Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Martonyi: gondokat okozott a gyors törvénykezés

Népszava|2012. aug 28. 05:44
[A+ A-]
Az azeri és török pénznemben jegyezhető magyar állampapírok nem alternatívái az IMF/EU-megállapodások nyomán elnyerhető hitelnek - jelentette ki Martonyi János tegnap a közszolgálati rádióban.
A külügyminiszter így beismerte, amit szakértők már eddig is egybehangzóan állítottak: az azerbajdzsáni kötvénykibocsátás erőltetése nem lenne most szerencsés. Az is kiderült, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) továbbra is fenntartja azt az álláspontját, miszerint nyilvános devizakötvény-kibocsátást az IMF-fel történő megállapodás előtt nem terveznek. Borbély László András , az intézmény vezérigazgató-helyettese jelezte: az ÁKK több partnerrel is tárgyal a devizakötvények forgalomba hozataláról, egyelőre azonban még egyik tárgyalás sem jutott végső szakaszba.

Devizapiaci szakemberek úgy vélik, hogy az Azerbajdzsánban kibocsátandó magyar állami hitelpapírokkal elvileg nincs gond, ám az ottani pénznemben, a manatban ez célszerűtlen. Az általános gyakorlat ugyanis az, hogy könnyen átváltható devizákban érdemes az egyes államoknak kötvényt kibocsátaniuk, ilyen lehet például az euró, az amerikai dollár, a jen, vagy a svájci frank. A manat azonban nem ilyen, ezért csak magas költséggel lehetne az ilyen papírokra vevőt találni.
Martonyi János burkoltan bírálta a magyar törvénykezést, amikor így fogalmazott: "Mikor a terméket formázzuk itthon, akkor már arra is oda kell figyelni, hogy ezt a terméket a fogyasztó, a világ hogyan fogja befogadni", vagyis nem azt kell megvárni, hogy melyek lesznek az esetleges kifogások a már elfogadott jogszabállyal kapcsolatban.

A magyar külügyi vezető szerint egy jó diplomatának feladata, hogy már a törvények előkészítő szakaszában erőteljesebben részt vegyen, és jobban odafigyeljen a nemzetközi jogi összefüggésekre, így ugyanis a következőkben "sok gondot meg tudunk takarítani". Rámutatott azonban, hogy az elmúlt két év magyarországi változásai hihetetlen nagy mértékűek és gyorsak voltak, ezért lehetetlen lett volna azt kívánni, hogy előre megmagyarázzanak olyan törvényeket, amelyek tartalmát és célját nem is ismerhették teljesen, hiszen sokszor még az utolsó pillanatok módosításai is formázták a jogszabályok szövegét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (11)

A hozzászóláshoz .

okular 2012.08.28. 15:17
Gubaba! Néha olyan érzésem támad, hogy az említett úr beszéli a kínait....Azonkívül festekmagus és ekeke akkor sem lenne képes "baloldalinak" mondani magát, ha ezen az életük mulna. Ezt az egyet nem! De ez az ő bajuk
velemeny 2012.08.28. 14:15
Nem a gyors törvénykezés volt a gond, hanem az , h Orbán Viktort választotta meg a nép, ráadásul ilyen arányban..
gubaba 2012.08.28. 14:02
Mondja meg nekem valaki, hogy ez az Arady most festekmagus50 vagy ekeke?
marimama 2012.08.28. 13:48

Szíjjártó közgazdász, ő viszi a külügyet. Martonyi külügyminiszterként a nemzetgazdasággal törődik.
orbán meg semmihez sem ért, de egy ideje ő helyettesíti a kormányszóvivőket. Pintér rendőr, belügyminiszterként az övé a közmunka. Érti valaki, hogy miért?
Várom már, hogy Matolcsy mikor kavar be valamibe, amihez szintén nem ért.
Arady 2012.08.28. 12:35
[Joska.] [2012.aug.28. 12:10]
A kormány miután eredménytelenül végig tarhálta a félvilágot,"

Ez sajnos nem igaz, mert sajnos van "eredménye" - nagyon magas kamatra vett fel hiteleket, amit a gazdaság jelenlegi elosztási rendszerében egyszerűen nem tud IMF hitel nélkül kifizetni.
A hitel nem a Te, vagy bármelyik állampolgár életének jobbá tételéhez kell, hanem az eddig felvett hitelek törlesztésére!
Ez az igazság - erről szól a pénzügyi "politika" 23 éve!
Joska. 2012.08.28. 12:10
A kormány miután eredménytelenül végig tarhálta a félvilágot, úgy döntött hogy a rokonoktól a félázsiai azeriektől kunyerált pénzzel adósítja el az országot.
A terve abból áll hogy az azeriekre rátukmálja a magyar kötvényeket hogy megmutathassa a nagyvilágnak hogy az ország képes a piacról is finanszírozni magát.
De mivel gondolkodásra képtelenek irányítják az országot ezt nagydobra verték, és a piaci szereplők úgy látják hogy a kormánynak eszeágában sincs megegyezni az IMF-el.
Erre a kormány újabb vircsafttal állt elő és most Martonyi magyarázza hogy az azeri kötvénykibocsájtás soha nem volt alternatíva.
Arady 2012.08.28. 10:37
[bakegya] [2012.aug.28. 06:18]

És mire mentél vele???
Arady 2012.08.28. 10:35
nyilvános devizakötvény-kibocsátást az IMF-fel történő megállapodás előtt nem terveznek. "

Ha nem értenéd pontosan: nem "nyílvánosan" viszont annyi hitelt vesznek fel a haveroktól akkora kamtra amennyit és amiylet nem szégyellnek... Lásd tavalyi 4 milliárd dollár amit 40 évre vettek fel évi 8%-os kamatra. (Bajnai "válságkezelésének" és már hőstetteinek egyenes következménye)
Pasinszki 2012.08.28. 09:51
A cikkből nem derült ki, hogy melyik bíróság előtt folyt a törvénykezés. Ráadásul most ért véget a törvénylezési szünet.
jasa948 2012.08.28. 08:32
A gyors törvénykezés miatti gondokat én még nem tenném mult időbe, rengeteg gond lesz még a az új tákolmány miatt! A legfőbb gondom az, hogy alapvetően az uralkodó párt érdekeit szolgálja ki. Magyarország nem egyenlő a fidesszel, bármennyire is igyekeznek ezt a látszatot kelteni.........
bakegya 2012.08.28. 06:18
Mikor huszonévesen a közgázról egyenesen a pszichológia szakra iratkoztam,mindenki hülyének nézett,csak a nagyapám nem.Ő azt tanácsolta,nagyon büszke vagyok rád,de ha azt szeretnéd,hogy egy kicsit se basszák át a fejed akkor még a jogot is, ha másképp nem is autodidakta módon legalább el kell sajátítanod.Igaza volt.