Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hazudnak az özvegyi ellátásról

Népszava|2012. aug 28. 05:04
[A+ A-]
Nem igaz, hogy technikai rendszerhiba miatt csökken szombattól a megváltozott munkaképességű özvegyek özvegyi nyugdíja - reagált Korózs Lajos a szaktárca nyilatkozatára. Az MSZP szakpolitikusa szerint nem lehet a véletlennel magyarázni, ha egy rendelet megjelenik a Magyar Közlönyben, és a változásról az érintetteket postán is értesítik.

Korózs szerint csak blöff az is, hogy már elkészült a visszavonó kormány-előterjesztés, azt ugyanis még senki nem látta. A politikus még mindig nem kapott választ a kormánytól arra a nyolc kérdésre, amit a rokkantnyugdíjasok ügyében tett fel egy hónapja.Hazudnak, mint a vízfolyás - így reagált Korózs Lajos arra, hogy a kormány technikai rendszerhibával magyarázta, hogy egyes özvegyi nyugdíjakat szombattól megfeleznek. Az MSZP szakpolitikusa szerint olyan nincs, hogy egy határozat megjelenik a Magyar Közlönyben, több tízezer érintettnek el is postázzák a módosítást, majd kiderül, hogy az egész csak véletlen. A napokban éppen Korózs Lajos hívta fel a figyelmet a változásra. A Magyar Közlönyben július 23-án megjelent hirdetmény szerint "a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy özvegyi nyugdíját szeptember elsejétől 60-ról 30 százalékra kell csökkenteni". A szaktárca most visszakozott, Asztalosné Zupcsán Erika helyettes államtitkár közlése szerint a kormány nem szándékosan, csak "technikai rendszerhiba" miatt felezte meg a nyugdíjakat. Mindezt azzal magyarázta, hogy "ez egy bonyolult történet, tekintettel arra, hogy az együttfolyósítási összeghatárnak van egy szabálya. Ebbe került be az a hiba, ami alapján kiadtak olyan határozatokat, hogy az özvegyi nyugdíjat csökkenteni kell, de nem tervezte a kormány és nem is áll szándékában". Kijelentette azt is, a hiba javítására időközben kormány-előterjesztés készült, és az érintetteket levélben is értesítik a tévedésről.

Korózs szerint ez csak blöff, ilyen előterjesztés nincs, és lapunknak sem sikerült ilyet szereznie. A szocialista politikus szerint egészen biztos, hogy jól előkészített kormányzati szándékról van szó, de most rájöttek, hogy nagy a baj. Lehet, hogy tényleg visszavonják a rendeletet, de erre nincs semmi biztosíték, és azt se felejtsük - mondta -, hogy ez a módosítás a korhatár alatti nyugdíjasok ellátásának módosításához kapcsolódik.
A január óta hatályos új alkotmány rögzíti, hogy csak támogatást kaphatnak a jövőben az özvegyek, illetve az árvák. Ez azt jelenti, hogy a kormány bármikor csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a folyósított összeget. (Ennek alapján módosíthatták most az özvegyi nyugdíjak egy részét, és semmi garancia arra, hogy más érintettek, tehát a rokkantakon kívül mások is nem kerülnek ugyanebbe a helyzetbe).

Soltész Miklós szociális államtitkár mindezt cáfolta tavaly és kijelentette: senki nem akarja elvenni az özvegyi nyugdíjat. Olyan rendszert dolgoznak ki - mondta akkor -, amelynek értelmében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet megállapítani és folyósítani. A tervezett változások az eddig megszerzett jogokra nem vonatkoznak, csak új jogosultságot nem lehet szerezni. Az özvegyi nyugdíjakat ezek a módosítások egyáltalán nem érintik - mondta akkor az államtitkár. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője is megerősítette: lesz özvegyi nyugdíj, a nyugdíjasokat semmilyen hátrány nem érheti.
Korózs szerint azonban nemcsak ebben az ügyben ködösítenek. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy augusztus elején nyolc kérdést tett fel a kormánynak a rokkantak ügyében, eddig egyre sem érkezett válasz. Korózs többek között arra volt kíváncsi, hogy az orvosi vizsgálat, és az ellátás kiutalása között mennyi idő telik el. Arra is választ várt, mikor készítették el az ellátás-megállapító szoftvert, illetve van-e egyáltalán ilyen? Nem véletlenül fordult a kormányhoz, több érintett ugyanis hónapok óta nem kap ellátást, van olyan jogosult, aki május óta egy forintot sem vehetett fel.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban arról beszélt, "azokat az - akár a Nemzetközi Valutaalap részéről felmerülő - esetleges igényeket is vissza kell utasítani, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni". A kormányfő szavaiból arra lehet következtetni, hogy a szeptemberben folytatódó EU-IMF-tárgyalások egyik sarkalatos pontja lehet a nyugdíjcsökkentés kérdése, vagyis a szociális juttatások megvágását kérheti a hitelért cserébe a Nemzetközi Valutaalap. Erre azonban nincs bizonyíték, könnyen elképzelhető, hogy a miniszterelnök és kormánya gondolkodik egy újabb megszorításon, de ismét az IMF-et használja bűnbaknak.

Amivel már sokkolták az embereket

- Áttérés a svéd nyugdíjmodellre
- Megvonják a állami nyugdíjat a magánpénztári tagoktól
- Felgyorsítják a nyugdíjkorhatár emelését
- Alapnyugdíj bevezetése
- Nyugdíjmegállapítás a gyermekek száma alapján

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (27)

A hozzászóláshoz .

muhlbacher1 2012.08.29. 10:26
Sajnos maguk az emberek tehetnek róla mert még szó sincsen dolgokról de egyesek már tudják mi fog történni.Még szép hogy a kormány él is vele,hiszen már megy a duma,vagy nem????????,,,,,
balihoho 2012.08.29. 09:27
Azzal viszont egyetértek, hogy semmiféle özvegyi nyugdíjat ne kapjon az, akinek kilencven ezer fölött van a saját nyugdíja. Azaz már részesül rendes nyugellátásban, és a nyugdíja kilencven ezer forint, hó, felett van. Az így elért megtakarítást, a szó szerint nyomorgó, alacsony nyugdíjban részesülők felé osszák le.
balihoho 2012.08.29. 09:19
Nyilván rájöttek arra, hogyha a nyugdíjasokkal macerálnak, nem fognak vezényszóra, táblákkal tüntetni a nyugdíjasok, keményen ki állni a Fidesz mellett.
vaskovacs 2012.08.29. 01:30
juditida az özvegyi ellátás indokolatlan. Özvegység esetén már csak egy személy az ellátott. Miért kapná meg más pénzét is,. ha van saját jogú nyugdíja. "Nagymami! Jó egészséget kívánok! " írja, mintha én pl. a nyugdíjasok ellensége lennék.Mellétrafált. özvegyi ellátással a szomszédban 300 ezres nyugdíjat vesznek fel. A másik szomszédnak nincs ilyen ellátása ( 83 éves és házas volt, a férje meghalt), neki 90 ezer a nyugdíja. sokat dolgozott Ő is, sőt 73 éves koráig a nyugdíj mellett dolgozott. Maga szerint ő kevesebbet érdemel, mint a másik?
jimipapa 2012.08.28. 20:54
suttyó szarkovács . (alias nyü person ) vedd be a leponexet !
juditida 2012.08.28. 20:40
Egy egységnyi exley + egy egységnyi vaskovács = ov és seregei. Azaz -100 IQ-val rendelkezők gyülekezete.
Nagymami! Jó egészséget kívánok!
vaskovacs 2012.08.28. 18:58
nagymami] ne özvegyi ellátásra tessék ácsingózni.
vaskovacs 2012.08.28. 18:58
Az özvegyi nyugdíjakat meg kell szüntetni akkor, ha az érintettnek van saját jogú ellátása.
Netye 2012.08.28. 17:01
Sarhazi, fidióta banda. Kövér László kedvenc játékát a nyakukba!
nagymami 2012.08.28. 16:45
Hazudnak az özvegyi ellátásról "IS". Reggel, délben, este, még álmukban is!!!!
hungaria 2012.08.28. 15:56
Ezek az emberek és sokan mások orbán által a pusztulásra vannak itélve.Meddig marad ez igy???
pamacska 2012.08.28. 14:58
A fütyisz maga az eleven "technikai rendszerhiba". Élő példája, azaz példáLYa ;-) és példánya exley.
barguzin 2012.08.28. 14:12
Mintha nem tudná Soltész, hogy már rég elvették. Az ellátás nem nyugdíj. Ha a hazudozás fájna, egyfolytában ordítanának.
marimama 2012.08.28. 13:42


[exley] [2012.aug.28. 10:29]
"...bezzeg amikor az oroszok vvlagát nyaltátok akkor az idegrendszeretek kisimult. az a bajotok, hogy a német nem engedi, hogy kényeztessétek a v@lagát."

Akkoriban Mo. megszállt ország volt. Aki akkor is itt élt, nem nagyon válogathatott.
Érdekelne, hogy maga meg a szülei miként vonták ki magukat alóla?
marimama 2012.08.28. 13:40

A legelesettebbektől akartak elvenni.
Annak a rokkantnak, akitől ezt elveszik, nem marad más mint a halál. Vagy gyors vagy lassú.
Azt gondolom ez is a lehetséges célok között van.
kicsiimre 2012.08.28. 11:43
"Hazudnak az özvegyi ellátásról". Kérdezem : miről nem hazudnak? Ez az egész mocskos, kizsákmányoló kapitalista rendszer a hazugságra és embertelenségre épített tákolmány. Ennek tagadásáról, lehazudásáról szól a veszett kommunistázás, hazaárulózás, a Gyurcsány hazudik,stb. Normális ember nem sírja vissza az előző rendszert, de, hogy a többségnek jobb volt, ahhoz nem fér kétség, mint ahogy ahhoz sem, hogy az akkori politikai vezetők álmukban sem merték volna meglátni azokat a vérlázító társadalmi igazságtalanságokat és gazemberségeket, amiket a mostani hazaárulózók vidáman és dalolva elkövetnek a nemzettel szemben.
mamana 2012.08.28. 11:00
[exley] [2012.aug.28. 10:29]

tudja, ezzel a véleménnyel és atitüddel az a baj, hogy immár kevesen vannak olyanok, akik a háború előtt és után felnőttek voltak.Akik ma özvegyek ill. nyugdíjasok/ mert ugye nem minden özvegy nyugdíjas és ezek nem kapnak özvegyit mint más európai országban/, még gyerekek, netán csecsemők voltak akkor, mikor Rákosi vette át a hatalmat. Tehát valójában szidalmai, gyűlöletei, rosszindulatai, empátia készségének teljes hiánya okafogyottá vált. továbbá ajánlom, hogy keressen fel egy pszichoanalítikust, aki feltárja az ön sérelmeit a szülővel ill. a nagyszülővel kapcsolatban.
jankogeza 2012.08.28. 10:35
Kedves Exley! Ön annyira hülye, hogy a helyesírása is teljesen unortodox. Több megjegyzést nem is érdemel. (Elnézést, az unortodox nem azt jelentette valaha, hogy valaki teljesen mást csinál, mint ami a hagyományos.)
Kispest 2012.08.28. 10:32
Itt van például az a nyugdíjas tanítónéni, aki Exleyt okította anyanyelvünkre, hát mire ment vele, érdemel az ilyen nyugdíjat ?
exley 2012.08.28. 10:29
saribe: 1945-től tönkre tettétek az országot. nyaltatok az orosznak, kiárúsítottátok az országot a szlávoknak. most meg a szemét dombon aranyat akartok kéregetni. A nyugat megveti az árulókat te is tudod. A nyugisok csak azt kapják amit megérdemlik. bezzeg amikor az oroszok vvlagát nyaltátok akkor az idegrendszeretek kisimult. az a bajotok, hogy a német nem engedi, hogy kényeztessétek a v@lagát.