Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Rosszabbul élünk

Népszava|2012. aug 23. 06:15
[A+ A-]
Mindenkinek, aki számokkal dolgozik kutyakötelessége, hogy ezt a lehető legnagyobb megbízhatósággal és tisztességgel tegye. Az egy egészen más kérdés, hogy jól tudom, milyen könnyű a számokkal tudatosan visszaélni vagy öntudatlanul hibázni. Az elmúlt két esztendőben egyre gyakrabban eszembe jut a társadalomkutató Sík Endrének ez a megállapítása. Mindannyiszor, amikor a Központi Statisztikai Hivatal gazdaságunk helyzetéről, a lakosság életkörülményeinek alakulásáról ad számot, és ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium hurráoptimizmussal körített közleményével megfejeli. Sík Endre bölcs intelmeit követve szó szerint idézek a minisztériumi közleményből: "A versenyszférában dolgozók átlagos bruttó bére júniusában 231 700 forintot tett ki, míg a nettó kereset 4,3 százalékos növekedést elkönyvelve 149 400 forinton állt.

A költségvetési szerveknél teljes munkaidőben foglalkoztatottak - közfoglalkoztatottak nélkül számított - havi bruttó átlagkeresete 3,5 százalékkal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest, amely jelenleg 215 000 forinton áll, míg a nettó keresetek 2 százalékos emelkedést követően 139 400 forinton." A kacifántosan megfogalmazott mondatokból kiderül, hogy a versenyszférában, bár nagyobb mértékben növekedtek az átlagkeresetek, mint a költségvetésieknél, az éppen 10 ezer forintos különbségért, amennyit "elkönyveltek", aligha érdemes felállni az íróasztaltól és inkább elszegődni kohásznak, sörös legénynek vagy mechanikai műszerésznek. Az ostoba gazdaságpolitika, a matolcsyzmus rákfenéje azonban korántsem ez, hanem az, amiről mind a mostanában sokkal visszafogottabban fogalmazó statisztikusok, mind a minisztérium egyaránt hallgat.

A reálkeresetek átlaga, amely a 6 százalékhoz közelítő inflációt is számba veszi, 3,8 százalékkal csökkent. Ennyivel biztosan rosszabbul élünk, mint egy éve. Pedig volt itt minden: átlagosan 10 ezer 300 forintos, a versenyszféra számára szankciókkal kikényszeríttet bérkompenzáció, a statisztikai alanynak nem minősülő közfoglalkoztatottak számának megnégyszerezése. No meg az ingyenes bölcsődék megszűnése és a felsőoktatási tandíjak általánossá tétele. De erről a statisztika nem mesél.

Hozzászólások (17)

A hozzászóláshoz .

ciszta 2012.08.26. 11:06
Magyarok!Éljünk úgy mint azok akik fent uralkodnak felettünk?Miből?A férjem 82% rokkant 35. évesen elvágták az életét és nem elég a fájdalom még azt is végig kell szenvednie,hogy folyamatos támadások érik ,hogy mennyen dolgozni és mit hoz a sors ahol végre talált helyet karbantartóként ahol még emelni sem engedik,mert nem lehet neki a Kft. az Áprilisi ,Májusi bérüket nem fizeti ki,mert a vezetője már negyedszer is céget alapított és amit ők az állam kincstártól kapnak támogatást(cég)azt zsebre vágják.A helyzet nagyon rossz és kilátástalan míg a politikusnak minden támogatás jár addig nekünk a mi családunknak még a rendszeres támogatást sem adják meg,mert szerintük a Bruttó bevétel alapján fejenként:40000.ft. jut a rezsit pedig más fizeti ki?Az én fizetésem csak arra megy el másra nem jut,és a bankok és végrehajtók képesek egymás nyakában lihegve jönni és zaklatni.A családomon kívül nincsen se nekem,se a férjemnek semmije.A politikusok bérét csökkenteni kell és szétosztani a Magyar emberek között bérnövekedés gyanánt NETTOBAN ez a megoldás változtatna azon,hogy ne meneküljünk a gyilkosságokba,fosztogatásokba.A nép lassan kihal én Magyar vagyok a Mohácsi Toldyak és Toldy Miklós leszármazotja és hiszek abban ha jó ügyért harcolsz lessz foganatja ne adjuk fel,mert ez a mi hazánk engem hat lóval sem tudnának innen elűzni és mindenkinek mondom nem ez a megoldás itt a kormány megdöntése az út eleje,HAJRÁ MAGYAROK MINDENT BELE!!!!!!
tibors 2012.08.23. 18:11
Valójában mindegy, a lazacot, a rákot meg a kaviárt megveszem.
Ha erősödik a forint, akkor olcsóbban.
ilona143 2012.08.23. 16:54
Opinion8:Teljesen igazad van mindenben.És még azt tenném hozzá,Hogy az emberek nem tudom miből élnek,amikor nincs se munka se pénz,se lakás.De van valami.Ami a FIDESZ SZERINT IGEN IS HASZNÁLHATÓ.Van kötél, van híd ,magas épületek,és még igen sokféle dolog,csak ötlet kell hozzá és lehet használni.Ha mást nem tesz a polgár ezt még meg teheti.
AMILYEN GÜGYE AZ EMBER, HALLGAT MINT A SZARÓ GALAMB.Különben mindenki meg érdemli a sorsát ha nem tesz ellene semmit.
barguzin 2012.08.23. 15:21
[opinion8]
Tetejébe még az alkotmányt is ellopták.
balmagyar 2012.08.23. 13:47
[balmagyar] [2012.aug.23. 13:44]

Csak gengszter váltás történt.
rosalinda57 2012.08.23. 13:40
Teljesen egyetértek veled (opinion8).
Annyi joghézag van, amennyi a XV. századtól a XX. századig se volt. Ez nem jogrend. Az a jogrend, ahol minden tevékenységre, cselekményre magvannak a szabályok. Nap, mint nap botlik bele az ember arra, hogy nincs egy csomó helyzet leszabályozva.
Hogy ne menjek messzire vissza ! Július 1-ével kiszervezték a rehabilitációs ellátásokat a nyugdíjjellegű ellátásokból. Igény esetén az a válasz, hogy ugyan már létezik ez az intézmény, de még nem állt fel, mert mindenki szabadságon stb. akárhol van. Kinek az ötlete volt ez a kiszervezés ? Ki fizeti meg a megváltozott munkaképességűeknek a járadékát, ami főleg a törvényi szabályozás alapján visszamenőlegesen félévre igényelhető ? Ha megilleti őket, akkor hivatalból kellene kifizetni és nem átszervezéssel tolni a kifizetés idejét.
A választópolgároknak nincs kedvükre ez a leszabályozatlan állapot. Ha viszont valakit megillet valamiféle járandóság, azt fizessék ki időben, ne halogassák az ügyintézést és a kifizetést. A halogatásból való károk elszenvedéséért a felelősöket felelősségre kell vonni !
jobbb 2012.08.23. 13:02
Kérdezzenek már meg bárkit Európában,hogy mennyivel él jobban mint tavaly.
tibors 2012.08.23. 12:09
A korábbi baloldali szavazók nem bíztak abban, hogy minden olyan frankó lesz, mint 2010 előtt és ezért a másik oldalt választották. Na ez sem jött be, elvtársak.
opinion8 2012.08.23. 11:51
Szégyen, hogy manapság nem kapnak munkát azok sem, akik dolgozni akarnak és tudnak.
Szégyen, hogy azok közül sokakat, akik már nem tudnak dolgozni - a szociális juttatásaik megvonásával, illetve megkurtításával - kvázi teljesen ellehetetlenítenek, azaz valós munkahelyek nélkül kényszerítik vissza őket a "munka világába".
Szégyen ami az alkotmányos intézményrendszerrel az elmúlt években történt, szégyen, hogy több, mint húsz évvel a rendszerváltás után ezt azok tették, akik egykor elkötelezett demokrataként az ellenzéki kerekasztalnál ültek.
Szégyen, hogy mindent lezüllesztettek, lezüllesztenek, pedagógusnak, rendőrnek - pedig nem is olyan régen még életpályaként lehetett tekinteni ezekre a hivatásokra - sem készülnék a mai fiatalok helyében.
Szégyen, hogy egy elhibázott gazdaságpolitika következményeként gazdasági növekedés helyett egy gyenge recessziós spirálba kerül az ország, emelkedik az infláció, így egyre többen élnek a létminimum környékén, illetve mély szegénységben.
Szégyen az a gátlástalan pofátlanság, ahogy a politikusként havonta milliókat zsebre vágók elmagyarázzák, hogyan lehet megélni havi 46.000 forintból, vagy - aki paprikát sem kapálhat valamelyik prominens földjén - abból sem.
Itt tartunk most, és ez csak rosszabb lesz.
Misa56 2012.08.23. 11:02
"tibors!" Nyomod a zagyvaságot! Agyad túl sok Cillit Bang nevezetű tisztítószert kapott. Gondolkodj,rájössz, mellesleg embernek is érezheted magad!
tibors 2012.08.23. 09:53
Az az érdekes, ha a szocik alatt annyira jól mentek a dolgok, miért nem ők nyerték a választást.
kefe26 2012.08.23. 08:38
Nekem W.S.Churchill jut eszembe: ...csak az a jó statisztika, amit én készítek! Persze nem készítek, mert a pénztárcámon és a jobb falatok hiányakor érzem, hogy nem lehet megélni 58.600 forint nyugdíjból.
oregdiak 2012.08.23. 08:21
...és a társadalom többsége ??!! pl. munkanélküliek, szoc. ellátás nélküliek, rokkantak, nyugdíjasok, fekete munkára kényszerítettek, pályakezdők és még lehetne sorolni...
tovaris 2012.08.23. 06:32
Jé, és ezt a Zorrbán is tuggya?
karpatij 2012.08.23. 06:29

ezt sp'éldául a kedves vezető nem mondhatja el ám, sem magáról, sem a bandájáról !
wizes 2012.08.23. 06:22
Az anyagi dolgokon felül a szellemi és hangulati érzületünk aztán végképp rosszabb.