Előző
Következő
új cikk

Belföld

Uniós eljárásokat hozhatnak a választójogi trükközések

Népszava|2012. aug 28. 05:16
[A+ A-]
Biztosan igaza lesz Orbán Viktornak abban, hogy miután az előzetes választási feliratkozás, azaz a regisztráció bevezetésével szemben "vannak ellenvélemények, lesz balhé, meg fognak támadni".
Noha a kormányfő ezúttal is támadásként igyekezett beállítani azokat az ellenzéki, szakértői és jogvédői figyelmeztetéseket, melyek szerint a Fidesz ötlete a magyar alkotmányt és nemzetközi szerződéseinket is sérti, a miniszterelnök abban nem téved: az uniós jogrenddel szemben bevezetni tervezett előregisztráció bizonyosan vizsgálatokat, sőt, eljárásokat is magával hoz majd.

Az Európai Unióban ugyanis valamennyi tagállam számára irányadó az általános választójog, a titkos szavazás, valamint az arányos képviselet elve. Ezt összefoglalva deklarálja a magyar alaptörvény is, és szerepel a hazánk által aláírt, így kötelezettségként vállalt nemzetközi egyezmények többsége is. Az Európai emberi jogi egyezmény és az ENSZ keretében elfogadott polgári és politikai jogok egyezségokmánya egyértelműen szólnak az általános, egyenlő és titkos választójog garantálásáról.

Ráadásul korábban Magyarországot az uniós szervek már elmarasztalták amiatt, hogy a választójog gyakorolásából való kizárást összekötötték a polgári bíróságok magánjogi cselekvőképességet kizáró rendelkezéseivel. Ez végül a magyar szabályozás megváltozásához vezetett, ám e joggyakorlat alapján egyértelműnek tűnik, hogy mind a luxemburgi Európai Bíróság, mind pedig a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság az egyezménnyel ellentétesnek találná a magyar népesség-nyilvántartás melletti külön regisztrációt, hiszen az ugyancsak korlátozná a választójogot.

Szinte biztos az is, hogy politikai vihart is kavar a Fidesz elnöksége által - egyeztetés nélkül - eldöntött lépés, hiszen az Európai Parlament és az Európai Bizottság vizsgálatot indít majd a jogkorlátozás miatt, melynek nyomán az utóbbi két évben már többször felmerült, az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti, a tagállami szavazati jog megvonásával járó eljárás indulhat Magyarország ellen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (15)

A hozzászóláshoz .

kefe26 2012.08.28. 16:53
Derülök! Ugyan már, mikor ért el az unió idehaza érdemi döntést, bármely eddig felmerült kérdésben? Soha! A hatalom kiröhögi az egész uniós vezetést, mert tudja azt tehet, amit akar, ugyanis a jogot ki lehet játszani, hadserege meg nincsen az uniónak, de ha lenne is, mit tudna tenni saját tagállamával szemben? Semmit. Ezért, a hatalom birtokosa azt tesz, amit akar Magyarországon, és a benne élő néppel. Vagyis a jelenlegi hatalom négy-öt embere röhög a markában, mert azzal is tisztában van: forradalom nem lehet, a nép lehajtott fejjel megy az járom alá és huzza az igát, mint tette volt a Horthy rendszerig. Nekem ady jut eszembe:"Áldott inség: magyar élet,/ Világon sincs párod néked,/ Nincsen célod, nincsen véged,/ Kínhalál az üdvösséged."
wizes 2012.08.28. 15:59
A választáshoz való jog az alapjog és nem a regsiztrálás.
Választás pedig a fülkében történik.
wizes 2012.08.28. 15:59
20 éve mérgezi a levegőt MO-n és meddig hagyjuk?
wizes 2012.08.28. 15:57
Ez a rosszindulatú cezaromániás, napoleon komplexusos székháztolvajt nem érdekli MO, csak a felépített fideszmaffiózó zrt hatalomban maradjon és ők továbbra is magántulajdonként kezelve MO-t ahogy lehet kifosszák.
Nem volt még edidg egy ilyen gazember miniszterálnoka az országnak.
Lop, csal hazudik.
lexike 2012.08.28. 14:15
Ezt a választási rendszert, ami ov szűkreszabott agyában megszületett senki normális emberfia nem veszi be. Persze, hogy lesz belőle balhé. Ov is erre utazik bebizonyítva övéinek, hogy harcban áll és a kardcsörtetés az igaz magyar egyetlen hazafias cselekedete.
barguzin 2012.08.28. 14:02
Annyira fél a választási vereségtôl, hogy még a látszatra sem ad.
donpedro-1 2012.08.28. 13:43
Arady-nak.
Nagyon szépen kezdünk összecsiszolódni ez több mint kellemes ez öröm.
donpedro-1 2012.08.28. 13:37
Tisztelt Csipkerózsa.

A népesség nyilvántartásának megszüntetése még ha megis teszik nem ad felhatalmazást a demokratikus jogra az az arra, hogy a magyar állampolgár ne szavazhasson ha akar
Ha én úgy döntök, tele a hócipőm és feléje sem akarok menni a szavazó urnának, DE a szavazás napján feülvizsgálom az eddigi kijelentésemet mert álmomban megjelent egy angyal és közölte velem kire kell , hogy szavazzak akkor fogom magam és elmegyek szavazni.
Tetszik érteni mindenkinek ?
Ez az egyetemes szabadság jog az Unióban, ezt megnem tilthatja seni, de senki.
Arady 2012.08.28. 12:59
[donpedro-1] [2012.aug.28. 11:19]
Nem hiszek a szememnek mi az ,hogy magyar alkotmány ? Óriási tévedés ami most az alkotmány helyett van az fityesz tákolmány. Már tévedés ne essék.""

ebben teljesen egyetértek, meg azokkal a jogtudósokkal is akik azt mondják hogy ez a mai tákolmány ráadásul érvénytelen is.
De a sajtómunkás is épp olyan mint az esztergályos: egyszer itt dolgozik, máskor meg ott, tehát nem szabad konfrontálódnia.
csipkerozsa 2012.08.28. 12:54
Majd megszűntetik a népesség-nyílvántartást, és akkor lehet hívatkozni arra, hogy nincs népesség-nyílvántartás, tehát szűkség van az előzetes regisztrációra.
donpedro-1 2012.08.28. 11:19
Nem hiszek a szememnek mi az ,hogy magyar alkotmány ? Óriási tévedés ami most az alkotmány helyett van az fityesz tákolmány. Már tévedés ne essék.
Azt gondolom , hogy az úgymond regisztráció-nak mondott valami az pontosan kimeríti a választási csalást, már a sallangok nékül is mint a kubatov féle cimjegyzék, vagy a átíratkozás más szavazó körzetekbe,
Tehát világos mindeki előtt aki nem elmebeteg, vagy agymosott, hogy itt miről is van szó.
Ha Orbán úr mégis ezt a úgymond tervét vére vinné az Úniótól kapna olyan sallert, hogy ez az állásába kerülne. Lehet, hogy most jött el az a pillanat mikor érdemes Uniós állampolgárnak lenni , másképpen mehetnénk a levesbe.
Nem vették észre minap ebben a témában igen hasznos eszmecsere zajlott én nagyon furcsállom, hogy egy párt sem nyilatkozott mind sunnyog miért ?
balmagyar 2012.08.28. 07:51
Pár saller még kijár Vikinek a notórius megszegései miatt.
bakegya 2012.08.28. 07:32
Vagyon az zembernek olyan gyereke amelyik mindíg ki akar lógni a sorból,nehezen kezelhető,fejjel megy a falnak,üt, rúg kapálódzik,csak a testi erőt tiszteli.Hülyeségeket beszél,akkor is ha akutya se kérdezi....hát mostanság vagy 20-on akárhány éve egy ilyen szerencsés flótással bajlódunk,és a méltó haverjaival.
Ezt az eltartási szerzőbést már nagyon nehezen toleráljuk mi magunk is. A mosóvizet MÁR SZENTELTVÍZRE CSERÉLTÜK, de aZ ÓRIÁSCSECSEMŐ még mindíg lubickol-OSZTJA AZ ÉSZT az üres kádban is.
Charles13 2012.08.28. 07:14
Hát érdekli az a Nagy Pajtást... Majd ö megmutatja az EU-nak hogy hogyan kell kitrükközni öket, hogy még jobban megszeressék a magyarokat...
kacsababa 2012.08.28. 05:55


"Az Európai Unióban ugyanis valamennyi tagállam számára irányadó az általános választójog, a titkos szavazás, valamint az arányos képviselet elve. Ezt összefoglalva deklarálja a magyar alaptörvény is, és szerepel a hazánk által aláírt, így kötelezettségként vállalt nemzetközi egyezmények többsége is."
Már bocsánat: ez (ezek) ki a bánatot érdekelnek? A 2/3 - szerintük - mindent megenged. A Fijjug sz..nak minden jogra, szerződésre.