Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Phenjani útmutató

Népszava|2012. aug 23. 06:10
[A+ A-]
Állítólag az észak-koreai nagykövetek csodabogaraknak számítanak a nemzetközi diplomáciában. Még a kínai külképviselet-vezetők sem találják meg velük a közös hangot, mert a phenjani kollégák csak hazájuk sikereiről és persze a Kim család elévülhetetlen érdemeiről hajlandóak beszélni. Mindegy, hogy az emberek egy része éhezik, az országban szerintük mindenki boldog, minden úgy jó, ahogy van.

A magyar külképviselet-vezetők tegnapi értekezletén talán sok nagykövetünk agyán átsiklott a gondolat: szó ami szó, van mit tanulni az észak-koreai kollégáktól. Ők ugyanis szemrebbenés nélkül képesek a kormány álláspontját harsogni. Ez az, ami sok nagykövetünknek nem megy úgy, ahogy elvárnák tőlük: többen is elbuktak a vizsgán, nem teljesítették jól a házi feladatot. Igen, leckét is kaptak nagyköveteink a kormánytól, hiszen részletesen be kellett számolniuk arról, hogyan verték vissza a külföldi sajtó és politikusok "támadásait".

Orbán Viktor beszédében nem is annyira burkoltan dorgálta meg a súlyosan mulasztó nagyköveteket. Azokat, akik, nem hőzöngve utasították vissza a vádakat, vagy ahogy Orbán Viktor nem egyszer fogalmazott, "Magyarország bírálatát", hanem próbáltak diplomaták módjára szót érteni másokkal. Nyilván pontosan tudták, nem lehet védeni a védhetetlent. Ám mostantól stratégiát kell váltaniuk, bátor katonaként kell szembeszállniuk a bírálókkal, függetlenül attól, ők maguk mit gondolnak az adott ügyről. Önálló gondolatnak itt amúgy sincs helye.

Nem lesz könnyű dolguk, hiszen Orbántól útmutatást kaptak arra is, mit mondjanak a magyar gazdaság helyzetéről. Különösen a Nyugat-Európában szolgálatot teljesítő követeink dolga lesz nehéz, akiknek azt kell elmagyarázniuk vendéglátóiknak, hogy a magyar gazdaság nagyon erős, az 1,2 százalékos GDP-csökkenés valójában unortodox növekedés, s különben is, "Európa" vissza akarja vetni hazánkat a fejlődésben. Sajátos lesz például, amint a berlini nagykövet Angela Merkelnek az unió rendbetételére vonatkozó javaslatait "Hold-stratégiának" minősíti. Vagy éppen egy brüsszeli tanácsülésen egyik diplomatánk felszólal, s Orbán szavait idézve azt mondja, "ne beszéljünk tovább a Marsról".

Merthogy mi tudjuk, mi a megoldás, mindenki hozzánk akar majd igazodni. S amikor diplomatáink e szavakkal beszélnek a kormány világraszóló sikereiről, arra gondolhatnak, Phenjan talán nincs is annyira messze...
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (9)

A hozzászóláshoz .

Judit 2012.08.23. 19:24
Orbán és zsoldosai hülyének nézik a világot, és benne a magyar állampolgárokat. Senki sem fog szóba állni velük, és velünk. Erre folyamatosan ráfizetünk.
entropia 2012.08.23. 15:25
A nagykövet formálisan az államfőt képviseli,királyságok esetében pedig az uralkodót.Áder egyelőre még nem hordott össze ennyi baromságot,ezért csak az államfőt figyeljék,ne ezt az eszementet.Persze seggbe lesznek rúgva,de legalább megmarad a tisztességük és nem röhögik ki őket.
barguzin 2012.08.23. 15:23
Phen Jani és Orbán Viki mostantôl fogva barátok!
jobbb 2012.08.23. 13:57
A nagyköveteknek a kiküldő állam álláspontját kell képviselniük még akkor is ha nem teljesen értenek vele egyet.
Bármelyik állam leváltaná a nagykövetét,ha nem lenne lojális.
Újabb hülye cikk.
balmagyar 2012.08.23. 13:33
Alakul a Budapest-Phenjan tengely ? Lesz kinyirszen ?
Misa56 2012.08.23. 11:31
"coloradó" Csak nem bogár? A gondolat, az értelmezés azon a szinten!
Kíváncsi vagyok hogy Ön és hasonszőrű társai mennyit keresnek az önként vállalt agyatlansággal!?
hiteles 2012.08.23. 11:22
colorádó
Ahogy elnézem igen nagy baj van a szöveg értelmezésével.Ezt kéne még egy kicsit gyako
rolni.Az Ön véleménye szerint elég lenne csak egy magnót kiküldeni a külképviseletekre
amire OV. rámondta a véleményét?Igaz ez sokkal kevesebbe kerülne és az eredmény
ugyan az.
colorado 2012.08.23. 09:39
A nagykövetek nem azért vannak kiküldve, hogy a saját véleményükkel szórakoztassák a fogadó országot. Nekik a hivatalos álláspontokat kell képviselni. Ha nem ezt teszi, hazahívják és küldenek helyette mást. Ez a világ összes országában így van. Ne Phenjanozzon itt senki. Értelmetlen összehasonlítás.
tovaris 2012.08.23. 06:34
Még megérjük, hogy az Észak-Koreaiak jobban élnek, mint mi...