Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán nem tervez Hold-utazást

Népszava|2012. aug 22. 20:35
[A+ A-]
Magyarország remekül teljesített, az európai gazdasági válság leküzdésében sokkal eredményesebb volt, mint azok az országok, melyek előidézték azt - ismételte meg korábbi, könnyen cáfolható állítását Orbán Viktor a nagykövetek éves értekezletén. Szomszédaink azonban nálunk sikeresebbek, emiatt érdemes kicsit csökkenteni "az arcunk méretét" - tette hozzá.
A kormányfő - jobbára értelmezhetetlen szóképekben - kitért az államadósságra, az unortodox külpolitikára és a Hold-utazásra is. Balázs Péter volt uniós biztos szerint csak az derült ki, hogy Orbán "fordítva tartja a térképet", de ez külpolitikának "igen sovány".

Magyarország "remekül teljesített e nem általunk okozott válságban" - mondta Orbán Viktor a kétnapos misszióvezetői értekezlet nyitónapján, hozzátéve: "nem dicsekvésből mondom, hogy mi mennyire jók vagyunk, de annyit kijelenthetek: sikeresebben kezeljük a válságot, mint a Nyugat". E korábbi, tényekkel és a gazdaság mutatószámaival könnyen cáfolható kijelentésének ismétlésével kezdte a miniszterelnök, aki a 104 nagykövet előtt mondott beszédében később sem távolodott el a gazdasági kérdésektől, külpolitikai vonalon alig volt értékelhető megjegyzése. Egyrészt állította, hogy a közép-európai válságkezelés sikeresebb a nyugat-európainál, másrészt azonban önkritikusan elismerte, hogy e téren mi, magyarok elmaradunk a térség többi országa - Lengyelország, Szlovákia és Csehország - mögött. Magyarországnak - bár "kicsit csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát", mert az említett három országnak sikeresebb a válságkezelése - szintén jó esélye van rá, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Úgy vélekedett: nem remélhetjük, hogy az unióban rövid időn belül vége szakad a bajoknak. Ellenkezőleg, "az euróövezet válsága, melynek kanócát az Egyesült Államokban gyújtották meg, tartós lesz". Ami pedig az elhúzódó válságkezelést illeti, Orbán Viktor szerint ezt jelen körülmények között a demokrácia modellje "nem könnyíti meg". Kifejtette: az a megállapítás, hogy Európa a második világháború után a demokrácia modelljét választotta, az ő részéről nem kritika akar lenni. Ezzel korábbi, éles bírálatokat kiváltó beszédére utalt, miszerint "reméljük, a Jóisten megsegít bennünket, hogy a demokrácia helyett nem kell kigondolnunk más típusú politikai rendszereket, amiket a gazdasági túlélés érdekében aztán be kell vezetni".

Ezzel azonban nem volt vége a Nyugat és az Európai Unió bírálatának. Orbán szerint a nyugati válságkezelés azért rossz, mert növeli az érintett országok államadósságát. Ez számunkra szóba sem jöhet, mondta, hiszen a feladat az adósságráta 70 százalék alá szorítása. Bár "összeesküvés-elméletnek" nevezte azt a vélekedést, mely szerint az eladósodást és a válságot a pénzpiacok okozták, ám úgy fogalmazott: nem engedhető meg, hogy az adósságkezelés költségét a társadalom viselje, a haszna viszont a magántőkéé legyen. A miniszterelnök szerint változtatni kell az elmúlt két évtizedben megszokott hozzáállásunkon, azon, hogy úgy próbálunk cselekedni, mint a Nyugat, illetve, hogy mindig megvárjuk, "mit mondanak a németek". Szerinte "ezt a mankót a történelem kirúgta a hónunk alól, most már nekünk kell utat törnünk magunknak". Orbán úgy vélte, a megoldás a munkaalapú társadalom, a konkrét cél pedig a foglalkoztatottak arányának a jelenlegi 60-65-ről 70 százalék fölé emelése.

A kormányfő elvetette az olaszországihoz hasonló technokrata kormányzást, hangsúlyozva, hogy a lakosság csak akkor fogadja el a szükséges intézkedéseket, ha az azokat bevezető kormány legitim. A terheket meg kell osztani - fejtegette, utalva például a bankadóra -, az ilyen lépéseket érintő nyugati bírálatokra pedig nem defenzíven kell reagálni, hanem büszkén vállalni kell őket, sőt, ezek utánzására kell felszólítani a külföldet - adott útmutatást a külügyi misszióvezetőknek. Orbán kijelentette: nem fogadjuk el a Nyugat, s ezen belül a Nemzetközi Valutaalap olyan "hagyományos" válságkezelési elvárásait, mint például a nyugdíjak csökkentése.

Az európai válság kezelésére kidolgozott brüsszeli megoldástervezetről úgy fogalmazott: "gyakori a pártpolitikai harcosok világában, hogy amikor szembesülünk egy problémával, ami vagy kényelmetlen, vagy nem tudjuk, hogy kellene megoldani, vagy tudjuk, hogy kellene megoldani, de valamilyen okból úgy látjuk, nincs eszközünk, hogy megoldjuk, akkor legjobb azt félretenni, és el kell kezdeni beszélni a Holdról, a Hold-utazásról vagy a Marsról". Ezzel példázta azt, hogy egy mondatot sem találni arra a problémára, miszerint a német gazdaság versenyképessége nagyságrendekkel meghaladja a vele közös pénzt használó országok szintjét. A brüsszeli válságkezelési dokumentumban lehet olvasni bankunióról, politikai legitimációról, "a jóisten tudja még, mi mindenről, amit mi a politikában úgy hívunk, Hold-stratégia" - mondta.

A kormányfő beszélt arról is: Magyarország és az uniós intézmények között "a nagy ügyeknél tervezett, előre látott és végiggondolt konfliktusok" voltak, és "ezért is nyertük meg őket". Kifejtette továbbá, hogy az országok vezetői nem engedhetik meg maguknak, hogy nemzetállami szinten is kifejlődjön a válság egy új szakasza, a vezetők és a vezetettek közötti bizalomhiány, amely Brüsszel és a nemzetállamok polgárainak viszonyában már megjelent. Egyúttal arra is felhívta a nagykövetek figyelmét, hogy súlyos bajok, konfliktusok, kudarcok adódnak abból, ha ők és a magyarországi kormányzat más-más kontextusban értelmezik munkájukat. Szerinte ugyanis a kontextusnak, vagyis a kabinet és a külképviselet-vezetők értelmezési keretének azonosnak kell lennie. Jó eredményt "csak fegyelmezett katonákkal lehet elérni" - emlékeztetett Orbán.

A miniszterelnök beszéde után a jelenlévők kérdéseket tehettek fel. A szocialista Kovács László, volt külügyminiszter azt kérdezte, nem veszélyezteti-e a Nyugattal való szembenállás a magyar válságkezelést. Orbán erre lényegében nem válaszolt, illetve azt fejtegette: ha nemzeti érdekből kerülünk konfliktusba a Nyugattal, akkor az "jó konfliktus", amit vállalni kell. Sümeghy Gyula hágai nagykövet érdeklődésére pedig kifejtette, a keleti nyitás és a nyugati integráció nem ellentétesek egymással. A keleti nyitásban csaknem minden nyugati ország előttünk jár, hiszen ott van "pénz, fellendülés, versenyképesség", ezért nem lehet kimaradni ebből a trendből - tette hozzá Orbán. Megjegyezte - talán a Jobbiknak szánt kiszólásként -, hogy "borzalmas provincializmus" az, ha ezt a nyitást megideologizáljuk.

Orbán után a házigazda, Martonyi János vette át a szót. A külügyminiszter kijelentette: a magyar diplomácia kiváló munkát végzett, kiemelve egyrészt a "Magyarország elleni támadások elhárítását" főképp a bécsi, berlini és washingtoni állomáshelyen, másrészt azoknak a magyar diplomatáknak a példáját, akik az "arab tavasz" eseményei közepette, olykor életüket kockáztatva tartanak ki posztjukon, s végül azokat a konzulátusi munkatársakat, akik a külhoni magyarok honosításában tejesítettek nagyot, hiszen 140 ezer kérelmet fogadtak be.

Aranyköpések
- Magyarország "remekül teljesített e nem általunk okozott válságban"
- "Sikeresebben kezeljük a válságot, mint a Nyugat"
- "Kicsit csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát"
- Az elhúzódó válságkezelést a demokrácia modellje "nem könnyíti meg"
- "Ezt a mankót a történelem kirúgta a hónunk alól"
- Jó eredményt "csak fegyelmezett katonákkal lehet elérni"

Balázs Péter: fordítva tartja a térképet

A miniszterelnök "fordítva tartja a térképet", és vak hitet követel meg a diplomatáktól, akiknek kötelező azt hinni, hogy a dolgok valóban fordítva vannak - értékelte Orbán beszédét Magyarország volt uniós biztosa, korábbi külügyminiszter.

Balázs Péter lapunknak azt mondta, az éves misszióvezetői értekezleten a kormányfők általában rögzítik a kormányzati irányvonalat, majd felvázolják a külpolitikai lépéseket, prioritásokat, ám ebben az esetben csupán előbbinek tett eleget Orbán. Amit utóbbinak szánt, az Balázs szerint "külpolitikának eléggé sovány." Úgy vélte, a legszembeötlőbb az volt, hogy "megszületett a sokadik, e hétre szánt EU-ellenes kormányfői üzenet, és még örülhetünk, hogy Orbán az unión kívül másba - például a szomszédos országokba - nemigen kötött bele."

Ugyanakkor a gazdaságpolitikai vonalon, a válságkezelés terén az EU-val szemben megfogalmazott nagyon durva üzenetnek Balázs szerint lesz még visszhangja, bár "Brüsszel lassan már megszokja, hogy Budapesten hol Moszkvához, hol a Habsburgokhoz hasonlítják." A volt uniós biztos kitért arra is, általában minden kormányzat elvárja a misszióvezetőitől, hogy "igazodjanak", de a nagyköveteknek szóló miniszterelnöki üzenet ennél erősebb "intelem" volt: arról szólt, hogy tartsák magukat az "értelmezési keretekhez", vagyis ne a szemüknek higgyenek, hanem a miniszterelnöknek. Balázs megjegyezte, ez sokak számára nem lesz nehéz feladat, hiszen a kormányváltás utáni szokatlanul nagyarányú személycserék általában már megfeleltek a mai kormányzat kritériumainak.

Félkatonai egypártrendszer téveszmékkel?

Az MSZP-nek a téveszmék, az LMP-nek a félkatonai egypártrendszer jutott eszébe Orbán szavairól. A szocialisták szerint a beszéd téves helyzetfelismerésről árulkodik, a szabadságáról hazatért miniszterelnök vélhetően nem pihente ki magát, "változatlanul ragaszkodik téveszméihez." Burány Sándor felidézte, hogy Orbán szerint a magyar válságkezelés rövid távon is kecsegtet sikerrel, míg az európai nem, márpedig "a magyar gazdaság recesszióba süllyedt, az infláció pedig itt a legnagyobb az EU-ban".

Hozzátette: mivel az uniós országok szinte mindegyikében jobbak a gazdasági adatok a magyarországinál, ostobaság azt állítani, hogy ők járnak rossz úton. Az, hogy Orbán szerint a kormány ragaszkodik a tehermegosztás politikájához, az MSZP szerint azt jelenti: a terhek nagy részét továbbra is az átlagosan vagy rosszabbul keresők viselik majd. Arra, hogy Orbán szerint jó eredményt csak fegyelmezett katonákkal lehet elérni, Burány úgy reagált: ez csak akkor igaz, ha a katonák nem kapnak őrült parancsokat.

Az LMP-s Jávor Benedek szerint a fegyelmezett katonákra utaló kijelentés egyenesen a félkatonai egypártrendszer kialakítására való törekvést jelzi. A frakcióvezető a magyar válságkezelésről azt mondta, a kormány teljesítménye kirívóan sikertelen, az ország gazdasága ugyanis lényegesen rosszabb állapotban van, mint a régiós országoké vagy az EU 27 tagállamának többségéé. Jávor "ellenségképgyártásként" értékelte a Orbán kijelentését, miszerint például a Nemzetközi Valutaalap nyomása ellenére a kabinet nem kíván hozzányúlni a nyugdíjakhoz, miközben ilyen igény nem is volt.

Szerinte a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát a kormány elmúlt kétéves szakmaiatlan döntései okozták, például a "nyugdíj-einstand". Különösnek tartotta, hogy a kormányfő visszafogottan beszélt arról a nemzetközi helyzetről, amiben Magyarország jelenleg van. Arról, hogy Jávor szerint szinte teljesen elvesztette érdekérvényesítő képességét, és olyan konfliktuszónába került, ahol sem a határon belül és kívül élő magyarok, sem a gazdaság érdekét nem tudja hatékonyan képviselni.

Nem kommentál az EB

Az Európai Bizottság (EB) egyelőre nem kommentálja a rezsiszolgáltatások nonprofittá való alakításának magyarországi elképzelését - mondta Olivier Bailly szóvivő Orbán beszédre reagálva. A miniszterelnök ugyanis azt mondta, nagy vitára számít Brüsszellel amiatt, hogy nonprofittá alakítanák a lakossági energia továbbítását, szétosztását és az azzal való kereskedést. Arra a kérdésre, hogy az elképzelés sérti-e az egységes európai piac alapelveit, és ennek folytán felmerül-e ellenvetés, Bailly azt mondta: az EB nyilatkozatok, bejelentések alapján nem, csak törvény- vagy törvénytervezet-szövegek alapján mondhat véleményt arról, hogy az intézkedés összhangban áll-e az uniós joggal.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (27)

A hozzászóláshoz .

homepictures 2012.08.23. 18:35
[isetar] [2012.aug.23. 00:49]

Nem ugyanabban a rendszerben tanultam a matekot akkor amiben Orbanek. Munkakepes koruak szama (100%)=Foglalkoztatottak (F, Orban szerint 60-65%) + munkanelkuliek (M, Orban szerint 10%) + munkara keptelenek (R).
Egyenlet atrendezve: R=100 %-F-R=25-30%
Na ne bazz, hogy a munkara kepes koruak kozul minden negyedik ortodik ember rokkantnyugdijas....

Egyebkent viccet felreteve, az egesz humbug. Ugy csavarjak a szamokat ahogyan akarjak.
Kb 10 millio az allampolgarok szama, valos adofizetok valahol 3 millioan vannak. A kozalkalmazottak, stb adoja csak porhintes hiszen eleve a masok altal befizetett adobevetelbol vannak fizetve, az csak felesleges papirmunka.
Amivel el is erkeztunk a problema gyokerhez: rejtett munkanelkuliseg. Eroszakkal krealt poziciok, szuksegtelen hivatalok, es szervezetek tomkelege letezik, az adofizeto es az olyan poziciok kozott akire valoban szukseg van, mint pl orvos vagy pedagogus.
Ha ezek nem lennenek a munkanelkuliseg 30-40% lenne, es azok elnenek jol akik valoban dolgoznak.
papoka54 2012.08.23. 14:36
Qrva jól állunk! Gdp "növekedés" -1,2 %, infláció 5,6%, reálbér "növekedés" kb -3%, munkanélküliség kb. 11%, építőipar -10%, kereskedelem -1-2%, Kedves jobbosok ezekből az adatokból mondjátok meg melyik jó az országnak és kinek köszönhetjük. Gyurcsányt, Bajnait nem ér mondani, mert két éve a KEDVES VEZETŐ VAN HATALMON. KÖSZI A VÁLASZT!
papa.49 2012.08.23. 12:07
Szigorúan CSAK ODA UTAZHATNA, VISSZAÚT NINCS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nafene 2012.08.23. 11:16
"Magyarország "remekül teljesített e nem általunk okozott válságban" - mondta Orbán Viktor a kétnapos misszióvezetői értekezlet nyitónapján, hozzátéve: "nem dicsekvésből mondom, hogy mi mennyire jók vagyunk, de annyit kijelenthetek: sikeresebben kezeljük a válságot, mint a Nyugat".
Hát akkor már csak azt magyarázza meg nekem Orbán, hogy akkor miért élnek jobban mint mi Magyarok?
A bérek nem létminimumot, hanem létbiztonságot biztosítanak.
Nagyon emlékeztet ez a szöveg a szocialista érában hallotthoz. Akkor is mindig azt mondták, hogy a nyugat haldoklik.
Akkor is tudtuk, hogy hazudnak mint most.
grandM 2012.08.23. 10:44
De jó lenne ha a HOLDRA menne....... sokan fellélegeznénk..... és jöhetne egy normális ember.
marimama 2012.08.23. 10:22

""Kicsit csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát""

Akkor járjon elől jó példával és vegyen vissza az po..jából, mert egész Európában-n az övé a legnagyobb!
Nagy-papa 2012.08.23. 07:55
Itt következik a komoly sorskérdések legkomolyabbika .
A Szeretett Vezető környezetében kialakulhat - e egy olyan intellekutális mag amely kellő erővel rendelkezik a tény felismerésére:
A BÁLVÁNY BETEG .
hoboka 2012.08.23. 07:24
Az a baj ezzel a barom Orbánnal,hogy el is hiszi amit mond!!!Nem normális a többi köcsög FIDESZESSEL együtt!!!
tovaris 2012.08.23. 07:01
A fő baj az, hogy kapitalizmus van. Ha lenne saját ipar, akkor annak teljes nyeresége befolyna az államkasszába, és nem csupán az amúgy is a legalacsonyabb munkabérek járulékai, ugyanis a multik nehezen fizetnek adót, a profitot többnyire kiviszik az országból.
tovaris 2012.08.23. 06:45
Pedig egy orosz-amerikai űrhajóval szívesen fellőnék - de visszaszálló egység nélkül, természetesen....
poncius 2012.08.23. 01:18
kárpáti, te ANNYIRA profi stílust nyomsz, hogy egész biztos vagyok abban: te máshol is olvasható vagy.
Ugye, nem tévedek?
isetar 2012.08.23. 00:49
homepictures! A foglalkoztatottsági arányt nem a teljes népességre számítják, hanem az aktív korúakra, tehát leszámítva a 62 évnél idősebbeket, és a 18 évnél fiatalabbakat. A baj az, hogy szerintem nincs ennyi a foglalkoztatott, illetve ennek legalább a fele közalkalmazott, közmunkás, tehát a költségvetés fizeti. Mellesleg ilyen esetben nagyon nagy az 5 %-os eltérés, és azt mutatja, hogy a nagy orbanizátornak gőze nincs, hogy mi mennyi.
groovy 2012.08.22. 23:44
a gyógyszerkassza megszorításai már szemmel is láthatóak....
homepictures 2012.08.22. 23:34
Milyen 60-65% os foglalkoztatottsag? Bizonyitottan 3 millio korul van a dolgozok szama, miota 65% a az a 10 millionak?
Potosan ugyanez a szamitasi modszer vezette ahhoz, hogy a 2millio valaszto a 2/3 legyen.
Mellesleg oszesen ket ember van akinek csokkenteni kellene az arcanak meretet de legalabb 90% al. Az egyik maga Orban a masik a szent tehene Matolcsy.
Szerencsere gyors utemben csokken a mamelukjai szama, remelhetoleg 2014 ig olyan mertekben, hogy akarmilyen trukkozeshez is folyamodik az nem lesz eleg.
Bar tartom magamat a velemnyemhez: Orbant gyokerestul kell eltavolitani a politikai eletbol, mert egyszemelyben tobb kart csinal mint Katrina, fuggetlenul atto, hogy hatalmon van vagy ellenzekben.
libertador 2012.08.22. 22:39
Nem látom a lakájok siserehadának ügyeletes kommentelőit... Lehet, hogy ez a zorbániáda már náluk is csapkodja a biztosítékot? Ha akad orvos, netán egy pszichiáter az olvasók közt, akkor ez a zavaros és ellentmondásoktól hemzsegő üres cséphadarás kiváló forrásmunka lehetne nekik. Érdekes ötlet: "kicsit csökkenteni az arcunk méretét.." Vajon, kire gondolt a Nagy Gondolkodó? Mert közel tízmillió ember szorong a kilátástalan jövője miatt - azoknak nem hinném, hogy nagy lenne az arcuk. .Akkor? Nem sokan maradnak..Vajon nézegette már magát őkegyelme a tükörben? Mekkorának látta a saját pofázatát? Ha arról vette a példát, akkor meg minek akarja rendreutasítani Washingtontól Brüsszelig és Berlinig az összes vezető politikust? Hisz az az egy-két nagyberuházás, amit még az elődei hoztak tető alá, és amikre most ő rettentően büszke, azok épp hogy Brüsszel és Berlin jóvoltából jöhettek itthon létre... Sajnos, a Vezér változatlanul fordítva ül a döglött dakota lován..Könyörgöm, magyarázzák már el neki. Aztán takarítsa már el valaki az útból..Mielőtt ez a szerencsétlen ország teljesen padlóra nem kerül.
corsac 2012.08.22. 22:05
Nagyon jó, ahogy ez a marha lehülyézi Ronald Reagant!
Reagan idejében elszabadult az USA államadóssága. De beindult a gazdaság, az embereknek volt munkahelyük, keresetük, nőtt az életszínvonal, stb. (Ettől lett népszerű, nem pedig a csillagháborús terveiért és külpolitikájáért.) Tehát rendbe tette a nemzetgazdaságot (bár inkább csak annyi történt, hogy az arabok olcsó olajjal látták el az USA-t, hogy keresztbe tegyenek az oroszoknak), de az államadósság a csillagos egeket ostromolta.
És mit mondott Reagan erre? "Nem sokat törődöm az államadóssággal. Elég nagy már ahhoz, hogy tudjon vigyázni magára!"

Idióta Viktor pedig tönkreteszi a nemzetgazdaságot, csak hogy az államadósságot lefaragja. Azt hiszi, hogy ha egyensúlyba kerül a dolog, akkor a romokban heverő nemzetgazdaság szárnyalni fog.
Jó másfél éve itt téptük a hajunkat, hogy elindították a Csau-cseszku projektet Magyarországon is. A kárpátok géniusza visszafizetett minden adósságot, hurrá! Aztán a nép meg is hálálta ezt neki.
Ezt a programot akarja átültetni Magyarországra ez az Erdélybe kirándulgató rühedelem!
Mi is lett a Kárpátok géniuszának és nagyrabecsült nejének a sorsa?
Értetlen pofát vágva figyelte az erkélyről a népet, amelyik nem tapssal üdvözölte, hanem elküldte a francba. Aztán csak az üveges szemeit láttuk, ahogy fekszik a fal előtt.
Hát ha Viktornak ez kell....
Mert a Holdra nem megyünk. Csak tönkre.
delalfold 2012.08.22. 21:47
A nagyköveti eligazítás is jelzi, hogy nemzetünk nagy tanítója erőteljesen kezd elszigetelődni a nemzetközi politikában. Nem wellness szállóban kellett volna nyaralnia, hanem elmeklinikán.
stvan 2012.08.22. 21:42
Bevallom, nekem legjobban a kicsit csökkenteni az arcunk méretét kitétel tetszett a legjobban! Olvasmányaimbol tudom, hogy az Amazonas környékén élő benszülötek ezt már feltalálták! Ugy hivják, zanza: A levágott ellenség fejét füst felett zsugoritoták a kivánt méretre.....
Elképzelni sem tudom, hogy unortodox modszerrel ez hogyan oldhato meg...Esetleg levágás nélkül füstölik??!!
karpatij 2012.08.22. 21:36
óCó, nagyon óCó... vÓt az a médincsajjna vagy tajvan aksitőttő...

így jár aki Ausztriában veszi a kínai árút
karpatij 2012.08.22. 21:20
T. [bandi34] [2012.aug.22. 21:07] !

Jerrold Post professzor ismérvei pontosan ráillenek, az alábbi személyekre:

bubó CSAVEZ

cidexc CASTR(ó)ÁLT

amorf HITLER

benyitó MUßßKALÍNI

monyamer KOTONFI ezredess

zsugásvili orgona SZTALIN

alcsút-dakotai eeSő mágnás miskárútt víg-tor QRBÁNYÁSZ