Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Fideszes importagyak

Népszava|2013. febr 19. 06:07
[A+ A-]
A jobboldali médián szocializálódott polgár, ha a nevet meghallja, mély álmából felébresztve is, automatikusan reagál: "ha Simor, akkor offshore". Miután a besározás elérte a tetőfokot, következett a számvevőszék vizsgálata, s a vádpontok közé bekerült a bankok üzleti titkainak megsértése. Viccnek sem utolsó: az állam által ismételten megtaposott-megregulázott pénzintézetek "titkait" védik állami revizorok.) Már csak ráadás, hogy Lázár ezt követően tisztességtelennek bélyegezte az MNB távozó elnökét, fokozva a Magyarországgal kapcsolatos befektetői bizonytalanságot.

Mindenesetre holnap, de inkább holnapután, sok történész keresi majd arra a válasz, hogyan folyhatott 2013-ban a letűntnek hitt korok szellemiségét újraidéző hajsza Simor ellen? Honnan a minta, a sugallat? Teljes értékű válasz híján (ismerjük el, a mai pártállam elődeinél jobban őrzi titkait), aktuális kapaszkodónak tűnhet a Magyar Narancs legutóbbi számában "A vár esze" című cikk, mellesleg nehezen letehető olvasmány, Rényi Pál Dániel tollából. Bemutatja a Fidesz két amerikai kommunikációs stratégáját, az ötletember Arthur Finkelsteint, aki még Tricky Dicky, vagyis Nixon, Watergate-hoz köthető stábja környékén tanulta a szakmát, valamint üzlettársát, az ugyancsak sokat látott George Birnbaumot, az izraeli Natanjahu egykori hivatalvezetőjét. Nem ez az első híradás e cégtulajdonos párról és sokat mond médiahelyzetünkről, hogy a kormányzati "agybehozatal" e példájáról a szélesebb közvéleménynek eddig alig volt tudomása, annak ellenére sem, hogy az Index már tavasszal felhívta a figyelmet e kapcsolatra egy tényekben gazdag összefoglalóval.

Finkelstein honlapján - a Jelen ügyfelek alcím alatt­ - szó szerint ezt olvashatjuk: "Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének Fidesz kormánya". A Mancs fölvázolja Finkelstein első ügyfelének, az ultrakonzervatív republikánus Jesse Helmsnek, sajátos történetét is. Ő egyértelműen kampányai fő ütőkártyájának tekintette kérlelhetetlen szembenállását a melegek és a fogyatékosok esélyegyenlőségével. Egy alkalommal ez ügyben "lebuzizta" a New York Times és a Washington Post teljes szerkesztőségét is. Utóbb kiderült, hogy homofób kampányának észkombájnja Finkelstein maga is meleg, és a liberális Massachusettsben kötött házasságot férfi párjával. Ekkor mondta Clinton volt elnök: "Ez a pofa vagy nem veszi komolyan saját pártját és teljesen machiavellisztikus, vagy pedig egyfajta undort érez saját magával szemben".

Tény: negatív kampányban, médiamanipulációban Finkelstein igazi profinak bizonyult. Meghirdetett krédója ez: "az ellenfélre koncentrálj, ne saját jelöltedre. Használj hirdetéseidben egyszerű szavakat, és Armageddon-szerű kifejezéseket. Szüntelenül ismételd a szlogeneket minden csatornán". Alapelve az is, hogy ki kell tapogatni az egyes társadalmi kisebbségekkel szembeni előítéleteket, rájátszva a sztereotípiákra: innen már csak egy lépés mindent a liberálisokra kenni. Hasonló krédó - így tűnhet - visszaköszön a hazai hatalomgyakorlásban is. Feljelentésekbe torkolló, az alázó gúnyszavakat monoton módon újra és újra ismétlő, sulykoló kampány folyt nemcsak Gyurcsány ellen ("Sukoró", "Őszöd") és Bajnai ellen is ("Wallis", meg "libás"); hosszú volt a névsor, már a most tetőző Simor-akció előtt. Mintha itt is az "egyszerű hívószavak" receptjét alkalmazták volna. És akkor még nem szóltunk a nemzeti vívmányainkat az éhségmenetek résztvevőitől védelmező harcosok plakátjain, bájos molinóin olvasható jelszavakról, amelyek egyértelműen a lakosság egy kisebbségével szembeni előítéletekre épülnek...

Egyébként a hetilap szerint az amerikai tanácsadókkal 2008 óta élő kapcsolatot Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó irányítja, aki állítólag informálisan a hárommilliárdos kormányzati megbízással rendelkező Századvéget is felügyeli. A Századvég nemzetközi tanácsadó testületének feje pedig a múlt év óta George Pataki, volt New York-i kormányzó, akivel Orbán baráti kapcsolatot ápol. (Megjegyzendő: talán éppen Pataki személye jelentheti a választ arra a kérdésre, amely a Narancs szerint is egyelőre még nyitott: ki hozta össze Orbánt Finkelsteinnel és társával? A tanácsadó korábbi tevékenységére utalva egy amerikai politikai kutatócsoport Pataki "titkos fegyverének" nevezte Finkelsteint). Amikor Orbán Viktor 2008 augusztus végén a republikánus konvenció alkalmával az USA-ba utazott, Pataki fogadta és sor került egy találkozóra Bush volt amerikai elnökke is. Ez alkalommal Orbán kifejtette neki véleményét az esélyekről. A többi közt azt mondta a volt elnöknek, ami meg is jelent a hazai sajtóban: "...a McCain-Palin (republikánus) páros esélyei erősödnek. Most fej-fej mellett vannak, de a tendenciák kedvezőek, és úgy tűnik, hogy a demokratáknak nincs sok mondanivalójuk az igazán fontos kérdésekről". Aztán rövidesen jött Obama először, majd másodszor is. A McCain-Palin-páros emléke pedig azóta régen elhalványodott, de az akkor OV-t látványosan jégre vivő republikánus elemző ötletkovácsok máig piros szőnyeget - és vélhetően tisztes honoráriumot - kapnak a Fideszéknél, ahol - laptársunk információi szerint - látogatásaik alkalmával "csoportos foglalkozásokat" is tartanak vezető politikusoknak...

Hozzászólások (22)

A hozzászóláshoz .

Gombolyag255 2013.02.19. 21:42
Rongy Werber ma már senkinek sem képes eladni magát csak a Tóbiás Jóskáék 15%-os lúzerpártjának.
Hja, egy világszagértő, aki olyan veretes országokban mint Románia. Izrael és természetesen D209-esek Magyarországa, szagértett, valami jó nagy rakás lehet :-))))
Cimbi25 2013.02.19. 21:36
Tapolcán meg a városi könyvtárat nevezték el Wass Albertről.Vészprémben meg a Megyei közgyülés,vagy valamilyen más megyei hivatal épületében van a szobra.
Kispest 2013.02.19. 20:15
Kunhegyesen Bajcsy.Zsilinszky utca helyett Wass Albert utca lesz. A polgármester szerint ezzel a zemberek egyetértenek.
corsac 2013.02.19. 18:25
A fideszes idióták az ilyen cikkekre nem nagyon tudnak mit reagálni.
Megértem őket. Amikor szembesítik őket azzal, hogy egy szociopata kampánymenedzser irányítja őket hátulról, az elég kényelmetlen dolog. Legfeljebb előhozzák azt, hogy "az egyik kutya, a másik eb" .... és elkezdenek Ron Webberrel foglalkozni.
Csakhogy Ron Webber világszínvonalú kommunikációs szakember. Mindenhol elismerik és értékelik. Mivel a rendszerváltáskor nekem is volt részem kommunikációs tréningben, így van némi rálátásom arra, hogy miről is van szó. Itt van a polcomon Dale Carnegie "Sikerkalauz" sorozata többek között. Ezért aztán képes vagyok a búzát elválasztani az ocsútól. Werber és Filkenstein ég és föld. Filkenstein nem kommunikációs szakember, hanem statisztikus közvéleménykutató. Sikeresen adoptálta a goebbelsi propagandát egy olyan társadalomra, ahol az államhatalomnak nincs kultusza.
Hitler 1924-ben ezt tanította: "Minden propagandának népszerűnek kell lennie, és szellemi színvonalát a megcélzottak közül a legkorlátoltabbakéhoz igazítania. Így tiszta szellemi magasságait annál mélyebbre kell állítanunk, minél szélesebb tömegeket akarunk megmozgatni."
Filkenstein ezzel szemben nem egyetlen propagandát indít, hanem többet - mégpedig célzottan. Mivel statisztikus, így először is megismerkedik a különböző néprétegek és csoportok előítéleteivel... és úgy tűnik mással nem is nagyon képes törődni, csak az előítéletekkel. Mert erre a szűk felületre építi fel a kampányát. A lejáratókampányt. Ezt még a "patkánycseszegetés" korszakából tanulta (így hívták Nixonék az ellenfeleik kicsinálását, és a Watergate-botrány dobta végül felszínre ezt a mocskot). Tehát abban különbözik Filkenstein a náciktól, hogy képes az olyan szabadságszerető országokban is mérgezni a közvéleményt, mint amilyen Amerika. (Hitlernek és módszerének sem Angliában, sem Amerikában nem lett volna átütő sikere.)
És Ron Werber?
Ő tényleg kommunikációs szakember. Bele a közepébe! Mit akarunk kommunikálni? Magunkat akarjuk eladni (pozitív kampány), vagy pedig rámutatni a versenytárs negatívumaira? Mi a versenytárs programja, és szerintünk mi a rossz benne és helyette mit kellene csinálni? Vagy ha éppen kormányzott és le akarjuk váltani, akkor milyen programmal indult és mit valósított meg belőle? Az ilyen "negáción" (tagadáson: NEM csinálta meg... jobb lenne, ha NEM ezt csinálnánk...) alapuló kampányt hívják negatív kampánynak. A pozitív kampány ezzel szemben a saját program ismertetése és elfogadtatása.
Hogy mennyire elfogadható Ron Werber ténykedése?
2003 márciusában a négy parlamenti párt delegáltjai megismerhették a Ron Werber által írt tanulmányokat. Igaz, hogy nem vihették ki Szekeres Imre irodájából ezeket a bizalmas iratokat, de ez nem a titkosság miatt bizalmas anyag. Itt elolvashatta Répás Róbert a Fidesz , Petkó András az MDF, Eörsi Mátyás az SZDSZ részéről.

Hogy Ron Werber gyűlöletkampányt folytatna? Ezt a szlogent csak egy Filkenstein képes kiagyalni!
Pirandus 2013.02.19. 16:52
A fidesz-hívek alább említett válasza több egyszerű semmiségnél.
KIZÖKKENTHETETLENEK, AZ IGAZSÁG. és A VALÓSÁG MEG SEM ÉRINTI VAKHITÜKET
Pirandus 2013.02.19. 16:50
Ezek a fidesz-tények nem érdeklik a fideszt és híveit. Két válaszuk van ilyenkor.
1) Nem igaz, hiszen a szocik állítják.
2) Ja, igaz? Teljesen mindegy---
Jakab 2013.02.19. 16:40
Nem ugy tünik mintha letargiával szemlélné ezeket a dolgokat.Elég jól oda teszi magát az ügy mellé.
morgolodo1 2013.02.19. 12:44

"És akkor jön a neked is zsidód van duma. Nem érzékelitek, hogy az ország 2/3-a teljes letargiával szemléli ezt a bandaháborút?"

A bandaháború 00rbán 2002-es buktája óta tart. És már igencsak elege van belőle az embereknek, csak hát neki az az elemi érdekük hogy minél tovább így is maradjon, kettéosztva ezzel az országot, közben arról fröcsögnek hogy mindenről a bal oldal tehet.

Miért? Mert 2002-ben és 2006-ban sem kértek belőlük? Most meg a sok hazugságuk árán kerültek hatalomra, és mivel ostobák a kormányzáshoz, ezért csak azt óbégatják hogy Gyurcsány-Bajnai.

Underground 2013.02.19. 12:04
[atiboy] [2013.feb.19. 11:56]

Szokásos munkásőri reflex. Megszokott.

Tudod atika az ember odamegy ahová akar, ott kommentel ahol akar. Ezt még a te nyikhaj hülyegyerek toporzékolásod sem fogja megváltoztatni :)
Underground 2013.02.19. 12:03
[hiteles] [2013.feb.19. 11:54]

Azt mondod neked senkid a Fidesz.Mégis a baloldali lapokat fikázod.

Tehát csak fideszes fikázhat (avagy jobbikos) a te fekete-fehér világodban :) Nem egyszerű ez egy kicsit? Javaslom lesd meg a tegnap közvéleménykutatásokat. Láthatod hogy mennyi ember nem fekete-fehéren gondolkozik és párthívő.
morgolodo1 2013.02.19. 11:58

"Lehet tapsolni a Népszavának, Magyar Narancsnak. Valaki biztos örül neki hogy kinyomozták Finkelstein buzi zsidó, de ettől ugyanolyan kis óvodás hülyegyerek érvelés ez mint a werberezés."

Melyik részét nem érted?

Ha a párodról valaki elkezd ocsmányságokat terjeszteni nagy nyilvánosság előtt, és tudod ki teszi azt, de neked is tudomásodra jut az ellenfélről némi infó, akkor nem vágnál vissza vele?

Inkább csendesen morogsz magadban?

Én sem hagynék egy ilyen lehetőséget.

És megint a jobbbbbberek kezdték, de megint ők égtek le. Azóta nem nagyon werbereznek.
atiboy 2013.02.19. 11:56
Underground
"Nem veszed észre mennyire ótvar, poshadt szar az egész? Nekem senkim a Fidesz, senkim a baloldal, senkim a Népszava."
Mégis itt tátod a szád egész nap. Egyszer úgy jársz mint Finkelstein, valamit belenyomnak a szádba.
hiteles 2013.02.19. 11:54
Undergrund
Azt mondod neked senkid a Fidesz.Mégis a baloldali lapokat fikázod.Nem tartod ezt ellent
mondásosnak.?????Vagy csak minden szentnek maga felé hajlik a keze meg a kommentje.
morgolodo1 2013.02.19. 11:49

Én sem. Biztosan kimerült a napi hozzászólási keretem.
Underground 2013.02.19. 11:39
Nem értem miért tűnt el morgolodo1 hozzászólása amire reagáltam.
Underground 2013.02.19. 11:32
Ez óvodás :) Bebebe werbereztek, bebebe finkelsteinezek.

Nem veszed észre mennyire ótvar, poshadt szar az egész? Nekem senkim a Fidesz, senkim a baloldal, senkim a Népszava.

De ez a leegyszerűsített, óvodás érveléstechnika az egész magyar közéletben, nem más mint egy hihetetlen nagy hányadék. Szóval én nem kapok semmit, nem harcoltam ki semmit.

Lehet tapsolni a Népszavának, Magyar Narancsnak. Valaki biztos örül neki hogy kinyomozták Finkelstein buzi zsidó, de ettől ugyanolyan kis óvodás hülyegyerek érvelés ez mint a werberezés.
morgolodo1 2013.02.19. 10:57

Underground, semmi werberezés?

Akkó' most mi van?

Már megint visszanyalt az a mocsok fagyi?
Jakab 2013.02.19. 10:32
Nem lesz orsózás.De ennek fényében ellehetne gondolkodni azon,hogy a regisztrált élettársi kapcsolatot férfiak és nők között a fidesz nem tekinti semminek.
Underground 2013.02.19. 09:43
Na de jó innentől olvasni már a ballib lapokban is, hogy a Finkelstein zsidó mellé még buzi is.

A kuruc megnyalná a 10 ujját :) Hajrá Népszava, hajrá Németh elvtárs! Kampányban jövőre lesz orsósozás is a lap hasábjain? :)
entropia 2013.02.19. 09:04
Finkelstein tanulni jött a Fideszhez.