Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az emberi erőforrás a legfontosabb az egészségügyben is

MTI|2012. aug 23. 20:00
[A+ A-]
Végre egyszer az egészségügyben is el kell jutnia oda az országnak, hogy a döntéshozók pontosan ismerjék: milyen erőforrások állnak rendelkezésükre, és azok mire elegendők - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi szakdolgozók 43. országos kongresszusán Szolnokon csütörtökön.
Balog Zoltán az esemény megnyitóján köszöntőjében hangsúlyozta: az elmúlt tizenkét hónap az utóbbi évtizedek legjelentősebb változását hozta az ágazatban, ahol az elindított reformok részei egy nagyobb, kényszerű átalakítási folyamatnak.

Az egészségügyben régi adósság az ellátási rendszer strukturális átalakítása, a minimumfeltételek meghatározása és a bérrendezés - fogalmazott, jelezve, hogy mind ezek mellett elsősorban a szakma erőforrásaival kell tisztában lennie a döntéshozóknak a továbblépéshez. A "leltárkészítésnél" azonban itt is a humán erőforrás a legfontosabb tényező - tette hozzá.

Jelezte: "az egészségügyben eddig egyszerre volt jelen a gazdagság és a nyomor". Mérlegkészítés, valamint a struktúra hatékonyabbá tétele nélkül nem lehetne elindulni egy emelkedő pályán és megteremteni a szakmában dolgozók előmenetelének, életpályájának kiszámíthatóságát, tervezhetőségét.

A tárcavezető emlékeztetett: az idén csaknem 31 milliárd forintból mintegy 17 ezer orvos mellett 71 ezer szakdolgozó kap béremelést. Jövőre az ideinél legalább 55 milliárd forinttal több pénz jut az ágazatra, ennek minimum háromnegyedét az elképzelések szerint újabb béremelésekre fordítaná a minisztérium.

A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszönetet mondott az egészségügyi szakdolgozóknak az elmúlt időszak bizonytalanságának "bizalom- és hitvesztés nélküli" elviseléséért.

Hangsúlyozta: az ágazat jövőképe nem rossz, és mindez középtávon előreláthatólag a szakma kiszámíthatóságában és kereseti lehetőségeiben is megmutatkozik majd.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke erre reflektálva arról beszélt: számos bizonytalansági tényező jellemzi még az egészségügy egyes szakmacsoportjainak jövőképét, de a mostani béremelés pozitív hatása már érzékelhető. Olyan megbecsülés ez, amelyhez hasonlót az elmúlt nyolc-tíz évben az ágazat dolgozói nem tapasztaltak.

Kovács József, a parlament egészségügyi bizottságának fideszes elnöke a tájékoztatón aláhúzta: az elmúlt két és fél évben soha nem látott mennyiségű egyeztetés zajlott a kormányzat és az egészségügy szereplői között. Bár ez nem oldja fel a problémákat, de segít helyesebb döntéseket hozni - vélekedett.

Utalt rá, hogy a későbbi bérfejlesztésekbe azokat a szakdolgozókat is be kell vonni, akik a munka dandárját végzik, de most kimaradtak a többletjuttatásból. A szűkös kereteket is el lehet osztani igazságosan - mondta Kovács József.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (6)

A hozzászóláshoz .

papa.49 2012.08.24. 20:51
Az ágazat tönkre tételét a fityisz bőszen segítette a 300Ft,. népszavazással, az állandóan a kormány politikájával szembehelyezkedéssel, avval hogy a dugó Viktorovics rohangált Brüsszelbe eláztatni a kormányt, hogy a Éger, nem úr, nyíltan kijelentette ,,ahol tudnak keresztbe tesznek a kormánynak,, nos ez mind okozza hogy a magyar egészségügy úgy rossz ahogy van............
Ebből a helyzetből csak dumával kilábalni NEM LEHET, ezt jól tudja Balog páter is, de azért hazudik tovább, PÉNZ MEG ERRE NINCS A VIKTOROVICS KÖLTSÉGVETÉSÉBEN, magyarul minden marad a régiben, oszt.jónapot........
jankogeza 2012.08.24. 11:03
Jelezte: "az egészségügyben eddig egyszerre volt jelen a gazdagság és a nyomor." Hozzátenném: azóta van Orbán V., Matolcsy Gy., Balog Zoltán és Szócska Miklós is. Egyébként az idézett állítást néhány évtized óta minden szakértő vallja, csak éppen nem sikerült változtatni, amiben szerepe van a fideszes népszavazásnak is.
Judit 2012.08.24. 08:52
És a Fidesz tevékenysége nyomán csak a nyomor maradt meg mindenütt az egészségügyben.
papa.49 2012.08.24. 06:32
Milyen szépen csomagolt hazugságokkal etette a hallgatóságot a Balog páter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Közben a rákos betegnek hónapokat kell várni olyan vizsgálatra ami eldöntené a kezelés irányát................
A rendelőkben a műszerek már régen cserére szorulnának.............
A dolgozókat meg kellene fizetni..........
Mindeközben ez a muksó szépen hazudik, de EGYETLEN KONKRÉTUMOT SE MOND!!!!!!!!!!!!!!!
EZ A NÍMAND MINISZTER, MÁSHOL A MINISZTER TÁSKAHORDOZÓJA SE LEHETNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EZ AZ ORBÁNI KATYVAZ, AMIBEN ÉLÜNK, DE NEKIK AZ ÖSSZES GONDJUKAT MEGOLDOTTÁK VÉGLEG, AZ ÜKUNOKÁJUK SE FOG NÉLKÜLÖZNI, GERINCTELEN BANDA!!!
sdaniella63 2012.08.23. 23:23
Na,mi történt Baloggal?Mégis csak lesz IMF megállapodás,ezek a csodás,opiumos igéretek arra
következtetnek,de meg lesz a mani,utána az igéretek a felére zsugorodnak,kicsit épiteni kell az
ékszerdobozon,meg aktuális lenne egy szobor,mert vannak ám tervek a fiokban,csak megfelelö
idöben kell öket elövenni és sorrende sorolni öket.
tovaris 2012.08.23. 21:36
...és a gyógyszerek, műszerek, orvosi eszközök, kórházak, rendelőintézetek - amiket jó szétqrtatok.....