Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyest adott Semjén újrahasznosított dolgozatára az egyik tanár

Népszava|2012. nov 20. 17:36
[A+ A-]
Vitát váltott ki az ELTE-n Semjén Zsolt diplomamunkája 1992-ben. Az egyik bírálója elégtelent, a másik jelest adott a dolgozatra, ám végül egy harmadik opponens felkérésével rendezték a kérdést. A hvg.hu úgy tudja, a gondot nem plágiumgyanú, hanem az váltotta ki, hogy a munka - amely sokat merített a teológiára 1991-ben leadott disszertációból - nem illett a szociológia intézet profiljába, illetve a dolgozat szakmai színvonalát is kifogásolták.
Egyest adott Semjén Zsolt 1992-ben az ELTE-re beadott szociológia szakdolgozatára az egyik bírálónak felkért vallásszociológus, ezért egy újabb bírálót kellett felkérni. Végül Semjén az opponensek véleményének összegzése után négyest kapott a szakdolgozatára, majd az védésen jelessel vizsgázott. A hvg.hu úgy értesült, az 1990-es évek elején működött Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetben vita alakult ki arról, hogy elfogadható-e a dolgozat a szociológián, miután a bíráló kifogásolta annak színvonalát.

A hvg.hu hétfőn írt arról, hogy a jelenlegi miniszterelnök-helyettes a teológia-doktori megvédése után 1992-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a szociológia szakon is szerzett diplomát, ahova egy olyan szakdolgozatot adott be, mely jelentős átfedést mutat az 1991-es disszertációval. A New Age értelmezési kísérlete című, 51 oldalas szociológia dolgozatból - melyben a főszöveg 46 oldal - 32-33 oldal a teológiai doktori dolgozat részben szó szerinti átvétele, részben enyhe átfogalmazása, néhol egyszerűsítése, rövidítése. Semjén a doktoriból olyan részeket is átemelt, amelyek a disszertációban eleve valamely külső forrás átvételén alapultak.

A Népszabadság kedden megjelent cikkében Fokasz Nikosz, a szociológiai tanszék vezetője azt állította, Semjén arra hivatkozva kapott elégtelent az egyik tanártól, hogy "a mű nem szociológiai, hanem teológiai természetű", vagyis nem kapcsolódott "szorosan ahhoz az ismeretanyaghoz, amelyből a jelölt oklevelet kíván szerezni".

Elégtelen és jeles


A hvg.hu-nak nyilatkozó Csákó Mihály akkori intézetvezető-helyettes azt mondta, emlékei szerint Semjén szakdolgozatával az volt a gond, hogy nem tartalmazott szociológiai megállapításokat, főleg a szakirodalmat ismételte, másrészt "kevés volt benne az önálló gondolat". "Abban az időszakban a plágiumkeresés - miután a technikai feltételek, szoftverek nem voltak elérhetőek még - másodlagos volt" - beszélt az akkori körülményekről a volt intézetvezető-helyettes.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (11)

A hozzászóláshoz .

sasok 2012.11.21. 13:06
Kár a gőzért!!
Még Havas Henrik sem tartotta érdemesnek beszélni róla, sőt beszélgetőtársai is merő erőlködésnek vélték Semljén lejáratását!!
A vesztesek semmitől sem riadnak vissza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ordoglovas 2012.11.21. 08:10
Ellnezest a gramatikaert-----Nem ertem ezt a boncolgatast, hogy a kritizalt milyen eredmenyt ert ell, egyes tantargyakbol. Kozepp iskolaban hogy szerepelt a matematikaban?Az ez iranti nagy erdeklodes az ( inteligencia ) tetofoka. Zeneszerzok, tudosok rossz iskolai vegzetseguk miat, egyes komentelok lehordanak a sarga foldig. Gyulolet helyett nem artana nagyobb hozza ertes a temahoz.
scooter 2012.11.21. 07:31
[hohoohooo] [2012.nov.21. 07:15]

"Csak kérdezem: nem lenne-e célszerűbb a Schmittnél már végigkínlódott hónapokat most lerövidíteni ? "

De ! Egyszerűbb és gerincesebb is lenne, azonban ezzel szembeáll az igen kényelmes pozíció, a "dől a lé- sose fogy el" meg a presztízs, hogy ' nehogy má' 20 egynéhány év múltán bukjon a mutatvány"!
hohoohooo 2012.11.21. 07:15
Sajnos Orbánék egyre inkább emlékeztetnek a Bourbonokra, akikről tudjuk, hogy semmit nem tanultak és semmit nem felejtettek.... Az élénk, sőt tevőleges nosztalgiázás a:"ó azok a boldog idők amikor még cikáztak a csendőrtollak"-szogabíró-méltóságos,tekintetes urambátyámék, Horthy-korszak-és a"Hűség háza a mi házunk" iránt, valamint az „elmúltnyócévezés” mint univerzális és egyetlen magyarázat minden bajra - amely bajok sokszor nem is az elmúlt nyolc, hanem az elmúlt két és fél évben keletkeztek –, szemléletesen mutatja, mennyire nem tanulnak és nem felejtenek.

A nem-tanulásnak legújabb szemléletes példája a „Semjén-ügy” kezelése. Schmitt plágiumügye kapcsán megtanulhatták volna, hogy a hvg.hu oknyomozói nagyon alapos munkát végeznek, és minden ügyefogyott, igazságot-nélkülöző mentegetőzés után, mint nyuszit a cilinderből, egyre újabb bizonyítékokat húznak elő. Akkor egy sportolóról, igaz, hogy államelnökké lett sportemberről, most azonban egy mélyen hívő vallásos katolikus emberről, a teológia doktoráról van szó – aki történetesen miniszterelnök-helyettes, csak szabadidejében
vadászgat énekesmadarakra.

Csak kérdezem: nem lenne-e célszerűbb a Schmittnél már végigkínlódott hónapokat most lerövidíteni ? Bocsánatot kérni, lemondani ? Ehhez persze tanulni kellene a múltból. Ráadásul tanulni nem szégyen. Még a jó pap is holtig tanul...
antonio 2012.11.20. 21:55
A nagy álszentfazék.
Undoritó!
hohoohooo 2012.11.20. 21:02
Napi vicc:
Schmitt és Semjén pápai audienciára mennek, de erősen lógatják az orrukat,meggyónnánk bűneiket-ezt erősen kétlem,annyira nem istenhívők- szentatyám és elkezdik.
Jó néhány nap múlva végül a pápa megunja és rájuk szól:
....ugyan már gyermekeim, ne búslakodjatok, hiszen mi is évszázadok óta másoljuk a bibliát...
balmagyar 2012.11.20. 19:22
Vakargassák csak a Gyurcsány karaktergyilkolász kis stiglicvadászt.
marimama 2012.11.20. 19:22

Hú de kínos...
Addig cserélgették a bírálókat, amíg el nem fogadták?
Mindig mondtam, hogy Semjén a Vatikán embere, az Opus Dei tagja, akit azért toltak fölfele, hogy "civil" egyházi emberként befurakodjék a politika legmagasabb szintjére, és befolyást biztosítson a katolikus egyháznak Magyarországon.
Ugyan, mi más lehet a magyarázat arra, hogy annak idején ezt az átminősítő okiratot Erdő Péter, a hittudmányi kar akkori dékánja írta alá? ERDŐ PÉTER - jelenleg bíboros, esztergom-budapesti érsek akkor is és azóta is személyesen támogatta.
hohoohooo 2012.11.20. 19:09
Nemrég írtam:

Úgy tűnik van még itt más is.
Ugyanis nem dr.,hanem PhD cim megszerzéséről van szó, ami már “kissé” problematikusabb!
UGYANIS CSAK EGY PLAGIZÁLT DOLGOZATOT IRT SEMJÉN A dr CÍMÉRT.


Nem irt a PhD cím elnyeréséért újabb dolgozatot, ami kötelező jelenleg is.
ÍGY EGY PLAGIZÁT DOLGOZATRA ELŐBB EGY dr, MAJD KÉSŐBB EGY
PhD CIMET IS KAPOTT !
ILYEN EGY IGAZI “NAGY” KATOLIKUS MAGYAR TEKINTÉLY !

http://hvg.hu/itthon/20121118_plagiumgyanu_Semjen

“A
PPKE Hittudományi Karán 1995-ben indult a PhD-fokozatot adó doktori
képzés, az itt védett disszertációknak a kari könyvtár honlapján elérhető listájában azonban a KDNP elnökének dolgozata nem található. Semjén eszerint 1997-ben nem írt újabb, PhD-fokozatot adó disszertációt.
Az 1993-as felsőoktatási törvény viszont 1997. december 31-ig lehetőséget biztosított arra, hogy az eredeti adományozó egyetemek – kérelemre és egyedi elbírálás alapján – a korábban szerzett hittudományi doktorátusokat új típusú doktorátussá minősítsék át. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság nyilvántartása szerint Semjén Zsolt a PhD-fokozatát az 1991-ben szerzett teológiai doktorátusának 1997. december 19-i átminősítésével szerezte meg.”
Derül még ki sok aljasság a “tekintélyes urakról”.
Bár biztos vagyok benne Semjén nem távozik,uis Orbán a Semjénen keresztül kézben tartott hívők rétegét nem vesztheti el.
Más kérdés ezek mennyire hisznek majd/még a tízparancsolatban...

Ez azonban több mint szokatlan:
"Az egyik bírálója elégtelent, a másik jelest adott a dolgozatra, ám végül egy harmadik opponens felkérésével rendezték a kérdést"
Nekem is van ilyen jegyem,nem is vagyok rá büszke-gyermekem előtt-de a mai napig ott"díszeleg"benne kijavított"rendezett kérdés".
A kormány.hu oldalon bemutatott okmányokban ez nem látható,miért?


colorado 2012.11.20. 18:16
T. Kohasz!
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem nem tévesztendő össze a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémiával!
Kohasz 2012.11.20. 17:42
"Az Egyetem Magyarországon államilag elismert egyházi egyetem (az 1032/1993. (V.6.) Korm. határozat, valamint a Felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. tv. 1. számú melléklete szerint), ennek megfelelően államilag elismert diplomákat ad." Idézet a PPKE történetéből.

Ez azt jelenti, hogy a PPKE 1993-ig államilag nem volt elismert. A kérdés az, hogyan lehetett egy államilag el nem ismert egyetemen államilag elismert doktorit szerezni? Itt valami nem stimmel.
Sok itt a kis piros pont a fenéken.