Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Átrajzolják a mobilpiacot

Népszava|2012. aug 28. 05:40
[A+ A-]
Átrendeződik a hazai mobil szolgáltatási üzletág. Egyre több olyan vezeték nélküli telefonálási, illetve internethasználati lehetőséget kínáló "virtuális" cég jelenik meg ugyanis idehaza, amelynek nincs saját távközlési hálózata, így valamelyik lefedettséggel rendelkező céggel szövetségre lépve gyakorlatilag kereskedelmi szolgáltatást nyújt - állítják szakértők. A verseny mind élesebbé válik, mert az utóbbi időben zsugorodni kezdett idehaza a mobil piac.
Újabb és újabb együttműködési formákat alkalmazva jelennek meg a hazai piacon is mind nagyobb számban az úgynevezett virtuális mobil szolgáltatók. Az idén márciusban elsőként erre a piacra lépő Tesco Mobile például úgy működik, hogy az áruházlánc és a Vodafone egyenlő részben birtokolt vegyes vállalataként kínál feltöltőkártyás csomagokat. Ugyancsak a Vodafone műszaki hátterére építve lépett színre az UPC kábelszolgáltató cég is, amely döntően a saját ügyfeleinek ajánl mobil telefon és internet szolgáltatást. Egy másik együtműködési forma szintén az egyik áruházlánchoz kötődik. A Lidl Blue Mobile ugyanis a partneroperátorok nagykereskedelmi ajánlataira épülő viszonteladói konstrukcióban kínál szolgáltatásokat.

Társat, társakat keres az állami kézben lévő mobilszolgáltató, az MPVI is. Úgy tudni, a Posta, a Magyar Villamos Művek és az MFB Invest alkotta állami konzorcium az Invitellel köt együttműködési szerződést. Ezzel kapcsolatban azonban az állami távközlési társaság mindössze annyit közölt, hogy ilyen irányú döntés egyenlőre nem született. A társaság ugyanakkor nyitott lesz virtuális szolgáltatói együttműködés kialakítására, a partner, illetve partnerek kiválasztása pedig egyenlő esélyekkel történik majd. Az Invitel kommunikációs igazgatósága pedig arról tájékoztatott, hogy a cég - ahogy a mobilpartnereivel folytatott együttműködései során eddig is tette - az MPVI indulásához is ajánlatot fog adni, partnerként kíván fellépni.

Az állami céget szorítja az idő, mivel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) előírása szerint az év végéig el kellene indítania a szolgáltatást. Ezt azonban egyenlőre nem teheti meg, mert a frekvencia árverés eredményét, amelyen az MPVI elnyerte a szolgáltatási sávjait, megtámadta a három, már piacon lévő mobil társaság. A bíróság pedig ideiglenes intézkedésként felfüggesztette az állami mobil-konzorcium mindazon jogait, amelyeket nyertes félként gyakorolhatott volna. A következő tárgyalás szeptember harmadikán lesz.

A frekvenciahasználati jogosultsággal így az MPVI nem tud élni, vagyis a vállalat saját hálózata még nem épülhet ki, hiába emelték a tulajdonosok a napokban 500 millióról csaknem 15 milliárd forintra a cég alaptőkéjét . Ezért olyan parnerre van szüksége, amely képes számára mobil lefedettséget biztosítani.
Piaci információk szerint a három hazai hálózattal bíró cég - a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone - jelenleg éppen amiatt aggódik, hogy kénytelen lesz áron alul az állami konzorcium rendelkezésére bocsátani az átjátszó állomásait. Az NMHH ugyanis elméletileg kötelezheti erre a szolgáltatókat, ha a "normál piaci alku keretében" nem sikerült az állami cégnek megegyeznie a szolgáltatási árakról a magán társaságokkal.

A mobil kínálatot tovább bővítheti, hogy a magyar piacra lépést fontolgatja a Lengyelországban működő Virgin Mobile virtuális mobilszolgáltató. Az angol milliárdos Richard Branson cégbirodalmához tartozó márka nemrég, júliusban hozta létre közép- és kelet-európai leányvállalatát, s máris terjeszkedik a térségben. Piaci hírek szerint még itt sem áll meg a folyamat: Magyarországon több, mobilszolgáltatással nem rendelkező távközlési cég is közel áll a megállapodáshoz egy hálózattal rendelkező céggel, vagy legalábbis komolyan fontolgat mobilpiaci belépést, köztük a BTel is.

Az ágazat szereplői abban bíznak, hogy az új szolgáltatók megjelenése felpezsdíti majd az üzletágat. Jelenleg ugyanis kedvezőtlen folyamat zajlik a mobil piacon. Egyre kevesebb mobil-előfizető van Magyarországon. Az NMHH legfrissebb adatai szerint júliusban több mint 11 ezerrel, 11,517 millióra csökkent a három hálózatot működtető mobiltelefon-szolgáltató teljes előfizetőszáma.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.28. 16:48
A mobiltelefonok körüli hisztéria a modern kapitalizmus "állatorvosi lova." A telefonok gyakorlatilag már nem is telefonok, hanem a telefonálás lehetőségét a szolgáltatásának csak a töredéke jelenti. Úgy is lehet mondani, hogy ezekkel az érdekes kütyükkel telefonálni is lehet....

Abszolút nincs bajom ezekkel a micsodákkal, csak az, hogy "nem emberszabásúak", az én melós mancsommal nehezen nyomkodhatók a billentyűk, maga a szerkezet nem időálló, hamar elromlanak, de nincs mese, ez a jövő.

A fő baj az, hogy nagyon drágák a percdíjak, az internetezés, és a profit növekedése miatt mesterségesen, agresszív reklámmal erőltetik rá az emberekre az újabb és újabb masinákat - mikor millióknak még enni és lakni sincs sehol.

A fő baj az, hogy normálisabb országokkal ellentétben - nálunk idióta privatizáció zajlott, emiatt műszaki különbségek álltak elő a szolgáltatók között - ami a telefonálást drágítja.
Már jó néhány telefontársaság van, és a verseny helyett a kartellezés tapasztalható.
adrienne43 2012.08.28. 10:55
Nekem az ujonnan vasarolt telefonokkal van problemam . 1 vagy 2 evre szolo husegido leteltevel sem rendelkezem vele szabadon , mert kodolva van , masik tarsasag kartyajat nem tehetem bele. Kikodoljak persze , de tobbezer forintert . A mai fejlett technikai vilagban , biztos megoldhato lenne az automatikus kikodolas a lejart husegido utan. Itt azert meg megjegyzem , hogy pl. Nemetorszagban nincsenek kodolva a telefonok . Lehet hogy mar nalunk sem lehetne.... mit szol ehhez vajon az EU ????? Es mit az itteni mobilszolgaltatok ???
Feri04 2012.08.28. 10:04
Én is ugyan abban a helyzetben gondolkodóm,hogy ha már ilyen nagy a verseny akkor vegyen mindenki példát,hogy csőkentsék a hívások időtartalmát,hogy már tanulják ezek a nagy multik ha nincs bevétel akkor mihez kezdenek még tovább emelik az árakat?SZÉGYEN,HOGY A SZEGÉNY EMBEREKET ILYEN MODÓN KI AKARJÁK ZSÁKMÁNYOLNI KÉPESEK AZ UTOLSÓ FILÉRJŰKET IS EL VENNI CSAK HOGY MEG GAZDAGODJANAK .
Lajosbacsi1000 2012.08.28. 07:04
És valóban, hol itt a verseny ? A tarifákon egyáltalán nem látszik ,akkor ebben nekem mi a hasznom ?
droid 2012.08.28. 06:41
Olyan öldöklő a verseny,hogy véletlen se érzem a tarifákon.Semmi probléma - tovább csökkentem a hívások időtartamát.