Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Tarlós: nem mutatja be az Újszínház A hatodik koporsót

MTI|2012. aug 28. 17:17
[A+ A-]
Nem mutatják be A hatodik koporsó című Csurka István-drámát az Újszínházban - mondta Tarlós István főpolgármester az MTI-nek, jelezve, hogy a döntésről kedden értesítette őt Dörner György, az intézmény igazgatója.
A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a darabbal kapcsolatosan csak véleményt mondott, és azt megismerve Dörner György úgy döntött, hogy nem mutatják be A hatodik koporsót, helyette egy sokkal korábban írt, egészen más témájú Csurka-darabot tűznek műsorra.

A városvezető múlt csütörtökön az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy nem támogatja a darab színházi bemutatását. Szavai szerint noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem az. Jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.

Tarlós István az előadóművészeti törvényre hivatkozva elmondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét és bízik abban, hogy az ér valamit.

A hatodik koporsó című darab ősbemutatója az Újszínház új évadának műsorán szerepelt. A teátrum korábban a szezon "húzó darabjának" nevezte a drámát.
Fischer Ádám karmester augusztus közepén közölte: ősszel nemzetközi aláírásgyűjtést szervez, addig különböző nyugat-európai lapokban tiltakozik a hazai kulturális élet viszonyai, elsősorban A hatodik koporsó bemutatása ellen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (6)

A hozzászóláshoz .

juditida 2012.08.28. 20:50
vakovacs, vegyél elő egy szinonima szótárt és próbáld megérteni, hogy mit jelent az, hogy liberális. Tudod ez nem egy szitokszó! Szitokszóvá a ov. és a hozzá hasonlók hasonlók tették. Ez egy emberi gondolkodásmód kifejezése! Aki liberális, az nem tekinti a másképpen gondolkodó embertársait legyilkolandó ellenségnek. Ezért követték el a szocik a liberálisokkal együtt azt a vétséget, hogy idejekorán nem torolták meg ezt a sok feltörő mocskot, ami elöntött bennünket és Európa szégyenpadjára kerültünk miatta.
vaskovacs 2012.08.28. 18:57
karpatij] nincs igaza. azt gondolja, aki nem a liberális szólamokat fújja az mind bunkó. Nem így van.
vaskovacs 2012.08.28. 18:56
Vitrioll nem hantolták el. Sajnálatosan most nem mutatják be bizopnyos körök izgágasága miatt, de a mű nem semmisül meg. Egyelőre olvassák, aztán majd idővel bemutatják.
gubaba 2012.08.28. 17:54
Pedig hogy vártam! Most aztán megnézhetjük Csurka egy olyan darabját, amivel kifejezetten elégedett volt Aczél elvtárs! (Persze, ha választani kell cenzort, akkor százszor inkább Aczél, mint Tarlós, az előbbinek azért sok rossz tulajdonsága mellett legalább ízlése volt!)

Vitrioll 2012.08.28. 17:35
A hatodik koporsót elhantolták ?
Remélem örökre !
karpatij 2012.08.28. 17:28

miért ? - legalább a goj-vás motorosok színházba is mennének életükben eCCer