Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A kerttulajdonosoknak drága a regisztráció

Népszava|2013. febr 06. 05:36
[A+ A-]
Kötelező a földhasználat regisztrációja és díjat kell fizetnie azoknak a kiskert tulajdonosoknak is, akiknek a "birtoka" ugyan nem éri el az egy hektárt sem, de mezőgazdasági területnek minősül és értéke aranykoronában is kifejezhető. E körbe tartoznak a belterületi mezőgazdasági területek, a volt zártkerteket is. A bejegyzés díja 6 ezer forint. Mint az több jogszabály esetében is megtörtént az elmúlt időszakban, ezzel kapcsolatban is vannak homályos pontok.
A földtörvény múlt év végi modósításával a törvényhozók egy hónapot adtak az egy hektár alatti földtulajdonosoknak, hogy regisztrálják az egy hektár alatti, általuk használt kiskerteket is földhasználati nyilvántartásba. Mások értelmezése szerint nem január 31-e volt a határidő, hanem március 31-ig kell regisztrálni. A kérdés tisztázására kértük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, de lapzártánkig nem érkezett magyarázat.

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese a Népszavának elmondta, a jogszabályban a január 31. határidő szerepel, ami egy december végén hatályba lépett törvény esetében szinte betarthatatlan a becslések szerint 350 ezer érintettnek. A szakember úgy vélte, január végéig legföljebb az 5-10 százalékuk regisztrálhatott.
"Szerintem a többségnek fogalma sincs erről a kötelezettségről, mert a kormányzat nem vitte túlzásba az ezzel kapcsolatos tájékoztatást" - jegyezte meg Máhr. Eddig csak az 1 hektár fölötti területeket kellett bejelenteni, amelyekre már uniós támogatás is járt.

Különféle értelmezések láttak napvilágot arról is, hogy kinek kell és kinek nem kell fizetnie a 6 ezer forintos díjat. Tény, hogy csak abban az esetben nem kell fizetni, ha az eddig is termőföldként nyilvántartott területet érintő változást jelent be a tulajdonos.

"A most regisztrációra kötelezettek többsége azonban eddig nem volt bejelentve, így nekik fizetniük kell" - érvelt Máhr.
A mulasztók büntetése az aranykorona érték ezerszerese, de ez csak első hallásra ijesztő. A szakember számításai szerint például egy 0,35 hektáros, 20 aranykorona értékű terület után a büntetés - ha kivetik - éppen annyi, mint a regisztrációs díj: 6 ezer forint. Máhr azonban felhívta a figyelmet, hogy a regisztrálók nagy része szerény jövedelmű család, nincs bevétele a kiskertjéből, így ez pénz is többlet kiadást jelent. Az ellenőrzés megoldható lenne a földhivatalok által a foldhasználatival párhuzamosan vezetett elektronikus tulajdoni bejegyzési adatbázis alapján.

Lapunk szakmai körökből úgy értesült, hogy az országgyűlési választás előtti évben a kormány mégsem vállalja a kockázatot és a jogszabály keltette felzúdulás miatt esetleg ingyenessé teszi a regisztrációt. Kérdés persze, hogy ha ez így lesz, azok akik már befizették a díjat, vissza kapják-e?

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (13)

A hozzászóláshoz .

bakegya 2013.02.06. 14:46
Ez egy piszkos végrehajtás,és még homályos is.A KAPA KASZA A MÚZEUMBAN,ÉS ANNAK IS A POLITIKA AZ OKA,MERT SZÉTOSZTOGATTA NADRÁGSZÍJPARCELLÁKBN OSZTATLAN KÖZÖSBEN A TSZ ÁLTAL MÉG ÚGY AHOGY MEGMŰVELT FÖLDEKET,ERDŐKET AMIKET IGYEKEZNEK TARRA VÁGNI,VAGY LEGÁLISAN,DE INKÁBB ILLEGÁLISAN AZTÁN SZÉTTÁRJÁK A KEZÜKET!
Aki meg műveli a területét-a zártkerteket,amit egyébként adózott jövedelemből vagy vettük,vagy még az 50-es években a nyomorúságosabb időkben zöldségtermesztésre osztottak az arra rászoruló családoknak.PL.az én anyámnak is akitől a jogos jussát államosították földestü mindenestüll,a család ősi fészkétől is megfosztották!!,Ma is politikusok és egy svájci befektető lakja.Most még ezt a talpalattnyi magyar földet is kiirigyli alólunk Orbánkutyagumi!Se 12,se 6000 -nem fizetek! Ha megbüntetnek leülöm,de nem lesz köszönet a társaságomban!
Azért van a földhivatal,hogy visszamenőlegesen is be van jegyezve minden polgárnak a tulajdona.
Ha köll orbánnak és bandájának valami írásba kérje!-de ezekután ló....a valagába.
bekiterez 2013.02.06. 13:50
Kb. 20 éve a töredék aranykorona értékű megmaradt kárpótlási jegy miatt akkor osztatlan közösbe kényszerítettek vagy 40 társunkkal együtt. Képtelenség kiméretni a ránk eső részt, mert nincs akkora, hogy önálló legyen a szántónk. Egy gazda műveli a területet, szívességből, hogy ne gyomosodjon. Ilyenkor nem tudom, hogy mi az ábra, mert senki nem foglalkozik a problémával, mivel az egy főre eső aranykorona egyre kisebb lesz az elhalálozás/öröklés miatt. Így vagyunk most 86-an. Nem tudok rámutatni a területen, hogy ettől eddig a miénk.
Kit büntetnek, ha nem regisztrálunk? Le is mondanánk a tulajdonunkról, de így senkinek nem kell, nem tud vele mit kezdeni. Tavaly az ingyen kimérésből is azok profitálhattak, akiknek osztatlan közösben 700 négyzetméter felett volt az aranykoronából átszámított tulajdona. Szóval ez is arról szól most, hogy nincs az a kis pénz a kormánynak, ami ne jönne jól a bezsebelt büntetésekből. Mint a vállalkozók nemrég lejárt regisztrációjából befolyó.
Valóban nem volt elég a felhívás a földregisztráció ügyében. Minden baromságra van pénz, nem leszünk gyarmat, nem kell IMF, orbáni levelezés, stb... De arra nem volt, hogy elmondják, emberek, a zártkertekre is vonatkozik. Megjegyzem, ha 6 ezer a díja, abból telhetne egy levélre a földhivataltól, kiküldeni az űrlapot és úgy határidőt szabni. Nem kellene idős embereknek a földhivatalt járni. Egyébként meg nem értek egyet a törvénnyel, mert semmi támogatás, kedvezmény, mint ahogy az előttem szólók elmondták. Akkor mire fel?
Hadd szorongjon a polgár, hogy már megint kotorásznak a zsebében.
hiteles 2013.02.06. 12:59
Ezt az ADÓT sem a nép fizeti???????Már nem tudják kínjukba mit csináljanak és honnan
vegyenek még el az emberektől.Főleg azoktól akik szegények,nyugdíjasok.
Apozitiv 2013.02.06. 12:51
Nincs új a Nap alatt. Ma összeírják, holnap megadóztatják. Aztán már évente fizethetjük a többször hatezer forintot.
szultan2 2013.02.06. 12:07
A Fidesz- Regen után szabadon-maga a gonosz birodalma. A törvény nem ismerete nem mentesít a büntetés alól . Találtunk egy újabb pénzforrást , idős nyomorult ördögöket adóztassuk meg . A törvényt végehajthatatlan idöalatt eleve büntetésse vessük ki és aki nem fizet kobozzuk el a vagyonát. .Ezzel a bírka tömeggel úgyis azt csinálunk amit akarunk. minél hamarabb megdöglenek annál jobb a Fidesznek.Pusztuljon a férgese.Merem állítani ,hogy így is sikerem lesz mert sorakozni fognak , hogy mgcsókolhassák kezem. Elvégre a rezsicsökkentés miatt kieső hiányt pótolni kell. Minden csak erő és akartat kérdése. Orbanisztánban ilyen a rend! A határon tuli magyarok szavazatával bármit megtehetek.
ateista 2013.02.06. 10:57
Én ugy tudtam a földhivatalban tartják nyilván milyen besorolás alá esik /szántó,gyümölcsös/ és mekkora terület.Eladáskor a földhivatal adja ki a tulajdoni lapot ami mindezt tartalmazza.Érthető a nyilvántartás a nagyobb földterületeknél,mert arra kapják a 66.000Ft/ha támogatást és különböző kedvezményeket,tehát van miből fizetni a regisztrációs díjat.Mi nem kapunk semmilyen támogatást,a felhasznált üzemanyag,fólia,vetőmag adóját sem igényelhetjük vissza,tehát a kiadásunk is több.Azért vettünk kertet,hogy megtudjuk magunknak termelni a zöldséget,gyümölcsöt és így a nyugdíjból meg tudunk élni.Fölháborító az,hogy hoznak egy rendelkezést és az érintetteket nem tájékoztatják és büntetéssel fenyegetik.Ez azért történhet meg mert olyanok hoznak ilyen intézkedéseket,akiknek fogalmuk sincs hogyan élnek a dolgozó emberek és csak a pénzbehajtással vannak elfoglalva.
Ropis 2013.02.06. 10:40
Ennek a kormánynak csak ,,gratulálni" lehet,Egy újabb adó,hogy a vízfejet még jobban eltartsák.
Gondolom ezt a törvényt is az éj leple alatt hozták decemberben.Tájékoztatás meg a béka szintje alatt.
tovaris 2013.02.06. 10:23

[891011] [2013.feb.06. 08:21]

Ennek neve KAPITALIZMUS. Ráadásul a legrosszabb fajtájából....
tovaris 2013.02.06. 10:21
A következő lépés a ház és az utcai kerítés között lévő előkertek regisztrációja lesz....
tovaris 2013.02.06. 10:20
Minek is ez a regisztráció? A földhivatalokban minden rajta van a térképen. Ez nem más, mint pénzbehajtás.
konc01 2013.02.06. 08:56
Ez a kiskert regisztráció is csak olyan hátulról mellybe támadás. Ha emlékezetem nem csal - ritkán szokott! -, a kiskerteket, csak úgy, mint a nagybirtokokat, a földhivataloknál helyrajzi szám szerint bizony nyilvántartják. Kérdem én (naivan), mi a fenének a regisztráció?? Így akarnak újabb bevételhez jutni? Ha pedig határidős az óhajuk, akkor időben hozzák nyilvánosságra, lehetőleg úgy, hogy az érintettek is értesüljenek róla időben!
891011 2013.02.06. 08:21
""""Kötelező a földhasználat regisztrációja és díjat kell fizetnie azoknak a kiskert tulajdonosoknak is, akiknek a "birtoka" ugyan nem éri el az egy hektárt sem, de mezőgazdasági területnek minősül """

A rezsim már AZ ÁRVÁK KÖNNYE UTÁN IS pénzt hajt be olyan módon, hogy az érintettek - kapacitás hiánya miatt - nem kapnak a 6 ezer forintos regisztrációs befizetési kötelezettségükről tájékoztatást, elintézve azzal, hogy interneten VALAHOL tájékoztatták az érintett kiskert tulajdonosokat!

Több kérdés merül fel ebben a HOMÁLYOS ÜGYBEN IS:

ad 1/ nem rendelkezik ebben az országban mindenki internet szolgáltatással,
ad 2/ azok, akik elmulasztják ezen kötelezettségüket 50.000 Ft büntetés a jutalmuk azért, mert a földhivatalok is létszámhiány miatt képtelenek az érintetteket kötelezettségükről írásban tájékoztatni
ad 3/ arról nem is beszélve, hogy nem minden kiskert tulajdonos műveli a kiskertjét, ebből következően nincs is bevétele,
ad 4/ az 1 hektár feletti földbérlet után a pályázaton nyertek HEKTÁRONKÉNT 60.000 Ft EU-s pénz üti a markukat, természetesen Fidesz közeli újgazdagok privilégiuma.

A rezsim az elmúlt három év alatt minden hétre kitalál valamit, korábban elképzelhetetlen NÉPNYÚZÓ INTÉZKEDÉST, amit felsorolni lehetetlen annak érdekében, hogy A GAZDAGOK MÉG GAZDAGABBAK, A SZEGÉNYEK MÉG SZEGÉNYEBBEK LEGYENEK olyannyira, hogy még millióknak a legelemibb létfenntartásra se jusson AZ ADÓFIZETŐK BEFIZETÉSEIBŐL.

Az ellenzéknek az a dolga, hogy 2014 előtt KÖSZÖNJE MEG A FIDESZ, ÉS VEZÉRE ÁLDÁSOS TEVÉKENYSÉGÉT, mert ha még tovább SZOLGÁLHATJÁK A NÉPET, akkor nem lesz tovább!!!!


wizes 2013.02.06. 08:14

Csak úgy kérdezem, a sajtónak nem kötelessége időben tájékoztatni?

Erről eddig sehol sem lehetett olvasni, vagy ha írtak igencsak eldugva.

A cégek újboli székhely-telephely regisztrálásról írtak, de erről nem.