Előző
Következő
új cikk

Belföld

Facebook-os kommentelőkre vadászik a szekszárdi polgármester

nepszava.hu|2013. ápr 13. 13:20
[A+ A-]
Immár nemcsak a hivatásos portálok kommentelői vannak a kormánypárti politikusok célkeresztjében, némely fideszes politikus a Facebookról is kigyomlálná az ellenvéleményeket.
Hogy hivatásos portálok kommentelőit feljelentik a szabad véleménynyilvánítást nehezen toleráló honatyák és polgármesterek, ahhoz már kénytelen volt hozzáedződni a magyar nyilvánosság. Ám, a jelek szerint nem elégszenek meg ezzel a hatalom emberei, és már a civil szféra közösségi oldalain is tisztogatni akarnak. Példának okáért Szekszárd polgármestere most Facebook-bejegyzések miatt szeretné a szerzők torkára forrasztani a szót, megsértve ezzel a közszereplő bírálhatóságának és az egyenlő hozzáférés szabadságának elvét.

Ami az utóbbit, a Nyugat-Európában, illetve a világ más demokratikus tájain bevett normának számító elvet illeti, annak az a lényege,hogy míg újságok, híroldalak felületein csak szerkesztőségi hozzájárulással vagy érvényes bírósági döntés birtokában lehet egy írással kapcsolatos ellenvéleményt közzétenni, addig a világháló "civil részén" ennek nincs semmi akadálya. Magyarán: ha valakiről azt posztolják a Facebookon, vagy írják egy privát blogon, hogy mutyista csaló, akkor semmilyen akadálya sincs egy ellen poszt vagy cáfoló blog közzétételének, és ezzel már be is állt a véleményegyensúly.

Nem véletlen, hogy az internetet nem próbálják demokratikus országokban megregulázni, kizárólag gyermekpornográfia, állam elleni és terrorcselekmények, közösség elleni uszítás, közösség tagja elleni erőszak előkészülete, illetve kreatív tartalmak lopása kapcsán. Megjegyzendő: a Silvio Berlusconi elleni merénylet következményeként Olaszországban megpróbálták keretek köré szorítani a Facebookot, mivel a közösségi oldalon a támadó szimpatizánsai létre hoztak egy profilt, ahol két nap alatt közel százezer látogató járt. Így az olasz kormány kurtítani akarta a netes szólásszabadságot, mondván, a szellemileg zavart merénylő azért követte el tettét, mert a miniszterelnök elleni gyűlölet nyilvános terepet talált magának, és a gyűlölködők a közösségi támogatás által igazolhatónak látnak egy ilyen súlyos bűncselekményt. (A Facebook a felháborodás hatására eltávolította az "Öld meg Berlusconit" című oldalt.) Ám végül győzött az a nézet, amely szerint még egy őrült, egyébként megfelelően szankcionálható tette sem lehet ürügy a szólásszabadság korlátozására.

A jelek szerint idehaza a kormánypárti cél nem a véleményegyensúly, hanem a másképp vélekedők elhallgattatása. Így került Horváth István célkeresztjébe több, mémmel, azaz internetes viccekkel megtámogatott Facebook poszt, amely az ingatlanadó bevezetését kéri számon a szekszárdi polgármesteren. Az ingatlanadót építmény-, illetve telekadó névre keresztelték a dél-dunántúli városban: az előbbit az átlagos polgárok fizetik, az utóbbit a vállalkozások. Az egyik poszt - pofonra lendülő kezek és Horváth István arcának egy képen való ábrázolásával - éppen azt nehezményezi, hogy kétszer adózik az a szekszárdi, akinek az otthona egyben a cége székhelye is. Ez, és más posztok is tagadhatatlanul Pityuként emlegetik Szekszárd fideszes urát, ám egyértelműen a városvezetői, vagyis a közszereplői tevékenységét bírálják, illetve azt teszik szóvá, hogy a szekszárdi polgármester nem igazodott főnöke, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentéséhez, amely szerint nem lesz ingatlanadó.

Figyelemreméltó, hogy a negyedik alkotmánymódosítás ugyan szűkíti a közszereplő bírálhatóságát, amikor azt mondja, hogy az ő személyiségi jogait is csak "méltányolható közérdekből" lehet korlátozni, illetve csak "szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül". De ez még a kormánypárti értelmezések szerint is azt jelenti egyelőre, hogy például politikai ügyben lehet keményen keményen kritizálni, családi életének visszásságai viszont tabunak minősülnek. Következésképp Horváth eljárását még a legfrissebb alkotmánymódosítás sem indokolja, nem beszélve arról, hogy a most említett ügy még tavaly indult, vagyis az alaptörvény negyedik átírása előtt.

Horváth István egy szeptemberi poszt miatt jelentette fel a bejegyzés íróját, és annak egyik kommentelőjét, mondván, a becsülete csorbítására alkalmas közleményt és fényképet tettek közzé, amely számára sértő, és jelentős érdeksérelmet okoz. (Megjegyzendő: a Btk. 179., rágalmazásról szóló paragrafusához fűzött jogalkotói értelmezés szerint: "nem alapoz meg rágalmazást, ha az elkövető a sértettet tolvajnak, vagy hazaárulónak nevezi. Egyrészt, a bírálat, a kritika, a véleménynyilvánítás ténybeli valóságtartalma nem esik a tényállítás, híresztelés, vagy a tényre közvetlenül utaló kifejezés használatának a fogalma alá. Másrészt, az Alkotmánybíróság szerint a Btk. 179. paragrafusának alkalmazásánál a becsület csorbítására alkalmas tényközlés csak akkor büntethető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény lényegét tekintve valótlan. Márpedig ingatlanadó van Szekszárdon.)

Mindenesetre a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskör hiánya miatt átette az ügyet a Szekszárdi Városi Bíróságra, ahol a bíró elfogultságot jelentett be maga ellen, tekintve, hogy szekszárdi lakosként őt is érinti a bevezetett ingatlanadó. Így az ügy tovább vándorolt a Mohácsi Városi Bíróságra, ahol a bíró arra jutott, hogy az iratok alapján olyan bűncselekmény körvonalazódik, amely miatt a vádat az ügyészség képviseli. (Megjegyzendő: a bírósági döntés úgy született, hogy az állítólagos elkövető adatait nem tisztázták, szinte csak a név ismeretében határozott a bíróság, ráadásul a "vádlott" meghallgatása nélkül.)

A következő lépcsőben a Szekszárdi Járási Ügyészség nyomozást rendelt el (a feljegyzésből hivatalosan még mindig csak a feljelentő kiléte állapítható meg egyértelműen). A posztolót a szekszárdi rendőrkapitányságon kihallgatták, aki panasszal élt a gyanúsítás ellen. Ez után a Szekszárdi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának Kiemelt Ügyek Csoportja a nyomozás határidejének meghosszabbítását kérte az ügyészségtől (a plusz időt meg is kapta), illetve közölte, hogy végre megállapította az érintettek pontos személyazonosságát. (Az persze jogos kérdés, hogy ebben az esetben miképp idézhették és hallgathatták ki a gyanúsítottakat.)

Jelen állás szerint az ügyészség úgy gondolja, hogy aki egy civil oldalon hangot ad a véleményének, Orbán Viktor ígéreteivel szembesíti a miniszterelnök párttársait, illetve nem lelkesedik egy újabb adóért, az nagy nyilvánosság előtt rágalmaz - ez a Fidesz szólásszabadságának jogalkalmazó interpretációja. (Megjegyzendő: Horváth István tette nem egyedi, Ócsa és Zugló polgármesterének véleményellenes tevékenységéről itt olvashat, Lázár János feljelentéséről pedig itt tudhat meg többet.)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (35)

A hozzászóláshoz .

campari 2013.04.14. 12:59
A mai Szekszárdi Vasárnap-ban 6, azaz hat írásban szerepel fotóval ez a szerény pógármester. Közpénzen gyártatja az önreklámot, ami elszomorítóan sötét lelkivilágra vall.
Dehát, mint tudjuk, a szék határozza meg a tudatot!
tovaris 2013.04.14. 12:10
Én meg azt olvastam, hogy a fecebook-osok vadásznak a szekszárdi polgármesterre.
tovaris 2013.04.14. 11:18
Szólok a Zöld Íjásznak, hogy vegye fel a pógit a listájára....
antaiosz 2013.04.14. 10:47
Nem csak Szekszárdon van ingatlanadó, a megye több városában is létezik Fideszes polgármester és ingatlanadó is.
A rágalmazás, becsületsértés sértettjeinek pedig illik ismerniük, hogy nem büntethetők a feljelentettek, ha a valóság bizonyítása során igazak a rágalmazási, becsületsértési állítások!
Még annyit az adókról:
Legfeljebb az adó elnevezése településenként más. Úgy szépítve, rejtve, hogy van telekadó, kommunális adó.
Olyan ez, mintha azt mondanám ne sértsük meg az utcaseprőt ezzel a csúnya foglalkozási névvel, - hívjuk ezentúl " hulladék-csökkentésügyi technikusnak"! (a beosztás, a bér, a munka ugyanaz, de a megnevezés szép)
Gonoszka 2013.04.14. 10:06
Horváth úr, mi lesz, ha egyszer a vadászra fognak vadászni? A vadak!
Pirandus 2013.04.14. 10:04
És továbbra is beszopják hazugságaikat, továbbra is rájuk szavaznak.
Magyarország ezt érdemli.


hohoohooo 2013.04.14. 08:34
Csak nem erről a FideSS polgimesterről van szó?mert így érhethő,hogy van mit takargatnia.

"Mindenki jól járt, aki közel volt a húsos fazékhoz, csak a város veszített: kétszáz millió forint közpénzt bukott el a fideszes vezetésű Szekszárd önkormányzata egy olyan ügyleten, melynek kedvezményezettjei Horváth István polgármester barátjának cégei voltak.
Teljes biztonsággal állíthatom, minden FideSS vezette városban vannak. és hatalmuk végéig lesznek ilyen esetek.Szekszárd semmivel nem különb a többinél.
Mindaddig, amíg a pártok finanszírozása zsebből-zsebbe megy + amíg az önkormányzatokból kilopott forintokat adják a “vállalkozók” támogatásként a pártoknak, addig ebben a nyomorult hazánkban nem lesz változás!
Csak egy megoldás van: valamennyi eddig szerepelt képviselőt el kell tiltani a képviselőségtől, akár az országgyűlésben, akár bármely szintű önkormányzatban.
Úgy kell tenni, mint a rózsabokri tetvekkel: MINDET LE KELL PERMETEZNI!
PinkPanther 2013.04.14. 08:03
[blaskagabriella] [2013.ápr.14. 04:43]
Most már tényleg éppen itt az ideje hogy az Unió és a EU Néppárt meg tegye a szükséges intézkedéseket hazánkban az Észak Koreai viszonyok felszámolására !!!!!!

"Hazánkban" a saját diktátorunkat mi magunk kergethetjük el, senki más!
hungaria 2013.04.14. 06:48
blaskagabriella] [2013.ápr.14. 04:43
Sajnos az igazság azt tükrözi,hogy a magyar nem is akar szabad lenni.Ne várjuk el,hogy mások szabaditsanak fől az elnyomástól.7 millió ember kussol 200 politikai szélhámos ellen.Ez ám a bátorság.Csak azt kapjuk amit megérdemlünk.
wizes 2013.04.14. 06:11

Ajánlom az olyan félék átlépését mint a kutyaszart a járdán!

Nem kell velük foglalkozni és kipusztulnak, nevetségessé válnak.
wizes 2013.04.14. 06:10

Minden hülyeség elmúlik 1x.

Minden idióta megbuk, ez az élet sora.
Igaz aztán jöhet egy másik, de ha nem akkora barom, akkor az már nyereség!
blaskagabriella 2013.04.14. 04:43
Most már tényleg éppen itt az ideje hogy az Unió és a EU Néppárt meg tegye a szükséges intézkedéseket hazánkban az Észak Koreai viszonyok felszámolására !!!!!!
andosum 2013.04.13. 22:29
Hát igen! Könnyebb a véleményt irtani, mint a problémát.
Wabama 2013.04.13. 21:17
[wagnermari] [2013.ápr.13. 16:34]

Ezek szuper emberek: országgyűlési képviselő,
polgármester (nem abban a kerületben, ahol lakik)
ügyvédi iroda tulajdonosa (2012-ben 60 millió bevétele volt)
sportegyesület tiszteletbeli elnöke, stb (Van még, csak fejből nem tudom pontosan idézni)

A NET-et a kollégái figyelik, a feljelentéseket egy ügyvédi iroda intézi ... (a lényeg nem saját maga, nem saját irodája,....), de a kommentelők pénzét akarja!

2010-ben (a nem lévő) ingatlanadó eltörléséért kampányolt, 2012-ben kommunális adót vetett ki, ez ellen tiltakoztunk 2012-04-12-én. Még nem mindenkit tudtak nevesíteni, így még rendőrségi szakban vagyunk. Lényeg a megfélemlítés, és harácsolás.
(Az ő javaslatára emelkedett a személyiségi jogsértések anyagi tétele a PTK-ban , ami ránk biztosan visszamenőleg lesz érvényes!!!)

Lehet, hogy ez is sérteni fogja!
kisspipin 2013.04.13. 20:16
[bojan] [2013.ápr.13. 19:02]
[tibors] [2013.ápr.13. 13:44]

tiborsot érvekkel és tényekkel meggyözni ugyanolyan reménytelen, mint a tévedhetetlen
mindenkinél mindent jobban tudó Kim Jong Viktort
bojan 2013.04.13. 19:02
[tibors] [2013.ápr.13. 13:44]
"A kócsagok meg azt hiszik, hogy a gyaláznak másokat nekik jobb lesz.
A sötét bunkók szerint ha beteg a tehene, dögöljön meg a szomszédé is.
Ez a baloldali felfogás lényege!"

Kedves tibors!
Tisztelettel kérdezem Öntől: Ki volt az a két ellenzéki képviselő - az elmútnyócévben - , aki Orbán Viktor megbízásából AMORTIZÁLTA Gyurcsány Ferencet. Mindezt tették úgy, hogy közben a Fidesz frakció kivonult a Parlamentből. És erre roppant büszkék voltak!!!
Nekik évekig semmi más feladatuk nem volt. Mindezt tették a keresztényi szeretet jegyében.
Meg is kapták érte a jutalmukat!!!
Zárójelbe ide írom, hogy kik voltak Ők, ha esetleg Ön már elfelejtette volna: (Navracsics Tibor és Semjén Zsolt amortizőrök)

Felebaráti üdvözlettel: bojan
wagnermari 2013.04.13. 16:34
Csak 42 éves?Nem dolgozik?Azt hittem,nyugdíjas.
Ennnnyi ideje van,hogy kommenteket nézeget?
Mikor pogármesterkedik? Egyéb tevékenység?
Családi élet?Gyereknevelés?Semmi?
Szomorú vagyok,ha ez a legnagyobb öröme.
kisspipin 2013.04.13. 16:25
Nemsokára ellenörizni fogják a családon beluli eszmecseréket is ???
Azért a fidesz-kdnp-s polgármesternek (és képviselönek ) van
szive csucske is, gondolom közel áll hozzá.
"VI. mangalicafesztivál : Horváth István miniszteri biztos felügyeli a jövőben a sertésprogram végrehajtását.
Pirandus 2013.04.13. 16:12
"Győzve győz a győzedelmes,
Győzhetetlen fidesz-ész!"
Netye 2013.04.13. 16:01
Csak találgatok! Fidióta a lelkem?