Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Dögöljön meg a szomszéd tehene - saját hibáira hivatkozva dönti be a kormány a szuperlézer-projektet

MTI|2012. aug 23. 13:30
[A+ A-]
Óriási hibát, sőt bűnt követne el a kormány a szegedi lézerprojekt leállításával, ami nemcsak a városnak, hanem az egész országnak hatalmas kárt okozna, közölte Botka László, Szeged szocialista polgármestere annak kapcsán, hogy a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent cikk szerint több, az uniós tudományos nagyberuházás megvalósítását veszélyeztető banális hiba történt a fejlesztés előkészítése során.
A kutatóközpont lenne az Európai Unió egyetlen Magyarországon megvalósuló tudományos nagyberuházása, amely sokmilliárdnyi működő tőkét vonzana Szegedre, és több száz új munkahelyet teremtene, mondta a politikus. Ha a kormány "bevállalja" azt a nemzetközi botrányt, hogy lemondja a projektet, az azt eredményezi, hogy hosszú évekig senki nem vesz majd komolyan semmilyen magyarországi beruházási szándékot.

A Heti Válasz cikke szerint Szeged - a város és a tudományos irányítást magához ragadó Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nem kellő megalapozottsággal "bujtotta fel" a politikát az ELI-ügy támogatására. A projektet előkészítő ELI-HU Nonprofit Kft. 2011 decemberében a kutatóközpont megtervezésére kiírt közbeszerzési pályázatában az szerepel, hogy az előre nem definiálható műszaki megoldások miatt az ellenszolgáltatás mértékének csak a nagyságrendje becsülhető, a pontos értéke, illetőleg a pontos tartalmi elemei nem, illetve a projekt műszaki leírását sem sikerült összeállítani, mivel a talajmechanikai szakvélemény szerint a kivitelezés területén a talaj szerkezete miatt az alapozási síkok 6-75 méter között változnak.

A jogszabályok alapján a projektcég nem vehette volna igénybe a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által számára 2011 novemberében megítélt 2,8 milliárd forintos támogatást, mivel a megelőző évben saját tőkéje negatív volt. Tavaly novemberben az ELI-HU Kft. megígérte, hogy 2012 januárjában benyújtja a nagyprojekt dokumentációját az Európai Uniónak. Ez az aktus azóta várat magára.

A lap információi szerint e hibák is hozzájárultak ahhoz, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése alapján augusztus 31-ig felül kell vizsgálni a teljes ELI-beruházást. A Heti Válasz miniszterelnökségi forrásai szerint a botránynak bal- és jobboldalról is lesznek néven nevezett felelősei. A kockázatos szegedi helyszínt 2006 óta erőltette a város és az egyetem, ugyanakkor egyértelmű, hogy az ELI-HU állami projektcég mai vezetése is hozzájárult a "szuperlassú lézerügyintézéshez", írta a Heti Válasz.

Botka László szerint, ha a hetilap cikke valóban a kormányzat álláspontját tükrözi, "szürreális", hogy a projekt lemondásának okaiként csupa olyan kérdést sorol fel az újság, amely a kormány felelősségi körébe tartozik. Lehrner Lórántot, az ELI-HU Kft. ügyvezetőjét, az NFÜ elnökhelyettesi posztjáról helyezte a kormány a 90 százalékban állami tulajdonú cég élére, fizetésének nagysága is közvetve a kormány döntési körébe tartozik, tudatta a polgármester.
Az, hogy 2010-ben negatívvá vált a projektcég tőkéje kormányzati döntés eredménye. 2010 elején a Bajnai-kabinet mintegy egymilliárd forint támogatást ítélt meg kutatóközpont terveinek előkészítésére. Az összeg folyósítását a kormányváltást követően azonban felfüggesztették, ez "kergette veszteségbe" a céget, közölte Botka László. A tudományos nagyberuházás tervezett helyszíne, az öthalmi egykori szovjet laktanya. Minden talajmechanikai felmérés azt mutatja, a terület alkalmas a berendezések fogadására, tudatta a politikus.

A tervek szerint a világon jelenleg létező legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű kutató szuperlézer épül Szegeden. Az ELI projekt (Extreme Light Infrastructure) az összeurópai érdekeltségű kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében szereplő 44 nagyberendezés egyike. A berendezés megépítésének előkészítésében 13 ország vett részt.

Az ELI nemzetközi irányító bizottságának 2009. október 1-jei döntése értelmében a lézerberendezést három helyszínen (Prága, Szeged, Bukarest) építik meg. A lézerközpontokat közös menedzsmenttel, a ELI ERIC nemzetközi szervezet keretei között fogják üzemeltetni és hasznosítani. A szegedi központ építésének közvetlen költsége - amelyet döntő részben uniós forrásból fedeznek - 245 millió euró, a közvetett hatásokat is számítva azonban a beruházás becslések szerint több mint 300 millió eurós jövedelememelkedést generál a régióban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (14)

A hozzászóláshoz .

libertador 2012.08.24. 15:55
Nem tudom, mit szólt volna a jobbos birkahad ahhoz, ha Gyurcsány, meg Bajnai azért mismásolták volna el a kecskeméti Mercedes beruházást, mert a fideszes város "nem eléggé bújtogatta fel a kormányt" a beruházás megvalósítására...Lehet, hogy összetrombitálták volna az összes birka hívüket ordítozni, öklöt rázni, és máglyán akarták volna elégetni mindegyiküket Kecskemét főterén...
libertador 2012.08.24. 15:46
A lényeget Judit, és a többiek is leírták...de az is jellemző a Heti válaszos gondolkodásra, ahogy fogalmaz: "Szeged NEM ELÉGGÉ bújtatgatta" a kormányt a szegedi nagyberuházás projektjének beindítására..Hát milyen kormánya van ennek a szerencsétlen országnak???? Úgy kell "felbújtani" őket, hogy támogassnak egy egyedülálló lehetőséget világhírnevet szerezni és egy soha nem látott nagy tudományos projektnek hatalmas támogatásokat hozni az országba??? Az ilyen bandát szöges ostorral kellene végigverni a nagyalföldön és lesittelni országos károkozásért, pusztításért!!!!Semmirekellő banda, akik két év óta csak szégyent és nyomort hoznak ennek a kis országnak!!! Fülkeforradalmár birkák, ezt rettentően elba..tátok!!!!!!!!!!!
Judit 2012.08.24. 09:10
Ezt a tetű Fideszt el kell zavarni, közönséges kártevők.
konc01 2012.08.23. 20:35
A mi fideszes képviselőnk is szeretett volna polgármester lenni városukban, de csúfos vereséget szenvedett. A választás után úgy nyilatkozott a helyi tévében, hogy magára vessen a város, egye meg, amit főzött. Ezek után ne várjunk tőle segítséget. Magyarán köpött ránk. Nem mintha eddig is tett volna a városért valamit is. Szegeden is ugyanez a helyzet. Ott tartanak be Botkának, ahol tudnak. Mocskos játék, de mit várhatunk tőlük.
normanka 2012.08.23. 19:17
A mostani fideszes akciózás ELI-ügyben a Fidesz újabb közvetlen csapása Magyarország jövőjére. Országunknak egyetlen érdemi, konvertibilis terméke lehetséges, a szürkeállomány. Az oktatás, benne a felsőoktatás, a tudományos beruházások politikai akciózás keretében való tönkretétele gyakorlatilag felszámolja ezt az utolsó menedékünket.
kontal52 2012.08.23. 16:17
Mivel Szeged nem kimondottan fideszes város,ami Szegedet fejlesztené mindent lerongálnak,majd utána vizsgálatot indítanak és a város vezetésére fognak majd mindent.Sajnos ilyen jellemű emberek vezetik ma Magyarországot !!!
herrmann 2012.08.23. 16:00
Ne csodálkozzunk azon, hogy egyetlen józan külföldi befektető sem akar Magyarországon beruházni egyetlen centet sem, amikor számos hasonló balfaxkodást tapasztal kis hazánkban, mint amilyen ez az eset. Amíg nem lesz felelőse az olyan akcióknak, amelyeknek egyetlen célja a politikai ellenfelek ellehetetlenítése, gyengítése bármilyen áron, addig csak az egyre mélyebbre süllyedés lehet az osztályrészünk. Amíg ilyen balfaxok közül választhatunk, mint amilyen a jelenlegi politikai elitünk, addig ne is várjunk semmi jót a jövőtől. Balfax népnek balfax vezetés jut.
Jaka49 2012.08.23. 15:45
Persze, hogy nem akarják, nem fog beférni a barlangba! Primitív, ostoba országot szeretnének, hiszen azok is választották meg őket. A távközlési adó, az új oktatási reform mind arra hajaz! A történelem a heppje orbánnak, félázsiai származék ősmagyarokat akar faragni népéből.
Aztán meg "fel a fára"!
libertador 2012.08.23. 15:16
Egyébként a zorbán éra nem a "sikert sikerre halmozás", hanem a kudarcok és a felelőtlenség sorozata. Sajnos. Ahogy értelmetlenül szétszórták, eltüntették, - bocsánat: "megmentették" 3 millió ember magánmegtakarításait, ahogy szó nélkül hagyták a MALÉV-et csődbe menni és felszámolni, úgy az sem zavarja egyiküket sem, ha egy ilyen nagyvolumenű nemzetközi projekt meghiúsul..Csakhogy ennek beláthatatlanabb következményei lesznek a magyarországi beruházások elmaradására, az egész ország hiteltelenségére, amit mind ennek a paranid akarnok törpe napóleonnak köszönhetünk. Nehezen fogja ez az ország kiheverni a fideszmaffia ámokfutását, és visszaszerezni elvesztett nemzetközi megbecsülését.
wizes 2012.08.23. 15:15
Metro, Nemzeti, CET stb mind hasonló eset.
Recsanoka 2012.08.23. 15:10
A szuperlézer-projektnek Orbán kormányra kerülésekor azonnal betartott! Bő egy évig nem
volt hajlandó folyósítani az erre a célra megkapott támogatást! Miért? Csak!
EZÉRT IS ORBÁN A HIBÁS!!!!!!!
Most pedig szemét módon másokat okol!
A hűtlen kezelés vádja ebben az esetben is bizonyítható, rajta, vádolni kell!
wizes 2012.08.23. 15:09
Amit nem ők kezdtek, ami nem köthető hozzájuk azt elgáncsolja ez a gazember csürhe.

Nem MO érdekét nézik, hanem a zsebüket vagy hogy nevük be legyen írva valamilyen könyvbe.

libertador 2012.08.23. 14:46
Ma Magyarországon egyetlen forintot sem adhatnak ki a Nagyvezír jóváhagyása nélkül. Ami nem baj, csakhogy az ő módosított tudata focipályákig terjed ki, meg a simicska féle cégeken át történő pénzeltüntetésekre. Egy világon egyedülálló kutatóbázis szegedi létrehozását a paranoid agyával nem értékeli különösebben, az meg kifejezetten piszkálja, hogy a Bajnai kormány és a szegedi MSZP-s polgármeter aktív támogatásával indult a projekt. Épeszű ember az ország felemelkedése érdekében MINDENT elkövetne, hogy akadálytalanul beinduljon, hisz ez egy egyedülálló nemzetközi utatóbázis lenne. A meghiúsulása az több mint szégeyn, az orbántörpe gyalázata. És mint ilyen, akár büntetőjogi felelősségét is felvetheti.
Recsanoka 2012.08.23. 14:25
Amennyiben ezt meglépi Orbán, Szegedet kerülje el nagyívben!
Eddig sem volt túl szivesen látott ebben a városban, nem is mert az emberek szeme elé
kerülni.