekre (esetleg többször is!) a térség lakói, ki fizeti meg költségeiket (ami lényegesen több mint a 300. forintos vizitdíj!)? Mekkora az e célra létrehozott alap?
– Hogyan jutnak el a hozzátartozók beteg családtagjaikat látogatni, és természetesen ki fizeti meg az ő többlet költségeiket?
– Mikor kezdik meg a MI KÓRHÁZUNK működtetéséhez magánszemélyek, vállalkozások, cégek által juttatott adományainak visszafizetését?

Dr. Kreft-Horváth Loránd Úr
– Milyen konkrét lépéseket tett Ön, mint Komárom Város Egészségügyért Felelős Alpolgármestere azért, hogy a 2012. július 1-je utáni állapot ne következzen (ne következhessen) be?
– Ön szerint, aki háziorvosként is dolgozik, a jelenlegi változások a betegei számára előnyösek?
– Milyen fórumokon tette Ön közzé a lakosságnak, hogy a különböző kórházi ellátásokat igénylő szolgáltatásokat mely kórházakban és milyen módon lehet igénybe venni?
– Miért kellett a - közelmúltban a város 182 millió forintjából felújított - szakrendelőt szétverni? Ki fizeti meg ennek költségeit?
– Mi lett a sorsa annak a petíciónak, amit Ön vett át a város vezetése nevében?

Dr. Ferencz Péter Úr
– Ön, mint orvos, hogyan tudott tiszta lelkiismerettel, orvosi esküjével összhangban, mellé állni ennek a szégyenteljes ügynek, ami a KÓRHÁZZAL történt?
– Hová lett a MINTA KÓRHÁZ, hová lett az EGYNAPOS SEBÉSZET, hová lett az ígért 400 millió forint?
bubu12 2012.08.22. 12:00
Kedves Zakuro2!
Végre valaki, aki átlátja, hogy itt miről is van szó.....
Zakuro2 2012.08.22. 11:43
atrur,ugyanezt gondolom én is,hogy hol van ilyenkor a sok egészségügyi intézmény,a magánorvosok,hol az emberség?
Zakuro2 2012.08.22. 11:42
Tisztelt arponya!
Ön azt írja,nem kellett volna Áderhez fordulni a problémával,hiszen nem rá tartozik.Lehet.Az édesanya minden lehetséges fórumhoz fordult,mindenhonnan csak elutasítást,hárítást,átmutogatást kapott!Hova kellett volna fordulnia.Ön azt írta,megvannak a megfelelő fórumok.Nos ezek a fórumok voltak,ahonnan elutasították az Édesanyát.A legkönnyebb az ha elmondjuk mit nem szabad,vagy mit nem kell,de megoldást nem kínálunk.Gondolom Ön,mint nagy szószólója annak,mit nem illik,lehet,szabad,kell,a megoldást is tudja.Hova forduljon egy anya akinek a gyereke szenved,nem percekig,nem napokig,hanem hetek óta!Várják szíves ajánlását!Ön biztosan tudja a megoldást!
arponya 2012.08.22. 11:38
De ha az intézmény nem teszi a dolgát, akkor akár magánemberként is kell segíteni azokon, akik nem tudnak magukon. Ezek szerint a földön fekvő emberen se segítsünk, mert az a mentők dolga? Ne segítsenek magánemberek, mert nem dolguk?Mindössze azt mondtam, hogy nem az államfő a megoldás, hanem az embertársaink segítése, ha nem boldogulnak. Egyébként végigéltem a Gyurcsány-féle egészségügyi reformot; az sem volt népünnepély, s ez a helyzet sem az. Ettől függetlenül nem segített nekik senki, csak ostobábbnál ostobább tanácsokat adtak, hogy még kihez forduljanak.
hohoohooo 2012.08.22. 11:31
[arponya] [2012.aug.22. 11:22]
Egy a levelek közül:

A 4 milliárd forintért felújított kórházat tönkre akarják tenni, elfekvővé akarják átalakítani.
Trianon után szabadon? Ott és akkor is csak a térképet nézték, nem az embereket!

Szívinfarktus, agyvérzés betegeket a kétsávos, gyakran túlzsúfolt 26-os főúton akarják Miskolcra szállítani? Ezen a főúton Kazincbarcika és Sajószentpéter között gyakran lépésben halad a kocsisor.

A BorsodChem - Közép-Európa legnagyobb vegyi gyára - közelében nincs intenzív osztály? Eszement rémtett!

Ha szakmai döntés volt ez a rettenet, akkor nem megfelelő emberek ülnek fontos pozícióban, ha politikai, akkor elég.
Egy mondat a zsarnokságról.
bubu12 2012.08.22. 11:31
Ott a pont artur, ez ennyi és nem több...
artur 2012.08.22. 11:25
Szerintem nem magánembereknek kellene megsegíteni egy beteg gyereket, hanem azoknak az eü intézményeknek, akik karba tett kézzel nem tettek semmit.
Egyébként pedig örülök annak, hogy a magyar eü-t és a magyar állampolgárokat megszégyenítő módon egy külföldön élő magyar családnak eszébe jutott a segítség! A jószívűségükért áldja meg őket az ég!
hohoohooo 2012.08.22. 11:24
aberráltka[arponya] [2012.aug.22. 11:22]

Pócs Alfréd egykori egri kórházvédő:
„Szégyen az, ami történik, pláne azok után, hogy a kórház végigküszködte a hospinvestes időszakot, politikai kárpótlást, ötmilliárdos kórházfejlesztést ígértek nekünk,"

Erre Én nem lennék büszke, hogy politikai megrendekésre ordibáltak az egri kórház kapujában a Gyurcsány reform ellen. Elsüllyednék szégyenembe, nem tudnák az emberek szemébe nézni.

Pócsnak nem volt olyan sikere, nint az Orbánt hatalomra segítő oligarcháknak.

Zorbánc mindent bevetett, hogy a Gyurcsány ésszerű, mindenkivel egyeztetett, egészségügyi reformot megakadályozza.
Hazug mondásaival megakadályozta az átalakítást, és a 300 ft-os vizitdíj bevezetésést.
Az egézségügyi reform ellenesség megfordult miután az embereket átverve, félrevezetve, meghazudtolva hatalomra kerűlt. Amit ellenzett az most megváltozott.
Még Hitlertől is átvette és megcsinált az alábbiakat:

"a gyűlölet a legalapvetőbb emberi érzés, a gyűlöletre kell alapozni a politikát, és a gyűlölettel kell megsemmisíteni az ellenséget"
arponya 2012.08.22. 11:22
H voltak a civilek, érdekvédők, akik ilyesmivel foglalkoznak, és ha kell, kézen fogják az édesanyát, bemennek vele mindenhova, s ha szükséges, kiverik helyette a balhét? Ez a kérdés, meg továbbra is az, hogy segítség adása helyett ki javasolta a családnak, hogy az államfőhöz forduljanak.
arponya 2012.08.22. 11:17
Eszembe sem jutott, hogy az újságnak fizetett. Azt viszont gondolom, hogy akik felvették a pénzt a cikkek megírásáért, azok akár segíthettek volna. De akkor nem lett volna mit megírni. Aki támogatott már szegényeket, aki segített már szegényeknek átvágni a bürokrácián, az érti, miről beszélek, aki nem, az meg nem érti, vagy nem akarja érteni.
artur 2012.08.22. 11:09
Azt azért nem hinném, hogy az édesanya a beteg gyerek kezelése helyett az újságnak fizetett. Ezt már rosszindulatúságnak tartom. Gondolom, hogy ha az Ön gyereke beteg, és nem kap segítséget, Ön is minden követ megmozgatna! Áder úr is egy ilyen "kő" lehetett.
bubu12 2012.08.22. 11:09
Dehogy lett volna lehetetlen segíteni bárkinek is, de azt tessék már megérteni, hogy nem jött segítség....sehonnan.....illetve csak most Németországból...
arponya 2012.08.22. 11:02
Ön szerint tehát lehetetlen lett volna bárkinek segítenie? Ne vicceljen már.
bubu12 2012.08.22. 10:56
Egyem a szívét, legyen kedves már elolvasni a korábbi cikkeket is.......hiszen mindben ott van, hogy mit tett az egészségügy, az OEP stb....mind csak továbbította az illetékesnek, míg vissza nem értek a saját farkukhoz.....Ki is adhatna megfelelő utasítást??????
arponya 2012.08.22. 10:55
gyerekeknek
arponya 2012.08.22. 10:54
dobhattak