Előző
Következő
új cikk

Belföld

Utcabizalmi, rendőrkonténer, cigányvajda - keresik a megoldást Cegléden

MTI|2012. aug 28. 19:09
[A+ A-]
A ceglédi polgármester szerint "mindegy, milyen származásúak az elkövetők", magától a bűntől kell "megtisztítani a város problémás területeit"; a rendfenntartás azonban a rendőrség feladata.
Földi László (Fidesz-KDNP) kedden sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kifogásolt életvitelt folytató lakosokat csak a jogszabályok alapján lehet helyes útra terelni.
A városban kialakult ellentétek megoldására összehívott zártkörű egyeztetés után elmondta: intézkedési tervet állítottak össze a megbeszélésen részt vevő önkormányzati képviselők, a település rendőrkapitánya, kisebbségi és közbiztonsági referense, valamint a helyi vajda.

Ennek lényege, hogy a helyiek bevonásával és a rendőri létszám, illetve jelenlét növelésével igyekeznek csökkenteni a bűncselekmények számát az érintett városrészekben. A polgármester elmondta: az intézkedési csomag első elemeként egy három-négy tagú, úgynevezett integrációs csoportot hoznak létre. A közösség tagjai "utcabizalmiként" felügyelik majd a rendet. Munkájukért tiszteletdíjban részesülnek, és kötelesek lesznek időről időre beszámolni tapasztalataikról a kisebbségi referensnek és a város vezetőjének. Igazoltatási, hatósági intézkedési jogkört viszont nem kapnak. Kiválasztásuk már a jövő héten elkezdődik - tette hozzá.

A tanévkezdés után a csoport a városrészben arra is figyelhet - mondta -, hogy a gyerekek járnak-e iskolába, hiszen a tanulás az egyik alapvető feltétele annak, hogy "a felnövekvő generációk elkerüljék a bűnöző életmódot".
Földi László kitért arra: problémát jelent, hogy a Csengeri szélen élők jelentős részének nincsen szakképzettsége és munkahelye. A város ezért utazási támogatással segítené a munkába állást és a szaktárca segítségével bővítené a helyi közmunkaprogramot is.

Jelezte, hogy Pintér Sándor belügyminisztertől kérnek segítséget a Csengeri szélen egy a budapesti Józsefvárosban kísérleti jelleggel idén júliusban átadotthoz hasonló, lakókonténerbe telepített mobil rendőri egység, továbbá a városban egy új rendőrőrs felállításához. A rendőri létszám bővítéséhez kapcsolódó terv az is, hogy az önkormányzat ingatlanokat vásárolna a "kritikus zónában", ahová a Cegléden újonnan munkába álló rendőröket költöztetnék.
A rendőri jelenlétet erősíteni kell akkor is, ha a következő időszakban helyreáll a köznyugalom a városrészben - mondta a városvezető. Szólt arról is, hogy szorgalmazzák az úgynevezett Szomszédok egymásért mozgalom kiterjesztését és a térfigyelőkamera-hálózat bővítését a településen.

Közölte: a fokozott rendőri jelenlét szerdán éjfélig tart Cegléden, de utána is a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak a területre.
A polgármester tájékoztatója után Korondi Miklós, a Jobbik helyi országgyűlési képviselője is nyilatkozott az újságíróknak. Üdvözölte az intézkedési terv elfogadását, de - mint mondta - "a Cegléd külterületein lakók hosszú ideje rettegésben élnek az elmúlt időszakban oda költözött munkanélküli romák által elkövetett lopások és betörések miatt".

Hozzátette: az elmúlt két évben több helybeli kereste meg ilyen problémákkal. A panaszok alapján írásban kért segítséget a város vezetőjétől és a ceglédi képviselő-testülettől, érdemi intézkedést azonban nem tapasztalt. Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelére pedig azt a választ kapta, hogy Cegléden nincsenek ilyen gondok, a rendőrség és a polgárőrség megfelelően ellátja feladatát.
Közlése szerint a környékbeliek ezek után "kénytelenek voltak saját kezükbe venni sorsukat", és végül kérték az Új Magyar Gárda segítségét, annak tagjai "jelenlétükkel biztosították a köznyugalmat".

Cegléden augusztus 19-én este mintegy négyszázan gyűltek össze - mások mellett a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai - a romák által lakott utcák közelében, és miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a romák házait 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől.

Tíz roma szervezet közös állásfoglalásában így reagált: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. "Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította" - írták.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (4)

A hozzászóláshoz .

szekelyse50 2012.09.03. 11:34
A polgármester nem beütéses?
koka7677 2012.08.29. 08:13
na, "húgyos", fel van adva a lecke :D :D :D
alex58 2012.08.28. 22:29
Azt írja: " ......az önkormányzat ingatlanokat vásárolna a "kritikus zónában", ahová a Cegléden újonnan munkába álló rendőröket költöztetnék .... "

Ahogy azt Móricka elképzelni!

Mit gondolnak, melyik rendőr megy el lakni a "kritikus zónába " ? Netán a cigánytelepre szeretnék költöztetni ?

Úgy látszik az önkormányzatoknál elterjedt tévhit, hogy a rendőrnek ott kell laknia, ahol dolgozik. Pedig nem így van, a rendőr is akkor tud nyugodtan dolgozni, ha közben az otthonát , a vagyonát, a családtagjait biztonságban tudja. Arra még a parancsnoka sem kényszeríthet senkit, hogy ott lakjon, ahol nem akar !

ferooo1 2012.08.28. 19:45
magyaroktól mindent elvesznek és viszik át a románoknak... és a jobbik még többet vinne ki

ezek magyarok,ezek magyar pártok ,ezek magyar érdekek ???
hogy a szőröstalpú jól él belőlünk mi meg éhen döglünk
ráhivatkoznak egy történelmi eseményre ami 100éve volt
akkor az osztrák állampolgárságot miért nem osztogatja ausztria
??
mert nem hazaáruló genszterbanda kormányoz