Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Össztűzben az E.On-üzlet

Népszava|2012. aug 28. 05:30
[A+ A-]
Gazdasági őrültségnek minősítik Orbán Viktor tervét az E.On visszavásárlására a szakértők. Az elképzelés szerintük nem csak átgondolatlan, előkészítetlen, de a magas energiaárak lenyomására sem alkalmas. Ráadásul újabb, 350-400 milliárd forintos lyukat üt a költségvetésen. A német energetikai társaság nem kívánta kommentálni a miniszterelnök ötletét. A kormány pedig egyelőre nem közöl részleteket a tervezett visszavásárlásról.
Orbán Viktor miniszterelnök a jelek szerint vissza akar térni a gulyásszocializmus idejéhez - így értékelte a magyar kormányfőnek a német energetikai társaság magyarországi leányvállalata visszavásárlására vonatkozó bejelentését a Financial Times Deutchland. Orbán szombaton Kőszegen közölte, hogy "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől". Christian Drepper, az E.ON AG szóvivője tegnap ezzel kapcsolatban jelezte, hogy ismerik a magyar kormányfőnek az E.ON-ra vonatkozó kijelentését, de nem kívánják kommentálni. Nem nyilatkozott arról sem, hogy tárgyalnak-e bárkivel a magyarországi gázüzletág eladásáról. Orbán Viktor sajtófőnöke pedig azt tudatta: "az E.ON-nal folyó tárgyalásokról szóló hírek sorát egyelőre nem kívánjuk bővíteni, ha lesz új, érdemi információ, közölni fogjuk".

A tekintélyes német üzleti napilap eközben úgy véli: a miniszterelnök nem csupán a demokratikus jogokat és a hatalmi ágak elkülönítését korlátozza, hanem a gazdaságot is újból állami ellenőrzés alá akarja vonni, mégpedig a populista hatás kedvéért. Ugyanis így azt állíthatja a választóinak, hogy valamit tett a magas energiaárak ellen. Az államosítás azonban nyilvánvalóan nem oldja meg az ár problémáját. Egy állami vállalat ugyanis nem tud jobb kondíciókat kialkudni vagy erőteljesebben lenyomni a költségeket, mint egy magáncég. Nem is szólva arról, hogy gyengül az árverseny. "Akkor hát az árak az adófizetők általi szubvenciók révén csökkenjenek? Ez gazdasági őrültség" - véli a lap. Egyébként is kérdésesnek tartják, hogy Orbán miként akarja finanszírozni az államosítást: önkéntes vásárlással vagy kényszer kisajátítás révén.

Hazai piaci hírek szerint az E.On mintegy 1,5 milliárd euróra tartja tárolókapacitásának és nagykereskedelmi részlegének árát, ami 350-400 milliárd forintnak felel meg. Ráadásul e célra bizonyosan nem lehet a Nemzetközi Valutaalap eszközeit felhasználni. Orbán ötlete ily módon újabb, több száz milliárd forintos lyukat ütne az amúgy is több sebből vérző, már most is 300-500 milliárd forintos űrrel rendelkező költségvetésen.

Forrásaink úgy tudják: az Orbán-kormány nem most kezdett el érdeklődni a német energetikai társaság iránt. A kabinet már egy évvel ezelőtt puhatolózott az E.ON-nál, milyen módon is lehetne kivásárolni a cég nagykereskedelmi részlegét, az E.On Földgáz Trade-et. Két-három hónapos szünet után ismét jelentkeztek a vállalatnál, ekkor már bővítették elképzeléseiket: jelezték, hogy a tárolókapacitás, vagyis az E.On Földgáz Storage is érdekelné őket. Nyilván időközben végiggondolták, hogy e nélkül nincs értelme a kereskedelmi ágazat kivásárlásának. Tavaly október óta azonban az ügyben nagy a csend, semmilyen hír, ajánlat nem érkezett a céghez. A vásárlás egyes információk szerint a vételár körüli nézetkülönbség miatt feneklett meg. Úgy tudni, hogy az MVM Zrt. 800 millió eurót kínált, ám a németek ennél jóval magasabb összegben gondolkodtak.

A németek egyébként láthatóan már sem Orbán Viktor, sem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentéseit nem veszik komolyan. Nem tévesztették meg őket a hangzatos szavak, tisztában vannak azzal, hogy a magyar gazdaság recesszióba fordult, az államadósság még mindig rekordmagasságban van, az EU-partnerek pedig elfordultak a magyar kormánytól. Úgy vélik, Orbán az energiavállalatok államosításával tovább gyengíti a befektetők Magyarország iránti bizalmát. Nem véletlen az sem, hogy a hitelminősítőknél a politikai helyzet miatt Magyarország a bóvli kategóriába tartozik.

A deficit és a munkanélküliségi ráta csökkentése érdekében szerintük a magyar kormánynak inkább azt biztosítania kellene a befektetőket, hogy a befektetéseik biztonságban vannak és támaszkodhatnak a jogállamra. Senki sem tartja ugyanis vonzónak, ha az állam megtiltja neki, hogy nyereséges legyen és csak veszteségeket helyez számára kilátásba.

Mivel foglalkozik hazánkban az E.On?


Az E.On birtokolja Magyarország legnagyobb földgáztárolóját, de számos üzletággal rendelkezik, köztük az energiakereskedelmi tevékenységgel. Ezen kívül jelentős részesedése van több áram- és gáztermelő, illetőleg szolgáltató vállalatban. Az E.On még 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért, majd 2009-ben megvette az üzletágat. Most viszont a magyar kormány visszavásárolná a cégrészt. Erre egyébként két éve módja van, hiszen a korábbi szocialista kormány 2010-ben biztosított opciót magának erre, 2016-os határideig. A cég magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt 2011-ben.

Ettől nem lesz olcsóbb az áram

Semmi értelme, hogy az Orbán-kabinet államosítsa az E.On magyarországi leányvállalatait, attól ugyanis nem lesz olcsóbb sem az áram, sem a gáz, hogy a kormány birtokolja a szolgáltatókat - mutatott rá lapunknak Tukacs István. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista tagja hozzáfűzte: mindemellett az állami cégek általában kevésbé hatékonyan gazdálkodnak, mint a magántársaságok. Ráadásul teljességgel szükségtelennek tartja az adófizetők milliárdjait energetikai vállalkozásokba ölni, hiszen a kormány, mint árszabályozó, eddig is maga szabta meg az energiaárakat. Az pedig végképp tisztázatlan, hogy az Orbán-kormány milyen forrásokból kívánja finanszírozni az E.On megvételét.

Árképzési gondokkal szembesülhet a kabinet


Miután a Mol Nyrt.-nek 2016-ig visszavásárlási opciós szerződése van az E.On-nal a földgázüzletág részvényeire, a német társaság irányító szerveinek, közgyűlésének hozzájárulására nincs szükség az adás-vétel lebonyolításához.

Gond tehát ezzel nem lenne, annál inkább az árakkal - mutatott rá Pletscher Tamás. Az ING Bank szénhidrogén-ipari szakértője lapunknak kifejtette: a hatósági árat az állam állapítja majd meg. Ez azonban nem térhet el a beszállító Gazprom áraitól, mert akkor a különbséget a költségvetésnek kellene állnia, így az olcsó energiahordozó mítosza elszállna. Finanszírozhatná a különbséget a majdani tulajdonosnak szánt MVM Zrt. is, de ezt csak a nyereségéből tehetné meg.

Emellett téved a kormány, amikor csak az energiaszolgáltatók árával számol, és nem veszi figyelembe az üzletág tőkeigényességét, hisz szükség van beruházásokra, a tárolók bérleti költségének megfizetésére is. Ez előbb-utóbb olyan helyzetet teremthetne, mint amilyen a BKV Zrt.-nél kialakult. Arra is emlékeztetett, hogy a Gazprommal 2015-ben lejár az érvényes szállítási szerződés, és az nem kérdéses, hogy a meghosszabbításnál a németek, mint szerződő felek előnyösebb pozícióban lennének, mint a magyar állam, amely felett "átnéznének".


Fagyos a német-magyar viszony


A német-magyar kapcsolatok a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta jutottak fagypontra. Jelzésértékű, hogy Angela Merkel német kancellár nem fogadta hivatalában Orbán Viktort, pedig hírek szerint a külügyminisztériumban ennek érdekében minden követ megmozgattak. Különösen kellemetlen lehet ez azért, mert Gyurcsány Ferenc például többször járt Berlinben Merkelnél, s a kancellár 2007 augusztusában el is látogatott Budapestre.

Orbánéknak így tehát maradnak az alacsonyabb szintű találkozók. Február végén például Edmund Stoiber, Bajorország volt tartományi miniszterelnöke járt Budapesten. Állítólag nála is próbált lobbizni a kormányzat egy Orbán-Merkel találkozóért, de hiába. Orbán Viktor március 22-én Berlin helyett csak Bajorországig, Münchenig jutott el, azzal a céllal, hogy megerősítse: továbbra is fontos partnernek számít Németország. Ám a látogatás nem hozta meg a remélt eredményt, mit sem javultak a kétoldalú kapcsolatok.

A magyar kormányban nem bíznak Berlinben. Guido Westerwelle német külügyminiszter már 2010 végén arra figyelmeztetett, hogy "Magyarország nem sértheti meg a jogállami elveket a médiával szemben". Werner Hoyer külügyi államtitkár pedig 2011 áprilisában az alkotmányozással kapcsolatban mondta azt, hogy az alaptörvény megerősíti azokat a korábbi félelmeket német részről, miszerint a "magyar kormány alapjogokat érintő felfogása csak nehezen hozható összhangba az Európai Unió értékrendjével".

Bár a demokrácia megnyirbálását célzó magyar intézkedéseket nyíltan nem bírálta Angela Merkel, s ezért támadta is őt a szociáldemokrata ellenzék, nyilvánvaló, hogy a német kancellár számára is elfogadhatatlan volt néhány budapesti törvény. Idén januárban helyeselte, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja a magyarországi jogalkotást az európai elveknek való megfelelés szempontjából. A Deutschlandfunknak adott interjújában kifejtette, Magyarországnak igazodnia kell az Európai Unió alapelveihez. Ez egyértelmű intés Budapest számára.
Hírek szerint a színfalak mögött Merkel épp az Európai Néppárt képviselői révén próbálta nyomás alatt tartani a Fideszt és Orbánékat, s kísérelte meg rávenni őket arra, változtassák meg a demokráciát veszélyeztető intézkedéseket. Ám a német képviselők próbálkozása sem vezetett eredményre, ami tovább növelte Merkel Orbánnal szembeni bizalmatlanságát.

A demokráciaellenes intézkedések mellett néhány magyar kijelentés is hozzájárult a kapcsolatok romlásához. Amikor híre ment, hogy a német kancellár bírálta a médiatörvényt, Szijjártó Péter, a miniszterelnök volt szóvivője azt nyilatkozta, "belekeverték szegény" Merkel asszonyt olyasvalamibe, amit nem is mondott. Ez a kijelentés óriási udvariatlanságnak számít a diplomáciai nyelvezetben. Aligha javult Orbán Viktor megítélése Berlinben múlt heti, a Külügyminisztériumban a magyar misszióvezetők előtt elmondott beszéde után sem. Mint fogalmazott, a brüsszeli válságkezelési dokumentumban lehet olvasni bankunióról, politikai legitimációról, "a jóisten tudja még, mi mindenről, amit mi a politikában úgy hívunk, Hold-stratégia" - mondta. Csak éppen ezeket a megoldási javaslatokat Angela Merkel vetette fel...
Az, hogy a Merkel-kormány számos kérdésben aggodalommal szemléli a magyar parlamentben történteket, a német kormánynak egy 2012. februári interpellációra adott 14 oldalas válaszából is kiderült.

A dokumentumban a német kormány felhívja a figyelmet, hogy "ismételten aggodalmát fejezte ki a Magyar Köztársaság belpolitikájának alakulása miatt, legutóbb dr. Guido Westerwelle szövetségi külügyminiszter 2012. február 7-én Berlinben Martonyi János magyar külügyminiszterrel folytatott beszélgetése során, valamint a szövetségi kormány szóvivője a 2012. január 4-én megtartott szövetségi sajtókonferencián", majd megjegyzik, hogy már korábban is számos esetben figyelmeztették Magyarországot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (79)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.29. 10:16
Engem azonban sokkal jobban érdekel az, hogy az EON honnan szerzi be a villamos energiát? Mert a rendszerváltásig ugye a hazai szénerőművek, a százhalombattai olajtüzelésű erőmű, majd a később belépő paksi atomerőmű adták a villamos energiát, a hiányzó energiát a Szovjetunióból importáltuk.

Ajkai Hóerőmű, 200 MW
Inotai Hőerőmű, 200 MW
Pécsi Hőerőmű, 150 MW
Oroszlányi Hőerőmű, 200 MW
Lőrinci Hőerőmű, 200 MW
Gyöngyösvisontai Hőerőmű (Gagarin), 2000 MW
Százhalombattai Hőerőmű, 2000 MW
Diósgyőri Hőerőmű, 150 MW
Balatonfűzfői Hőerőmű, 50 MW
Újpesti Hőerőmű, 50 MW
Paksi Atomerőmű, 1600MW

Összesen: 6800 MW volt 1989-ben a hazai villamos energiatermelő összkapacitás, csúcsban.
A hazai ipar 12800 MW villamos energiát használt fel csúcsban, a többit a Szovjetunióból importáltuk.

Ma összesen 6400 MW az energiaigény, csúcsban, jelenleg 5600 MW erőművi kapacitás működik. A valamikori ipar töredékére zsugorodott ipar és a lakosság energiafelhasználásához lényegében alig kell import.

Akkor miért is drága a villamos energia? Miért is kellett privatizálni a nem sokkal előtte felújított magyar áramszolgáltatókat?
corsac 2012.08.28. 23:29
[Arady] [2012.aug.28. 18:17]

Hej, jóember!
Ha már olyan nagyon konyítasz a témához, akkor mit szólsz ahhoz, amit Csiha Judit privatizációért felelős miniszter mondott még 1997-ben?
Akkor kijelentette, hogy a privatizált vagyon fele, mintegy 7 MILLIÁRD DOLLÁR (nem forint, hanem dollár!) "eltűnt", nem folyt be az államkasszába.
-1- A fent említett összeg nem az MSZP regnálása idején tűnt el, hanem az előző kormányzat által gerjesztett ködben, amikor is nem lehetett semmiféle valós adatokhoz, mérleghez jutni.
-2- Az MDF azt a politikai célt tűzte ki, hogy adjuk oda áron alul az arra érdemeseknek a vagyont, és majd az életképes talpon marad, a többiek vagyona meg úgyis az életképeseké lesz. Vagyis volt pofájuk egy 10 milliós értéket 2-3 millióért privatizálni.
-3- Ebben az időben az államadósságunk 22 milliárd dollár volt, amiből a 7 milliárd dollárt levonva maradt volna az államadósság 15 milliárd dollár. Ez pedig máris kezelhető mértékű lett volna. Mindjárt másképp néz ki a helyzet, ha az államadósság egyharmadát visszafizetjük. Ehelyett a rablólovagok zsebébe vándorolt a pénz.

De vannak más megfontolandó események is!
Te is idézted az offshore cégeket. Ebben az időben is nagy volt a "huzat", ami vitte kifelé a pénzt az országból. Az inflációról van szó, amit az exportőrök gerjesztettek. Akkor még nem voltak itt a multik, akik kiegyensúlyozták a forint pénzpiacát. Az exportőreink nagyban spekuláltak. Kivitték a terméket, eladták, majd ... pihentették a pénzt egy külföldi bankszámlán. Az, hogy a forint állandóan romlott, oda vezetett, hogy nem volt érdemes forintra váltani a német márkát, osztrák schillinget, usa dollárt. Ha később váltottad át, akkor többet kaptál érte. Emiatt a forint iránti kereslet drasztikusan esett, ami turbó üzemmódba kapcsolta a forint leértékelődését.
Ráadásul nem is tudni, hogy mennyi pénz maradt odakint offshore számlákon ebből az időből.

De a Járai vezette Jegybank is betett az országnak!
A magas kamattal erősen tartott forint miatt a tőkeexport kolosszálissá vált. Mivel közel 10%-kal erősebb volt a forint, mint valójában, így külföldön 1 forint valójában 1 forint 10 fillért ért. Vagyis minden kivitt 100 forint után a Jegybank utánadobott a tőkeexportőrnek 10 forintot. Aztán az egész finanszírozását ráhárította a költségvetésre.
Ebben az időben vásárolt be az OTP Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában stb. a környező országokban. Ebben az időben csinált a TriGránit (Demján) beruházásokat a környező országokban. Ez elmúlt tíz év során tízszerezték meg a vagyonukat ezek a jóemberek.
Minden esetre 2003-ban a magyar tőkeexport Európán kívülre 909 millió euró volt (majdnem 1 milliárd euró!), de EU-s országokba is vittünk ki pénzt, valami 489 millió eurót. Ez az egy évvel korábbi (2002-es) adatokhoz képest tízszeres növekedés.
És ezek csak az egy év alatt kivitt pénzek!

Na, ezeket magyarázd meg!

homepictures 2012.08.28. 21:16
Mindig, mindenre van elegendo penz az allamkasszaban. Ez teny. Tudjatok miert tudom ezt? Azert mert az emberek befizetik az adot, nagyon magas adot, ami boven elegendo mindenre.
Az mas kerdes, hogy a feloszto szervezet rangsorolasa a kifizeteseket illetoen kicsit megkerdojelezheto. Sajat berem, sajat hulye otleteim, csaladom, baratim milliardossa tetele>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> a sor vegen az adofizetok pofajanak befogasa.
ulpius 2012.08.28. 21:13
Tukacs, az ügyeletes szoci gazdasági zseni (eddig Szekeres Imre volt az) megint megmondta a frankót!

2014-ben biztosan az MSZP nyeri a választásokat, ugyanakkor helyteleníti a Fidesz államosítási törekvéseit!

Normális ez az ember????

Mit aggódik az államosítás miatt? Ha 2014-ben hatalomra kerülnek, újra el tudják adni, a befolyt pénzt meg szépen elteszik a saját zsebükbe, mi ebben a probléma? Újra lehet lopni kedves MSZP-s elvtársak!

Inkább örülni kéne az államosításnak!! (meg egy kicsit gondolkodni, mondjuk ezt elég nehéz ész nélkül....)

Persze az egész eszmefuttatás nem ér semmit, ha 2014-ben nem a szocik győznek.....
tovaris 2012.08.28. 19:20
Vízre akkor is szükség lesz, ha már senki nem tudja megfizetni az árát. Akkor majd megszerzik.
Azonban a vízellátás állami stratégiai feladat. Itt nagyon sokan osztogatják az eszüket, de én még emlékszem, hogy már a szocializmusban is voltak ún. vízügyi társulások, amelyek létesítették, szállították és elosztották az adott térség vizét. Az árakat a mindenkori rendeletek határozták meg, amelyek a jövedelmekhez voltak igazítva.
Abban az időben minden járulékos dolog olcsó volt, ma viszont többszöröse mindennek az ára, a víz szolgáltatása a ráépülő apparátus miatt nagyon megdrágult, sokan tartják a markukat - akiknek tulajdonképpen semmi közük sincs hozzá.
Ha a "nagykalapba" megy minden bevétel, akkor sem lehet egységes víztarifákat kialakítani, legfeljebb több kategóriát, attól függően, hogy 1 km vezetékre hány fogyasztó kapcsolódik. Ezért lesz Budapesten mindig a legolcsóbb a víz, míg egy néhány száz lakosú faluban meg az egekbe szökik.
gjozsi88 2012.08.28. 18:41
barguzin

Csak hogy nem a már meghozott döntést kell megvitatni......annak már nincs értelme!
Mindig elötte kell a felvetéseket kitárgyalni!!!!!!!
gjozsi88 2012.08.28. 18:36
ulpius!
Csak azért, mert a közüzemi szolgáltatások működtetése fejlesztéseket igényelt volna!
Erre pedig nem volt pénz.......enélkül és a Bokros csomag megszorításai ellenére is nőtt az adósság......azaz tovább kellett volna növelni az adósságot.Az az nem volt rá pénz!!!!!
Ugyan akkor a privatizáció rögtön versenyhelyzetet teremtett: Külföldi befektető cégek elkezdték lenyomni az árakat és egymással versenyeztek (Mobil telefonok tekintetében)
Ugyan akkor az állam a szolgáltatások dijának maximumát meghatározhatta, azt csak indokolva engedte emelni!
arról nem beszélve, hogy a privatizációs bevételek szükségesek voltak a kapitalizmus és a szocializmus okozta fejletlségi különbség csökkentésére!!!!
(Mi is fejlődtünk a 89-hez képest ,csak a világ sem állt le)

Most azt meséld el, hogy miért van szükség magyar tulajdonba tartani azt, amit befektetés nélkül is befolyás alatt tudunk tartani????
barguzin 2012.08.28. 18:30
[gjozsi88] [2012. aug. 28. 17:52]
Mivel az egész egyelôre csak fikció, nem érdemes mélyebben belemenni. Az azonban világos, hogy Orbán nem törôdik a kövekezményekkel, bármilyen borzalmasak legyenek is. Mondjuk 30 %-os áfával és kéményadóval indítana.
ulpius 2012.08.28. 18:27
Kedves G. József!

Figyusz!

Nagyon szépen leírtad, hogyan látom a világot!

Légyszí, légyszí, na légyszí írd már le hogyan kellene látnom!!! Ha kérhetném azt a részt emeld már ki, miért volt jó dolog Horn-kormány intézkedése, amikor ész és értelem nélkül szarért-húgyért privatizálták az egész magyarországi közüzemeket (gáz, víz, szennyvíz, villany, telefon, stb)
(már csak azért, nehogy ilyen hülyén haljak meg....)
gjozsi88 2012.08.28. 18:27
"Ide értve az állami vezetékes közműhálózat elkótyavetyélését is, (mint emlitettem nem volt rá szükség!!!)"

Valóban?
Azóta az 500 ft-os vezetékes viz Pécsen 750 ft lett????
Ja.....és pécs nem tudja miből és honnan tesz bele fejlesztési pénzeket!
gjozsi88 2012.08.28. 18:24
Arady!
Szerinted a fidesz miért seperte le az asztalról 2010 nyarán azt az MSZP javaslatot, hogy a rendszerváltástól (89-től) az ÖSSZES PRIVATIZÁCIÓS SZERZŐDÉST hozzák nyilvánosságra????
Biztos azért, mert a szocik sarát igazolta volna!

Az idézeted forrását, hitelességét szeretném kérni?
Főként ha tudjuk, hogy a forint, mint fizető eszköz mögött ,mint állandóan változó gazdasági fedezetet elfelejtetted mellé rendelni!
Azt sem tetted hozzá, hogy a rendszerváltáskor összeomlott KGST piac megszünésével, a világgazdaság és piacgazdaság kinyitásával elvesztett versenyképtelenségünk,....emlékszel 30% körüli volt a pénzromlás, kamatok......elvesztett gazdasági fedezetét csak külföldi tőkéből sikerült pótolni, befektetéseket, fejlesztéseket eszközölni!
Magyarországra RENGETEG külföldi tőke érkezett, amit sehol nem veszel figyelembe, a nem létező magyar tőke pótlására!!!!!!!
Arady 2012.08.28. 18:17

[gjozsi88] [2012.aug.28. 17:46]
arady!

Azt hiszem nem vitázom veled tovább. Egy elvakult fan vagy, össze vissza olvastál mindent, összeraktad egy zürzavarba és azt hiszed hogy érted. Tájékoztatlak: a világ másképp érti!

Lásd:

"Kezdjük rögtön a magyar szempontból legmegdöbbentőbb állításukkal. A jelentés szerint Magyarország benne van az offshore által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő ország között. Sőt, 242 milliárd dolláros veszteségével megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt is! Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a magyar államadósság két és félszeresét teszi ki!!! .... Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt harminc év megszorításainak többsége értelmetlen volt. Ezen felül pedig örökre érvényét vesztik azok a kijelentések, amelyek szerint a magyar állam túl nagy lenne, a jóléti juttatások pedig koraszülöttek és finanszírozhatatlanok."

Ide értve az állami vezetékes közműhálózat elkótyavetyélését is, (mint emlitettem nem volt rá szükség!!!) a lopott pénzek eldugására kialakult offshore birodalomban pedig szocik és libsik épp úgy érintettek - vagyis bűnsegédek. voltak.
gjozsi88 2012.08.28. 18:16
ulpius
A probléma az, hogy te mint jobbikos semmivel nem állsz jobbra, mert már a privatizációt is bűnnek tartod......sőt felszámolnád a piacgazdaságot, támadod az azt működtető bankrendszert.....mindent!
Te a szocializmust kommunizmussá alakítanád, miközben attól tartanak szélső jobboldalinak is, hogy mindezt nemzet tudattal leöntött szirupos dumával teszed, miközben fogalmad sincs, hogy lehetne megvalósítani ideádat!
A jobbik sok fokkal rosszabb a fidesznél!
Ezt bizonyítja, hogy a Jobbiknak NINCS SZÖVETSÉGESE szerte a világba!!!!
ulpius 2012.08.28. 18:10
Kedves G. József!

A válaszod tökéletes!

A Te "tolladból" még hiteles is, ha én - mint JOBBIKOS - írtam volna le a következtetést, egyből "lenáciztak" volna....
ulpius 2012.08.28. 18:08
Most a kommentemet leírva és újra átgondolva, tényleg nem is olyan hülyeségeket kérdeztem!

Orbán összesen hat éves kormányzásának intézkedései sokkal közelebb állnak a Kádár-korszakhoz, mint a szocik 12 éves kormányzásának intézkedései....

A kérdések kérdése: a szocialista érzelmű szavazók, a Kádár-korszak után nosztalgiázók miért nem szavaznak a Fideszre? Amikor a Fidesz tényleges intézkedései mind-mind ilyen irányba mutatnak...

(A kérdés persze fordítva is igaz, a Fidesz szavazók miért szavaznak a Fideszre?)
gjozsi88 2012.08.28. 18:07
ulpius

Azt szeretném mondani, hogy a fidesz balról előzi a szociáldemokrata MSZP-t......az az a Fidesz a kádári rendszer újra építője!
ulpius 2012.08.28. 18:02
Kedves GÉ József, fiatalkorú!

Ezzel azt akarod mondani, hogy "baloldali" értékekkel inkább a Fidesz bír és nem az MSZP?

Vagy azt, hogy az MSZMP "igazi" utódpártja a Fidesz?

A baloldali-érzelmű szavazók, akkor most kire szavazzanak?
gjozsi88 2012.08.28. 17:53
ulpius!
Ez azt jelenti, hogy a komcsi ideológia, az állami tulajdon létrehozása az bizony fideszes projekt!
Nem véletlen, hogy bősz komcsizás mellett nálatok ül a legtöbb volt MSZMP tag és vezető!
gjozsi88 2012.08.28. 17:52
barguzin!
akkor már csak azt kell kitalálni, hogy ki lesz az a hülye, aki 100 év megtérülésre ad nekünk hitelt e célból, melynek ismétlem, nem látom okát miért kell állami tulajdonnak lennie, mikor a legfontosabb eszköz az árképzés állami monopólium!
Azaz miért kell pénzt áldozni arra, amit befektetés nélkül is kézben tudunk tartani, ráadásul az összes felmerülő költség a befektetőt terheli, aki áthárítani, csak állami hozzájárulással tud!!!!
ulpius 2012.08.28. 17:52
Érdekes állatfaj ez a naggyon-nagyon demokrata és ráadásul MSZP-s szavazó.

Teljesen egyértelmű - még a németek is meg tudják állapítani - hogy az Orbán kormány államosításai a Kádár-korszakra emlékeztetnek.

A nagyon-nagyon szocialista érzelmű embereknek ezek az intézkedések igenis tetszenek (lásd közvélemény-kutatások!) .... ami nem tetszik nekik: hogy mindezt Orbán csinálja!

Nem az intézkedéssel van a gond, hanem azzal, hogy ki csinálja!

Ha a szocik vették volna vissza (az egyébként szintén szocik által elkótyavetélt!!!) közüzemi, közszolgáltató, stb. cégeket, ugyanezek az eddigi szoci-szavazó kommentelők ujjonganának.....

Na, dehát ilyen az ember, amit az "én pártom" csinál az jó, az "útált" párt, vagy vezetője bármit csinálhat, az csakis rossz lehet.....