Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Ünnep után

Népszava|2012. aug 23. 06:05
[A+ A-]
Üres a város. A három napos hétvége után, mintha kitakarították volna Budapestet. A nyárvégi hőségben üresek az utcák, forgalom alig, a melegtől gyötrődő emberek csak lézengenek.

Létezik jó természetű kifáradás, ami kellemes pihenéshez, feloldódáshoz vezet. Ez az ünnep utáni letargia nem ilyen. Rossz hangulat, depresszió, zavartság. Az ország - hiszen öröm nélkül nem megy - belekényszerítette önmagát valami ünnepfélébe. De annak a társadalomnak, ahol csak a keserűség, a kínlódás, az igaztalanság, a szegénység van otthon, nincs igazi ünnepe. A tűzijáték elfogadható volt, legalább is a gyerekeknek tetszett. Nekünk felnőtteknek sokkal kevésbé. Azért ne érje szó a ház elejét, hogy került, amibe került. Ennyi jár a hagyományőrzésnek. Több is járna, ha tudnánk, miféle hagyományról van szó?

Alkotmányt nem ünnepelünk, mert olyan nekünk már nincs (csak valamilyen összerántott alaptörvény), új kenyérre lehet gondolni, de inkább arra, hogy a szó átvitt értelmében kinek fog ebben a nyomorult országban új kenyér jutni. István királyra érdemes emlékeznünk. Ő az, aki előre látóan modernizálta az országot, felvétette vasszigorral a kereszténységet, mert tudta - a modern Európába ez a belépő. Visszás dolog hallgatni a mai kormányemberek üresen kongó szavait István kiválóságáról, magyarságáról. Az egyik legnagyobb modernizálónkat, Nyugatra-tartónkat ünnepeli az a keleti széllel játszadozó, az egész országot fél-ázsiai jött-menteknek nevező kormány, amelyik úgy gyűlöli a modernitást és a nyugati eszmerendszert, mint ördög a tömjénfüstöt. Mi meg csak vagyunk. Fáradt tekintettel nézünk egymásra, üres arcok, üres emberek. Megint egy elhazudott ünnep, megint egy szép pillanat, aminek szépségét elvették azok, akik szépet és jót adni képtelenek. Mi azért élünk tovább, mert mást úgy sem nem tudunk tenni.
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (12)

A hozzászóláshoz .

agnesch 2012.08.24. 16:04
Szász úr! Megsúgom, hogy az ünnep a többségnek (2/3!!) igen is öröm volt és hosszú idő után végre igazi öröm! A keserűség és kinlódás pedig mindannak a 8 évnyi, mit 8 évnyi, legalább 20 évnyi kommunista tevékenységnek az utóhatása, amit a Horn, Medgyessy, Gyurcsán, Bajnai kormány hoztak erre a népre! A tűzijáték pedig 150 millióból is gyönyörű volt, nem úgy, mint a 284 millióból kihozott 2005-ös, vagy a 250 millióból megvalósított 2009-es. Mint látja, lehet több mint százmillióból kevesebből is tűzijátékot megvalósítani halálesetek és tragédiák nélkül. Ami pedig az új kenyeret illeti, a gazdasági válság és mellé az ellopott pénz pótlása nem csak minket sújt, hanem hála istennek magukat is! Nézzenek már egy kicsit magukba és fogják bevégre a szájukat, semilyen jogalapjuk nincs hogy pofázzanak! Eladósították az egész országot és most jajveszékelnek. Tegyék csöndbe, húzzzák be fülüket farkukat, vagy egy klasszikust idézve: El lehet innen menni!
barguzin 2012.08.23. 15:24
Igen, az ünnepet is lenyúlták.
incognito 2012.08.23. 14:27
Először meleg van, aztán az olimpia, most augusztus 20-a .....és "ezek" kormányozták és még akarnak ???!!!..ó jajj
adrienne43 2012.08.23. 13:59
Mar nem eleg tuntetni,mar celokat,terveket kellene megfogalmazni . Nagyon jo hangulatuak az ellenzeki tuntetesek, de ennyi...........
incognito 2012.08.23. 13:47
Fuuu de meleg van....:)
balmagyar 2012.08.23. 13:29
Majd lesznek a Szolidaritás és egyéb tüntetések, csak menjen el ez a nagy meleg.
Az nem baj ha Orbánnak lesz csak melege.
Misa56 2012.08.23. 11:17
"ekeke" Gondolom többen vannak, hisz majd minden oldalra jut agymosott írogató. Nem unják még?
vivuska 2012.08.23. 09:49
Mélységesen fel voltunk háborodva aug.20-án mivel este 1/2 22,00 óra körül haza szerettünk volna jutni a pesti oldalra, de a a metrót lezárták a Batthyányi térnél, az összes híd szintén. A rendőröket kérdezve közölték, hogy a Kossuth teret szeretnék mentesiteni a tömegtől. Kérdésünk azt volt, hogy akkor miért nem a Kossuth téri metró állomást zárták le erre választ nem tudtak adni. Logikátlan, kapkodó volt az egész szervezés. Végül felhívtuk a BKV-t és ott közölték, hogy úgy tudunk hazajutni, ha a Széll K. térre gyalog elsétálunk és ott fel tudunk szállni a metróra. Köszönjük kedves P.I. és OV úrnak, hogy meggátolták a hazamenetelünket ebben a demokratikus jogállamban. Ja és még 10 e. forintos bérlet mellett gyalogoltunk. Egyébként megjegyzem az összes metró állomáson és földalatti állomáson a jegyellenőrök helyett rendőrök álltak. Ennyire félnek a 2/3-odosok?
oregdiak 2012.08.23. 08:27
Ünnepeljen a radai rosseb...amikor hivatásos tolvajok vannak hatalmon
OZMIUM 2012.08.23. 08:00
Igen boldogan ünnepeltük a cifranyomorúságunkat, vagyis zongoránk már van
de, nincs hol aludni.
Köztársasági elnökünk már van, de hova lett a népakarat, vagyis a Köztársaság?
A TV-ben sütnek-főznek, bort töltögetnek „Piri a parádé, Csili csalamádé” és
előkerül a Nagy hipp és hopp, hogy növeljék katarzisunkat.
Az összetartozás égre mázolása, és a különélés gyötrelme egyszerre ragyog fel
a csepeli erdőben, és huncutkáéknál, akik „ Istvánnal és Orbánnal” etetik a népet.
De mivel? Nektek is eljön az idő, hogy nagykanállal számoljátok a fogaitokat, hogy
megsüvegeljen benneteket a hatalom, ami ma még csak hat alom…
ekeke 2012.08.23. 06:52
"Mi azért élünk tovább, mert mást úgy sem nem tudunk tenni."


Hát ez az...:)
Hiába is, meg nem is sokáig..ha elnézem a ballibák többségét jellemző adatokat...
tovaris 2012.08.23. 06:37
Milyen ünnepről is van itt szó?