Előző
Következő
új cikk

Belföld

El akar veszejteni minket ez az ember?

Népszava|2013. márc 02. 05:11
[A+ A-]
Két gyerek az ágyon alszik, két gyerek földre terített paplanokon, a házban csak az egyik szobában van meleg. Számos családnál csak erre futja a jelenlegi közmunkabérből, ám a kormány ezt a summát is meg akarta kurtítani. Már a kutyák is elvékonyodtak, az embereknek meg fáj a dologtalanság - ez van Szabolcsban.
Lassan morzsolódik a február, naptár szerint ez a legkurtább hónap, ám az élet ezt nyújtja a leghosszabbra - legalábbis ha az ember közmunkás. Egyelőre sok közmunkás nem tudja, igényt tartanak-e rá, és ha igen, mikortól. - Pedig jó lenne újra kezdeni, decemberben az ember még elvan, felíratja magát munkanélkülinek a hivatalnál, intézi a papírozást, de most már szinte fáj, hogy itthon ülök. De az engem foglalkoztató állami cég még nem szólt - pillant sötétet a tömött bajszú férfi. Az otthon ülés annyit tesz, hogy ilyenkor fáért, takarmányért robotol az ismerősöknél, így legalább csökken a fűtésszámla, és megvan a disznónak a táp. Ha meg kellene vásárolni a takarmányt, nem röfögne az ólban a sertés. Asszonya erősen reméli, hogy mehet megint közmunkára az ura, "de pénzt akkor is csak áprilisban látunk leghamarabb", legyint rá realistán.

Pedig február végére már a kutyák is megvékonyodtak Szabolcsban, a fekete keveréknek majdnem átüti a bordája fakó bundáját. - Öreg eb, tíz éve őrzi a portát. Nem rég érkezett a kisunoka, hároméves, de ő is egyre vékonyabb, haloványabb - szégyelli elfordulva könnyeit az ősz asszony. Régen a kutya jussa volt a száradt sercli, most megszívatják káposztalevessel - azt kapja a gyerek, vagy a többi családtag. - A kicsi apja két hónapot közmunkázott tavaly, a havi 22 800-át a kicsinyke nyugdíjamból egészítettem ki - magyarázza a nagymama, és sötét monológba kezd arról, hogyha őt elviszi a halál, akkor igazából az egész családot viszi, csak a többieket lassan.

A szomszédba, pontosabban a szomszéd tyúkólba viszont nem "kopog be a kaszás" - élve értékesebb a két árva csirke. A "tojás erőt ad, és szinte minden étkezést ki lehet váltani vele" a háziasszony ars poeticája szerint. Most is tojásleves rotyog a kályhán - amivel főznek és fűtenek is. Ugyan a kormányzati kommunikáció azt fújja, hogy a rezsicsökkentés majd a közmunkások anyagi helyzetét is megtámasztja, csakhogy az intézkedés számtalan közmunkást nem érint. - A kormányzati propagandának számító rezsicsökkentés sokaknak azért nem jelent semmi könnyebbséget, mert nekik már ki van kapcsolva a gáz vagy a villany - fakadt ki korábban a Fehérgyarmat mellett található Győrtelek polgármestere. (Halmi József egyébként demonstrálandó a közmunkások iránti szolidaritását, az éhségmenet keretében maga is felsétált a fővárosba.)

Akad, ahol a gázt vagy az áramot nem kapcsolják ki - a szolgáltatók, ha egyszer behajtották a hátralékot, akkor kártyás mérőórákat szerelnek fel, a kártyára feltöltött egy-két ezer forintokat kell beosztani egész hónapra. És bizony a közmunkásoktól könnyen behajthatók a közüzemi tartozások, hiszen azt automatikusan levonják bérükből a társaságok, ahogy a rendőrségi bírságokat is. - Találkoztunk olyan esettel, amikor a biciklivel menők egy csoportját megállította a rendőr, megkérdezte van-e munkájuk, akinek nem volt az tovább mehetett, akinek volt - mégpedig közmunkája - azt a bicikli hiányosságai miatt 10-15 ezer forintra büntette - magyarázta Nyakó István. Az ok szerinte egyértelmű: a rendőr pontosan tudta, hogy az önkormányzat ezt is köteles levonni a bérből. - Megjegyzem: segélyből nem lehetne levonni - nem véletlenül nem hívja segélynek a kormányzat, noha arról beszél, hogy a közmunkás-bérrel a segélyeket váltja ki - tette hozzá a szocialista politikus.

A közfoglalkoztatottak átlagkeresete minden ellenkező híresztelésekkel szemben meghaladta a 73 ezer forintot, deklarálta még évértékelő beszédében a kormányfő. És Orbán nem csúsztatott, hiszen a bruttó kereset valóban ennyi, mintegy 26 ezer forinttal több mint a kárhoztatott 47 ezer. Csakhogy utóbbi, a közmunkás-nettó, a különbözetet az állam nyúlja le, márpedig adóból és járulékból nem lehet vásárolni. (Amúgy a miniszterelnök updatelhette volna az adatait, hiszen 2013-ban nettó 49 ezer forintra hasasodott a közfoglalkoztatottak járandósága, ennek a bruttója meghaladja a 75 ezret, ami még jobban hangzott volna.) Arról pedig hallgatott a kormány, hogy a településen belül dolgozó közmunkások csak napi hat órában robotolhattak volna 2013-ban, így a pénzük is 37 ezer forintra sorvadt volna havonta. Szerencsére a polgármesterek tiltakozása miatt visszakozott a kormány.

- Tényleg el akar veszejteni minket ez az ember - fakad ki egy özvegyasszony egy ukrán határ melletti faluban. Négy gyereke van, a kétszobás házban a kisebbikbe húzódtak, csak azt tudják fűteni - a gyerekek fele a földön alszik, mert csak egy ágyuk van. - Erre futotta a 49 ezerből, hát mire jutott volna 37 ezerből. Meghalni. Arra...

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (28)

A hozzászóláshoz .

BerenyiMiki 2013.03.03. 23:00
Talán félre kellett volna tenni azokból a bőséges juttatásokból, amiket a tejben-mézben fürdés idején, 2002-2010 között kaptak...
Festekmagus50 2013.03.03. 22:25
Ekkora hazug, populista és szánalmas firkálmányt csak egy népszavás firkász, egy elhomályosúlt maszopos-szadeszos, böszme-hívő, ludmillás-kendermagos hívő, meg a fene se tudja, mi mindennek magukat nevező "civil-politikus"--- megélhetési szélhámos-politikus----, keze tud ilyen böszmeséget leírni!
Azt hiszik ezek a jó madarak, hogy a polgár könnyen felejt, el múltak azok az idők eftársak!
A sok hazug agit.propos dumát megunta már a jónép! 2010-ben keményen elverték rajtuk a port, de nem tanulnak, sőt......! Mérhetetlen hatalmi vágyukban még nagyobb hazugsággyárat építettek fel, azt hiszik, hogy ezzel sikerülni fog a kormánykerékhez férkőzni!
Ki lesznek ábránditva a következő választáson, és végleg szétosztódhatnak.........!!!! Soha nem érdemelték meg a választók bizalmát, csak csellel, hazugsággal, álnoksággal tudták 3 -szor elkábítani a polgárt !
Elég volt! Többé nem fog sikerülni!
bapcs47 2013.03.03. 09:42
ilyen köcsögök a zsaruk?megérdemlik hogy ne mehessenek 45 évesen nyugdíjba...
891011 2013.03.03. 07:38
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében "KÉSZ ŐRÜLETNEK" tartja azt, hogy a szocialista kormányzat NEM AKARTA ELVESZEJTENI AZOKAT AZ EMBEREKET, akik számára nem volt módjában munkahelyet biztosítani!!!

Orbán Viktornak kibicsaklott az észjárása. Hogy is van az, hogy FOLYAMATOS ELVESZNEK, és mégis ADNAK, már mint a SZOCIALISTÁK?? Aki fel tudja fogni azt, hogy ARRA ÖSZTÖNÖZTÉK ŐKET, HOGY NE DOLGOZZANAK??? ÉVEKIG TÖBB PÉNZT LEHETETT ÖSSZESZEDNI SEGÉLYBŐL?????!!!!

"""Éveken át azt LÁTTUK, HOGY AZ EMBEREKTŐL FOLYAMATOSAN CSAK ELVESZNEK, MIKÖZBEN ŐKET IS ARRA ÖSZTÖNÖZTÉK, HOGY ELVEGYENEK. Vegyék el, hitelekből éljék fel a saját jövőjüket. Arra ösztönözték őket, hogy ne dolgozzanak, inkább éljenek segélyből. Évekig több pénzt lehetett összeszedni segélyből, mint munkából. KÉSZ ŐRÜLET. Azt a képzetet ültették el bennünk, hogy a családalapítás eleve reménytelen vállalkozás, munkánknak vajmi kevés az értelme, szaktudásunkra úgymond a piacon nincs kereslet, és nem is tudunk semmit sem hozzáadni a világhoz."""

Tehát Orbán Viktor szerint rendjén van az, hogy ő és HARCOSTÁRSAI HAVONTA TÖBB MILLIÓ FORINTOT szakítanak ki az adófizetők befizetéseiből, AKIKBŐL királyi színvonalon ÉLNEK, AZOK ADÓZZANAK az éhbérükből AKIKNEK SZOLGÁLATÁRA SZEGŐDTEK azért, hogy a NÉP SZOLGÁI JÓ DOLGUKBAN AZT SEM TUDJÁK MIT CSINÁLJANAK!!!!????

Orbán Viktor és párttársai FORDÍTVA ÜLNEK A LOVON!!!
marimama 2013.03.02. 21:09

"Jobban élünk" mint jövőre...
KatonaJozsef 2013.03.02. 20:21
Nem én mondom,
Tiborc:
Ő csorda számra tartja gyűlevész
Szolgáit! éppenséggel mintha minden
Hajszála egy őrzőt kivánna; sok
Meránit, olykor azt hinné az ember,
Hogy tán akasztani viszik, úgy körül
Van véve a léhűtőktől, s mi egy
Rossz csőszt alig tudunk heten fogadni.
Ő táncmulatságokat ád szűntelen,
Úgy, mintha mindég vagy lakodalma, vagy
Keresztelője volna: és nekünk
Szívünk dobog, ha egy csaplárlegény az
Utcán előnkbe bukkanik, mivelhogy
A tartozás mindjárt eszünkbe jut.
A jó merániak legszebb lovon
Ficánkolódnak - tegnap e gy kesej,
Ma szürke, holnap egy fakó: - nekünk
Feleség- és porontyainkat kell befogni,
Ha veszni éhen nem kivánkozunk.
Ők játszanak, zabálnak szűntelen,
Úgy, mintha mindenik tagocska bennek
Egy-egy gyomorral volna áldva: nékünk
Kéményeinkről elpusztúlnak a
Gólyák, mivel magunk emésztjük el
A hulladékot is. Szép földeinkből
Vadászni berkeket csinálnak, a-
Hová nekünk belépni nem szabad.
S ha egy beteg feleség, vag y egy szegény
Himlős gyerek megkívánván, lesújtunk
Egy rossz galambfiat, tüstént kikötnek,
És aki száz meg százezert rabol,
Bírája lészen annak, akit a
Szükség garast rabolni kényszerített.

891011 2013.03.02. 19:28
Ilyen mély nyomorban is élnek emberek a XXI. században

Borsodi nyomor - Csenyétei házépítők, Megfagyni, vagy éhenhalni?

http://vimeo.com/54657007

Orbán
Viktor miniszterelnök évértékelőjében azzal "etette" hallgatóságát, hogy JOBBAN ÉLÜNK!!! Mihez, kihez képest!!! Ide nem jut semmi?

Aki veszi a fáradtságot, és időt áldoz, meglátja, felteheti a kérdést, hogy HOL VAN ÚRISTEN???
akire 2013.03.02. 19:13
Dögöljenek meg aszegények, a betegek és a nyuggerek.
1942-es 2013.03.02. 17:41
Megoldás:
- munkahelyeket kell teremteni.
Igen, de milyet? A mai ipar, feldolgozó ipar nem tud alkalmazni 8 általánost végzett, diszlexiás munkaerőt, márpedig a munkanélküliek zöme ilyen. Sokan voksolnak „kert” Mo. mellett, ahol ezek az emberek dolgozni tudnának, kérdés a „kézzel” előállított paprikát, melynek 3x-osa az ára a „gépihez” képest, ki veszi meg? Senki.
A fentiekből az következik, hogy
- az oktatás a megoldás, persze ez sem igaz a ma élők problémáinak megoldására, másrészt az automatizált, számítógép-vezérelte világunkban egyre kevesebb kvalifikált munkaerőre van szükség.
- Bogár „közgazdász” megoldása (3 millió nyomorgótól meg kell szabadulni) nem megoldás, marad
- a szociális ellátás kiterjesztése. Ez sem megoldás, mert nem arra születtem, hogy eltartsanak, hanem arra, hogy képességeimnek megfelelő munkát végezzek, melyért olyan bért kapok, amelyből XXI. századi módon élhet a családom.

MI A MEGOLDÁS????!!!
bapcs47 2013.03.02. 16:47
miféle aljas rendőrök vannak ott?micsoda aljasok.
Netye 2013.03.02. 15:43
Viadukt már Veszprémben is volt, van, úgy hogy ez sem jött be!
rab-szodia 2013.03.02. 15:40
Anélkül, hogy ennek az írásnak minden szavát külön megrágtam volna a lényeget értem. 28 500.- Ft közmunka pénz az gyalázatosan megszégyenítő alacsony alamizsna. Annak a szegény keverék házőrző kutyának kevés ennivalóra gyógyszerre és állatorvosra, ha beteg. Ugyanis egy életen át szolgált kutya is megérdemli, hogy az orvos ránézzen, ha kell. A kötelező csipp-ről nem is beszélve.
E-melett viszont áttekintettem az országgyűlési képviselő honatyáink, honanyáink havi kimutatott havi jövedelmét csökkenő rangsorban. Na, hát kisülhetne a szeme mindegyiknek pártállásától függetlenül, mert mindnek 1 millión felül van. a jövedelme.
Már amit bevallott. Na ezért nem mondanak ezek le! Na, ezért nincs nálunk soha előrehozott választás, mert a zsiványságban az összes egy húron pendül! Ugyanis megtapogatják a zsebüket és megelégedve fossák a szót.
Finoman : hintik a port, mármint a szemünkbe.
hohoohooo 2013.03.02. 15:38
[PapaRazzi] [2013.márc.02. 15:19]
Féleszűek barátja ill.bocs bandája!

Mesélj nekünk az most kibocsájtott államkötvények azok milyen kölcsönök?
A végtörlesztés amiről Simor beszélt milyen kölcsönök?
Mesélj nekünk az most kibocsájtott államkötvények azok milyen hitelek?
A végtörlesztés amiről Simor beszélt milyen hitelek?
Netye 2013.03.02. 15:25
o. stadionokat épít!
Netye 2013.03.02. 15:24
Hulerazzi! Öszödön már tudta valaki, hogy mi lesz a választás eredménye! Hule vagy fiam, leülhetsz!
PapaRazzi 2013.03.02. 15:19
Felebarátaim!
A kölcsönökböl finanszirozott jolétet könnyü megszokni, csak arra nem gondoltatok, hogy a kölcsönök lejáratát az öszödi a választások utánra, Orbán "kormányzására" idözitette. Azt meg most kell fizetni, mint a katonatiszt.
Ki most a hibás?
Aki a pénzt felvette és kitalicskázta, vagy az, aki nem vette fel, de fizetheti?
Nem Orbán épittetet europai méretü viaduktot két homokbucka közé!
Az öszödi uraságot nem jellemzem, mert a sajtoszabadság fövédnöke, a Népszava, azonnal kicenzuráz.
Orbánt viszont szabadon lehet b@sztatni.
Oda Mátyás (nem Rákosi!), oda az igazság.
Netye 2013.03.02. 14:50
samesz! Akár merről nézlek, nagy egy hule vagy, nagy egy hule!
hohoohooo 2013.03.02. 11:58
Nem értem mindig ugyanazok az ostobák másznak elő?

[samesz39] [2013.márc.02. 07:26]

"2002-ben még a térség vezető országa voltunk!!!!"

Orbán és kormányzata kihúzta a ratyiból az országo
A módszert tedd hozzá - csak nagyvonalakban:
1. Adóemelésekkel, új adók bevezetésével. (Csekk, csipsz, üzemanyag, s.t.b.)
2. Cégek lehúzásával, egyedileg kiszabott adók kitalálásával.
3. Az alkalmazotti kedvezmény eltörlésével. A jól keresők adóinak csökkentésével, a rosszul keresőkre hárítva az oroszlánrészt.
4. ÁFA 27%-ra emelésével.
5. Oktatás és eü. pénzek lefaragásával.
6. EU-s pénzek nemtermelő szférára ültésével (játszótér, kiltó, s.t.b), miközben a mi általunk befizetett EU-s pénzeket nyugaton a termelésre fordítják!!!
7. Haveroknak a telekosztással, mellé téve a földalapú támogatást.
8. Haverok pozícióba juttatása: oktatási vízfej és járási hivatalok létrehozásával.
9. Magánnyugdíj pénzek lenyúlásával.
10.Sajnos nem a gazdaság fellendítésével.
11. Sajnos nem a termelő szféra létszámának növelésével.
12. Sajnos nem a mezőgazdaság fellendítésével.
13. Sajnos nem az adminisztratív költségek és előírások csökkentésével. Egyszerűsítések bevezetésével.

Azaz "kihúzta a ratyiból az országot" a TARTALÉKOK lenyúlásával, a nép és cégek kifosztásával.
Ezt így akarta a "többség",egyáltalán tud róla a"többség"kilát a "többség" a vezíri se....imádatból?
staryl 2013.03.02. 11:24
Nem olvassa ezeket a cikkeket ez a pávatáncos idióta? Ami ebben az országban történik az maga a borzalom. Kíváncsi leszek, hogy ez az agyonsanyargatott, kiéheztetett nép el fog e menni szavazni a választásokon, mert amennyiben közönyös marad, akkor megérdemli a sorsát. Úgy kéne elzavarni ezt a cinikus, aljas embert, hogy soha többé ne jusson az eszébe még a visszatérés gondolata se. Az aki ide juttatta az országot megérdemelné, hogy népbíróság ítélkezzen felette. Nem sikerült keresztülvinnie a regisztrációt, ezért jövőre módjába áll az embereknek -képletesen- ,kiirtani,eltaposni ezt az embert a rendszerével együtt.
Gabordeak 2013.03.02. 10:56
Kedves szirtisas!

SAS szemeiddel ismet jol lataod a lenyeget a korgogyomru ehezo magyar tarsdalom perdontotobbsegenek elege van Orbanbol es a SIKEREKBOL
Orban es aFidesz azert fog orbitalisat bukni,mert arra hajzanak hogy nephujito hazugsagkampanyukkal egy kis osztogatsaal a hulye birkaneplelku mindent eltuto birkamagyar toemegektol VOKSOKAT kap
de nem ez lesz a latszolagso magyar nepi beletorodo birkaturelem mogott a magyar Farkasolo Kuvasz kutyak vere forr a nepben osi szittya verunk buszkesege es mint tudjuk a Kuvasz ojan osi magyar kutya hogyha rossz vele a gazadaja rosszul banik tur tur de egy szepnapon visszaharap a gazdiba...
Orbanek bukasa orbitalis lesz..hala istennek