Előző
Következő
új cikk

Belföld

Navracsics: nincs alapvető különbség a nemzeti- és a nemzetközi szocializmus között

MTI|2012. aug 23. 12:00
[A+ A-]
Nincs alapvető különbség a nemzeti- és a nemzetközi szocializmus között, azok ugyanis egyaránt szembeszállnak a szabad társadalommal - hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján, csütörtökön Budapesten.
A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Szembesítés a múlttal című konferencián az Országházban azt mondta: a közép-európai nemzetek számára a nemzetközi és a nemzetiszocializmus hasonlósága nem tudományos kérdés, hanem mindennapos tapasztalat, mindkettő ugyanazt a terrort, megalázást, önkényt és erőszakot használta országokkal, népekkel és osztályokkal szemben.

"A szabadságról alkotott felfogásunk alapja, hogy ellenez mindenféle totalitarizmust. Ha nem tartunk ki e meggyőződés mellett, demokráciánk meggyengül" - emelte ki.

Navracsics Tibor ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az európai emberi jogi bíróság a közelmúltban elmarasztalta Magyarországot a kommunista diktatúra jelképeinek használatát tiltó szabályozás miatt. "A mi értelmezésünk szerint azonban ha Európa nem ellenzi szimbolikus módon is egyformán az összes totalitárius ideológiát, az megkérdőjelezheti demokratikus álláspontját" - mondta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (82)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.25. 22:07
Azért hazudnak ily veszetten az urak, mert félnek. Félnek attól, hogy a rendszerükkel egyre több ember fordul szembe, nem szeretnének hiteles, közösségi alternatívát saját "nemzeti kapitalista", tekintélyuralmi, neohorthysta rendszerüknek.

Félnek. Félnek a hatalom elvesztésétől, ezért a szélsőjobbos, neofasiszta szavazók felé fordulnak, az útszéli antikommunisták bázisát szeretnék e propagandával "lenyúlni". Nem veszik észre Navracsicsék (a fő hazudozó és köre), hogy ezzel a magyarországi politikai kultúrát a szélsőjobboldal színvonalára züllesztik. Már ezen a honlapon is számos írás foglalkozott ezzel a több mint két évtizedes ideológiai agymosással, de állandóan figyelmeztetni kell a fiatal generációt, amely hajlik a fennálló rendszer kritikájára, nehogy lépre menjen, nehogy bedőljön az ilyen és ehhez hasonló hazugságkampányoknak.

- Gondolkodó-

http://mebal.hu/mebal-blog/a-tortenelem-szemetdombjara-kerulnek
tovaris 2012.08.25. 22:05
Az elmúlt hetet egy - végiggondolatlan és értelmetlen - "emléknap" keretében a magyar kormány és a köztársasági elnök végig hazudozta. Cinikusan és pökhendien hazudoztak, hiszen maguk is tudták-tudják, hogy színtiszta hazugság a "kommunizmus és a fasizmus", a "nemzeti szocializmus és a nemzetközi szocializmus" történetének azonosítása, hiszen mindegyik hazudozó végigszolgálta a "nemzetközi szocializmus" évtizedeit. Ki párttagként, ki KISZ tagként, ki csak állami vagy gazdasági vezetőként, vagy kisebb funkcióban.

Az eszement, fékevesztett hazudozáson akár nevethetnénk is, könnyen vehetnénk, hiszen hiteltelen, műveletlen emberek szájtépése zajlik. Különben is, kutyaugatás nem hallik az égig. Igen ám, csakhogy 1989 után felnőtt Magyarországon két generáció, akik már szinte semmit nem tudnak a történelemből, mert manipulálják, meghamisítják azt nap mint nap. Ez az állapot kedvez a szélsőjobboldali és jobboldali propagandahazugságoknak.

http://mebal.hu/mebal-blog/a-tortenelem-szemetdombjara-kerulnek
stratocaster 2012.08.24. 20:19
[tovaris] [2012.aug.24. 15:28]

[tibors] [2012.aug.24. 15:20]

..."Azt gondoltam, hogy ennyire nem lehet hülye. De tévedtem."...

Ez is előző "homokváras" tanmesédet támasztja alá. Csak az ember tévedhet. "Ezek" nem, mert már fizikai létük sem tévedés, hanem egy mutációs reevolúciós folyamat bizonyítéka...

tovaris 2012.08.24. 15:28
[tibors] [2012.aug.24. 15:20]

Azt gondoltam, hogy ennyire nem lehet hülye. De tévedtem.
tovaris 2012.08.24. 15:28
[retkesfafej] [2012.aug.24. 11:35]

Tökéletesen egyetértek.

Egyszer egy nem kommunista barátom megkérdezte, hogy miért nem épült fel rendesen a szocializmus?
Mondtam, hogy mert emberek építették. Megvolt a tervrajz, de mindenki variált rajta, aminek az volt az eredménye, hogy instabillá vált.
Meg mondtam neki: kiskorodban biztosan építettél te is várat a homokozóban. Mikor elkészült egy bástya, odajött a Pistike, és jól szétrúgta az elkészült részeket. Újra építetted, a felnőttek körbeállták és elismerően nézegették, erre odajött megint a Pistike, és jól szétrúgta....

A szocializmus azért nem lett felépítve, mert a tőke nem hagyta. De közben a tőke is belerokkant, amiből már nem nagyon fog kilábalni. Csak velünk mi lesz, azt nem tudjuk még...
tibors 2012.08.24. 15:20
[tovaris] [2012.aug.23. 15:56]
Szocialista rendszereket sehol sem ítéltek el a világban..."

Ezt hitték a szocialista vezetők, míg meg nem buktak, esetleg ki nem végezték őket.
Az elmebeteg is azt hiszi, hogy az pszichiáter a hülye.
retkesfafej 2012.08.24. 11:37
ált helyett állt. Bocsánat.
retkesfafej 2012.08.24. 11:35
Tovaris az Ön 2012. aug. 23. 15:14 és 15:39 leírt kommentje tökéletesen rámutat a dolgok lényegére, egyúttal arra is, hogy mit eredményez, ha egy egyetemi docensből politikussá vedlett személy csak és kizárólag jobboldali vágyainak aspektusából és nem a tényekből kiindulva elemez esnényeket, fogalmakat. Kiegészítésként talán annyit, hogy balszerencséjére az emberiségnek nem ott kezdődött el a szocializmus építése, ahol a legfejlettebbek voltak a termelési és társadalmi viszonyok, hanem ott, ahol ez nem volt jellemző, viszont itt volt az egyik leggyengébb az államhatalom és ezzel szemben az egyik legjobban szervezett és vezetett munkáspárt ált szembe. Alapvetően szocializmus építésében elkövetett hibák, bűnök is erre a tényre vezethetők vissza a véleményem szerint.
exley 2012.08.24. 11:01
Csatáry vagy valamelyik még élő orosz vörös katona jól valagba rughatná ezt a majom parádét.
szultan2 2012.08.24. 07:12
Schmidt Mária (..." lusta munkások") Navracsics, Rétvári a Fidesza idealista ideológiai műhelyének vezető propagandistái keményen ropogtatják a nemzeti és nemzetközi szocalizmus bűneit,de mélyen hallgatnak a katolikus egyház terrorizmusáról a több százezer ember megkinzása , elevenen elégetése , karóba húzása , stb kegyetlenkedéséről. Ez elévült? A hatalomra éhes egyház bűntetteit a terror házában kell mutogatni a hívők épülésére!
tovaris 2012.08.23. 20:01
[lilla-] [2012.aug.23. 19:29]

Már több beírásomban foglalkoztam a szocializmus bonapartista elfajulásával, az előrébb leírt idézeteim is erről szólnak. De a Munkásmozgalmi Fórumon bőven találhatók erre vonatkozó elemzések.
A modern kommunizmus nem a dogmákban merevedik le, hanem a dialektikus és történelmi materializmus segítségével elemzi a helyzeteket - a konkrét eseményeket a konkrét környezetükben.
A nemzetközi kommunista mozgalom túlnyomón többsége elszakadt a korábbi szektás-dogmatikus politikájától.
Csak ezt a hazai burzsoázia nem akarja tudomásul venni. De ettől függetlenül létezik....
lilla- 2012.08.23. 19:29
[tovaris] [2012.aug.23. 15:44]
[lilla-] [2012.aug.23. 15:26]

még soha senki ezzel az értelmezéssel nem értett (nyiltan) egyet!
Kösz!
tovaris 2012.08.23. 18:25
[hiteles] [2012.aug.23. 17:06]

Ezzel egyet kell értenem.

Csak annyit, hogy még "ikaruszos" időmben is előfordultam Belorussziában, már a brezsnyevi éra alatt is érezhetően modernebbek voltak a viszonyok, ami az akkori szovjet átlag életszínvonalnál jobban megmutatkoztak.
Azóta 3 ízben volt szerencsém Belorussziában járni, mind a városok és falvak arculatán erősen meglátszanak a hatalmas fejlődés nyomai, árukkal tömött üzletek, gépesített mezőgazdaság, állattartó telepek tömkelege - igen fejlett a tejfeldolgozó ipar. Az emberek jól öltözöttek, esténként tömve vannak a szórakozóhelyek. Mindenütt rengeteg az új személyautó. Persze, megvannak a szovjet idők dolgai - csak hát ott nem vágtak mindent szemétre, mint nálunk.
Ha valaki ma szétnéz Magyarországon, nem ezt tapasztalja.
Hogy diktátor-e Lukasenko? Legfeljebb annyira, mint a kubaiaknak Castro volt. Na és?
tovaris 2012.08.23. 18:14
[Apehfan] [2012.aug.23. 16:26]

Önnel a továbbiakban nincs módom a vitára.
baldem 2012.08.23. 17:19
Hamarosan azt a kérdést tehetjük fel, hogy hol nem.
hiteles 2012.08.23. 17:07
tovaris
A 15.16 15. 25 -tel egyetértek.
hiteles 2012.08.23. 17:06
Apefan
Amit a fehérorosz sajtóról leírtál nem véletlenül a hazai sajtó egy jó részére értetted?
A marxizmus-lelinizmus csak a kommunizmusban képzeli el az osztályok nélküli társa
társadalmat.Az " elvtárs " megszólítás nem a bratyizás hanem az egyformán gondol
kodás kifejezése.A kommunizmus valóban fejlettebb társadalom a kapitalizmusnál csak
az emberiség még nem érte el azt a szintet,hogy azt valójában meg lehessen és úgy
valósítani ahogy azt elképzelték.Ha a Krisztusi tanítást ismered akkor nincs nagy különb
ség a kettő között csak a papok azt is úgy el cseszték a maguk javára mint a szoc.
vezető rétege.Azért tudott a katolikus vallásnak nevezett ideológia akkora teret nyerni
mert az alapvető tanai abban a világban igen szimpatikusak voltak főleg az egyszerű
emberek körében.A szabadság,egyenlőség igen hangzatos jelszavak amikkel tömegeket
lehet megszólítani.De a jót az emberi kapzsiság és hatalomvágy rögtön tönkre teszi.
Így van az egyháznál és így volt a szocializmussal is.Egy réteg mindig jobban akar élni
és ezért kizsákmányolja a tömegeket ékes szólamokat hangoztatva.Sajnos most is így van.
komancs 2012.08.23. 16:59
Apehfan: nemcsak, és nem is elsősorban a belorusz, hanem az orosz sajtó is azt írja, hogy a beloruszok jobban élnek, mint az oroszok. Argumenti i fakti. Mindez annak ellenére, hogy Fehéroroszország szegény ország, ellentétben Oroszországgal. Fehéroroszországban ha valaki befektet egy üzem létrehozásába, akkor megkövetelik, hogy a hozzákapcsolódó szociális infrastruktúrát is létrehozza. Stb.
Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!
Az meg Önre jellemző „érv”, hogy ki és hová költözzön.
Apehfan 2012.08.23. 16:26
[tovaris] [2012.aug.23. 15:41]
1. Marha nagy visszavágás, kb mint egy nyolc éves, főleg, h egy férfinek írod ezt, vagy ha kicsit vissza is veszünk az arcunkból, akkor is egy srácnak. :)
2.Gondoltam, egy olyan, oroszul nyilván jól beszélő, tájékozott ember, mint Te biztosan lelépsz az utolsó szocialista Kánaánok egyikébe, mivel h a lét határozza meg a tudatot.. Vagy mégsem?
3. etnikailag, genetikailag kb 30-40%-ban én is német származású vagyok, tegyük hozzá, h teljes magyar öntudattal. De ez most hogy a fenébe is jön ide?
4.Ugye most nem gondolod komolyan, h amit a fehérorosz sajtó leír (ami tényleg nem több egy propaganda gépezetnél) az mind igaz.
4+1. Tudtommal a marxizmus-leninizmus az osztályok nélküli társadalom elérésére törekszik, ahol csak elvtársak vannak. Akkor mi ez az urizáló, dzsentrifikáló, horthysta magázódás? bár ahogy óhajtja, Ön!