Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rétvári: a kommunista és a náci rezsim is semmibe vette az emberi élet értékét

MTI|2012. aug 23. 10:00
[A+ A-]
A kommunista és a náci elnyomó rendszerek megegyeztek abban, hogy semmibe vették az emberi élet és méltóság értékét, a szabadságot és az alapvető emberi jogokat, azokat az értékeket, amelyek nélkül ma elképzelhetetlen a közös Európa - hangoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkamából tartott budapesti megemlékezésen.
Rétvári Bence a Terror Háza Múzeumnál tartott rendezvényen azt mondta, a két rendszer legfájdalmasabb közös vonása azoknak az embereknek a sokasága, akik áldozatul estek az embertelenségüknek.

Még sokat kell tenni azért, hogy ez a felfogás ne csak a hivatalos állami megemlékezéseken legyen elfogadott, hanem a mindennapi gondolkodásban is természetes legyen - jelentette ki. Úgy értékelte, sokat kell még dolgozni azért, hogy Európában sehol ne legyen elfogadott olyan önkényuralmi jelképek viselése, amelyek nevében más országokban emberek tömegeit végezték ki, nyomorították meg, legyen az akár kommunista, akár nemzetiszocialista jelkép.

Ha valaki akár a horogkeresztet, akár a vörös csillagot tűzi a mellére, azzal Európát tagadja meg, "nem lehet valaki egyszerre az európai értékek elkötelezettje és a vörös csillag vagy a horogkereszt rehabilitálója" - szögezte le Rétvári Bence.

Rámutatott: ma már egyre többen vannak, akik életük nagy részét egy olyan társadalomban élték le, ahol a szabadság, az emberi élet és méltóság feltétlen tisztelete számít természetesnek, és nehezen tudják megérteni, hogy milyen áldozatokra volt szükség a szabadság kivívásához. Ezért nemcsak az áldozatok emléke fontos, hanem az elnyomó rendszerek elleni példaértékű emberi kiállásoké is, amelyek nélkül "talán még ma sem élhetnénk szabadságban" - hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett arra, hogy 1939-ben ezen a napon írta alá a náci Németország és a kommunista Szovjetunió a Molotov-Ribbentrop paktumot. Felidézte, először 2008-ban, a Prágában tartott Európa lelkiismerete és a kommunizmus nemzetközi konferencián javasolták, hogy ezt a napot nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává, amit tavaly - magyar-lengyel-litván kezdeményezésre - el is fogadtak Európában.

Az államtitkár szavai szerint az emléknap lehetőséget ad arra, hogy együtt emlékezzenek a két nagy önkényuralmi rendszer áldozataira, és így azonos megítélés alá kerülhetnek a kommunizmus és a nácizmus rémtettei.

A megemlékezés után gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére, majd Remigijus Simasius litván igazságügyi miniszter megnyitotta a múzeum előtt a Karas Po Karo - Háború után háború című kiállítást, amely a második világháborút követő, 1944 és 1953 közötti litván szovjetellenes fegyveres ellenállás eseményeit dolgozza fel.

Remigijus Simasius kiemelte, a második világháború befejezése Európában sokaknak egy másik totalitárius rezsim kezdetét jelentette, ami ellen a balti államokban még hosszú évekig harcoltak. Érdemes elgondolkodni azon, mi történhetett volna, ha a szovjet uralom alá került nemzetek összefogtak volna, együtt küzdöttek volna - vetette fel, hozzáfűzve: ma is érdemes az országoknak együttműködniük a szabadság védelmében.

A kiállítást mások mellett megtekintette Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnöke, az emléknapra Budapestre érkezett igazságügyi miniszterek és államtitkárok.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (22)

A hozzászóláshoz .

tybyba 2012.08.24. 21:05
Ezek a patkányok nem félnek semmitől? Ha egyszer megint elgurul( vagy elfogy ) sok embernek a bogyója, lesz
ezeknek nemulass. Várom a jelet, hogy indulhassak ! A türelmem már a végét járja.
Recsanoka 2012.08.23. 14:43
Vannak olyan emberek, akiket ha szembeköpnek váltig állítják, hogy csak az eső esett!
Rétváriról és a társairól ennyit!
Vitrioll 2012.08.23. 14:37
Haggyátok őt !
Elgurult a pirulája .
Van ilyen .
papa.49 2012.08.23. 12:37
Ez a bamba Bence felköphet és aláállhat, oszt.jónapot...........
deportalt 2012.08.23. 12:29
Épp mint a fidess! Ők is semmibe veszik az emberi életeket! Éh- és fagyhalálra, nyomorra itélnek embereket!
OZMIUM 2012.08.23. 12:23
Ez a túltanult szolga népség akkor lett volna hiteles, ha befejezésül
elégetik a diplomáikat, amelyet a „vérgőzös” szocialista rendszerben
szereztek.
Az íjúság beideologizálása viszont nemzetek elleni bűn, akik egy életen keresztül
nem tudják, hogy miért, de gyűlölik az őseiket.
Igor Tám, Nobel díjas:
„ Az ifjúság nem bögre, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, amelyet meg kell
gyújtani.”
Az erkölcs és az igazság földig hajolt, hogy a Fidesz és csatlósa is elérhesse!
baldem 2012.08.23. 12:01
Rétvári és vezére pedig semmibe veszi az igazságot és a nép mai szenvedéseit.
Szép keresztényi kurzus.
szekelyse50 2012.08.23. 11:30
Úgy néz ki ,hogy a mai képviselő uraknak nincs más dolguk mint mások hibáit elemezni. Van elég más tennivaló a kis hazánkban.
jsteel 2012.08.23. 11:29
Remélhetôleg Rétvàri úr beszédének szellemében tiltakozásul Wass és Nyirô szentté avatásának állami szponzorálása miatt azonnal lemond és minden eszközt megragad annak a kormánynak a megdöntésére, amely ilyen látványosan szakít a beszéd ben oly hangsúlyozott értékekkel.
Persze tudom én, hogy a fasizmus tisztáramosását kívànta elfogadhatóvá tenni beszédében a méltóságos úr, mégpedig a retorika magasszintû kihasználásával - "én is tudom, te is tudod, hogy mirôl beszélek, csak még nem ildomos kimondani. hiszen az egyetlen következetes és militáns anti-kommunizmus a fasizmus.
balmagyar 2012.08.23. 11:26
Az Orbán rezsim is bizonyíték ,hogy "semmibe veszik az emberi élet és méltóság értékét, a szabadságot és az alapvető emberi jogokat, azokat az értékeket," mivel a nyomorékokat kidobják a rendstzerből, az öregek
nem tudják megvenni a fűtőanyagot, nem tudják fizetni a rezsit, nem tudnak eleget táplálkozni, és megvenni
a gyógyszert.
Ezen okok miatt nőtt Orbán alatt az öngyilkosságok, gyilkosságok száma. Hajrá 300 Ft-os magyarok !
Misa56 2012.08.23. 11:20
A "fehérterror", Horthy rendszer is oda tartozik.
mamszi 2012.08.23. 11:03
Tegyük hozzá a FIDESZ-rezsimet is. Bírói engedéllyel vonul a gárda. A rendőröket fogják megint felelősségre vonni, mivel Pintér maffiavezér és a politikai vezetők parancsára nem léptek közbe Cegléden.
jsteel 2012.08.23. 10:53
Gondolom, hogy a litvàn külügyminiszter a leghatározottabban elítéli Litvániànak azokat a kísérleteit, hogy a Blut und Boden alapján többször megkísérelte megfosztani népességének egy jelentôs részét állampolgárságától, valamint két szomszédjában (Lett- és Észtország) felállított emlékmûveket azon nemzeti SS alakulatok dicsôségére 1991. után, amelyek különös humanitással és az emberi értékek legmesszebbmenô figyelembevé gyilkolta halomra a fehérorosz parasztokat a Wermacht segédcsapataiként.
h_a_4_g_f_f 2012.08.23. 10:51
[Barka] [2012.aug.23. 10:17]
A keresztények semmivel nem jobbak, mint az általuk gyűlölt nácik és kommunisták.
Csak többen vannak.
koka7677 2012.08.23. 10:42
az előttem szólók mindent elmondtak rétváriról és az ajvékolásáról. Csak megerősítem őket. :DDDD
Mi is lehetett ez a "rétvári"? Feldburger?? ap***ába....
bubus 2012.08.23. 10:21
Sajnos túl szűk volt a megemlékezők köre. Saját ideológiai kürtjeikbe fuvoláztak. Pedig Göbbels s majd a szovjet Szuszlov is azt hitték, hogy elég csak a propagandát erősíteni mert a BÉKE és MUNKA csak üres jelszavak vagy netán lózungok. És aztán a fegyverek ereje döntött (?)
Reálgazdasági együttműködés nélkül csak újabb ellenségképek születhetnek hiszen (a MINDENKORI) hatalom csőd(je) szélén állva csak EBBEN érdekelt.
vivuska 2012.08.23. 10:18
Azokra a kommunistákra ki emlékszik, akiket szintén meghurcoltak és megöltek? A Rétvári úr meg bekült a készbe. Ingyen tanult, jól élt és még nem vagyok benne biztos, hogy a családjában vajon hány kommunista tartozik. Ennek az embernek az arcára van írva a gonoszság, undorító.
Barka 2012.08.23. 10:17
Rétvári úr!
A keresztény diktatúrák sem!
Sem a Horthy, sem az Orbán keresztény diktatúra sem.
És ne próbálja elkenni a kereszténység évezredes, emberi életeket és méltóságot semmibe vevő,
a szabadságjogokat és emberi jogokat eltipró, könyörtelen hatalmát.
A keresztények semmivel nem jobbak, mint az általuk gyűlölt nácik és kommunisták.
stratocaster 2012.08.23. 10:17
..."Rétvári: a kommunista és a náci rezsim is semmibe vette az emberi élet értékét"...

Őszintén szólva, nem tudom. Hogy Rétvári ma még él, az a "kommunista" rezsim jóvoltából lehetséges. No persze, ha jól emlékezem, egyik ("efftársa") "alkotta" meg az új jelmondatot: ..."Aki nem tud megélni 47000 forintból, az annyit is ér"...Most már tényleg kívácsi vagyok, vajon Rétvári életének értéke mennyit ér...
stvan 2012.08.23. 10:12
Bezzeg a fideSS! Tiszteli a rokkantak jogait! Mindent elvesz tőlük......