Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Vidnyánszky jön a Nemzetibe

Népszava|2012. dec 18. 06:30
[A+ A-]
A meglepetés elmaradt, vagyis a várakozásnak megfelelően Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház vezetője irányítja 2013. július 1-től a Nemzeti Színházat. Az átadást-átvételt Fekete Péter, a békéscsabai teátrum igazgatója koordinálja majd január 1.-től miniszteri biztosként, hogy mi lesz majd a feladata, azt még pontosan nem tudni.
Vidnyánszky helyettese Eperjes Károly színművész lesz, aki elsősorban a Nemzetiben látható vidéki és határon túli vendégjátékokat szervezi. Vasárnap este még úgy volt, hogy a Nemzeti Színház főigazgatói posztjára kiírt pályázat győztese nem lesz jelen tegnap reggel az eredményhirdetésen. Aztán úgy látszik egy éjjel elég volt ahhoz, hogy másként alakuljanak a dolgok és Vidnyánszky Attila sötét, ünnepi öltönyében ott ült Balog Zoltán miniszter és L. Simon László államtitkár mellett. Balog Zoltán ismertette a szakmai bizottság döntését. Eszerint a kilenctagú testület a négy pályázó közül két jelölt - a jelenlegi direktor, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila, a debreceni teátrum igazgatója - pályamunkájáról vélte úgy, hogy megfelelt a kiírásnak. Mind a két jelentkezőt szóban is meghallgatta a szakmai bizottság, végül a miniszter elmondása szerint Vidnyánszky kinevezését mind a kilenc tag támogatta, Alföldi koncepciójával kapcsolatban pedig egy támogató, négy ellenző és négy tartózkodó szavazat érkezett.

Megpróbáltuk megtudni Balog minisztertől, hogy a kuratórium tagjait miként delegálták, vagyis a színházművészeti bizottság által kiválasztott négy tagot ki kérte fel. Tudvalevő ugyanis, hogy a testület elnöke éppen az egyik pályázó, Vidnyánszky Attila. Érdemi választ viszont nem kaptunk, csupán annyit, hogy a delegálás jogszerűen zajlott le. Arra sem kaptunk választ, hogy a miniszter miért nem próbálta kiegyensúlyozni a bírálók körét, vagyis miért szinte csak olyan szakember ült a bizottságban, aki a kormánnyal jó viszonyt ápol. Bejelentették tegnap, hogy mivel Alföldi szerződése csak június végén jár le, Vidnyánszkyé pedig júliustól lesz érvényben, január 1-től az átadás-étvételt Fekete Péter, a békéscsabai teátrum igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének az elnöke koordinálja majd. Azt nem lehet egyelőre pontosan tudni, hogy az átadás-átvételhez miért van szükség egy harmadik személyre. Amikor ezt többször is tudakoltuk a minisztertől ő sértődötten elzárkózott a további párbeszédtől. Fekete Péter egyébként párhuzamosan tölti majd be a miniszteri biztosi és a békéscsabai teátrum igazgatói posztját. Vidnyánszky elmondta, a miniszteri biztos személye nem azért szükséges, mert Alföldivel ne lenne beszélő viszonyban, ezért hamarosan találkozni is fog a Nemzeti Színház jelenlegi vezetőjével. A győztes pályázó kérdésünkre megerősítette, hogy Eperjes Károly, aki jelenleg a veszprémi színház művészeti tanácsadója, lesz majd a Nemzetiben a helyettese. Feladata Vidnyánszky szerint a budapesti Nemzetiben a jövőben látható vidéki és határon túli vendégjátékok szervezése, merthogy az új igazgató koncepciója szerint a Nemzeti előadásainak egyharmadát ezek az előadások teszik majd ki.

Újságíróknak Vidnyánszky hangsúlyozta, az ő Nemzetije teljesen más lesz, mint Alföldié. Tegnap nyilvánosságra hozott pályázatában benne is van, hogy a Nemzeti repertoárján szereplő klasszikus darabokból új változatokat készítenek majd. Talán már ennek a koncepciónak a része, hogy az új vezetés által jegyzett első bemutató a János vitéz lesz, melyet korábban Alföldi is színre vitt. Vidnyánszky gondolkodik azon, hogy néhány pozíciójától a jövőben megválna, az bizonyos, hogy a nyáron Debrecenből eljön. Tavasszal a Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést rendez és még azt nem döntötte el, hogy újra indul-e az elnöki pozícióért és azt sem tudja, hogy továbbviszi-e a most indított osztályát a kaposvári egyetemen. Az új igazgató pályázatában szerepel, hogy több fontos poszton mostani debreceni munkatársait viszi majd magával a Nemzeti Színházba. A teátrum lehetséges kommunikációs vezetőjeként Pálffy István kereszténydemokrata parlamenti képviselőt említi pályázatában, Pálffy ezt laptársunknak tegnap megerősítette.Koltai Tamás kritikusnak a következő kérdést tettük fel, Vidnyánszky Attila kvalitásos személyiség, öt éve nyilván alkalmas lett volna a Nemzeti Színház igazgatójának. Azóta a hatalomba való beépülése, és az e miatti elvárások nem kérdőjelezhetik-e meg ezt az alkalmasságát?

Vidnyánszky ma már egyértelműen politikai kinevezett - mondta Koltai. Belelavírozta magát abba a helyzetbe, amelyben már nem számít, hogy jó művész-e, hogy egyáltalán milyen művész, mert cselekedetek - etikai vétségek - sorát követte el, amiket egy művész, ha művész akar maradni, nem követhet el. Neki a hatalom fontosabb, mint a művészet. Eladta magát a hatalomnak, láttunk már ilyet, nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy aki ilyet tesz, az megszűnik művész lenni, de közel áll hozzá. Ha valaki sértettségre, bosszúra, mindenki más maga alá gyűrésére teszi föl az életét, abban belül nagyon megromlott valami. A tartás, a gerinc elvesztése kihat a tehetségre. Hosszú sor van mögötte, akik pozícióért eladták magukat és elárulják a művészetüket - majd találkozunk velük a Nemzeti Színház színlapjain -, de a színházi emberek, számos Kossuth-díjas és vezető művész közül, aki így tett, az elmúlt 50 évben ő az első igazi eltékozolt formátum. Aki legalább formátum VOLT. Azt is tudakoltuk, nem kényszerül-e Vidnyánszky olyanokkal együtt dolgozni, akikkel önszántából nem szeretne? A válasz így hangzik. Eperjesről neki ugyanolyan lesújtó a véleménye, mint nekem. Mint színészről is. Ez tény, tőle magától lehet tudni. Mint vezető Eperjes alkalmatlan, mert intoleráns, szűk látókörű és színészként már a maradék tehetségét is elvesztette, ma már csak egy színpadon ordítozó ripők. Vidnyánszky egyszer már elutasította a vele való együttműködést. Megalkuvásának reménytelen mélypontja, hogy most elfogadta.

És, hogy tud-e majd Vidnyánszky jó Nemzetit csinálni, erre Koltai Tamás így felelt. Két okból nem csinálhat. Az egyik, hogy azokkal a nyálas elvekkel, amelyeket képvisel, és amelyek sokkal rosszabbak, mint az általa rendezett előadások, nem lehet. A másik, hogy nem lesz kikkel létrehoznia. Ha leendő meghívottjainak színvonalát nézem, beleértve a vendégszereplő színházakat, elborzadok. Milyen csapata lehet, a jelenlegi társulat feltehető maradványából és az ő embereiből mi állhat össze, és milyen lehet a műsorpolitikája, hangzott a következő kérdés. Egzisztenciális kényszerből sok színész fog ott maradni, és nagyon meg fogják szenvedni, sajnálom őket. Nem rendezhet mindent Vidnyánszky, Purcărete és Rizsakov. Akik a hazai palettán tehetségesek, azokat nem fogja hívni. Akiket hívni fog, azok többségétől mentsen meg az isten. Külföldről hívhat a saját belső, ösztönös - nem kifelé hangoztatott! - színházeszményének megfelelő, jó rendezőket, akik azonban teljesen idegenek a magyar színházi hagyománytól. Vagy ezt teszi, és akkor kiürül a nézőtér, vagy beépíti a hazai átlagot, és akkor kiürül a nemzeti színházi szellem, amelyet Alföldi Róbert megteremtett.

Törőcsik szégyenletesnek tartja, hogy magyarázkodnia kell

Törőcsik Marit, a Nemzet Színészét arról kérdeztük a Nemzeti társulatának képviseletében valóban mindkét pályázót, vagyis Alföldit és Vidnyánszkyt is támogatta-e. A színésznő szégyenletesnek tartja, hogy ebben az ügyben magyarázkodnia kell, noha ő korábban is egyértelműsítette a társulat nevében egyedül Alföldi pályázatát támogatja. A félreértést az okozhatta, hogy a bizottsági ülésen arra a kérdésre, hogy Vidnyánszkyt alkalmasnak tartja-e a poszt betöltésére igennel válaszolt, de szerinte ez nem jelenti azt, hogy rá szavazott volna. Törőcsik Mari úgy gondolja, zavart okozott az is, hogy nem lehetett szemtől szembe a jelölteknek elmondani a véleményét, mert tanácsadóként titoktartásra kötelezték. A színésznő azért is fájlalja az esetet, mert Alföldit és Vidnyánszkyt is barátjának tekinti. Úgy érzi felhasználták őt ebben az ügyben és emiatt nagyon csalódott, legalább annyira, mint amikor a Művész Színház ügyében annak idején meghurcolták.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (11)

A hozzászóláshoz .

Gerencser 2012.12.18. 17:58
Jobbik állandóan Alföldi leváltását követelte.Most megkapta.És szépen helyet csinált Vidnyánszkynak,Eperjesnek,Pálffynak.Gratulálok,most tapsolhatnak.
oregember 2012.12.18. 17:04
Egyszerű a kérdés. A következő években nem megyünk a Nemzeti Szinházba.
barguzin 2012.12.18. 16:37
Ennek az egész folyamatnak a lebonyolítása morálisan vállalhatatlan. Szegény Törôcsik Mari nem tudom, hogyan hihett a tisztességes eljárában. Vidnyánszky persze tudta, mégis eljátszotta, hogy nem. Vajon miért volt erre szüksége?! Mire ez a nagy képmutatás?
Kedves Vidnyánszky polgártárs, gratulálok a jól sikerült hazugsághoz!
nofrete 2012.12.18. 15:30
Nem ismerem Vidnyánszky művészetét. De az elárulta őt, - olvasom egy másik hírportálon - kérdezték tőle, látta-e a Nemzeti Szinházban játszott darabokat. Azt válaszolta? felvételről igen, de egyik sem tetszett.
Na ez az, amitől hányok. Mert legalább 1-2 darabot nevezett volna meg. Olyan nincs, hogy egy szinház öt éven át futó darabjai közül neki egy sem tetszik. Ez nekem minősítette őt.
aremy 2012.12.18. 13:21
ugye az a viselet amiben a koma van az nem lesz kötelező a nemzetibe /és mely nemzeté is
csak nem fidess és náczi érzelműeké
hohoohooo 2012.12.18. 09:28
Hogy színjátékban vettetek részt, tudtuk eddig is, mint ahogy ti is tudtátok, és azt is tudtátok, hogy ezt mindenki tudja. De erre tudunk magyarázatot, sőt felmentést is. De miért nem mondtátok akkor ezt? Azt, hogy legyen Vidnyánszky, mert csak. Mert ez a parancs. Vagy mondunk még jobbat: azért, mert Vidnyánszky szerintünk jobb művész, mert úgy hisszük, jobb, színvonalasabb színházat fog csinálni. Abban lett volna legalább egy állítás, a személyes felelősségvállalás árnyéka.

De nem ezt mondtátok. A saját alávalóságotokat más gyalázásával próbáltátok leplezni. Hogy süllyedhettetek idáig?

Miért Orbán Viktor és a többi polgárháborús uszító nyelvén szólaltok meg?

A bizottság tagjai voltak: Kerényi Imre rendező, Konrád Antal színművész, Nagy Viktor rendező, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház mb. főigazgatója, Révész Mária miniszteri főtanácsadó, Szigethy Gábor színháztörténész, Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, és két minisztériumi szakreferens.
hohoohooo 2012.12.18. 09:27
Nem Alföldi nyert. Oké, ilyen van, öt évig ő volt, most más jön, jöjjön más. Mi bírtuk a Nemzetit, jobban mondva hol tetszett a színház, hol nem, de mindent összevetve rendben levőnek találtuk.
A más – mondják, és higgyük el, miért is ne – még csak nem is rossz minőség, művészileg legalábbis. Hogy mennyit kellett az új állásért pedáloznia, és hogy eközben milyen kétes tisztaságú dolgokat mondott és csinált – hát, fátylat rá.
Még csak nem is az történt, hogy Alföldit 2010-ben, amikor kormányra kerültek, rögtön kirúgták. Pedig közé is lövethettek volna! Nem tették, és ennek biztos örülnünk kéne.
De mielőtt behányunk a saját nagylelkűségünktől.
Az meg már micsoda, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóközleményéből idézünk, hogy „a Vidnyánszkyt támogató bizottsági tagi vélemények szerint a Nemzeti Színház nem pusztán színház, hanem olyan intézmény, amelynek nemzeti értékeket kell képviselnie, közvetítenie. Ennek markáns megjelenése a benyújtott pályázatok alapján egyértelműen Vidnyánszky Attilától várható. A két pályázó közül ő az, aki maradéktalanul megfelel a nemzet első számú színházával szemben támasztott követelményeknek.”

Ki írta ezt? Melyik bizottsági tag? Vagy az EMMI a tettes? Melyik tag vagy melyik EMMI gondolja azt, ennek a mondatnak a valódi tartalmát, hogy az Alföldi vezette színház nem képviselt és közvetített, vagy nem elég „markánsan” képviselt és közvetített „nemzeti értékeket”? Miről beszéltek? Mindenki tudja rólatok, hogy nem dönthettetek másképp, hogy robotok vagytok, egy politikai döntés végrehajtói, hogy nem rátok, hanem a nevetekre és a tekintélyetekre volt szüksége Orbán rezsimjének – és ezt, úgy álljunk tisztán az úristen színe előtt, még el is néztük volna nektek. Nem tudjuk miért, de elnéztük volna. De miért sértegetitek Alföldit és a Nemzeti Színház minden dolgozóját, szerzőjét, rajongóját, nézőjét? Minket? Mi szükség van erre az aljas beszédre? Mi a kurva anyátok nem volt eddig nemzeti a Nemzetiben? Milyen nemzeti értékeket nem képviselt? És milyeneket fog ezután? Soroljátok már felfele, legyetek szívesek! Vagy inkább mégse. Hisz hogy jöttök ahhoz, hogy ti mondjátok meg, mik a nemzeti értékek, és ki felel meg nekik? Hogy jöttök ahhoz, hogy nem elég nemzetinek mondjatok valamit, hogy valakinek, bárkinek a hazaszeretetét, a jogát a saját nemzetéhez kétségbe vonjátok? Lehetséges-e, hogy csak nektek nem tűnt fel: az a rezsim, amelynek a bábjaiként ehhez a cucchoz a neveteket adtátok, épp felszámolja a magyar nemzeti kultúrát? Hogy ez a rezsim képtelen nem hogy egy igaz, de egy nyelvhelyes magyar mondat megfogalmazására? Szerintetek ők a nemzeti kormány?
Vagy ennyire beszartatok a három minisztériumi smasszertől, akiket biztos, ami biztos, Balog benyomott a „bizottságba”?
arvacska 2012.12.18. 09:23
Megdöbbent, hogy ez a hír újabb formában (az eddigi hozzászólások törlésével) másodszor jelenik meg. Várható volt, hogy a kiépített diktatúrájukban, ahol minden posztot a pártkatonáik képviselik, úgy az összes embert - aki nem közülük való - eltávolítják (bárhol legyen is az illető). Alföldi Róbertet régóta szégyenletes módon és durván támadták és támadják ma is. A kormánytól nem védelmet, hanem bántalmazást kap Ő és még egy-két kisebbség, aki vezetői beosztást tölt, vagy töltött be.
mikics 2012.12.18. 09:20
T.M., aki valóban nagy színésznő, nem vaslánccal lett ebbe az ügybe belerángatva.,,,,,, hanem.....
KÁR VOLT!!!
szoszi 2012.12.18. 09:03
Nem kell magyarázkodni ő más véleményen van és ezzel nincs is baj
konc01 2012.12.18. 08:17
Ki korpa közé keveredik,...