Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tiltó táblák vándorúton

Népszava|2013. márc 21. 05:13
[A+ A-]
Nincs többé hétvégi gyerekzsúr, sem hétköznapi üzletmenet Budakeszin, a Kert utcában. Az önkormányzat egy családi házas övezet útjának mindkét oldalán megállási tilalmat rendelt el. Közben eltűntek a tiltó táblák a valóban veszélyes helyekről. A helyiek úgy vélik, a hatóság valójában egy "fontos ember" közlekedését próbálja segíteni.
Mindkét irányban megállási tilalmat rendelt el Budakeszi önkormányzata az egyik a családi házas övezetben, a Kert - utcában. A lakók jó része hüledezve vette tudomásul, hogy saját ingatlana előtt nem hogy várakoznia, de megállnia is tilos. Ha mégis, akkor engedélyt kell kérnie az önkormányzattól.
A Népszava kérdésére dr. Szolnoki Imre, a város jegyzője meghökkentő magyarázatot adott. Lapunknak úgy válaszolt, hogy egy közeli híd leromlott állapota miatt kellett elrendelni a nehéz gépjárművek számára a Kert utcai kerülőt. Azt azonban nem veszi túl komolyan a helyhatóság, hogy ott üzletek, vállalkozások működnek, valamint családi házak állnak. Ezek az ingatlanok lényegében használhatatlanná váltak - legalábbis abból a szempontból, hogy oda bárki bemehessen.

Igaz - a jegyző szerint - a helyben lakók számára várakozási engedélyt adhat ki a Városháza, ám a KRESZ-ből következő logikai képtelenség, hogy "megállni tilos" tábla hatálya alatt "várakozási engedély" lehessen érvényes.
A lapunknak név nélkül nyilatkozó helybéliek nem értik, hogy miért nem csak az út egyik oldalát "szabadítják fel", és rendelnek el várakozási tilalmat. Valamint azt sem, hogy miért nekik kell engedélyt kérniük ingatlanuk előtti megállásra/várakozásra (Ezt az dilemmát az önkormányzat sem volt képes feloldani.) Szerintük inkább a nehéz gépjárműveknek kellene engedélyt kérniük az út alkalmi használatára - így lenne életszerű.

Az érintett híd felújítása valószínűleg évekig eltarthat - tekintettel arra, hogy a jegyző szerint jelenleg csupán az engedélyezési eljárás van folyamatban.
Mivel az önkormányzat nem csupán hétköznapra, de vasár-, és ünnepnapokra is kiterjesztette a megállási tilalmat, a lakók lényegében vendégeket sem hívhatnak hétvégén, mert nincs hol megállniuk. A jegyző a jóval távolabbi környező utcákat javasolja parkolásra, azok zöme azonban arra alkalmatlan, mert kicsi, szűk.
A lakók azt sem értik, hogy ha a megállási tilalom biztosítaná az akadálymentes forgalmat, akkor az engedéllyel várakozók miért nem akadályoznák azt...
Lapunk érdeklődése nyomán - mint értesültünk - az önkormányzat leállította az érintett szakaszon a bírságolást.

Már csak azért is, mert a Népszava kérdésére a jegyző elismerte: sem a rendőrség, sem közlekedési szakértők, sem más szakigazgatási szerv véleményét nem kérték ki az ügyben, mert "ez nem volt szükségszerű". Azt is közölte: "forgalomtechnikai felülvizsgálatnak" vetik alá Budakeszit. Megjegyzendő: a nehézgépjármű-forgalom Kert utcába terelésével szinte egyidőben ott felszedték a burkolatot, és kátyúzást készítettek elő, ami tökéletesen lebénította a közlekedést - botrányos állapotokat alakítva ki.
A helyben lakók úgy vélik, az egész nekibuzdulás egy, a Kert utcán át közlekedő "fontos ember" igényeinek kielégítését szolgálja, hiszen az elmúlt években arrafelé semmi nem változott. Hogy ki le lehet a budakeszi "Zsiga Marcell", azt a környékbeliek még csak találgatják.

Viszont ahol valóban - egy beláthatatlan kereszteződés előtt - veszélyt hárított el a "megállni tilos" tábla, onnan azt rég eltüntették, illetve évek alatt "elvesztek" ugyanott a sebességkorlátozás táblái is. Ezen felvetésünkre a jegyző a Népszavának így írt: "köszönjük a bejelentését, az eset kivizsgálása után pótoljuk a szükséges táblákat".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (3)

A hozzászóláshoz .

mamana 2013.03.21. 10:11
Úgy látszik, Budakeszi fejébe szállt a dicsőség. Miután a Budaörssel való versengésben a járást illetően felül kerekedett /Budaörs jóval nagyobb mint Budakeszi és régebben város!!!!/ , azt hiszik az ottani honosanyákapák, mindent megtehetnek. Budakeszin már megállni sem lehet, viszont kitaláltak egy nagyon "egyszerű" módszert. fizetni kell a parkolásért, na , de hogyan.?! Be kell menni az önkormányzatra, kell kérni -venni? ez nem világos- egy olyan játék órát amit a papírboltban lehetett kapni régen azért, hogy a kisiskolások megtanulják az óra használatát, és majd mindenki beállítja magának, mikor parkolt le. Ehhez képest ha tovább akar maradni az ember, mit kell tenni, NEM VILÁGOS, MERT PARKOLÓ ÓRÁK NINCSENEK, ÁM BÜNTETÉS VAN.ez egy olyan fából vaskarika, amit mindenki másképpen magyaráz, mint amit pl. a cikkben is leírnak. Ha nem akarjuk hogy a nehéz járművek behajtsanak, akkor tiltsunk ki mindent. Röhej. mintha valaki nem ismerné a kreszt!!!! csak az árpádsávos zászlót, amiről Putakesz elhíresült.
homepictures 2013.03.21. 07:28
Ez az orbani megoldas.
Ha valami nem mukodik tiltsuk be.
DannyD 2013.03.21. 07:22
Nem csak Budakeszin tüntek el veszélyes helyekről a táblák, viszont sok helyen értelmetlenül kinntmaradt 30-as táblák, jól belátható útkereszteződésekben stop táblák, forgalmas utakat keresztező, egy auto/nap-os utcákkal szembeni megállási kötelezettség... Néha olyan közlekedésmérnökök mondják meg, mikor-hova-milyen tàbla kerüljön, akik az adott útszakaszt még csak papiron se látták. A kátyúkról meg beszélni sem érdemes. Hasznot hoz a futóműveseknek.