Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Fidesz alelnöke ledorongolta az államtitkárt: ezt a tananyagot képtelen bármelyik gyerek megtanulni

MTI|2012. aug 23. 13:46
[A+ A-]
Pokorni Zoltán szerint szelektív a magyar iskolarendszer, aminek három oka van: az iskolafenntartás szétaprózottsága, a kevés közfinanszírozott tanóraidő és a túlzottan tananyagcentrikus pedagógiai gyakorlat. Az Országgyűlés Oktatási bizottságának fideszes elnöke erről a Raabe Tanácsadó és Kiadó Kft. harmadik országos tanévindító konferenciáján beszélt.
Pokorni szerint a Nemzeti Alaptanterv "olyan mértékben terjeszkedik túl, hogy azt képtelen megtanulni bármelyik gyermek", s illúzió, hogy ez a nemzet kulturális egységét szolgálja. A politikus úgy látja, "továbbmegyünk egy rossz úton, egy tananyagcentrikus úton, melynek következménye, hogy nem tudunk odafigyelni a hátrányos helyzetű gyermekekre", holott minden diák egyéni, külön figyelmet érdemelne, ideértve a legtehetségesebbeket is.

Az iskolafenntartás kérdését annak szétaprózottsága miatt át kellett gondolni, mert Európában a magyar iskola a legképtelenebb arra, hogy a szülők társadalmi állapotát ellensúlyozza, s így a szegény diákoknak a legkisebb az esélyük a felemelkedésre, magyarázta Pokorni. Kiemelte: Magyarország adja a kontinensen a legkevesebb időt közpénzből tanórákra, emiatt a jómódúak kénytelenek pluszpénzért megvásárolni gyermekeiknek a tanórán felüli képzéseket.

Közlése szerint a kormányzat eredeti szándéka az volt, hogy az iskolák irányítási és működtetési feladatait az állam vegye át, azonban a vagyongazdálkodási bevételt és az iparűzési adót "nem tudta magához húzni a kormányzat" az önkormányzatoktól, ezért hagytak finanszírozási feladatokat a településeknél is. Rámutatott arra: az állam megkapja az iskolák szakmai-személyi irányítási jogait, az önkormányzat pedig a működtetés terhét, a pedagógusbért tehát az állam, a rezsiköltségeket pedig az önkormányzatok fizetik.

Az országgyűlési bizottság elnöke közölte, a jogszabályi változások közül egyedül a mindennapos testnevelés az, amelyet már most szeptembertől bevezetnek egyes évfolyamokon. Meglátása szerint ez jelentős gondot nem okoz ebben a tanévben, ugyanakkor a 2013-2014-es, illetve a 2014-2015-ös tanévben "lesznek gondok", mert akkor az iskoláknak sportolásra alkalmas helyiségeket kell építeniük, kialakítaniuk vagy bérelniük, hogy felmenő rendszerben a többi évfolyamon is megvalósuljon a mindennapos testnevelés.
Pokorni Zoltán azt mondta, a pedagógus-életpályamodell 2013. szeptemberi bevezetéséhez szükséges pénz kifizetésére megvan a kormányzati szándék, a 2013-ra szóló költségvetési tervezetben ennek fedezetét elkülönítették. Felvetette, hogy a pluszpénz "képes lesz-e különbséget tenni jó és rossz tanár között". Meglátása szerint ennek megállapításához pedagógusértékelési és -minősítési rendszert kell kidolgozni, hogy "csak azt finanszírozza a társadalom és gazdaság, ami teljesítmény".

Szólt arról is: nem tartja jó lépésnek, hogy előre hozott érettségit csak idegen nyelvből és informatikából, illetve olyan tárgyakból lehet tenni, amelyek oktatása a középiskolák 4. évfolyama előtt ér véget. Véleménye szerint meg kellett volna hagyni a 4 éves szakmunkásképzést a 3 éves mellett. A 2013-2014-es tanévtől bevezetendő, kizárólagosan 3 éves időtartamú szakképzésben a tanidő csökkenését a közismereti tárgyakon spórolják meg - állapította meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (7)

A hozzászóláshoz .

nofrete 2012.08.24. 15:03
Tüntessék már el Hoffmann-nénit, mert kártékony a gyerekekre!
ferooo1 2012.08.23. 17:31
Ezt most miért kellett?Az apa tetteiért a fiú nem felel.

persze csak élvezni kell hogy apám egy besúgó áruló komcsi ,azért kerülhettem egyetemre ,ezért éltem, élek jól ez adott minden alapot hozzá hogy most úr vagyok de én szidom az elvtársakat

kérjenek bocsánatot a magyar néptől az apjuk tettéért és menjenek tanítani,ügyvédnek politika helyett

a fidesz erről szól
Vitrioll 2012.08.23. 15:20
Kedves [Recsanoka] [2012.aug.23. 15:12] !
-Már okoztak !
Ha 2014 be el is lennének zavarva ,hazánknak igen hosszú volna még így is a lelki és testi gyógyulása , Orbánisztánból !
Valamint újjáépítése a fülkeforradalmi pusztítás romjaiból . Az első fűszáltól a parlament tetejéig .
Ez súlyosabb, mint a tatárdúlás ,törökdúlás , labancdúlás ,németdúlás, muszkadúlás.
entropia 2012.08.23. 15:18
ferooo
Ezt most miért kellett?Az apa tetteiért a fiú nem felel.
Recsanoka 2012.08.23. 15:12
El kell ezeket zavarni mielőbb,mert visszafordíthatatlan károkat okoznak!
Vitrioll 2012.08.23. 14:31
Nos Hoffmanné ,ez több mint egy UFI*, a koalíciós társtól, ez már KO !
Magyarország az únortodoxia dühöngése végett már lakhatásra és élet folytatására alkalmatlan ,de már tanulásra is alkalmatlan övezetté vált a fülkeforradalmi "agytröszt" tevékenysége álltal !
Ezt jól össze tetszettek hozni ,cirka 2 év alatt .
*(Gyengébbebek kedvéért UFI = Utolsó FIgyelmeztetés).
ferooo1 2012.08.23. 14:28
teljes mértékben igaza van tanítani kell a besúgást is esetleg pokorni apuka tarthatná az oktatást