Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mit kaphatunk ingyen a fogorvostól?

Népszava|2012. okt 24. 05:25
[A+ A-]
Sokan nem tudják, hogy milyen fogorvosi szolgáltatást vehetnek igénybe ingyen a társadalombiztosításuk után, illetve hogy mik azok, amikért csak kevesebbet kell fizetniük. De nem csupán a szolgáltatások árát érintő kérdésben van bizonytalanság, némelyek abban sem biztosak, hová menjenek, ha fáj a foguk.
A fogorvosi alapellátás a társadalombiztosítás keretei között működik, az igénybe vehető fogászati ellátások pedig annál a fogorvosi szolgálatnál illetik meg a betegeket, amely lakóhelyük területi ellátására kötelezett - írta Kiss Ildikó fogorvos a HáziPatika.com oldalon. A fogászati ellátások bárki számára, aki fizet, vagy aki után fizetnek az egészségbiztosításért, beutaló nélkül vehetők igénybe. A betegeknek csupán a TAJ-kártyájukat, valamint személyi igazolványukat szükséges felmutatniuk a rendelőben.

Az érvényben levő előírások szerint a beteg életkorától függetlenül támogatott fogászati ellátások: a sürgősségi ellátás, a szűrővizsgálat (18 éves kor felett évente egyszer), a szakorvosi beutaló alapján történő góckutatás, a fogmegtartó kezelés, a fogsebészeti ellátás, a fogkő-eltávolítás, az ínyelváltozás kezelése. A szabályok egyébként azt is rögzítik, hogy mit tartalmaz a fogászati szűrés: a szájüreg vizsgálata során az arc- és az állcsontok, az ajkak, a szájüreg nyálkahártyájának és a nyelvnek a megtekintése, a környéki nyirokcsomók és a nyálmirigyek megtapintása, a szuvas, tömött és hiányzó fogak, valamint a fogpótlások jelenlétének megállapítása, a fogágy vizsgálata, ínygyulladás, fogágygyulladás, fogmozgathatóság regisztrálása, a szájhigiéne vizsgálata, a lepedék, fogkő jelenlétének megállapítása, gyermekeknél pedig a fog- és állcsont-rendellenességek megállapítása.

A szűrővizsgálatokat az ellátó orvos nyomtatvány kitöltésével igazolja - a szűrővizsgálatok elvégzésének igazolására jogosult minden fogorvos, ide értve a magánpraxist folytató fogorvosokat is. Az igazolás azért fontos a betegek számára, mert a fogászati ellátások térítési díját 15 százalékkal csökkenteni kell, ha részt vettek az időszakos fogászati szűrővizsgálatokon.
A beteg 18 éves koráig, a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, vagy a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig, illetve 60 éves életkora felett minden térítésmentes, kivéve a fogtechnikai költségeket. Ugyanakkor olyan esetek is vannak, amikor valamivel kevesebbet kell fizetniük a betegeknek - ha például fogszabályozót készítenek egy 18 éven aluli gyermek számára, vagy a rágóképesség helyreállítása érdekében történne a fogpótlás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (6)

A hozzászóláshoz .

k.berti 2012.10.25. 10:04
a cikkhez:
A címben feltett kérdésre: semmit.
Köszönhető mindez szegény Horn Gyulának és vitézlő
kormányának. Hajrá MSZP (vagy talán MSZMP?).
torpilla 2012.10.25. 01:03
Csak kiegészíteni szeretném: most 62 év a korhatár, mikor szinte minden beavatkozás ingyenes, kivéve a fogtechnikus munka-és anyagdíját. Csak az OEP (SZTK) rendelőkben. Csak úgy, mint a családorvos, a fogászat is körzetekre van osztva. Magán rendeléseken mindennek tarifája van, életkortól függetlenül. Most OEP ellátásokra járok fogpótlás és a hozzátartozó kezelések miatt, hosszas és sokáig tartó ellátásokra számíthatok. Az orvosok nem díjazzák, ha nem a magánrendelésükre megyünk a mini-nyugdíjjal. Eltart egy ideig.
Arady 2012.10.25. 00:27
[balmagyar] [2012.okt.24. 10:25]
Ha nem lesz változás ingyen csak Ursula altató lesz gumikalapáccsal."

Az a kisebbik gond... A nagyobb az, hogy a fogorvosi ellátás gyakorlatilag térítésköteles - noha mindenki fizet TB-t. Így a fogbetegséget is biztosítási alapon kellene kezelni! Különösen egy olyan országban mint a mienk: itt a lakosság döntő többsége a számláit se tudja kifizetni, nem hogy az aranyárban végzett fogorvosi szolgáltatásokat! El jön a nap, amikor a lakosságunknak nem csak a fogszuvasodás lesz a népbetegsége, hanem a fogatlanság, - és kóros szövődményei is!
plussh 2012.10.24. 10:29
Nagyon jónak találom a cikket, és így kérünk további tájékoztatást. Sajnos homályosan adják ki azokat a mindenki által szükségesnek tartott infókat, de a Népszava most sokat tehet ezek javítására. Köszönjük!
balmagyar 2012.10.24. 10:25
Ha nem lesz változás ingyen csak Ursula altató lesz gumikalapáccsal.
Kydonna 2012.10.24. 07:57
A magam részéről nagyon jónak tartom ezt az információt, más ellátásokról is jó lenne ugyanilyen részletességgel olvasni, hogy mi " jár " jogosan az állampolgárainknak.

Úgy gondolom sokan nem tudtuk ilyen részletességgel a fogorvosi ellátás jogos, nem fizetős tartalmát.
Köszönet érte!

Szívesen olvasnánk azt is, hogy a HÁZI ORVOSOK-tól mit várhat el a hozzá bejelentkezett páciens, fogalmunk sincsen, de arról sem, hogy a házi orvos milyen vizsgálatokat rendelhet el és MILYEN BEUTALÓKAT adhat kezelésekre, stb.

Kérjük, folytassák ezt az információ adást.