Előző
Következő
új cikk

Belföld

Megfoghatatlan a gárda

Népszava|2012. aug 23. 19:15
[A+ A-]
Megakadályozni jogszerűen nem lehet, hogy a három éve a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda utódszervezetei a Jobbik elnökével születésnapot rendezzenek szombaton a Hősök terén. Ám ettől még a helyszínen feloszlathatja az eseményt a rendőrség, ha jogsértést tapasztal.
Nemzeti seregszemleként hirdetik a szélsőséges portálokon "a Magyar Gárda születésnapjának 5. évfordulójára" szervezett szombati megemlékezést és a program szerint ennek megfelelően a három éve a bíróság által jogerősen feloszlatott "sereg" minden utódszervezete és legális, vagy fél-illegális szövetségese képviselteti magát a Hősök terén. A rendezvény persze "hivatalosan" nem a Magyar Gárda születésnapja - ez az egyetlen oka annak, hogy egyáltalán megtarthatják. Vagy legalábbis elkezdhetik majd, ám lehet, hogy a féltucatnál több felszólaló - köztük Vona Gábor, a Jobbik elnöke, vagy a nemzet lelkészének titulált ifjabb Hegedűs Loránt - nem léphet majd a mikrofonhoz, mert a rendezvényt feloszlathatja a rendőrség.

Megírtuk, a hatóság eredetileg meg is tiltotta a "gyülekezési törvény hatálya alá eső" esemény megtartását, pedig a szervezők ügyeltek a látszatra: tavasszal egy magánszemély tett bejelentést a rendezvényről. Arról nincs pontos információnk, hogy az ilyenkor szokásos általános leírásban miként jellemezte a bejelentő a rendezvényt, de a Magyar Gárdát, mint feloszlatott társadalmi szervezetet aligha említette. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a BRFK tiltása után a bejelentő jogorvoslati kérelemmel élt a bíróságon, ahol aztán hatályon kívül helyezték a rendőrség határozatát. Így lehetséges, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán 2009-ben feloszlatott szervezet bírói engedéllyel tarthat összejövetelt a korábbi gárdaavató-ünnepségek helyszínén.

A bírósági döntés után nincs mit tenni, a rendezvényt nem lehet megakadályozni - állapította meg Bárándy Péter ügyvéd. A volt igazságügyi miniszter lapunknak azt mondta, még akkor sem lehet semmit tenni, ha nyilvánvaló, hogy a magánszemély által bejelentett esemény valójában a feloszlatott Magyar Gárda rendezvénye.

Bárándy szerint most a rendőrségen a sor, hogy ha jogellenes magatartást észlelnek, akkor határozottan fellépjenek. Kérdésünkre kitért arra is, a nemzetbiztonsági szervek általában figyelik a szélsőséges csoportok működését, ha pedig eljutott hozzájuk olyan információ, miszerint a magánszemély által bejelentett esemény megegyezik a gárda születésnapi rendezvényével, akkor bizonyára jelezték ezt a hatóságoknak, hiszen ez kötelességük.

Információink szerint egyébként a BRFK saját vagy akár az említett nemzetbiztonsági forrásokból tudhatta, mit takar a rendezvény, ám a látszólag "ártalmatlan" bejelentést csupán két esetben utasíthatja el: ha a rendezvény népképviseleti, bírósági szerv működését veszélyeztetné vagy a területen a közlekedés máshogy nem biztosítható. Előbbi indoklás a Hősök tere esetében nem alkalmazható, a közlekedéssel kapcsolatos indokot pedig a jelek szerint a bíróság érezte túlzásnak, ezért "írta felül" a rendőrség döntését.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a hatóságok a jogszabályok szerint jártak el, vagyis a rendezvényt jogilag nem lehetett megakadályozni - mondta lapunknak az Országgyűlés rendészeti bizottságának MSZP-s tagja. Harangozó Tamás ugyanakkor szintén felhívta a figyelmet arra: a rendőrségnek azonnal fel kell lépnie a helyszínen, ha jogsértést tapasztal, vagy azt állapítja meg, hogy a bejelentésben foglaltaktól eltér a rendezvény. A politikus kitért arra is: a rendészeti bizottság jövő heti ülése ugyan alapvetően a rendőrségi átszervezésről szól majd, ám bizonyára a szombati Gárda-esemény is szóba kerül, éppúgy, mint a Cegléden történtek, azaz a radikálisok felvonulása.Manipulált a Helyi Téma

A hatásvadász címekkel korábban sem fukarkodó Helyi Téma augusztus 22-i címlapjának főcíme, miszerint "A cigányokkal van a baj", erősítheti a romákkal szembeni előítéleteket. A Kettős Mérce blog felhívta a figyelmet, hogy az ingyenes hetilap ezt a mondatot a Choli Daróczi Józseffel közölt interjú szövegkörnyezetéből kiragadva helyezte el a címlapon, megtévesztve az olvasókat. A megszólaló "Choli bácsi" - az elhunyt Daróczi Dávid kormányszóvivő édesapja - címlapos mondata az interjúban így hangzott: "Velünk, cigányokkal van a baj, hogy nem tudunk a holnapra gondolni. Nézzen körül, ma van a roma holokauszt emléknapja, és körülbelül 30-an vagyunk." Minderre vizuálisan csak ráerősített a címlap, melyre a bünözőknél megszokott módon kitakart arcú cigányok képét tették.

Másként látták "ugyanazt"

Érdekes fordulatot vett az augusztus 15-i magyar-izraeli focimeccs ügye, miután nem egyértelmű, miként láthattak más-más képet a magyar, illetve az izraeli tévénézők. A minap az Izrael Hangja közszolgálati rádióadó is ismertette a Népszava cikkét, miszerint a magyar szurkolók botrányosan viselkedtek az izraeli himnusz alatt. A szurkolók kifütyülték a himnuszt, palesztin zászlókat lengettek, "mocskos zsidóztak", fújoltak. Sőt több, a magyar válogatott mezét viselő szurkoló a pályának hátat fordítva állta, ülte végig a vendégek himnuszát.

Ezt a magyar tévénézők nem látták, mert az m1-en az izraeli himnusz alatt az izraeli válogatottat mutatták. Ezzel szemben Izraelben egy helyi sporttévé nézői - a mishpaha blog szerint - "a saját himnuszuk alatt nem a nemzeti tizenegyüket figyelhették, hanem hosszú perceken át totálba kapták a magyar B-közepet". Az ugyan bevett gyakorlat, hogy ugyanarról a meccsről más-más kameraképeket ad a hazai és a vendég ország tévéje - elsősorban a pálya széli hirdetések miatt -, de az adott ország himnusza alatt egységes a kép.

A blognak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) levélben reagált. Eszerint ők minden nemzetközi társaságnak azt a képet közvetítették, amit az m1-en is mutattak. Hozzátették: "van rá példa, hogy a televíziós jelből a kép vagy a hang elvész az éterben, ilyen esetekben pedig előfordulhat, hogy a jelet átvevő fél a hangot a nem hivatalos adás részeként, korábban rögzített próba-képsorokkal egészíti ki". Ám a mishpaha blog szerint ez nem magyarázza az esetet, hiszen "nem életszerű, hogy az izraeli tévések az adáshibából eredő űrt egy előzetesen rögzített, B-közép produkcióval helyettesítették volna. Ez ugyanis egyszeri, megismételhetetlen attrakció volt az izraeli himnuszra időzítve".

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója a meccsen történtekről tegnap azt mondta, vannak olyan esetek, amikor a rendőrségnek nincs jogalapja fellépni, mert nem valósul meg bűncselekmény vagy szabálysértés. Álláspontja szerint ez erkölcsi és nem jogi kategória.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (38)

A hozzászóláshoz .

teterezs 2012.08.25. 15:48
Igen persze, ez a párt mindent megenged magának... hmm. azt hiszem az ő gyülekezésüknek nem lesz az a vége hogy különböző oldalakon az egyes össze gyűlt tagoknak látható lesz a neve és mellette a "vérdíj összege", nem fogják őket fenyegetésekkel zaklatni, bár ők ezt más emberekkel megtehetik. UNDORÍTÓ amit ezek megengednek maguknak. a békés állampolgárok meg szépen csak ülnek és hallgatnak. Honnan ismerős ez nekem? már bemutatkozott a jobbik egy nagy hazudozó banda, nincs ilyenre szüksége Magyarországnak!!!!!
kefe26 2012.08.24. 17:47
Emlékszem! A Nyilaskersztes Párt "R Gárdájához" azok a kisemmizett lumpenek csatlakoztak, akik reménykedtek egy tál levesben, egy pár pengőben és a kapott ruhában, bakancsban, mert a többségnek a 1944 tavaszára már fatalpú cipőre sem jutott. Most is azok masíroznak a repterek betonjain, ha nem ott a kis-kunsági homokpusztán, akik várnak valamit. 1944-ben a beigért zsidóvagyon konfiskálását tudták maguknak, most a jobbmódúak összerabolt javait ígérik nekik. Mert munka most sincsen, a megélhetés elkeserítő és szánalmas. Nincs új a nap alatt.
SZUKARNO 2012.08.24. 11:49
A rendőrség nem fog jogsértést tapasztalni.A jog (néhány tisztességes és önfeláldozó bíró tevékenységétől eltekintve) Magyarországon szolgálólány. Orbán Viktort szolgálja.Orbánnak pedig a Jobbik a potenciális szövetségese (csak vele lesz esélye kormányt alakítani, mint '98-ban a Kisgazdákkal).A Gárdára meg akkor lesz szükség,amikor az államcsőd miatti feszült, kaotikus helyzetben a megfélemlítés lesz a hatalom legfőbb eszköze.Mint Horthy számára a különítményesek.Nos, ha elvégezték a "munkát",a lakosság retteg -- akkor jön a" két pofon"és a" hazazavarás".Mindennek meg van az értelme, és mindennek eljön az ő ideje.A Horthy kultusz is ide tartozik.Nem kell itt elméleteket gyártani! Orbánt tessék komolyan venni.utálja az elveket,a független intézményeket-- az erőt szereti.Az ellenzékének ideje lenne, hogy a veszélyt komolyan vegye! Persze, ehhez kell egy igazi férfi! Vagy egy nő? HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
dani1942 2012.08.24. 11:13
Sztálin legnagyobb bűne az volt,hogy megakadályozta Horthy fellógatását!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dani1942 2012.08.24. 11:07
Ha jogállam lessz,megfogható tőrvények lesznek, amelyek mindekire vonatkoznak!
jsteel 2012.08.24. 10:29
[jimmyjoe] [2012.aug.24. 07:56]
" itéltek éhhalálra (1920-21, Ukrajna)"
Az 1920-21-es éhinség, ami 3 millió áldozatot követelt (Komintern adat...) Szovjet-Oroszország európai részein volt és nem pusztán Ukrajnában. Kiváltó oka a polgárháborús pusztitás volt, még közvetlenebbül a fűtőanyag hiánya. A Nansen bizottság egyébként bejárta a területeket, sőt segélyeket szervezett. Ezt az éhinséget még Conquest sem akarta a kommunizmus nyakába varni, de Ön igen - hát ez is valami.
laci0414 2012.08.24. 10:29
Amúgy meg a közvélemény kutatásokból kderül hogy a "fityisz" 2014-be a jobbikal alakithat kormányt akkormeg miről beszélünk )( szar egy helyzet))
mamana 2012.08.24. 09:54
Az agyalágyult orbáncfi azt mondta:"majd kapnak egy pofont, oszt jónapot." A pofon útközben símogatássá szelídült. miért? mert ha a csútibagázs nem kap elegendő voksot a következő választásokon, akkor BÁRKI nyeri a választást, kezdődik előlről az a herce-hurca amit ez a jellemtelen hazug csaló 2006-tól művelt.EHHEZ KELL NEKI ez a katonai szervezet.Mert ez a jogász-csaló- kormány, mindent megtehet AMIT CSAK AKAR, de nem akarja a csürhebandát feloszlatni érdekei miatt. EZ VAN!
kikeletgy 2012.08.24. 08:31
Még egy gondolat.

Van gárdát preferáló, imádó ismerősöm. Zsidózik, cigányozik, kommunistázik is rendesen, ahogy a NAGY MAGYAR VIRTUS megköveteli.
Mondom neki: figyelj már cimborám, tudnád definiálni a kommunistát? Netán megmondanád, hogy mely zsidó vallású ember tett neked személy szerint valami rosszat, esetleg cigány?
Hát a válasz: ....................néma csend!

oregdiak 2012.08.24. 08:28
Valóban megfoghatatlan ?? Kérjünk segítséget német, francia, japán stb. rendőrségtől !!!!!
kikeletgy 2012.08.24. 08:26
[trancenet] [2012.aug.23. 23:37]
"Gondolom mikor egy cigány banda veri a házad ajtaját, esetleg akkor te is a gárda után fogsz rikácsolni....Személy szerint nem szívesen élnék olyan országban ahol a piros-fehér-zöld mellett ott éktelenkedik a zsidócsillag is."

Komám nincs itt valami képzavar? Most a cigányoktól fo..x..ol, vagy a zsidóktól?

Egyébiránt tudod mit? Legyen igazad. Tehát az illegális gárda szerinted azt tesz, amit akar, mert ugye neked azáltal legális, hogy a neked nem tetsző embereket félemlíti meg, vagy adott esetben meg nyir..bálja.
Rendben. Nekem meg te és a hozzád hasonló alja + a gárda sötét (már agyilag, mint te) alakjai nem tetszenek, tehát - elméleted szerint - nyugodtan alakíthatunk valami illegális rendfenntartó bandát (ami ugye nekem legális lesz) és téged és a hozzád hasonló hordát nyugodtan megfélemlíthetem, esetleg nyir..bál..hatom.
Ja, el ne felejtsem OK NÉLKÜL! No, így már fair.
Ryuken 2012.08.24. 08:10
"boldoggá teszlek, ha beledöglesz is" Ez a mondat tökéletesen megragadja a jelenlegi rendszer lényegét, tündérmesékkel, felemelkedéssel, meg a többi hazugsággal.
jimmyjoe 2012.08.24. 07:56
[jsteel] [2012.aug.23. 23:05] irja egyebek mellett:

"Ahogy már korábban is jeleztem, teljesen értelmetlen, amit mond. A számos halálraitélt között a Szovjetunióban volt ártatlan is, meg bűnös is. A hitleri Németország által elpusztitott milliók között és az általa kirobbantott világháború áldozatai között nem volt bűnös (ha igen, akkor azok a véletlen eredményei)."

Uram/hölgyem! Az ön érvelés teljesen értelmetlen - másként: a kommunizmus mint szerecsen mosdatása nem fog sikerülni senkinek, önnek sem.
1) A meggyilkolt embernek (és a családjának "secko jedno" (ahogy a művelt japán mondja szlovákul-:), hogy náci- vagy kommunista törvénytelenségek szerint ölték meg: Ciklon B gázzal, vagy fojtották a vize, akasztották fel, lőtték tarkón, ütötték tarkón egy bunkóval (Kambodia, 3 millió ember a kommunizmus nevében, Kina 20 millió ember), itéltek éhhalálra (1920-21, Ukrajna), minusz 50 fokos hidegben fagyasztották meg a Gulágon, stb. stb.
2) Értem én, hogy a kommunista eszme "közel áll a szivükhöz" ezért védi/védik minden határon túl, hiszen azt édes gyermeküknek tekintik, köreikből indult. De, ha bölcsek akkor a tényeket ne vitassák.
3) Megismételem: kommunizmus bűnei és a nácizmus bűnei között egyenlőség van, mivel a végeredmény: halál. Ill. még sincs: a kommunizmus nagyobb pusztitást végzett ember életekben.
Bali30 2012.08.24. 07:53
[trancenet]
Egy 56s -nek tökéletesen igaza van.. ÉS kívánok én is minden jót Neked és családodnak 2014-re..
Nagy-papa 2012.08.24. 07:31
Néptársak !

Azért lássátok be furfingos ez a magyar demokrácia . Itt van egy - két példa jogállamunk jelen állapotára :

1., Lehetmásék leültek a Közgép kapujához - demokratikus rendőrségünknek rögtön feltűnt a törvénytelenség , eredmény : előállítás.

2., Konkrét fasisztácskáim körbemenetelik hímes hazánkat , itt - ott zsidóznak , cigányoznak , dobálóznak , emlékeznek , ünnepelnek etc . - ugyanaz a demokratikus rendőrség ( egyes tagjain itt - ott turulos , rovásos tetkó ) csak néz kifele a fejiből , eredmény : gyarapszik a "szólásszabadság" .

Így aztán nincs más hátra kedveseim : orbánokrácia szárnyall , amúgy meg

hajrá Magyarország , hajrá magyarok !
arvacska 2012.08.24. 07:04
Ez nem az a híres Mátyás királyunk korából való "fekete sereg". Ezekre nem lesz büszke az ország lakossága, csak a hatalmon lévőknek duzzadnak majd keblei.
Egy56s 2012.08.24. 05:10
Kedves (trancenet!) Mondanám, hogy a "francegyen" ez a neved legyen. Ez való neked a bunkóságod miatt. ( Más ember halálát kívánó) primitív bunkó vagy. Komolyra fordítva a szó, nem kell ide a fekete sereg. Azért van a rendőrség, hogy rendet tartson.
Úgy ahogy van el kell söpörni őket a Jobbikkal együtt. Csak a bajkeverésben a demokrácia szétverésében működnek. Egy igaz emberben ezek a masírozó fogatlan görények, félelmet keltenek. (nyilas horda). A nagyobb részük, azt sem tudja, hogy mit csinál, mit cselekszik. Ez rád is vonatkozik, mert mi köze van a Magyar zászlóhoz a Zsidócsillag? Én katolikus vagyok, de nem bunkó. Ezt kellene átvenned s nem a gárdában masíroznod.
lexike 2012.08.23. 23:27
Most ezek kicsodák?
Pintér fekete serege?!
Vagy vona magán hadserege?!
De leginkább ov szégyene, hogy ezt elnézi és legálissá teszi!?
jsteel 2012.08.23. 23:05
@ Jimmyjoe

Ahogy már korábban is jeleztem, teljesen értelmetlen, amit mond. A számos halálraitélt között a Szovjetunióban volt ártatlan is, meg bűnös is. A hitleri Németország által elpusztitott milliók között és az általa kirobbantott világháború áldozatai között nem volt bűnös (ha igen, akkor azok a véletlen eredményei).
jsteel 2012.08.23. 23:02
@ rokkantnyugtalan

Az első világháborút követő béke volt az ÜRÜGYE a második világháborúnak, de nem volt oka.

A véralgabra (tetszik) valóban hiábavaló, mert nem ezen az alapon lehet megitélni rendszereket. Ezt egyébként egy régi (na jó, 45 utáni) magyar film is felrajzolta a maga módján: ha meghatározott erőforrásokkal kell megmenteni bányászokat és az egyik aknában több van, akkor valójában halálra itéljük azokat, akik a másik aknában vannak. A történelem a '30-as években a Szovjetunióban ennél sokkal élesebben vetette fel a kérdést.