Előző
Következő
új cikk

Belföld

Emléknap a totalitárius diktatúrák áldozataiért

MTI|2012. aug 23. 09:10
[A+ A-]
Ma tartják Budapesten a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját, ez alkalomból nemzetközi konferenciát rendeznek, amelyen Áder János köztársasági elnök mond köszöntőt.
Az európai uniós képviselők részvételével zajló megemlékezés a Terror Házánál kezdődik, beszédet mond Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Ezt követően résztvevők gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére a múzeum előtt.

A Parlamentben a Szembesítés a múlttal című konferencián Áder János köztársasági elnök mond köszöntőt, majd Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter felszólalását követően minden résztvevő ország képviselője beszédet mond.

A totalitárius diktatúrák áldozatai európai emléknapját második alkalommal rendezik meg, az első megemlékezés helyszíne Varsó volt. Az emléknapot az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják.

A 2008 júniusában Prágában tartott Európa lelkiismerete és a kommunizmus című nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében Václav Havel volt cseh államfő kijelentette: Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek.

A konferencia résztvevői javasolták, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. 2008 szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők hasonló értelmű nyilatkozattervezetet terjesztettek az Európai Parlament (EP) elé. Az EP 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről, és ebben javasolták az emléknap megtartását.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

balmagyar 2012.08.23. 14:40
[Barka] [2012.aug.23. 10:43]

Egy rugóra jár az agyunk. Érdekes lenne, hogy Ádert köteleznék Orbán diktatúrájának áldozatát
kitüntetéssel elismerni..
Persze simán megtenné hivatkozva az eskü utáni zseni beszédére.
Barka 2012.08.23. 10:43
Néhány év múlva az Orbán rezsim is oda kerül.
Efelől nincs kétségem.
tibors 2012.08.23. 09:57
Most olvastam, hogy Leninnek 9 db saját tulajdonú Rolls Royce-ja volt.
Ezzel is példát mutatva, elvtársak előre, a kommunizmusban mindenkinek ilyen jár.
tovaris 2012.08.23. 09:40
Már megint egy bakelit ünnep, történelemhamisítással megspékelve.
A Molotov-Ribbentropp paktum azért jött létre, mert a Szovjetuniónak ez volt az EGYETLEN ESÉLYE arra, hogy késleltetni tudja a náci agressziót.

Mivel a Nyugat nem volt hajlandó megállítani a nácikat (a Szovjetunió kivéreztetésére játszott) odadobta Hitlernek Ausztriát, Csehszlovákiát, és Lengyelországot.
Aztán, amikor Hitler elfoglalta Belgiumot, Hollandiát, Dániát, Norvégiát és Franciaországot - és megindult Anglia ellen is, akkor kaptak észbe, hogy talán nem is a "kommunizmus" a legveszélyesebb, hanem a kapitalistákat is a maga mögött tudó agresszív, imperialista Németország.

Persze, a Szovjetunió megsegítése is csak addig tartott, amíg az el nem jutott Berlinig - akkora veszteségeket szenvedve, amire eddig nem volt példa.

Akkor meg arra döbbentek rá, hogy mégis csak erős lehet ez a rendszer, ha talpra tudott állni. A "kommunizmustól" féltették a tőkés rendszereket, ezért Hitler leverése után ők lettek a fő ellenségek.

Európa nem elítéli a szovjet rendszert, hanem tudomásul veszi, hogy leverte a fasizmust.
Kíváncsi leszek, kik lesznek ott annál a mocsok "Terror Házánál" - az Európai Unió Képviseletében....
bubus 2012.08.23. 09:35
Ez az ünnep akkor fog igazán kiteljesedni, ha a megemlékezéseken jelen lesz VALAMENNYI európai ország reprezentáns (nép)képviselője beleértve természetesen Oroszországot is no meg Ukrajnát sőt BELARUSZT is és célja a korlátoktól mentes összeurópai (nemcsak EU-s) minden szintű összefogás és együttműködés LESZ
Én még ebben hiszek. ÁMEN