Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Manatmenet

Népszava|2012. aug 28. 06:10
[A+ A-]
Amióta a Kedves Vezér felszólította a világ magyarjait, hogy ha egy cseppnyi tisztesség is lakozik még bennük, akkor átmenetileg szabad pénzeszközeiket (megtakarításaikat) csak és kízárólag az államadósság csökkentésére fordítsák, gyűjtögetni kezdtem kevéske forintjaimat. Bevallom kezdetben a minden betéti konstrukciót verő államkötvényekre fájt a fogam, de híre kelt, ha igazán magas kamatra vágyik a polgár, akkor bevásárol az azeri papírokból, mert ezzel is a mi költségvetésünket segíti. A Magyar Nemzeti Bank ugyan nem jegyez árfolyamot a manatra, de sebaj!

Már az euróra emlékeztetető bankjegyeket is a szívembe zártam. Különösen a huszas címletet, mely a szabadságharcát permanensen megvívó magyar kormány szívéhez oly közel állhat, hiszen kard, sisak és pajzs dísziti. Igaz a hátoldala már egy kicsit hibádzik: azon ugyanis a harybullul, a béke szimbóluma látható, de ennyi megbocsátható a már most olajnagyhatalomnak tekinthető köztársaságnak. Már csak azért is, mert a bankjegy tervezője egy osztrák grafikus volt, ott ugyanis a közbeszerzési pályázaton indulóknál feltételezték, hogy járatosak a történelmi hagyományokban, szemben a magyar gyakorlattal, ahol csak honfitársainktól várható el, hogy a változatos kitüntető "kereszteket" megálmodják.

Azonban minden buzgalmam dugába dölt. Martonyi miniszter lesöpörte az asztalról az azeri (és a török) államkötvény-kibocsátásokat, sőt egyértelműen letette a voksát ezek helyett az IMF/EU hitelmegállapodás mellett. Külügyeink feje azonban nem lett hűtlen kormánya hagyományaihoz nagyköveteinket harcra buzdította, hogy meg tudják védeni Magyarországot az adott állam közvéleménye előtt. De mit szólnak a nem is olyan szegény azeriek, akik már előre ittak a medve bőrére, hiszen egy uniós tagállam az ő mindenki által ismeretlen pénzneműkben bocsátotta volna ki kötvényeit. Elkeseredésre azonban semmi ok: Martonyi arra buzdította diplomatáit, hogy a bírálatokra személyesen válaszoljanak. De az sem árt, ha előtte elárulják az azerieknek: mi fán terem is az unortodox ötletekben duskáló jelenlegi Magyarország.

Hozzászólások (7)

A hozzászóláshoz .

ekeke 2012.08.28. 17:55
[Joska.] [2012.aug.28. 09:35]


Hát persze,te szerencsétlen..:)
Úgy próbáld meg elképzelni: a magyar állam , török közvetítéssel elad
2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvényt az azerieknek...

És majd kap értük-szerinted-egy halom azéri manatot, igaz?:D
mamana 2012.08.28. 11:23
barguzin] [2012.aug.28. 09:59]
Szép lassan mindenkinek elmegy az esze.
Hát igen, mint Kuszaszeműnek Róna Péter szerint.
barguzin 2012.08.28. 09:59
Szép lassan mindenkinek elmegy az esze.
Joska. 2012.08.28. 09:35
[ekeke] [2012.aug.28. 08:33]

Ezt írja a figyelő:
"Azerbajdzsán 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvényt vásárolna török közvetítéssel. A Figyelő információi szerint a kormány hasonló kötvényeladással próbálkozott Szaúd-Arábiában és az Emírségekben, sikertelenül. Lapunk úgy tudja, a tárgyalásokon szóba került egy IMF-megállapodás előtti kötvénykibocsátás is.
Az azeri kormány olajexportból származó bevételeire pályázik a magyar állam. Egy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz közel álló forrás a Figyelőnek elmondta: Azerbajdzsán 2-3 milliárd euró értékben vásárolna magyar állampapírokat. A helyi valutában denominált kötvénykibocsátásra akár még az IMF-megállapodás aláírása előtt is sor kerülhet."

Érted? Kötvény helyi valutában!!!

Szándékosan nem érted. vagy tényleg rossz a értelmi képességed?
corsac 2012.08.28. 09:19
[ekeke] [2012.aug.28. 08:33]
...És most hogy kiderült, cáfolták. Na ez az ami miatt kezdhettek hevesen aggódni..:D

Nem aggódunk!
Röhögünk!
Csak az a kínos, hogy Viktorék nemcsak az ország, de az egész világ előtt égetik magukat!
ekeke 2012.08.28. 08:33
"Manatmenet
Azonban minden buzgalmam dugába dőlt. "Na, végre egy őszinte mondat, szerzőkém.
Ugyanis mint ahogyan a Figyelő, amúgy jobboldali szimpátiával nehezen vádolható ójság kideritette, dehogy volt szó manat és török lira alapú kötvényekről...
Hanem 2-3 milliárd euró olajpénzről, bizony.

És most hogy kiderült, cáfolták.
Na ez az ami miatt kezdhettek hevesen aggódni..:D
bakegya 2012.08.28. 07:00
PUFF-előre hozott hadművelet, viktorus sajátos démos -mentő csomagjából.
Semmi baj, akik ott jártak,jót kirándultak.A Szíjgyártó kivételével-ő ugyanis elszegődött napszámosnak az azeri közmunka- földek művelésére.Hiányozni fog,az anyjának.