Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rügyező fákat vágtak ki

Népszava|2013. ápr 20. 05:15
[A+ A-]
Fél évszázados hársfasort taroltak le tegnap délelőtt a Parlamentnél a Kossuth tér átépítése miatt. A téren néhány civil tiltakozó is megjelent, ám a nagyjából 60-80 fa kivágását 150-200 munkásból álló sorfal biztosította. A Párbeszéd Magyarországért szerint barbárság volt felaprítani a rügyező fákat, ráadásul a pusztítást a tér átalakítása sem indokolta. A Kossuth tér átépítését koordináló Waschler Tamás szerint 17 egészséges fát vágtak ki.
"Nonszensz" - kommentálta lapunknak Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért képviselője az Országgyűlés közleményét, miszerint rossz állapotban lévő fákat vágtak ki tegnap a Kossuth téren, amelyeket a járókelők biztonsága érdekében már régen el kellett volna tüntetni. "Ez a legklasszikusabb hatalmi blöff, amelyet fakivágásoknál szoktak mondani" - tette hozzá a politikus, megjegyezve: aki az utóbbi időben járt a Kossuth téren, láthatta, jórészt egészséges fákról van szó.

A Párbeszéd Magyarországért közleményében hangsúlyozta: a héten nyilvánosságra hozott látványtervek sem indokolták a fakivágásokat. "A tér átalakításának horribilis összegű, 20 milliárdos költségvetésébe, úgy látszik, nem fért bele az ott élő fél évszázados fák megmaradásának biztosítása" - írták, hozzátéve: a Fidesz úgy akarja a maga képére formálni az országot, ahogyan a Kossuth térrel is teszi: "vagdalkozik, pusztít, miközben nem néz sem embert, sem más élőlényt".

Az egészséges fák elpusztítását a tér átalakításáról szóló Steindl Imre Program vezetője, Waschler Tamás is elismerte, aki a Klubrádiónak úgy nyilatkozott: a kivágott fák közül 17 nem volt beteg. A programvezető arról is beszélt, összesen 200 fát daraboltak fel a Parlamentnél, helyettük 130-at ültetnek a téren, további 50-et pedig az Olimpiai parkban, és több mint 200-at a szomszédos kerületekben.
Ugyanakkor az Országgyűlés sajtóosztálya nem sokkal korábban közzétett közleményében az egészséges fákról nem tett említést. Csupán annyit írtak: a generálkivitelező KÉSZ Zrt. "a beteg, menthetetlen fákat" és "a megújuló tér szerkezetébe nem illeszthető növényzetet" távolította el. Megjegyezték továbbá: a fák alkalmas részét tüzelőnek aprítják fel, és jótékonysági szervezetek bevonásával osztják majd szét a rászorulóknak. Végezetül elmondták, összesen 133 egészséges, előnevelt fával gazdagítják majd az új parkot.

"Egy ötvenéves fa elpusztítását csak egy ötvenéves fával lehet pótolni. Olyan nincs, hogy ötvenéves előnevelt fa, évtizedekre lesz szükség, mire létrejön egy ligetes park" - mondta ezzel kapcsolatban Scheiring Gábor, aki szerint az is súlyos probléma, hogy a tervezett munkálatokra 20 milliárdot költenek, amíg például a szociális ellátást mindössze néhány tízmillió forintért is képesek megkurtítani.

Bár az Országgyűlés szerint a fákat az összes engedély birtokában, a jogszabályok teljes mértékű betartásával vágták ki, a Kossuth téren még tavaly februárban elpusztított fák esete bizalmatlanságra ad okot. Szabó Máté ombudsman tavaly lezajlott vizsgálata szerint úgy adták ki a kivágási engedélyt a tér északi részének fáira és cserjéire, hogy nem tartották be a nyilvánosság, az átláthatóság, a jogbiztonság garanciáit. Az ombudsman felidézte, az Országgyűlés Hivatala 2012. február 23-án kért engedélyt az V. kerületi Önkormányzat jegyzőjétől. A jegyző csupán egy nappal később meg is adta azt, majd miután az Országgyűlés Hivatala még aznap lemondott a fellebbezési jogáról, a jegyző az engedélyt jogerőre emelte. Az ombudsman a számos probléma egyikeként emelte ki, hogy a hatóság nem adhat ki engedélyt addig, amíg nem rendelkezett a kivágott fák pótlásának módjáról - ez az engedély kiadásának pillanatáig pedig nem történt meg. Szabó Máté emellett azt is visszásnak ítélte meg, hogy a jegyző mindössze egy nap alatt járult hozzá a fakivágáshoz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (19)

A hozzászóláshoz .

Suetonius 2013.04.22. 07:39
Jut eszembe!
'44-ben Orbánék sem voltak a Kossuth téren!
Ki velük!
:)
adrienne43 2013.04.21. 14:23
Magyarorszagon ma mindent megtehetnek Orbanek ! Lehet rombolni , embereket megalazni , sajat magukra szabott torvenyeket hozni , gazdagodni korlatlanul . A Kossuth ter tonkretetele reszukrol szandekos , ezt erdemli toluk az orszag ! Tolunk mit erdemelnek ? Ahogy a harsfasor , ugyanugy a koz velemenye sem erdekli oket ! Ok mindenki felett allnak , azt csinalnak amihez pillanatnyi szeszelybol kedvuk van !
BokoralaSzaro 2013.04.20. 23:11
ja es Orban is egy oncelu a tobbsegi magyarsagot megkarosito kartekony ember akinek NINCS heje a magyar politikaban es ez csak rajtunk mulik hogy kiszavvazuk ezt a Demokraciabaol 50 eves korara alaposan KIOREGEDETT "Fiatal demokratat " FIDESZ=FiatalDemokratakSzoevtsege ha hah ha
BokoralaSzaro 2013.04.20. 23:08
alajs gyilkossag rugyezo fakat kivagni allatokat leolni leloni eltaposni autoval elgazolni irtani pusztitanai
sajnos az EMBER amiota megjelent az Evolucioban CSAk PUSZTITANI volt keps mas elolenyeket novenyeket allatokat

MINDEN eloleny akar fa noveny allat az emebrrel EGYENRANGU es EGYENLO erteku es minden ami el
ISTEN TEREMTMENYE es kuldetese van

ha autoval elutunk uton at futo nyuszikat kivagunk fakat lelovunk allatokat GYILKOSOK vagyunk mas eletek mas kuldetesel alavalo elvevoi meggyalazoi
az embernek NINCS joga elvenni mas eleteket es magunkat FELSOBBRENDUNEK kezelni
ezt kene mar megerteni a magatol BUTA modon elvakult emberisegnek mielott kiirtjuk az elovilagot es onmagunkat

egyre tobb biologus vallja es antropolugus az EMBER egy DEGENERALT a kornyezetet mas fajokat ostoba modon IRTO tulspecializalt perverz a gyilkolasban elvezettet lelo Evolucios tevdes ami a faj kipusztulasat a HUMAN GENOM eltuneset fogja okozni mert az ember afajtarsait is haborukkal elvezettel irtja

sajnos errol szolt az emberiseg tortenelme nincs okunk buszkek lenni magunkra tisztelet a keveske kivetelnek
antibal 2013.04.20. 19:43
Ilyenkor rügyező fákat lehet kivágni.Ősszel meg olyanokat,amelyek hullatják a levelüket.Télen meg olyanokat amelyeken nincs levél.
Kispest 2013.04.20. 19:02
A környezetvédelmi államtitkár ezt mondta: " ezek a fák Steindl Imre idejében nem voltak itt, tehát nem tartoznak az eredeti állapothoz " No comment !
oregdiak 2013.04.20. 18:39
A Kossuth tér átrendezése, lerombolása egyszerűen bűncselekmény !! Lehet szépítgetni, hazudozni, a tény az tény marad. Ez Károlyi Mihály szobrának eltávolításakor már egyértelmű volt. A kormányfő, szolgalelkű kabinet felelőssége e kérdésben is megkérdőjelezhetetlen !! Senkiháziak , öntelt alakok önkényeskedése !!!
dalja 2013.04.20. 16:51
Ebből is látszik kik a példaképek! Hitler, Ceausescu, akik megalomániájukat így fejezték ki. Szegény fák, szegény tér!
Persze, újjá kell építeni a bunkerokat is, amelyekről városi legendák százai léteztek. Az agyonvertek hallgatnak, így az igazat nehéz lesz megtudni. Persze menekülő útvonal is kell, az is kiépítik egyúttal.
Hofipisti 2013.04.20. 15:42
A 44-es állapotok visszaállítási folyamata országos méreteket ölt. Szegény anyám utolsó éveiben ezek alatt a fák alatt "padozott" ez volt a délutáni sétája. Persze az "időgép" nem csak a fákra vonatkozik. éppen eszembe jut: a fehér csikó megszületett már?
A környezetvédők kapcsán senkinek ne legyenek illúziói! Illés kapcsán meg különösen ne!! Mind egy kutya, mind csak a saját megélhetését keresi - valóságos munka nélkül. Lányi "Levegő-Munkacsoportja pedig inkább Pilisvörösvár élhetetlenségéért küzd, miután blokkolja az M-0-t, a Kossuth tér viszont a Szeretett Vezető heppje! a 17 db egészséges fa kivágásáért egy átlagember hány évet ült volna?
szultan2 2013.04.20. 15:17
Orbán egy új edddig méd soha nem volt egypárt uralta diktatúrán alapuló Munka Társadalmát építette ki. A társadalmi és egyéni tudat átmosásához meg kell semmisíteni a baloldalt és mainden baloldalra és utaló jelképeket.kultúrát (szobrok, tér, utca, ország név, és mindent amit nem Orbán uralkodása alatt született) A rügyező fák is a multra emlékezetetnek. meg kell halniuk.Helyüket Orbán fákkal kell beültetni, mert évszézadok mulva is az új államalapíótra Orbánra emlékeztetnek! Miskolcon felszedik az MSZP-s utcaköveket ( amit EU-s pénzből építettek és A Káli (volt pogármester) köveket a fideszes polgármesterről elnevezett Kriza kövekkel kell kiváltani. A Fidesz hatalom a a fejétől a talpáig az erőszakra épült ki. Sok kis Orbán tobzódik az országban. A Fidesz hatalmát csak növekvő erőszakkal és növevő félelem keltéssel tudja csak fenn tartani.
antonio 2013.04.20. 12:47
A 44.-es állapotok hamarosan az ország egész területére érvényesek lesznek: Nyilas csűrhe az utcákon munkahelyek nincsenek, lassan rommá válló lakások, és egész Európa utál minket joggal! Előre szolganép!!!
antonio 2013.04.20. 12:46
Hol volt most az elmult kormány alatt a ("környezetszennyező")metróval szemben a buszokat támogató, mélygarázs ellen tiltakozó levegő munkacsoport!??? Nameg a fákat ölelgető Tahitót, ja meg Sólyom László!????
marimama 2013.04.20. 10:07

Tiszta sor.
orbán megmondta, hogy az 1944-es állapotokat akarja visszaállítani a Kossuth téren.
A tavalyi, meg a most kivágott fák nyilván nem tudták hitelt érdemlően igazolni, hogy már 1944-ben is ott álltak.
kisspipin 2013.04.20. 09:49
A Kossuth téri fairtáshoz hiába várták Illés Zoltánt, egykori természetvédőt, valamikori favédő aktivistát. Most csak az Orbán-Simicska kormány környezetügyért felelős államtitkára, 40-60 éves hársfasor elpusztításával nem bibelődhet.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=517015525001896&set=a.175487312488054.30541.169854769717975&type=1&theater
rab-szodia 2013.04.20. 09:13
Aki az országot járja az tapasztalhatja, hogy ez a tarolás, erdőírtás szívfacsaró országos jelenség. Ezek a lélegző fák a környezetnek a tüdejét jelentik. Gyökérzete a homokos talajt megköti és nagyon sok talajvizet felszív.
A letarolt vidék Magyarországa egy háborús, lepusztult , letarolt ,felégetett állapotra hasonlít. Ez a folyamat viszont már a szocik regnuma alatt beindult. Szomorú, lehangoló, tragikus és visszafordíthatatlan. Különösen az, hogy tudom, aki ezeket a sorokat írom, már soha nem fogom látni azokat a fákat, amelyek a parlament előtt megérik az 50 éves kort.
Kohasz 2013.04.20. 08:23
Hol maradt Lányi András? Most nem láncolta magát egyik fához se.
Félre a tréfával! Ideje volt már, hogy ezt a teret méltóvá tegyék az Országházhoz, és névadójához. Szép lesz.
Az előző kormány alatt Szili Katiék csak töketlenkedtek. Haragudtam rájuk.
Most határozottan, gyorsan cselekedtek.
A tér nevét ne változtassák meg. Ez csak diktatúrákban szokásos, mint ahogy a lakosok ellenében törvénnyel kényszerítették ki az utcanevek, terek megváltoztatását. Ez a diktatúra jellemzője.
hohoohooo 2013.04.20. 07:42
Kedves Barátaim! mélységesen bosszant, hogy mások elhappolták énelőlünk a-nemzet&vezető&turulkurultáj&birkanépe-elöl az Erzsébet híd pesti hídfőjét közös áhítatotok-lábamhozborulásotok tekintetében. Most hol fogoooook polgári körös hídfoglalóst játszani? Ráadásul a legutóbbi esetben is a kivezényelt birkabéka ukrán erdélyi lengyel vendégmunkásaink és az iskolások ellenére is SintérSanyi pajtás hathatós létszámszámlálós trükkje kellett már ahhoz, hogy egy legyen a tábor, a zászló, az ország, a haza, az én ...
Az a grund ez enyim vót!Itt vizelhetettek kedvetekre,s az én hatalmam megszerzéséért! Értitek?! Brühühű! Ha nem lehet az enyém, akkor másé se legyen! Vesszen Budapest! Még több pénzt elvonok tőlük! Gebedjenek meg! Oszt jónapot!
gubaba 2013.04.20. 06:22
NET-TÓ HA-ZUG-SÁG!

Horthy terünk "egészséges előnevelt" kisnyilasokkal lesz teljes!
A jobboldal mindig kacérkodik a szélsőjobbal, aztán csudálkozik erősen, ha megerőszakolják szélsőjobbról!

A Kossuth tér átépítése erről szól. Egy gesztus szélre, de mint minden szélsőségesnek, ez is baromira kevés lesz!
papa.49 2013.04.20. 06:13
A hazugság netovábbja amit a ,,szóvivő,, előadott, itt a képen is meg a hírdókban is látható volt nagyon kevés fa volt korhadt!!!!!!!!!!!!!!!!
Azért kell átalakítani a teret mert ennek a megalomániás hazugovicsnak úgy tartja ,,úri,, kedve, ez igazán szomorú!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az országban emberek, gyermekek éheznek, az egészségügy romokban, az oktatás padlón, a népnek nagy részének napi kenyér gondjai vannak, de erre most elqur 20 milliárdot, ez őrültség!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!