Előző
Következő
új cikk

Belföld

Schmidt Mária: a közép-európaiak nem tehetnek különbséget a diktatúrák áldozatai között

MTI|2012. aug 23. 16:36
[A+ A-]
A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja, a kommunizmust megtapasztaló közép-európai országok egységesek abban, hogy azonos mércével ítélik el a nácizmust és a kommunizmust, és nem lehet rájuk kényszeríteni, hogy különbséget tegyenek az áldozatok között.
Schmidt Mária csütörtökön, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: azonosságok és különbségek is vannak a két huszadik századi totalitárius diktatúra között, de egyformán emberellenesek voltak, mindkét rendszer kollektív ismérvek alapján válogatta ki azokat a csoportokat, amelyeket megsemmisítésre ítélt.

A szenvedésnek sok formája volt a kommunista országokban: voltak, akiknek a gondolatait, másoknak a szabadságát semmisítették meg, amikor bebörtönözték őket, társadalmi csoportokat tettek szégyenlistára, küldtek a Gulagra, népcsoportokat deportáltak a Szovjetunióba. "Mi azt gondoljuk, elvárható azoktól az európai országoktól, amelyek nem szenvedték meg a kommunista diktatúrát, hogy megnyissák a szívüket és az eszüket Európa másik fele előtt, és próbálják megérteni azokat a tapasztalatokat, amelyeken az ott élők keresztülmentek" - mondta.

A történész úgy vélekedett, nyugati véleményformálók, köztük európai intézmények is, "féloldalas történelmi tudatot" akarnak Közép-Európára rákényszeríteni: azt várják, hogy kivételezetten gondoljunk az egyik totalitárius rendszer, a nácizmus áldozataira, miközben a másik, a kommunizmus rémtetteire nem helyezünk hangsúlyt. "Ez helytelen dolog, ők eddig megtehették, mert csak az egyiktől szenvedtek, mi azonban mindkettőt megszenvedtük, így nem tehetjük meg, hogy méricskéljük, kinek a fájdalma nagyobb" - fogalmazott.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint elképzelhetetlen az európai egység úgy, hogy Európa két felének múltját nem sikerül közössé tenni, hogy a kelet-közép-európai államok történelmi tapasztalatai nem kapnak helyet az európai emlékezetben.

Schmidt Mária hangsúlyozta, hogy a térség államainak tapasztalatai megegyeznek és ez egyesíti a régiót. "Nyugat-Európa nem tudja leszalámizni, egymás ellen hergelni az itteni országokat, ahogy száz évig foglalkozott ezzel, mert az akarat közös" - mondta, arra utalva, hogy a térség országainak igazságügyi miniszterei és igazságügyért felelős államtitkárai is felszólaltak a Szembesítés a múlttal című nemzetközi konferencián az Országházban, megemlékezve az áldozatokról.

Hozzátette: az egységet támasztja alá az is, hogy az európai emlékezetintézetek vezetői nyilatkozatot írtak alá, amelyben kijelentették, együttműködnek azért, hogy a XX. századi totalitárius diktatúrák bűneit bemutató múzeum létesüljön Európában.

A történész előrelépésként értékelte ugyanakkor, hogy az Európai Unió döntött a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjáról, s az a náci Németország és a sztálini Szovjetunió egyezségét szentesítő 1939-es Molotov-Ribbentropp-paktum aláírásának évfordulója lett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (22)

A hozzászóláshoz .

retkesfafej 2012.08.24. 12:44
A főigazgató történész asszony valóban nem lehet különbségeket tenni az áldozatok között! Ezért felszólítom kezdje meg a terror háza múzeum (így kisbertűvel) új termekkel való kibővítését. A javasolt új termek elnevezése "A kereszt jelkép felhasználással elkövetett gaztetteket bemutató terem", Dicső arisztokráciánk által elkövetett gaztetteket bemutató terem, kiemelten az úriszékek és a ius prime noctis működésének bemutatásával stb.
Judit 2012.08.24. 09:19
Terror Méri az összes nácit és újfasisztát szentté avatja. Az újnáci ideológiát a kormányzati politika szintjére emelte a Fidesz-Kdnp kormány.
papa.49 2012.08.24. 06:46
A temérdek stesszel a zsebében ez a luvnya kurva könnyen beszél orbitális baromságokat, nyalva a dugó Viktorovics hátsófelét!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vajon miért is????????????????????????
A kenetteljes beszédekkel hülyítik a népet, közben ugyan azt teszik amit láttak a '45 utáni ,,vezetőktől,,!!!!!!!!!!!!!!!
SSyz_Oliver 2012.08.23. 23:37
A szenvedésnek sok formája volt a gengszterváltás országaiban: voltak, akiknek a gondolatait

-- hogy a könyvtárakban milyen cenzúrázás történt a gengszterváltás után, arról a könyvtárak selejtezési jegyzőkönyvei tudnak tényszerű adathalmazt mutatni, természetesen a terror bábszínházában erről nem fognak beszélni, ezt nem fogják közszemlére tenni
SSyz_Oliver 2012.08.23. 23:32

A szenvedésnek sok formája volt a kommunista országokban: voltak, akiknek a gondolatait, másoknak a szabadságát semmisítették meg, amikor bebörtönözték őket, társadalmi csoportokat tettek szégyenlistára, küldtek a Gulagra, népcsoportokat deportáltak a Szovjetunióba. "Mi azt gondoljuk, elvárható azoktól az európai országoktól, amelyek nem szenvedték meg a kommunista diktatúrát, hogy megnyissák a szívüket és az eszüket Európa másik fele előtt, és próbálják megérteni azokat a tapasztalatokat, amelyeken az ott élők keresztülmentek"A szenvedésnek sok formája volt a gengszterváltás országaiban: voltak, akiknek a gondolatait, másoknak a gazdasági szabadságát semmisítették meg, amikor csökkentették bérüket, társadalmi csoportokat tettek szégyenlistára, vontak meg tőlük korábbi politikai jogokat, népcsoportokat deportáltak gazdasági gettókba. "Mi azt gondoljuk, elvárható azoktól az európai országoktól, amelyek nem szenvedték meg a gengszterváltást, hogy megnyissák a szívüket és az eszüket Európa másik fele előtt, és próbálják megérteni azokat a tapasztalatokat, amelyeken az ott élők keresztülmentek és mennek"

MÁSFÉL MILLIÓ DOLGOZÓT RÚGTAK KI ANTALLÉK, RÓLUK BESZÉLEK

(Csak zárójelben jegyzem meg, látom, hogy a kelet-európai gengszterváltás azért történt – a sunyi árulók lefizetése által is –, hogy Ny-Európa és É-Amerika továbbra is jól éljen.)

jsteel 2012.08.23. 22:24
@ Kohasz

"Kommunizmus sehol a világon nem volt."

Ez igy igaz, de persze történelmi tendenciáiban megitélhető, hogy merre halad az adott rendszer: mennyiben segiti elő, hogy a közvetlen termelők uralmuk alá vonják a termelési folyamatot. De talán itt nem megyek bele ebbe.

Meg tudja valaki mondani, hogy hogy az ördögbe' tudok hosszú i-t előállitani - kissé zavar.
jsteel 2012.08.23. 22:20
@ bubus

Bár nem rég óta posztolok itt, de azért olvasom, ami megjelenik, igy nem gondolnám, hogy tovaris ezt tette volna... De persze erre neki kell válaszolnia.

Mindamellett felhivnám a figyelmet arra, hogy az ilyen szavak, mint "szabadság", "demokrácia" és "humanizmus" történelmileg értelmezendő kategóriák - mindamellett a kormányok és az értelmiség nem használhatja ezeket kénye-kedve szerint (nem pusztán abban az értelemben, ahogy Ön mondta), mert sokkal mélyebb meghatározottságai vannak.

Számomra a szabadság, amikor a holnapi nap nem biztos, nem létezhet. Egy liberális számára talán igen. Számomra a több tizmillió ember kultúrális szintjének emelése a világháború után humanizmus és demokrácia, egy konzervativ számára nem, stb. Egyedül a történelmi folyamatok hivatottak arra, hogy ezt eldöntsék.

Ami pedig a történészeket illeti - a történelem csak akkor értelmes, ha a mára vonatkoztatjuk őket (na még egy sommás kijelentés).
jsteel 2012.08.23. 22:12
Azt hiszem, Csipkerózsa adta meg a pontos kiindulópontot a "relativizálás"-sal. A kormány és a hozzá csatlakozott elit legfőbb célja nem az emberek egy része vallott értékeinek helyettesitése egy másik értékkel, hanem az értékek elmosása.
Kohasz 2012.08.23. 21:21
Történész nem tehet egyenlőségjelet a fasizmus, és a kommunista eszme között.
Kommunizmusról beszélni eleve hülyeség. Kommunizmus sehol a világon nem volt.
balmagyar 2012.08.23. 20:58
A Terrorházas banya csak egyengeti az Orbán diktatúra útját. A régebbi nézeteltérés csak népetetés
volt ?
Most meg megint rábukott Viktorra ? Nem érzékeli hogy a vezénylő tábornok megbukott ?
rokkantnyugtalan 2012.08.23. 20:08
Schmidt Mária: a közép-európaiak nem tehetnek különbséget a diktatúrák áldozatai között

Ilyenkor, szónoklatokban a fideszesek se tesznek....De a sok százezer honfitársunkat , intézményesen kifosztó, a nemzetiszocialistáknak halálra dolgoztatásra, vagy közvetlen legyilkolásra kiszolgáltató rendszer ellen semmi kifogásuk! Azt éppen erőlködve idealizálni próbálják!
GYALOGOS 2012.08.23. 19:29
Ekkora politikai eufémizmust melyet egy ugyancsak diktatúrát igenlő és támogató fidesz"vazallus" történészi köpenyben kinyilatkoztat, még maga Orbán sem lenne képes túlszárnyalni. Az e fajta összevetés, azonosság-különbözőség keresés csak akkor és csak is akkor elfogadható, ha azok eredménye társadalmi konszenzus alapján születnének.Főleg nem úgy, amikor egyértelmű a mocskos politikai szándék: a szocialisták, a baloldal, a demokraták stigmatizálása a mult minden bűnéért.
Egy jól megfizetett , a politika farvizén pancsikoló "áltudor" szavai voltak ezek. Nem különb Áderénél.
bubus 2012.08.23. 19:25
Kedves tovaris! Ha nekem szól a bandzsázásod, akkor segítettél abban, hogy ide (fórumra??) többet ne tegyem be a lábam. Inkább talán a pusztába kiáltozom...
tovaris 2012.08.23. 19:23
Te bandzsa! Szerencsére nem te fogod megmondani, hogy mit fognak tenni a közép-európaiak...
bubus 2012.08.23. 19:19
Felhívnám a figyelmet a Német Történészkongresszus legutóbbi jelmondatára: "Mítoszokat gyártani és mítoszokat megszüntetni - ez a (modern történetírás) feladat(a)". Nos tehát ez is csak egy üzletág, akárcsak a politológia vagy a közvéleménykutatás (na meg -befolyásolás lsd. médiák)! "Egy ((politikai és gazdasági)) rendszer hibái nem az emberek hibái" (Marx)
Csak azért ne higgye a mindenkori (politikai) hatalom, hogy a szabadság és demokrácia meg főként a humanizmus fogalmait ő fogja egyedül értelmez(het)ni...
stratocaster 2012.08.23. 19:12
..."A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja, a kommunizmust megtapasztaló közép-európai országok egységesek abban, hogy azonos mércével ítélik el a nácizmust és a kommunizmust, és nem lehet rájuk kényszeríteni, hogy különbséget tegyenek az áldozatok között."...

Engem nem is kell kényszeríteni. Magamtól is megteszem. Nem teszek egyenlőségjelet pl. Wittner, és Mező Imre között, vagy azok között, akik a Rádiónál "hősködtek", mert NEM SZABAD. Ez utóbbiak alattomos gátlástalan bűnözők voltak, és méltatlanok az "ember"-elnevezésre. Hogy mennyire, azt az elmúlt 23 év bizonyítja, és különösen az utóbbi 2 év. Egyszer Schmidtnek is el kell számolni, és belenézni az EMBEREK szemébe...Ez NEKI, egyébként sem lesz könnyű...
csipkerozsa 2012.08.23. 18:24
Nem csak Schmidt Mária, hanem az összes kormány nevében megszólaló politikus is megkezdte ill. folytatja a holokauszt bűneinek relatívizálását. Úgy tudom, hogy egy új törvény ezt bűnteti.
barguzin 2012.08.23. 18:10
Bizony különbséget tehet, fôleg egy történész. Mindig azzal van elfoglalva, hogy mások mit tehetnek meg. Schmidt Máriánál a bölcsek köve, vele csak egyetérteni lehet. A fideszmagyarok mindig mindent jobban tudnak, a történelmet is. Schmidt Mária ezt ôszintén beismeri.
corsac 2012.08.23. 17:57
Igaz.
Akkor sem tettek különbséget, amikor Francia Kiss Mihályt odatemették Nagy Imréék mellé.
OZMIUM 2012.08.23. 17:54
Schmidt Mária filozófiáján keresztül nézzük a múltat, akkor a Főigazgatónő
hamarosan a világörökség részeként fojtathatja okfejtéseit.

Történelmi vitát nem tudok vele folytatni, mert Ö a dakota lovával
hajszolja magát a múlt megismerésében, én meg már unom, hogy
a tűzcsiholásából manapság milyen jól meglehet élni.

Félek tőle, hogy hamarosan a „nagykoalíció” részesei kimossák a
magyar kormány fogát, hogy ne guberáljanak annyit a történelem
szemétdombján, mert hanta vírussal fertőződhetnek.
Elegem van a hősökből, a bérelhető mártírokból, élhető emberi életet
szeretnék élni a családommal együtt.

Sajnos nemzetünk nem élheti meg a mártíromságot, a sok-sok
áldozata ellenére sem, mert a politikai, ideológiai, gazdasági konfliktusaink,
és kiállásunk a mindig szembe megy a nemzetek ízlésvilágával,
pontosabban, realitásokkal.