Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Csökkent az alapkamat, gyengült a forint

Népszava|2012. aug 28. 15:11
[A+ A-]
Kisebb meglepetésre 2010 tavasza után először vágott kamatot az MNB. Az eddigi jegybanki kommunikáció tükrében a monetáris kondíciók enyhítését vagy az inflációs kilátások javulása, vagy az ország kockázati megítélésének tartós javulása hozta meg.
A júliusi inflációs adat nem hozott pozitív meglepetést, így a kamatcsökkentésnél feltehetően a kockázati felár javulása lehetett a döntő érv - értékelte a Monetáris Tanács keddi döntését Bebesy Dániel.

A Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a tartóssággal kapcsolatban mindenképpen felmerülhetnek kétségek, az viszont tény, hogy augusztusban tovább erősödött a forint az euróval szemben, és a rövidebb lejáratú állampapír hozamok is tovább ereszkedtek. Az eurózónával kapcsolatos feszültségek enyhülésével a feltörekvő piaci devizák közül érthető módon az elmúlt időszakban különösen jól teljesített a lengyel és a magyar fizetőeszköz. A magyar forint esetében egyre inkább érződik, hogy a nemzetközi összevetésben magas kamatkörnyezet vonzóvá teszi a hazai fizetőeszközt.

Az országkockázati megítélést tükröző CDS felárunk a nyár eleje óta fokozatosan ereszkedik, a javulás mértéke nominálisan meghaladja a régiós szomszédjainknál tapasztaltakat. Jelenleg mind a forint és az állampapír piaci helyzet, mind a CDS árazás kedvezőbb helyzetet mutat, mint tavaly ősszel, amikor az MNB a helyzet romlására hivatkozva kétszer ötven bázispontos kamatemelést hajtott végre, így indokolható volt az óvatos kamatcsökkentés. A jelenlegi árazásokat tekintve a piac arra számít, hogy az elkövetkező egy év során visszafordítva a tavalyi szigorítást, az MNB összesen 125 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre.

Más feltörekvő piaci országok - igaz, kedvezőbb eladósodottsági mutatók mellett - már korábban merészebb lépésekre szánták el magukat. Jelentősen csökkent az alapkamat Brazíliában, de vágtak Dél-Afrikában és jelentősen enyhülnek a monetáris kondíciók Törökországban is. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi kedvezőbb környezet fennmaradása esetén Magyarországon is további kamatcsökkentésekre kerülhet sor, azonban a nemzetközi helyzet instabilitása IMF-megállapodás hiányában hazánk kockázati megítélésének gyors romlásához is vezethet, ami az MNB-t akár újfent kamatemelésre kényszerítheti - zárta kommentárját Bebesy Dániel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

koka7677 2012.08.29. 14:33
nem véletlen. A Lézerjani most veszi ki a spekulatív hasznát. Csak utasítja a fideszcsicskákat: holnap kamatvágás! És akkor a 275 Ft-ért vett euromilliókat visszaváltja. Egymillió eurónként nyer ötmillió forintot egy ilyen húzással. Dehát ezt meg is mondta abban a saját kis beszédében. Nem is véletlen, hogy a jobbercsürhe nem itt béget.
lexike 2012.08.29. 10:44
A hírekben bemondták, hogy a monetáris tanács külső tagjainak a szavazatai döntöttek a kamat csökkentésről és ezek a fidesz emberei. Köszönet a fidesznek és vityának.! Ehhez Simornak semmi köze, csupán a tudomásul vétel.
nanana 2012.08.29. 05:37
A hír szerint tegnap hivatalosan is elismerést nyert, hogy Simor András, az MNB elnöke a világ tíz legrosszabb jegybankára között található, belorusz kollégájával ketten vezetik hátulról az európai rangsort a Global Finance listáján.

Tehát nincs itt szó a jegybank elleni kormányzati támadásokról, a függetlensége megnyirbálásáról: szakmailag egy fabatkát sem ér Simor András tevékenysége. A Global Finance több szempont alapján értékelt: eszerint a magyar jegybankár alulmaradt az infláció elleni küzdelemben (az unióban nálunk a leggyorsabb a drágulás), a gazdaság élénkítésében nem tudott érdemben részt venni (nálunk a legdrágábbak a hitelek), végül levitézlett az árfolyam-stabilitás területén is.

Válság idején luxus egy országnak ilyen jegybankelnököt tartani. Ha jól tenné a dolgát, sokat segíthetne, de mivel rosszul teszi, óriási károkat okozhat. És most nem csak a gazdaságból kivont és a jegybankban parkoltatott pénzekről és az MNB katasztrofális veszteségeiről lenne itt szó. Simor András minden téren kudarcot vallott, még ott is, amit nem mért a Global Finance. Elvesztette a hitelességi csatát: tekintélye pénzügyi körökben és a bankon belül ma már nulla. Súlytalan elnöknek tartják, akit Gyurcsány Ferenc állítólag csak azért választott 2006-ban, mert őt tekintették a legközépszerűbb és legalkalmatlanabb figurának. Simor erkölcsi veresége, hogy a lakosságnak ma annyi jut eszébe róla, hogy ő az az ember, aki nem éri be havi nyolcmilliós fizetéssel, és aki elfelejtett 900 millió forintot beírni a vagyonnyilatkozatába.
Misa56 2012.08.28. 16:31
Egyik indok sem igaz. A fidesz által delegáltak döntöttek így! Kíváncsi vagyok mennyire ugrik meg az infláció!
Barka 2012.08.28. 15:53
Ha még egyszer azt próbálják nekem bemesélni, hogy a piacok áraznak, bárki kerül elém,
aki ilyet állít, pofán vágom.
Erről a hülyeségről mikor kívánnak leszokni?
Meddig óhajtják még ezzel hülyíteni az embereket?
A piacokat a spekulációs tőke mozgatja, ha tetszik ez a vadkapitalistáknak, ha nem.
És az az ország lábal ki a leggyorsabban a válságból, aki levadássza ezeket a mocskokat!
Értve: a spekulációs milliárdosokat.
Ugyanis ezek a szemetek teszik tönkre az országok pénzét és pénzpiacait.