Előző
Következő
új cikk

Külföld

75 milliárdos per - elutasították a magyar holokausztáldozatok keresetét

MTI|2012. aug 23. 14:29
[A+ A-]
Pert vesztettek magyar holokausztáldozatok szerdán az Egyesült Államokban avval kapcsolatban, hogy perelhetik-e valamely amerikai bíróságon az OTP és az MKB bankot. A felperesek azzal vádolják a bankokat, hogy bűnrészesei és felbujtói voltak a náci népirtásnak, amelyben elpusztítottak hatmillió európai zsidót, jelentette a Bloomberg hírügynökség.
A chicagói fellebbviteli bíróság szerint az amerikai bíróságoknak azért nincs joghatóságuk az ügyben, mert a pénzintézeteknek nincs elegendő kapcsolódásuk az Egyesült Államokhoz. "A döntés, természetesen, nem akadályozza meg a felpereseket abban, hogy más fórumon keressenek jogorvoslatot, de ezeket az alpereseket amerikai szövetségi bíróságokon nem támadhatják", írta az indoklásban David Hamilton bíró, a döntést egyhangúlag meghozó háromtagú bírói tanács nevében.

Az OTP Bank és az MKB Bank javára hozott ítélet mellett a fellebbviteli bíróság szerdán még két olyan keresetről is döntött, amelyeket magyar holokausztáldozatok vagy örököseik által indított perekben nyújtottak be. A holokausztáldozatok a gyűjtőperben 75 milliárd dollár kártérítést követelnek a szóban forgó ügyekben.

A chicagói bírói tanács megsemmisítette egy alsóbb fokú bíróság ítéletét, amellyel az visszadobta a Magyar Nemzeti Bank és a MÁV arra vonatkozó beadványát, hogy a külföldi szuverén intézmények sérthetetlenségéről szóló törvény alapján ez az alsóbb fokú bíróság utasítsa el magyar holokausztáldozatok keresetét. A fellebbviteli bíróság azonban magukat a követeléseket nem utasította el, hanem visszautalta az alsóbb fokú bíróságnak azzal, hogy az vizsgálja meg: a felperes holokausztáldozatok kimerítették-e magyarországi jogorvoslati lehetőségeiket, valamint, hogy a MÁV-nak elég erős kereskedelmi kapcsolata van-e az Egyesült Államokkal ahhoz, hogy amerikai bíróság ítélkezhessen a vállalattal kapcsolatos bármely ügyben.

A harmadik ítéletben a fellebbviteli bíróság eljárási okokra hivatkozva elutasította az Erste Group AG bankcsoport fellebbezését. A bécsi központú bank egy olyan alsóbb fokú döntést kérdőjelezett meg, amelyben az illető bíróság megtagadta egy kereset elutasítását. Az Erste banktól kártérítést követelő utóbbi keresetet is holokausztáldozatok nyújtották be az alsóbb fokú bíróságnak, a bank pedig kérte a bíróságot, hogy utasítsa el azt. Az alsóbb fokú bíróság tehát az elutasításra vonatkozó kérést utasította el.

Robert Pavich, a felperesek ügyvédje közölte: bár még nem nézte át alaposan mind a három ítéletet, elégedetten veszi tudomásul az Erste bankkal kapcsolatosat. Arra a kérdésre, hogy fordul-e más ország bíróságához az OTP és az MKB bankkal szembeni követeléssel, azt mondta: "Ha lesz beadvány, akkor Magyarország az egyik olyan ország, amely komolyan szóba jöhet".

Az áldozatok kontra OTP-MKB-ügyben a felperesek 2011. januári módosított keresetük szerint csoportstátust követelnek maguknak, valamint legalább 2 milliárd dollár vagyon kár megtérítését, plusz ezen összeg kamatait 1944-ig visszamenőleg (így jön ki a mai áron 75 milliárd dolláros követelés).

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (21)

A hozzászóláshoz .

droid 2012.08.24. 20:08
Biztos antiszemita volt a bíró.

taeki 2012.08.24. 07:42
"75 milliárdos per - elutasították a magyar holokausztáldozatok keresetét"

Bravo! Mi is csak 90 ezer forintott kaptunk az elkobzott hatalmas családi vagyonért és még sem követelünk.A háború mindannyiunktól követelt emberi és anyagi áldozatot.
qvevo 2012.08.24. 02:34
Itt a feje tetejlre álllt a világ. A pert nem "túlélók indították," , hanem ügyvldek. Újsághirdetésekben kerestek "túlélőket."
pirospaprika 2012.08.23. 19:30
A rendszer visszaváltásért akasztófával fizetnék, mert azt pénzben kifejezni sem lehet..
Judit 2012.08.23. 19:16
A németek lemondtak a lengyelországi területekről és kártérítést fizettek a holokauszt áldozatok után és az elvett anyagi javak után a túlélőknek, de nem magyar módon.
tibors 2012.08.23. 19:09
Volt rá pár évtized, hogy Mo.-n indítsanak pert.
Eddig nem tették, most mitől kellene, hogy az USA döntsön az OTP elődjéről?
Kellene már valami jogi tanfolyamra menni ezeknek...
Jaka49 2012.08.23. 18:14
[mjanika] [2012.aug.23. 17:57]
Nos, ha valóban fizetnünk kell, akkor igaz is lesz ez a vicc.
Eddig is többet vesztettünk, mint a németek, hiszen ők visszakapták az elcsatolt területet.
mjanika 2012.08.23. 18:02
Az ügyvédjeiket már minősíteni sem akarom!.
mjanika 2012.08.23. 17:57
No akkor ki okozza az antiszemitizmust? Egy vicc jut eszembe. A kis Kohn megkérdezi az apját: Apa , mi az a demokrácia? Hát hogy elvesszük a gojok pénzét. De ők ezért haragszanak. Hát az az antiszemitizmus.
Jaka49 2012.08.23. 17:28
[hellokitty] [2012.aug.23. 17:23]
Ahogy megírtam:
És még csodálkoznak, hogy kiirthatatlan a rasszizmus? Az apáik véréből nyerészkedők szolgáltatják táptalajt!
Jaka49 2012.08.23. 17:05
[lexike] [2012.aug.23. 16:43]
Nem azt kérik., az már ki tudja, hol van.Tőlünk kérnek pénzt, nekünk kellene fizetni, akik nem is éltünk még akkor. .
lexike 2012.08.23. 16:43
Az elhunytak vagyonát perelik, amiket e bankokban őriztek, vagy őriznek??? Ha igen, akkor igenis joguk van hozzá!!
colorado 2012.08.23. 16:17
Azon csodálkozom, hogy a Tutanhamon fáraó miatt még nem perelték be Egyiptomot amiért elzavarta őket. Szomorú és gyalázatos dolog embereket üzemszerűen kiirtani,az meg gusztustalan, hogy a dédunokák az őseik hamvaiból akarnak meggazdagodni. A háború vége óta ki tudja hányszor kaptak már kártérítést. Telhetetlenek, a saját őseiket alázzák azazl, hogy pénzt akarnak csinálni belőlük. Én szégyelném magamat a helyükben.
Jaka49 2012.08.23. 16:09
[Recsanoka] [2012.aug.23. 15:32]
Ez már történelem. A ma élő emberek igen kis százaléka érte meg azt az időt, még kevesebb, aki abban részt is vett.
Milyen jogon büntetnének olyan embereket, akik akkor még nem is éltek (mert a büntetés ezeket sújtaná legjobban)?
Igen sok tragédia, igazságtalanság történt a történelem során, kérjünk kártérítést a törököktől, a tatároktól, vagy egyenesen keressük, hogy Jézus haláláért ki a felelős?
tomasso123 2012.08.23. 15:59
Figyelj Recsanoka!!
Ok amit mondasz de hány ezer évig kell ennek a népnek fizetni??
Még a gettóban is megpróbáltak okoskodni/Schindler listája/ miért nem tudnak leülni végre a seggükre??
Aztán majd ha megint rábasznak akkor megint kérhetik a zsét 1000 meg 1000 évig!!!!!!!!!!
Úgyhogy abba kéne ezt a áldozati bárány dumát hagyni!!!!!
tomasso123 2012.08.23. 15:54
Mi a tököm kell még nektek??
Jaka49 2012.08.23. 15:51
És még csodálkoznak, hogy kiirthatatlan a rasszizmus? Az apáik véréből nyerészkedők szolgáltatják táptalajt!
Recsanoka 2012.08.23. 15:32
babus! Jó lenne, ha bealkonyodna a megélhetési áldozati bárányoknak", írod!
Kiváncsi lennék, mi lenne a véleményed, ha mondjuk téged vagy a te családodat
hajtották volna mindenüket hátrahagyva a vagonokba úgy "mint az áldozati bárányokat" !
Milyen vonatoknak is hívták azokat a szerelvényeket, amikben a leölt vagy megölésre
szánt zsidók értékeit utaztatták? Arany vonatoknak!
Miért lelhető fel a mai napig sok nem zsidó lakásban az elvitt zsidóság értékei?
Mert szabadrablásként még néhány "jó ismerős" kifosztotta a lakásokat, mielőtt a
hatóság észbe kapott!
Svájcot szerintem nem kell félteni, megtalálták ők akkor is és most is a maguk hasznát!
stratocaster 2012.08.23. 15:19
[pirospaprika] [2012.aug.23. 15:02]

..."Mit követelhetnénk mi, akik a Don-kanyarban, az orosz hómezőkön leltük halálunkat,"...

Először is, egyes "holokauszt-túlélők", aki már a hamut is mamunak mondják. Másodszor, ők maguk sem tudják valójában miről van szó, de pénzéhes ügyvédek mindig voltak és lesznek. Harmadszor, formailag és jogilag eltér a "vezényeltek" és "elhurcoltak" fogalma. Negyedszer, sajnos ez nem változtat az áldozatok számán az összképet tekintve (ezért nem fogadom el a kommunizmus "áldozatainak" számáról szóló statisztikai hazugságokat). Épp ezért. Ötödször, mit gondolsz mennyi kártérítés járna a rendszerváltás 23 évée után?...
pirospaprika 2012.08.23. 15:02
Minden életért kár, de amit ezek az un. "holokauszt-túlélők" művelnek az undorító ocsmánysűág és mélységesen felháborító.
Mit követelhetnénk mi, akik a Don-kanyarban, az orosz hómezőkön leltük halálunkat, vagy Horthy fehérterrorjának, vérbíróságainak, vagy 1956 lincselő csőcselékének voltunk áldozatai. Évezredeken átívelő jogos panaszai vannak ennek a népnek, ami napjainkban folytatódik. Talán mi értünk nem kár? Ki az úristen kártalanít bennünket ?
Ne csodálkozzanak, ha a zsidógyűlölet csak erősödik. Bennem is csak a dühödt ellenszenvet támasztják fel ezekkel a sunyi követelésekkel. Pfuj !
Ezek a háború igazi sakálai.