Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rés a pajzson: a kormányt bíráló filmet vetít a köztévé

nepszava.hu|2013. jan 23. 12:06
[A+ A-]
Paul Lendvai producer szerint nem akarták lejáratni Magyarországot azzal a filmmel, amit ma este az M1 is levetít. A kormányoldal elfogultsággal bírálta az alkotást - a képet azonban árnyalja, hogy a filmben megszólalt Martonyi János külügyminiszter is, és az alkotók szerették volna, ha Orbán Viktor is ezt teszi, de a miniszterelnök nem élt a lehetőséggel.
Pesszimista ugyan az osztrák állami televízió, az ORF Magyarországról szóló, múlt héten sugárzott filmje, de csak azért, mert így látják az érintettek, a film alkotóinak pedig nem volt szándékában ártani Magyarországnak, szögezte le Paul Lendvai producer miután a bécsi magyar nagykövet szerint kizárólag a magyar kormány ellenfelei jutottak szóhoz a filmben. Az ütésváltás jól jelzi, hogy novemberben még javában állt a bál a Nemzeti álmok, avagy búcsút mond-e Magyarország Európának című egyórás dokumentumfilm körül, amit 220 ezren látták az osztrák ORF televízióban. Most viszont a magyar közönség maga döntheti el, hogy merre húz - ha egyáltalán - Paul Lendvai, és a rendező Andrea Morgenthaler német dokumentumfilm-készítő műve, ugyanis az M1 ma este kilenckor műsorra tűzi.

Emlékeztetőül: a film a második Orbán-kormány két évéről, a magyar társadalom mély megosztottságáról, a gazdasági nehézségekről és arról a lépéssorozatról, amellyel a jelenlegi kormánykoalíció megpróbálta bebetonozni hatalmát. Valóban megszólalnak benne ismert ellenzéki politikusok és közéleti szereplők, mint például Guyrcsány Ferenc, Bauer Tamnás közgazdász, Iványi Gábor lelkész, Ungváry Rudolf író, Váradi Júlia a Klubrádió szerkesztője, vagy éppen Dopemen. De az alkotók a kormánypártokat sem akarták elkerülni, Martonyi János külügyminiszter is elmondja véleményét a kamerának, sőt Lendvai állítja: interjúkérésükkel megkeresték a kormányfőt, de nem kaptak választ Orbán Viktortól.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (100)

A hozzászóláshoz .

jakabaa 2013.01.27. 16:34
plussh,
talán északjkoreai újságírók lennének korrektek
plussh 2013.01.26. 09:55
Én már láttam a filmet, ez egyfajta meglátás. Ha tisztábban szeretnénk látni, akkor hívjuk meg a francia és az orosz tv-ből valakiket és kérjünk tőlük is egy-egy filmet. Mindjárt jobban fog tisztúlni a kép, és kiderülnek ellentmondások is. Sőt a szlovákokat sem hagynám ki!
KG1947 2013.01.25. 22:56
Aki arra a rövid mondatra nem figyel (á la Stumf), hogy a film a sajtóetika minimumát is nélkülözte, az ne olvassa tovább!

A többiek elgondolkodhatnak azon, hogy a szereplők (SZDSZ-közeli gátlástalanok) be nem mutatása
mennyiben etikus egy filmben és mennyiben jellemzők (most vagy soha) Hazánkra?
aremy 2013.01.25. 16:54
a stumpf HA egy kicsit jobb oldali akkor már náczi a lelkem mondhatni hogy vér ss a spiker meg említésre se méltóó.
desoto 2013.01.25. 09:30
[mrmagam] [2013.jan.25. 06:35]
Barlangban éltél eddig? Az SZDSZ már leszerepelt nem jegyzik sehol miről beszélsz? "

Ez igaz, de a küllibsik által működtetett Vörös Segély révén megpróbálják mesterséges lélegeztetéssel élőnek mutatni őket. Verhofstadt az EP-ben például azzal próbálta felfesteni az ördögöt a falra, hogy Konrád és Dalos nem érti jól magát Magyarországon, Paul Lendvai pedig az osztrák tv-ne keresztül próbálta világgá tárni szenvedéseiket.
Mindkettő rendesen beégett.
mrmagam 2013.01.25. 06:35
"[desoto] [2013.jan.24. 21:13]
Arra jó volt ez förmedvény, hogy teljes SZDSZ be tudott mutatkozni."

Barlangban éltél eddig? Az SZDSZ már leszerepelt nem jegyzik sehol miről beszélsz?
desoto 2013.01.24. 21:13
Arra jó volt ez förmedvény, hogy teljes SZDSZ be tudott mutatkozni.
atiboy 2013.01.24. 18:03
Az MTV-ban politikai műsort fideszes kötődésű riporter vezethet csak. Bethlen meg nyugodtan megsértődhet. Azért fizetik, nem is rosszul.
atiboy 2013.01.24. 18:00
Rendes magyar ember csak nevet a náci dühödt vicsorgásán a mértékadó külföldi orgánumok meg tesznek a véleményükre. Lendvai szava most is számít kül-és belföldön egyaránt. Nyüszítsetek nácik had nevessünk rajtatok.
desoto 2013.01.24. 17:26
http://mandiner.hu/cikk/20130124_papp_laszlo_tamas_paul_lendvai_a_ner_hasznos_idiotaja

„A köztévé stúdiójába invitált Ungváry Rudolf, a maga kategorikus féligazságaival, vészterhes stílusával óhatatlanul alulmarad a kormányszimpatizáns nyilvánosság olyan mérsékelt és laza képviselőivel szemben, mint Bethlen János és Stumpf András. Ironikus, szkeptikus megjegyzéseikkel gyakorlatilag szétszedik, HÜLYÉT csinálnak belőle. A film ugyanis magas labda, ez kétségtelen. Elnagyolt, összecsapott és tendenciózus kritikát ad a demokrácia és a jogállam leépüléséről, leépítéséről. Görcsös ELFOGULTSÁGA, kiegyensúlyozatlansága lehetőséget biztosít a másik, hatalmon lévő elfogultságnak, hogy kimondja: nincs itt semmi különösebb gáz a demokráciával. A kormánypárti média régóta ezt csinálja: kimazsolázza a nyugati lapokból, adásokból a hülyeségeket, tévedéseket, így a kedves jobbos olvasó hátradől, semmi sem igaz, hazudnak Ezek. Pedig lehetne olyan dokumentumfilmet csinálni, amiből kiderülne: amit Orbán Viktor művel, az nem csak a Gyurcsányéknak fáj és nem is csak őket fenyegeti…. Be lehetne ezt mutatni hitelesen, csak akkor azt is be kéne, hogy jutottunk ide. S ahhoz már nem elegek azok a felmelegített panelek, amelyek már egy '92-es Charta-gyűlésen is elcsépeltek, s hamisak voltak. Ma pedig csak arra jók, hogy Paul Lendvaiból a NER méltán kiröhögött hasznos IDIÓTÁJA legyen.”
desoto 2013.01.24. 17:18
A film is botrányosan primitív ballib propaganda, de a vita is jól jellemezte a ballib morált /erkölcstelenséget/ "Ungváry Rudolf a vita hevében a kormány hívének nevezte Betlen János műsorvezetőt, aki ezt visszautasította, mint mondta, ő műsorvezetőként nem foglalt állás a kormány mellett, ezért szerinte ez a kijelentés "nem volt méltó Ungváry Rudolfhoz".

Na ebben tévedett Betlen, Ungváryhoz pont ez "méltó". Amikor látja, hogy szarrá verik, akkor felborítja a játékasztalt. Egyébként ő volt az, aki Gyurcsány egyik rendezvényén habzó szájjal, artikulálatlan hangon ordított, imigyen:
"A kurva anyját annak aki megkérdőjelezi a magyarságomat."
Nincs mit megkérdőjelezni ezeknél a Lendvai hazafiknál.

kisutca 2013.01.24. 15:22
Megnéztem szerdán este a király tv-ben a filmet.Arra a megállapításra jutottam,hogy nagyon sok igazságot mondott el Magyarországról!Az Este extrában végig néztem Bethlen,Sthumf,és Ungváry "vircsaftját".Hát nekem az volt a véleményem,hogy Sthumf András talán még soha nem hagyta el Budapest határát,mert halvány "fingja"sincs a vidéki életről!Sőt elmondható róla ,hogy fotel újságíró!De ha ezzel nem ért egyet akkor legyen szíves megcáfolni a filmben felvetett tényeket!Az az ember ne álljon ki a Fidesz mellett akinek nincs élettapasztalata a saját hazájában Budapesten kívül.Nagyon sajnálom az újságírót,mert jónak tartottam a szakterületén,de ezek után már elbizonytalanodtam,mert nem tudom pontosan kit is képvisel az írásaival!
hohoohooo 2013.01.24. 13:15
konzervatórium.blog-FideSS
Válasz a filmre:

Örültem és nagyon köszönöm a hozzászólásodat.

Nagyon kérlek, ha láttad az ORF filmet, légy szives tételesen cáfold meg, cáfold, hogy nincs 4 Mio ember a létminimum alatt, hogy folyamatosan emelkedik az ország gazdaságilag, hogy nincs szélsőjobbos gondolati dominancia, hogy van valódi sajtószabadság, és hogy valóban nem vagyunk sereghajtók az ex KGST blokkban !
Az is érdekelne, hogy miért ekkora az aktuális kivándorlás, miert keresnek fiatalok, idősek, kor nélkül itt Bécsben és Németoban napi szinten szállást, munkát, megélhetést, és miért vándorolt el lassan ca. 1 Mio ember ebből a valóban szép és élhető országból............!

Továbbá, kérem meséld el, hogy miért van egetverően szükség a Horthy, Prohászka, Vass Albert kultusz mielőbbi feltámasztásara !
Egy volt bécsi polgármester antiszemita volt, hónappal ezelőtt md utcanévtábláját levették és archiválták.....
desoto 2013.01.24. 12:57
[hohoohooo] [2013.jan.24. 12:23]
[desoto] [2013.jan.24. 11:44]
Írtam már tudod mi a pótcselekvés?kötetnyi mentális irodalma van,van az utánlövés,amihez nem értesz,és van az ovis te apád is,a tiéd is."

Ez is zavaros hohoo, szedje össze már magát.
Fusson neki még egyszer!
hohoohooo 2013.01.24. 12:23
[desoto] [2013.jan.24. 11:44]
Írtam már tudod mi a pótcselekvés?kötetnyi mentális irodalma van,van az utánlövés,amihez nem értesz,és van az ovis te apád is,a tiéd is.
almafa 2013.01.24. 11:46
Elfogult, gyönge film. Ilyet minden politikai oldal elkövethet, amivel magának többet árt.
Az utána folytatott "vita" pedig rátett még egy lapáttal a film ferdítéseire.
desoto 2013.01.24. 11:44
[hohoohooo] [2013.jan.24. 11:25]
[desoto] [2013.jan.24. 11:20]
Még a mandíneren a Matyar Hírlapon is kiröhögnek ezzel,gyengusz kurucos.

Fusson neki még egyszer hohoo ez nyelvtanilag is értelmetlen. Amúgy is marhaságokat irkál, de ez minden szempontból "gyengusz".
Igazi bugyuta ballib hőbörgés.
thurvj97 2013.01.24. 11:35
Ha valakinek megvan, kérem tegye fel a youtubera. A digitális rögzítővel felvett adás utolsó percei hiányoznak.Egyébként korrekt műsor, amit cáfoljanak, ha tudnak a narancsimádók.
desoto 2013.01.24. 11:20
[hohoohooo] [2013.jan.24. 11:07]
[desoto] [2013.jan.24. 10:50]
A saját szennyeteket nem olvassátok ostoba jobberek:
Az MSZP,DK nélkül."

És? A DK-val sincs sehol.


"Közvélemény-kutatás: Bajnai majdnem beérte Orbánt
Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül választva a szavazók 34 százaléka a jelenlegi kormányfőt, 32 százaléka
pedig Bajnai Gordont tartja alkalmasabbnak."

Hát igen, csak van egy lényeges különbség. Orbán küzd, Bajnait pedig az öltözőben sminkelik a Gati félék. Körülbelül akkora a különbség, mint egy csatár és egy zsúrfiú között.
hohoohooo 2013.01.24. 11:07
[desoto] [2013.jan.24. 10:50]
A saját szennyeteket nem olvassátok ostoba jobberek:
Az MSZP,DK nélkül.


Közvélemény-kutatás: Bajnai majdnem beérte Orbánt
Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül választva a szavazók 34 százaléka a jelenlegi kormányfőt, 32 százaléka pedig Bajnai Gordont tartja alkalmasabbnak.

A politikusok népszerűségi rangsorát Áder János államfő vezeti, őt Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Bajnai Gordon, Rogán Antal és Orbán Viktor követi. A rangsor végén Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár áll.

Mindent egybevetve a lakosság csaknem háromnegyede (73 százalék, ezen belül a fideszesek 18 százaléka) inkább negatívan ítéli meg a kabinet eddigi munkáját - írta a közvélemény-kutató.

A január közepén készült, szerdán a cég honlapján közzétett felmérés szerint elsősorban a két nagy párt erőviszonyaiban észlelhető változás: a Fidesz és az MSZP is fokozatosan távolodik az októberi mélyponttól. A teljes népesség körében a Fidesz októberben 22 százalékon állt, most 27 százalékos a támogatottsága, az MSZP-t pedig októberben 10 százalék, most 16 százalék választaná.

A közvélemény-kutató az Együtt 2014 választói mozgalomról azt írta, valószínűleg a bizonytalanok közül szerzett hívei egy része bizonytalanodott el újra, januárra ugyanis megint nőtt a választani nem tudók vagy nem akarók aránya. A Medián kutatása alapján Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 társalapítója a politikusok rangsorának negyedik helyén áll.

hetivalasz.hu