Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Fischer, Wagner, Tarlós

Népszava|2012. aug 23. 06:00
[A+ A-]
Előrebocsátom, mindezt egy elfogult ember írja, apám imádta Wagnert, otthon az ágy tetején egy szál partvissal Wotanként búcsúztatta Brünnhildét, amikor megvettem neki Melogyija lemezen Mark Rejzennel oroszul, életében először és utoljára meg akart pofozni. Pedig Eduard Hanslick, a XIX. század hírhedt bécsi zenekritikusa a nagybácsija volt. Wagner legnagyobb ellensége, aki a Rajna kincse elejét Hurenakváriumnak nevezte el, magyarul ribancakváriumnak, mire Wagner a Mesterdalnokok részeges írnokának, a későbbi Beckmessernek a Hanslick nevet akarta adni, lick, lecken, nyalás, szóval a Hans nyalja ki, de aztán barátai meggyőzték, hogy ezzel örök hírnevet biztosít Hanslicknak, akivel egyszer össze is verekedett. Amikor a nagyapjáról áradoztam Wolfgang Wagnernek a pesti Liszt Ferenc Múzeumban, majdnem elaludt, ezt teszik vele nap, mint nap a rajongók Bayreuthban, csak a végén a bemutatkozásnál bácsikám nevét is közöltem, mire majdnem rosszul lett a nevetéstől, mert úgy hangzott, mintha a Batthyány családnak lelkendeznék az egykor kivégzett miniszterelnökről, hozzátéve: egyébként Haynau Tivadar vagyok.

Mindenesetre örülök, hogy Tarlós István is ilyen erősen érdeklődik Wagner iránt, belemélyedve e géniusz korántsem zseniális prózai írásaiba, különben bizonyára nem jegyezte volna meg, hogy ha Fischer Ádám ennyire vehemensen tiltakozik Csurka István darabjának bemutatása ellen, akkor reméli, soha többé nem dirigál Wagnert, akinek filozófiájával ugyancsak lehetne vitatkozni. Vagyis ha az Új Színház nem játszhatja el a Hatodik koporsót, akkor Fischer Ádám se vezényelje tovább a Ringet a Művészetek Palotájában. Örülök, hogy megannyi bokros teendője, a CET gyomra, a metró fékjei, a buszok bilikékké varázslása között is elolvasta a szökött drezdai forradalmár által 1850-ben álnéven írt a Zsidóság és a zene című tanulmányt, amelyben bizony förtelmes antiszemita mondatok vannak. Wagner később még rátesz a francia Gobineau gróf hatására, halála után fia hozzámegy egy angol árvalányhoz, Winifred Wagner pedig tollat és papírt küld be a börtönben sínylődő Hitlernek, hogy megírhassa a Mein Kampfot, a Führert csak Wolfinak szólítja, a Festspielhaus örökre nyitva előtte, hogy a szőke, kékszemű Siegfriedben felismerhesse az Übermenscht, s még bukása után sem fordul ellene. Wagner lányának, Evának pedig az a Chamberlain lesz a férje, aki a legnagyobb angol antiszemitának számít. Wagner gyakorlati zsidóellenessége egyébként főleg két emberre irányult, Mendelssohnnal esztétikai vitái voltak, Meyerbeer divatos történelmi operáit pedig utálta, de nála arról is meg volt győződve, hogy az ünnepelt párizsi szerző gáncsolja ottani törekvéseit, ezért kell trombitaátiratokból nyomorognia, ezért bukik meg ott később a Tannhäuser, ezért nem fogadja be a törpe szászt sosem a francia főváros.

Eddig minden stimmel, csakhogy Wagner műveiben egy cseppnyi antiszemitizmus sincs. Ráadásul a Ring igazi dráma, ahol mindenkinek igaza van a maga szemszögéből, Wotannak, Frickának, Logénak, Siegmundnak, Sieglindének, Siegfriednek, Brünnhildének, miként a gonosznak tűnő oldalnak, Alberichnek, Mimének, Fafnernek, Fasoltnak, Hundingnak, s az örökké rosszkedvű Hagennek. Az egyiktől elveszik a szerelmet, folyton gúnyolódnak a küllemén, csoda-e, ha helyette a világi uralomra tör, a másik egy elnyomott, kihasznált testvér, aki meg akarja mutatni, a harmadik és a negyedik csak a jogos munkabérét akarja megkapni, az ötödik a házasság szentségébe kapaszkodik, a hatodik családi jussát követeli. S bár istenek, óriások, törpék, valójában igazi, hús-vér emberek, vágyakkal, tervekkel, konfliktusokkal, akik végül mind elbuknak.

De egyikük sem tökéletes, Siegfried is bohó, könnyelmű, némi fondorlattal bárki rászedheti. Ha valaki nagyon bele akar vinni némi antiszemitizmust, akkor legfeljebb Alberichet rendezheti meg egy gonosz zsidó tőkésnek, holott csak egy harácsoló, újgazdag, XIX. századi polgár, a semmittevő istenekkel, azaz az arisztokratákkal szemben. Bayreuthban öt rendezésben láttam, máshol további húszban, az itthoni MÜPA a legjobb három közt van, de Alberich zsidóvá tevése erőszaktevés lenne a művön, sehol senki sem próbálkozott vele.

Már így is túlságosan belekontárkodtam az értelmezésekbe, bízzuk inkább Nietzschére és Thomas Mannra, előbbi ugyan a rajongás után szembefordul vele, de az egy más tészta. Mindenesetre korunk egyik legnagyobb zenésze, a zsidó származású Barenboim nem vezényelte volna öt évig Bayreuthban az egész Ringet, a Trisztánt pedig elsőként Jeruzsálemben, he bármi antiszemitizmus tapad e művekhez. Bayreuth pedig ma már annyira vigyáz, hogy idén az orosz Nyikityin el sem énekelhette a Festspielhausban a Bolygó Hollandit, mert egy internetes fotó felfedte, hogy ifjú punk dobosként egy horogkeresztet tetováltak rá, amit azóta rég átfestetett, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy az utolsó pillanatban le kelljen mondania az előadást.

A Hatodik koporsó viszont antiszemita, elöl, középen, hátul. Az Eredeti helyszín, a Döglött aknák és a Házmestersirató premierjén ott voltam a Pestiben, a Katonában és a Vígben, s vörösre tapsoltam a tenyeremet, bármikor eljátszhatják a jövőben is, ahogy Karinthy Márton az előbbivel nemrég meg is tette, miközben tiltakozott Dörner kinevezése ellen. Ahogy Caravaggio is az egyik kedvenc festőm, pedig legalább másfél embert megölt. Nem beszélve Villon dolgairól. Tarlósnak viszont egyszer még el kell számolnia azzal, kinek az utasítására nevezte ki Dörnert egy beadott zavaros fecni alapján, aki egyébként remek volt a Stílusgyakorlatokban. De a főpolgármester úr inkább maradjon a dugódíjnál és a szemétládák méreteinél, mert szemlátomást az is próbára teszi a képességeit, s Fischer Ádámot ne nagyon kóstolgassa, mivel nálam sokkal nagyobb szakértőkbe fog botlani. Aki Christian Franz, Waltraud Meier, Evelyn Herzlitzius, Matti Salminen és más világnagyságok megnyerésével a zeneirodalom legmonumentálisabb drámájának zseniális pesti verziójával hat éve valóságos nemzetközi zarándokhellyé tette fővárosunkat. Ez persze nem indok a témához, csak adalék. Miként az is, hogy Wagner amúgy egy elég rémes ember volt. Aki utolsó művének, a keresztény legendáriumon alapuló mélyen vallásos Parsifalnak a vezénylését a bemutatón egy főrabbi fiára, Hermann Lévire bízta, s kizárólag ő dirigálhatta további 12 évig Bayreuthban.

Egyben viszont biztos vagyok. Tarlós magyar kultúrát lehetőleg ne vezényeljen.
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (30)

A hozzászóláshoz .

jobbb 2012.08.25. 20:13
LISZT FERENC, Híres zeneszerzőtől E.N Sanctuary's ezredes "Így néznek ki ezek a dolgok" c. művéből, 278. oldal:
"El fog jönni az a nap, amikor minden olyan népnek, akik között zsidók laknak, fel kell tennie a kérdést, hogy mindannyiukat kiutasítja, és ez a kérdés az élet és halál kérdése lesz, az egészség vagy krónikus betegség kérdése, a békés létezés vagy az állandó szociális láz kérdése."

LISZT FERENC, 1811-1886, Die Israeliten
"A zsidó folytatja a pénz kisajátítását, és az állam torkát pénzeszsákja szájának a szorosabbra vagy lazábbra engedésével fojtogatja.A sajtó minden eszköze a kezében van, hogy a társadalom alapjait szétzúzza. Ő az alapja minden olyan vállalkozásnak, amely a trón ledöntésére, az oltár széttörésére és a polgári jog megszüntetésére irányul."
Judit 2012.08.23. 19:11
Egy alkoholista polgármester és egy antiszemita /náci szinész. De szép páros! És mindkettő milyen szép, igaz magyar ember.
Tourist 2012.08.23. 18:34
[ekeke] [2012.aug.23. 18:28]

Magyarország ellen sincs ilyen. A fasizálódás ellen van és az úgy van jól. Legyen is. Ajánlom figyelmedbe, hogy az említett személyek megszólalásai minden alkalommal reakciói valamely fasisztoid, fajgyűlölő megnyilvánulásra. Ha az ilyen témákat kivesszük, csodálkozni fogsz, nem marad semmi az általad nehezményezett kampányból.
ekeke 2012.08.23. 18:28
[Tourist] [2012.aug.23. 14:18]
"Izrael állam szélsőjobboldali politikáját világszerte minden józanul, demokratikusan gondolkodó ember - még Izraelen belül is - elítéli."


Rendben, tudomásul vettem, akkor ezzel a felével meg is volnánk.

Akkor már csak a hellerek,dallosok,kerteszek,schiffek,lendvaiak,konradok,fischerek ,(nem sorolom végig az "ötezer értelmiségit",mert valójában róluk van szó), MAGYARORSZÁG elleni kampányait kéne egyértelműen elítélni.
(nyugodtan állíthatom, egyetlen más ország ellen sincs ilyen).

barguzin 2012.08.23. 17:57
Ki lesz a bálanya ? Aki akkoriban olvasta és látta Csurkának ezt a mûvét, az már nem tudja eldobni magától, mert olyan - a lelkét felemelô és fogva tartô - érzések, élmények fûzik hozzá, amelyeket nem lehet elfelejteni. Kétségtelen, hogy a szerzô késôbb elveszítette azt realitásérzékét és lényeglátô képességét, amely ehhez a drámához segítette.
Antiszemitizmusa elfogadhatatlan, nincs rá mentség. Példa arra, hogy milyen mélyre süllyedhet egy, egyébként tehetséges ember, ha elveszi eszét a gyûlölet.
Tourist 2012.08.23. 16:23
[baline] [2012.aug.23. 15:58]

Kivétel nélkül minden Alföldit gyalázó jobbosról kiderült, hogy fogalma nincs miről is beszél, egyetlen előadást sem láttak.
Tourist 2012.08.23. 16:21
[stratocaster] [2012.aug.23. 16:07]

Egyetértek. Más témáról majd amikor annak aktualitása van.
stratocaster 2012.08.23. 16:07
[Tourist] [2012.aug.23. 15:42]

Mivel az információk egy jelentős része jelen lapban is jóideje megjelent, másrészt ezekre ugye távolról sem lehet azt mondani, hogy manipulatíve lettek megfogalmazva. Másrészt, én hozzád hasonlóan nem egy, hanem több forrásból jutok információhoz. Ezek hitelességét én ugyanúgy nem vonom kétségbe, ahogy te, a tiedét. Amiért én most nem kívánom az előzőeket vita tárgyává tenni, annak oka elsősorban az, hogy itt és most nem erről, hanem Farkasházy által írt cikkről kell, hogy szóljon az eszmecsere (bár ahogy látom, egynémelyik commentelő eszméletlen egy idióta), tehát nem szeretném, ha az eredeti téma off-olva lenne...
baline 2012.08.23. 15:58
"az ostoba uszításokról, hogy nincs is alapjuk" valóban? Csak úgy van az uszítás ok nélkül?
Tourist 2012.08.23. 15:42
[stratocaster] [2012.aug.23. 14:55]

Ahhoz, hogy ezt a témát megtárgyalhassuk, rendelkezned kellene azzal az információ naprakészséggel, amivel én. Így inkább nem visszaélve helyzeti előnyömmel, nem árasztanám el ezt az oldalt tengernyi aktuális információval, csak annyit mondanék, hogy egy reális összképhez az általad említettek se nem elegendőek illetve erősen félrevezetőek, főleg az erősen ferdítő propaganda visszhangzik belőle. Ha akarod természetesen belemehetünk bármilyen részletekbe, állok rendelkezésedre.
Tourist 2012.08.23. 15:34
[kevevarifari] [2012.aug.23. 14:52]

Tarlós szélsőjobbos híveit nem kényszeríti színházba, attól tart, hogy kiderülne az ostoba uszításokról, hogy nincs is alapjuk.
stratocaster 2012.08.23. 14:55
[Tourist] [2012.aug.23. 14:18]

..."Izrael állam szélsőjobboldali politikáját világszerte minden józanul, demokratikusan gondolkodó ember - még Izraelen belül is - elítéli."...

Mint kívülálló, de a történelmet valamennyire is ismerő ember, nem osztom a fenti definíciót. Először is, a "jobb" és "bal" fogalma, Izraelben nem ugyanaz, mint mondjuk M.O.-n. Ott annak a politikai felfogásnak az irányait jelentik, hogy kik milyen áron képesek a kompromisszumra az arabokkal. Miután nem Izrael lövöldözget rendszeresen rakétákat, és küld ugyanilyen rendszerességgel terroristákat (amelyeket bizonyítottan, egész kis gyerekkoruk óta, izraeliek gyilkolására specifikusan képeznek ki), aligha lehet szélsőjobboldalinak titulálni. Ezenkívül, jelentős számú arab, izraeli állampolgárságú. Ezek állampolgári, emberi jogai soha nem sérültek (az idevágó náci-nyilas propagandát nem számítva). Amikor Izraelben járt személyekkel (nem zsidókkal) volt alkalmam beszélni, ezt külön kiemelték, miként azt is, hogy a különböző vallási helyek védelmére, tiszteletben tartására kiemelten vigyáznak (Csak emlékeztetőül ellenpéldaként, emlékezetes a betlehemi eset amikor arab terroristák túszul ejtették a templomban tartózkodókat, hogy saját bőrüket menthessék). Olyanok is vannak persze, akik saját ideealista békevágyuktól vezettetve képesek lennének arra, amit más helyeken egyszerűen csak hazaárulásnak neveznek. Ez azonban nem azonos a baloldalisággal...
kevevarifari 2012.08.23. 14:52
(Tourist 23.aug.8:03)
örülök, hogy ezúttal sikerült Önnek hibátlanul idéznie Goethe-t. Hja, valószínüleg Ön saját magát is azok közé sorolja, "deren Geisteskräfte sich früher und breiter entwickeln".
Szegény Tourist! Az a nehéz sors, amit életében kellett hogy viseljen, mint korai és univerzális szellem minden
sajnálatot megérdemel! A Tarlós meg, aki Ön szerint:
- az újfasiszta politikus módszerét követi;
-eröszakkal ver keresztül, a föváros polgárságára fasiszta kultúrát kényszerít;
-nincsenek érvei, -kultúrája, - Istene;
- csak gyülölete van;
-sötétlekü tuskó
- és a föváros mégis föpolgármesterré választotta.
Ön persze - mint sok-sok cenzor elkésett utódja - szeretné eldönteni, hogy mit szabad írni, elöadni, beszélni és
gondolni! Vagy elvitette Önt - és a budapesti polgárságot - ez az "istentelen" Tarlós valaha is valamilyen szinházi elöadásra, természetesen kényszerzubbonyban!
Tourist 2012.08.23. 14:18
[ekeke] [2012.aug.23. 10:07]

Izrael állam szélsőjobboldali politikáját világszerte minden józanul, demokratikusan gondolkodó ember - még Izraelen belül is - elítéli. Ez azonban nem lehet menlevél a magyarországi és más országbeli zsidóság elleni faji-vallási gyűlölködésre, az antiszemitizmus szítására. Mint ahogy ők is tudják, s ezt igenis ki is mondják, hogy a Holocaustban megélt szenvedés nem menlevél a palesztín lakosság elleni mindennapi gyilkos akciókra.

A megfigyelhető párhuzam mindegyiket leleplezi, bárhol is legyen: Mindenhol a szélsőjobb operál fajgyűlölettel, bűnbakképzéssel, erőszakra való uszítással, s mindenhol a higgadt közép, mely ezt el- és megveti, elutasítja.
ekeke 2012.08.23. 14:10
[hiteles] [2012.aug.23. 11:15]
Ezek szerint EKEKE AGRICOLA javaslatára lett a reptér elnevezve Liszt Ferencről?"


Hát kun béla, számuely tibor, eisenberger benjámin, rákosi mátyás, apró antal, münnich ferenc mostanában valahogy snassz..:)

Baj?:)
jobbb 2012.08.23. 13:53
Meg kell nézni.Lehet,hogy nagy igazsága vagyon.Attól,hogy antiszemita,még lehet hogy igaz.
jimmyjoe 2012.08.23. 13:35
A "Hatodik koporsó" c. szinművet mindenki nézze meg.
Majd, ha megnézte báki is, lehet vitatkozni annak igazság tartalmán.
Az, hogy "egyesek" előre kijelentik, hogy meg sem nézik, vagyis nem tudják, h. miről szól a darab, ezek véleménye nem számit.
balmagyar 2012.08.23. 13:26
Tarlós, Dörner takarodj !
Kispest 2012.08.23. 12:59
Többeknek: Ekeke szerint az Origoval vitatkozzak, fenét vitatkozom. Az ENSZ határozatig Palesztina brit mandátumterület volt. Az angolok meg is tettek mindent a jövendő zsidó állam ellen, végül beadták a derekukat és ők is megszavazták. Az oroszok valamilyen talányos okból tartózkodtak,
hiteles 2012.08.23. 11:15
Ezek szerint EKEKE AGRICOLA javaslatára lett a reptér elnevezve Liszt Ferencről?