Előző
Következő
új cikk

Belföld

MSZP: a Fidesz ellenségnek tekinti a nyugdíjasokat

MTI|2012. aug 28. 11:36
[A+ A-]
Az MSZP szerint több kormányzati intézkedés is azt bizonyítja, hogy a Fidesz ellenségének tekinti a nyugdíjasokat. A szocialisták úgy látják, kormányzati szándék volt több ezer ember özvegyi nyugdíjának felére csökkentése. Választ várnak arra, hogy a rokkantellátásban részesülők megkapják-e novemberben a visszamenőleges nyugdíjemelést.
Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja kedden, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök csökkenteni kívánja a nyugdíjakat és "az IMF-re akarja kenni", noha szó sincs arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap ezt kérné.

"Ha végignézzük az elmúlt két évet vagy az előző Fidesz-kormány négy évét, az látszik, hogy az Orbán-kormány, amikor csak tehette, rárontott a nyugdíjasokra" - jelentette ki. Példaként hozta fel a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését, azt, hogy 2012. január 1-jétől a korábbi szolgálati nyugdíjasok járandóságát 16 százalékos személyi jövedelemadóval terhelték meg, valamint hogy statisztikai adatok szerint az előző félévben hatszor annyi rokkantat minősítettek egészségesnek a felülvizsgálatokon, mint korábban.

Az MSZP-s képviselő elmondta: az elmúlt hetekben a nyugdíjfolyósító tízezrével küldött ki az özvegyi nyugdíjuk felére csökkentéséről szóló határozatokat azoknak az özvegyeknek, akik korábban rendszeres szociális járadékban, most pedig rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülnek.

Korózs Lajos szerint elfogadhatatlan az a kormányzati magyarázat, hogy ez félreértés vagy technikai hiba lett volna, hiszen a határozatok alapja a Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntés, az özvegyi nyugdíjak csökkentését pedig egy júliusban elfogadott törvény is előírta. Véleménye szerint elképzelhetetlen, hogy ez a rendelkezés a többkörös kormányzati egyeztetésen senkinek sem szúrt szemet, vagyis szerinte az özvegyi nyugdíjak felére csökkentése "kormányzati szándék volt, nem rendszerhiba".

Az ellenzéki politikus arra is felszólította a miniszterelnököt, ismertesse, milyen mértékű visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést tervez a kormány novemberben, illetve hogy a korhatár előtti, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők is megkapják-e azt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (80)

A hozzászóláshoz .

homepictures 2012.09.01. 08:15
[zsoka15] [2012.aug.31. 07:38]

Hiaba magyarazod neki. Ez a nickvalto egy rosszindulatu, velejeig romlott @!$.
A sajat felesegetol es gyerekeitol is sajnalna az elletast, ha lennenek, de szerencsere nem szaporodott meg.
zsoka15 2012.08.31. 07:40
pakolták
zsoka15 2012.08.31. 07:38
A katonanyugdíj tűzoltónyugdíj is. Azaz minden volt hivatásos ezt kapja. Sajnálja egy volt vonulós tűzoltótól a 120-150 eft-ot, aki 30 éven át az életét kockáztatta másokért kb. ugyanennyi fizetésért, heti 48 órában? Vagy egy rendörtől, aki utcán töltötte el ugyanezt az időt és szaladt a bűnöző után? Vagy ha kellett, mindketten paskolták a homokzsákot esőben, szélben, míg mások túristaként bámulták őket?
Kívánom, ismerje meg közelebbről munkájukat, s érezze csontjában azt, amit ők.
Arra vágyik, hogy háza tüzekor 5 hatvan éves tűzoltó cammogjon fel 10. emeleti lakásába, hogy megmentse? Én nem. Könnyű erről dönteni, amikor a teljes rendőr, tűzoltó 40 év alatti. De mi lesz 20 év múlva, mikor a többség 40 felett lesz?
Arról nem beszélnek, hogy ezek a nyugdíjasok nem saját kérésre mentek nyugdíjba, hanem küldték őket. Olyan beosztást kínáltak nekik, ami megalázó, elfogadhatatlan volt. És a jogszabály lehetővé tette nyugdíjazásukat. Már a Fidesz előző kormányzásakor is (1996 óta). Akkor nem tettek ellene semmit, sőt, néhányan közülük éltek is a lehetőséggel. De ők mostanra 57 felettiek, így mentesülnek a megvonások alól. Igy könnyű!
Egyébként a fegyveres testületeknél dolgozók nem kapnak 5 évente plusz 1 évet.
Nem ezeket az embereket kellene az ország jelenlegi helyzetéért bűnbaknak kikiáltani.
homepictures 2012.08.31. 07:15
elbicikliztek*
homepictures 2012.08.31. 07:14
[vaskovacs] [2012.aug.30. 22:49]

balin=vaskovacs=ekeke=exley

A nyugdijat a multban megszerzett jogok alapjan allapitjak meg, a multban az ozvegy nem volt ozvegy, ezert megerdemli a plusz juttatast, es meg is fogja kapni.
A fegyveres erok, tuzoltosag szolgalatoto teljesito tagjai jelentosen magasabb stresszel kell elniuk mint az atlagnak, ezert megerdemlik a plusz jutattast es meg is fogjak kapni.
Te pedig egy kulonbozo al-nicnevek moge bujo irigy rosszindulatu fereg vagy. A te fajtad mondta vigyorogva 89 ben a taxis sztrajk idejen: "mit lazadnak, nem kell kocsival jarni". Azutan meg csak neztek amikor elniciklixtak a boltba es a kenyer duplajaba kerult, hogy "ez megy hogyan tortent". Ugy, hogy annyi esze sincs a fajtadnak amennyi latszik.
Meg jo, hogy az ozvegyi es katonyugdijak sorsa megfeleloen rendezve lesz rovidesen.
vaskovacs 2012.08.30. 22:49
homepictures] [2012.aug.30. 22:00]

[vaskovacs] [2012.aug.30. 19:06]"Az ozvegy megerdemli a biztos megelhetest, mivel az elhunytrol gondoskodott eleteben" Az özvegy egyedülálló személy. Ha az özvegyeket külön jutattáshoz engedik, aakkor ez a külön jutattás más egyedülállókat is meg kell, hogy illessen. Az, hogy az özvegy gondoskodott az eltávozottról, korántsem biztos. az a biztos, hogy együtt éltek és most már egy személyről van csak szó, aki ellátást kap. " A katonak is megkapjak. Fidesznek ez vesztes-vesztes helyzet. " nem..Téved. Ez a jog a katonákat a továbbiakban nem illeti meg. nem lehetnek 40 évesebn nyugdíjasok, mint ahogyan maguk szeretbnék azt. Másokat pedig 65 éves korukig nem engednének nyugdíjba. milyen aranyosak tetszenek lenni. Na nem! " a kovetkezo kormany visszaadjaa juttatasokat." nem nem. Tessék tájékozódni, mielőtt ír.
" A fegyveres szolgalatot teljesitok minden 5 ev szolgalati ido utan kaptak 1 ev korkedvezmeny. 40 eves korra nincs meg a nyugdijhoz szukseges szolgalati ido. Megint csak hazudtal egyet." Ön nagyon téved és ezen kívül a modora azokat jelelmzi akikhez tartozik. Útszéli bagázs.
homepictures 2012.08.30. 22:00
[vaskovacs] [2012.aug.30. 19:06]

balin=vaskovacs=ekeke=exley
Az ozvegy megerdemli a biztos megelhetest, mivel az elhunytrol gondoskodott eleteben. Meg is fogja kapni szerencsere. A katonak is megkapjak. Fidesznek ez vesztes-vesztes helyzet. Ha megtartjak vesztettek. Ha elveszik akkor a valasztasokat is elvesztik, es a kovetkezo kormany visszaadjaa juttatasokat.
Veled ellentetben en nem hallomasokra alapitom a velemenyemet hanem adatokra. A fegyveres szolgalatot teljesitok minden 5 ev szolgalati ido utan kaptak 1 ev korkedvezmeny. 40 eves korra nincs meg a nyugdijhoz szukseges szolgalati ido. Megint csak hazudtal egyet.
Rosszindulatu hazudozo vagy. Velejeig romlott, irigy fereg az vagy. Dolgozz es ne a masok dolgaba ussed bele az orrodat.
Akkor legalabb eltunnel a balfeneken az osszes nickneveddel eggyutt balin=vaskovacs=ekeke=exley. A te fajtad nelkul a magyar nep nem ott tartana ahol. Te, es a rosszindulatu hulyeseged az oka meg az aszalynak is.
kicsiimre 2012.08.30. 21:02
Ha a hülyeség és butaság forogna, sok kommentelő ringlispíl lenne. A kérdés csak az : hazafi-e az, aki embertársai iránt gyűlölettel és ellenségességgel viszonyul.
vaskovacs 2012.08.30. 19:06
homepictures] [2012.aug.30. 18:43]"Az ozvegyi es katonanyugdijak jogosak. Nem kettos jutattas, mert megdolgoztak erte" Az özvegyi nyugdíjat nem az veszi fel, aki dolgozott, hiszen az elhalt. A katonak indokolatlan nyugdíjelőnye fenntarthatatlan. "Nem lesznek megszuntetve, mert nem merik.
" Ez nem így van. Biztios hallotta, hogy egyes katonák negyvenéve4sen , életerősen nyugdíjasok. Ez elfogadhatatlan, és mint tanál tudja ez a korkedvezmény megszűnt. A "visszamenőlegessége" miatt vitáztak, de az nemigen volt vitatott, hogy a "jövő nemzedék" ne kapjon ilyen kedvezményt. csodálom, hogy nem hallott erről., "Minden szavad rosszindulatu hazugsag" Ez nem így van. Az előnyök lefaragása nem rosszindulat. Énnep az a rosszindulatű, aki egyesekekt előnybe, másokat hátrányba tenne.
homepictures 2012.08.30. 18:43
[vaskovacs] [2012.aug.30. 17:47]

Az ozvegyi es katonanyugdijak jogosak. Nem kettos jutattas, mert megdolgoztak erte.
Nem lesznek megszuntetve, mert nem merik.
Minden szavad rosszindulatu hazugsag, meg amikor kerdezel az is, balin, vaskovacs, ekeke, exley meg a tokom tudja hany nickneven osztod meg a hulyesegedet.
vaskovacs 2012.08.30. 17:47
homepictures] [2012.aug.30. 07:28]"Az ozvegyi es katonyugdijak jogosak, es emelni kell oket, szazalekosan." nem így van. A kettős jutatás elfogadhatatlan. elfogadhatatlan, hogy a katonák nyugdíj-korkedvezményezettek legyenek. "Nem lesznek megszuntetve" Dehogynem. tiltakoztak is ellene a kedvezményezettek. "mehetsz a sohivatalba a hazug szomszed dumaddal" Nem hazugságot írtam. miért írtam volna azt? Ha előnyöm szármatzott volna hazugságból,. akkor mondjuk érhető lenne hazudozni, de itt nincs ebből előny. akkor minek hazudtam volna? Bizony amiket leírtam tények. És bizony írhatnék olyan 2jogszeráségeket" is, amik elképesztőek.
homepictures 2012.08.30. 07:28
[vaskovacs] [2012.aug.29. 23:08]
Neked? Indoklas? Disznonak gyongyot? Az ozvegyi es katonyugdijak jogosak, es emelni kell oket, szazalekosan.
Nem lesznek megszuntetve, meghozza azert, mert kozeledik a valasztas, es a Fidesz nem mer bevallani ekkora bazisvesztest, ugyhogy mehetsz a sohivatalba a hazug szomszed dumaddal.

Inkabb arrol magyarazzal miert vagy fent tobbfele nickneven balin=vaskovacs (ekeke, exley?).
vaskovacs 2012.08.29. 23:13
marimama] [2012.aug.29. 08:33]""...az özvegyi ellátás indokolatlan."

A magáé biztosan. " A magáné méginkább. Maga és maguk édes szovcikák,. akik aggódnak a nagypéntzú nyuhdíjasokért a populista hülye dumájukkal,. azok nem értik, miről van szó.Akinek van saját jogú ellátása, az bizony ne vegyen fel dupla pénzt ésdes marimamanéni. Maga bizonyára élvezi ezeket a pluisz jutattásokat és kéjelegve meséli a ttelefonba másnak, hogy maga meg tudja venni magának a gyümölcvsöket, a vitamint, nem bvon meg magától semmit és ez mennyire jár magának. Más meg szűkölködik? Nam baj,. az a más dögöljön meg! Az a fontos, hogy maguknak jó és az édes mszp kinyilatkopztatjka a populista dumáját és arranyosan mosolyog magukra, hogy szavazzanak rá.

vaskovacs 2012.08.29. 23:09
homepictures] [2012.aug.29. 19:07]" az ozvegyi ellatas a katonanyugdijakkal eggyutt jogos, es emelesre is szoruW Megszüntetésre szorul és szerencsére ez folymatban is van. "l. Az szomszedod pedig senkit nem erdekel, mivel ugysem igaz amit mondasz" De bizony igaz.
vaskovacs 2012.08.29. 23:08
homepictures nagyon sajnálom, de a fröcsögése mellett nem indokolta meg, miért is helytelen az állításom. maga szerint az egyik nyugdíjasnak helyes a havi 300 ezer ellátás az özvegyivek , ugyanakkor békésen elnézi, hogy a műásiki szűkölködik. ez maguk szerint helyes és szociálisan igazságos. szerintem meg nem és a mostani kormánypártok szerint sem. örvendetes, hogy nem önök vannak hatalmon.
vaskovacs 2012.08.29. 23:05
Mityka] az özvegyi - és a kedvezményezett katonanyugdíjakat minél előbb meg kell szüntetni
Mityka 2012.08.29. 21:34
Hé TATA!!!
Nem veszed észre, hogy unalmas vagy? Már az elvtársaid is sírnak a szövegeden!!
Mityka 2012.08.29. 21:32
"A múlt héten a szocialisták tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy az egészségkárosodottak ellátásáról szóló jogszabály úgy rendelkezik: aki házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját - az összegtől függetlenül - a felére csökkentik. Mesterházy Attila MSZP-elnök azt mondta: elfogadhatatlannak tartja a nyugdíjak csökkentését és azt követeli a miniszterelnöktől, tegye egyértelművé, hogy az időseknek járó juttatások összese nem lesz kevesebb.
A miniszterelnök sajtófőnöke erre úgy reagált, hogy amit az MSZP elnöke követel, azt legutóbb a nagyköveti értekezleten tette meg Orbán Viktor a nyilvánosság előtt. Havasi Bertalan örömét fejezte ki, hogy az MSZP elnökének szavai alapján nemzeti konszenzus van a kérdésben. A kormányfő a nagyköveti értekezleten tért ki arra: vissza kell utasítani azokat az - akár a Nemzetközi Valutaalap részéről felmerülő - esetleges igényeket is, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni."
homepictures 2012.08.29. 19:07
[vaskovacs] [2012.aug.29. 01:37]

Apropo, az ozvegyi ellatas a katonanyugdijakkal eggyutt jogos, es emelesre is szorul. Az szomszedod pedig senkit nem erdekel, mivel ugysem igaz amit mondasz.
homepictures 2012.08.29. 18:52
[vaskovacs] [2012.aug.29. 01:37]

balin!

Nem csoda, hogy ilyen keves eszed van, valtott nickneven osztod masoknak!

Hasznald ^c^v te nyomorult!

[vaskovacs] [2012.aug.29. 01:37]
"... özvegyi ellátással a szomszédban 300 ezres nyugdíjat vesznek fel. A másik szomszédnak nincs ilyen ellátása ...
"Stadionra kell a nyugdíj?"

[baline] [2012.aug.25. 11:24]
"...Nos a szomszédban pl. így kap valaki 300 ezret, míg más aki szintén sokat dolgozott szűkölködik...