Előző
Következő
új cikk

Belföld

15 perc alatt visszahelyezték állásába a bírót, hiába mentette fel a köztársasági elnök

MTI|2012. aug 23. 14:39
[A+ A-]
Jogellenesnek ítélte a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék felmentő határozatát, ezért visszahelyezte bírói tisztségébe csütörtökön a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság azt a kaposvári bírónőt, akit júliusban életkora miatt mentettek fel bírói szolgálata alól. Egy másik bíró ügyében ugyanitt hasonló döntés született.
A bíróság döntése ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, s ha jogerőssé válik az ítélet, a bíróság megküldi a köztársasági elnöknek a bírói jogviszony helyreállítása érdekében, közölte a bíró. A Kaposvári Törvényszék (KT) 62 éves bírónőjét, címzetes táblabírót július 6-i dátummal mentette fel a köztársasági elnök, majd tíz nappal később a KT elnöke, s a felmentése október elsején lépett volna hatályba. Az indoklás során elhangzott: az Alkotmánybíróság (Ab) visszamenőleges hatállyal szüntette meg a 62 év feletti bírók nyugdíjazásáról szóló törvényt, és a tárgyaláson a törvényszéket és az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) egyaránt képviselő ügyvéd is elismerte a bírónő keresetének jogalapját.

A mindössze 15 percig tartó tárgyalás után az ügyvéd elmondta: tudomása szerint ez az első ítélet az életkoruk miatt felmentett bírák ügyében. A határozathirdetés során a bíró kifejtette: a bírák jogállásáról rendelkező törvény alkalmazható ebben az esetben, amelynek alapján szolgálati jogvitát kellett eldönteni, ez pedig a munkaügyi bíróságra tartozik.

A tárgyalás során a törvényszék és az OBH képviselője először egyezségi ajánlatot tett, hogy a felperessel közösen kérjék a per szünetelését mindaddig, amíg az Ab döntése miatt szükséges jogszabályváltozás megtörténik, illetve az Európai Bíróság is állást foglal ebben a kérdésben. A bírónő azonban nem fogadta el az ajánlatot, ezt követően a védő pedig úgy nyilatkozott, hogy nem vitatja a kereset jogalapját, de álláspontja szerint nem lehet hatályon kívül helyezni a felmentő határozatot, vagyis helyreállítani a bírói szolgálati viszonyt.

A Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróságon csütörtökön két további, szintén kaposvári bírókat érintő felmentési ügyet is tárgyaltak. Az első tárgyalást követően a Kaposvári Törvényszék egyik tanácselnök bírája esetében - aki szintén idén tölti majd be a 62. életévét - az előzőhöz hasonló döntés született, vagyis esetében is jogellenesnek ítélték a felmentését. A harmadik, szintén tanácselnök bíró ügyében szeptember közepére napolta el a bíróság a tárgyalást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (11)

A hozzászóláshoz .

konc01 2012.08.23. 21:34
[barguzin]"Kíváncsi vagyok, mit fognak kitalálni." Majd hoznak egy törvényt, hogy semmi szükség a Munkaügyi Bíróságra. Oszt jónapot! A 2/3-ad mindenre megoldás.
barguzin 2012.08.23. 18:31
Kíváncsi vagyok, mit fognak kitalálni. Hallomásom szerint csak két-három bírót akartak kirúgni, de csak ilyen törvényt tudtak hirtelen kiötölni. A többit egyszerûen beáldozták. Leleményesebbek, mint Odüsszeusz.
tibors 2012.08.23. 18:29
[tovaris] [2012.aug.23. 18:05]
Én a munkás-paraszt államot szerettem.

Szar ügy ilyen a Népszabadságban volt, de a valóságban sosem.
tibors 2012.08.23. 18:27
[tovaris] [2012.aug.23. 18:05]
Én, amikor 1989-ben meghallottam a "jogállam" kifejezést...."

Az összes kommentje igazolja, hogy baromira le van maradva, inkább a sárgarépával kellene foglalkoznia.
Néha vannak jó beszólásai.
velemeny 2012.08.23. 18:16
Nagyon helyes!!!
Most a Legfelsőbb Biróság Biráját is helyezzék vissza!!!
Orbán haverjai meg húzzanak el a biráskodásnak még a környékéről is.
Orbán válságba sodorta a Magyar Nemzetet.
Müködése szégyen és gyalázat!!!
Ezért felelnie kell.!!!

tovaris 2012.08.23. 18:05
Én, amikor 1989-ben meghallottam a "jogállam" kifejezést, első gondolatom ez volt, ami most bekövetkezett.
Én a munkás-paraszt államot szerettem, ott a jog szükséges kellék volt, a társadalmat szolgálta.
Itt pedig a burzsoá hatalmat szolgálja - kizárólag.

Hülye jobboldal! Ti törvényesnek tarjátok ezt a jogot?
Jaka49 2012.08.23. 15:48
Nocsak! Vannak még valahol gerinces emberek?
fecske 2012.08.23. 15:18
Nem. Kedves "[Vitrioll] [2012.aug.23. 14:54]"

Nincs mód visszahelyezni a kirúgottakat. Bírói határozatot hozni, arra van mód, de azt bizonyos hatalomgyakorlási metódusoknál a hatalom ezt "vitatja" s amíg vitatja, addigra bizonyosan aktualitását veszti az ügy.

Ennyi a Magyar jogállamiság Fidesz- KDNP módra. A jog arra való, hogy a hatalom a hatalmát korlátlanul gyakorolhassa,
hohoohooo 2012.08.23. 15:16
Nem fogják visszahelyezni,a fellebbezésig találnak okot,ellenben a munkaügyi bíró kapaszkodjon....
entropia 2012.08.23. 15:05
Nem irigylem a bírói tisztségébe visszahelyezett bírónőt.Az lesz a büntetése,hogy irodája faláról egy hatalmas Handó Tünde fénykép fog mosolyogni rá.Hamarosan ő maga fogja kérni a nyugdíjazását.
Vitrioll 2012.08.23. 14:54
Nocsak ,nocsak ,mégis van mód visszahelyezni a kirúgottakat .
Akkor tessenek a többi kirúgottal is ugyanezt megcselekedni !
Előre is köszönettel a jogállam nevében .