Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Erkölcsi kérdések

Népszava|2013. szept 11. 06:05
[A+ A-]
A kedves vezető nem szíveli, ha ki akarják oktatni erkölcsi kérdésekben. Ez emberileg teljesen érthető. A probléma csak az, hogy miniszterelnökként kérte ki magának. Mondhatnánk, ebben a tisztségben többet el kell viselni, mint egyébként. Ám ő azért mondja, mert maga szabná meg, hogy mit szabad és mit nem.
Kezében papír, abból idézi - "pontosan, szépen" - az őszödi beszéd megfelelő részletét. Hogy a szocialisták - élükön Gyurcsány Ferenccel - mindig hazudtak. Micsoda erkölcsi fertő. Majd' el is felejtettük, a szónok az Ember, Aki Sohasem Hazudott. És amikor - nem is először, vélhetően nem is utoljára - a piedesztálról beszél, nem nyílik meg a föld alatta és nem szakad rá a mennyezet.

Hiszen ő az, aki - még első miniszterelnöksége idején - a nem-taggyűlésen kifejtette, hogy "ne mi nyerjük a legtöbbet". Azóta persze ez az iránymutatás már elvesztette aktualitását, a jelszó 2010 óta éppen az ellenkezője. Már 2006-ban is - akkor még sikertelenül - próbálkozott a győzelemmel, amihez minden eszközt megengedettnek vélt. Hiszen ő mondta - amikor a kampánycsend megsértésére biztatott -, hogy "majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt' jónapot".

Azóta is így működik, minden esetben. Hadserege pedig - közlegények és tisztek - őt utánozzák. Vég nélkül lehetne sorolni a különböző eseteket, amikor az erkölcs kizárólag akkor számít, ha az ellenfélről van szó. A földügyek, a trafikmutyi, a lenyúlások és bekebelezések az élet szükséges velejárói, ha a kedves vezető és hűséges hívei vannak benne. A bukott baloldal, a libások, az offshore-lovagok pedig mind példák arra, hogy járnak azok az emberek - közlegények és tisztek -, akik nem a kétharmaddal vannak. Ezért velük szemben megengedett, sőt szinte kötelező is a karakter-gyilkosság, máskülönben aligha lehetne őket ellehetetleníteni a választók egy része szemében.

Az erkölcsök bősz védelmezője - a vélt győzelem mámorában - parlamenti viszontválaszában még tovább döngölte a földbe a gaz szocialistákat. "Én értem - mondta -, hogy önök egy kommunista világban nőttek fel és úgy tudnak gondolkodni..." Mesterházy Attila - akinek válaszolt - a rendszerváltás idején (1990-ben) 16 éves volt. Orbán Viktor pedig 27. Legközvetlenebb harcostársai - a kollégiumi fiúk - mind hasonló korúak. Kövér László (akkor 31) például addigra már megjárta az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetét is. Ma pedig ők érzik úgy, hogy - a magasabb erkölcs védelmében - joguk van kommunistázni és a baloldalt (úgy teljes egészében) az "átkos rendszer" örökösének nevezni. Ha tehetnék, nyilván Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy nyakába varrnák 56-ot és a megtorlásokat is, de idáig - egyelőre - még nem jutottak el. Ám a választásig még van idő, hogy kidolgozzák a megfelelő stratégiát.

A lényeg azonban az, hogy erkölcsi kérdésekben nem tűrik a kioktatást. Mivel már olyan magasra - pontosabban mélyre - jutottak, hogy legfeljebb ők oktathatnak bárkit, hogyan kell tisztességtelennek lenni, különösen, ha már a hatalom is a kezükbe került. Ebben valóban utolérhetetlenek.
Lenne mit tanulni tőlük. De nem szabad.

Hozzászólások (26)

A hozzászóláshoz .

rendicsek 2013.09.12. 09:06
[Aromango] [2013.szept.12. 00:20]

"mert a "kormanyvalto ellenzeknek" se erkolcsi tobblete, se mentalis, professzionalis folenye nincs...."

Mondod te. Viszont ha valaki veszi a fárdságot és rászán 2 - nem több - percet az életéből és végiggondolja, akkor rájön, hogy bizony Gy-B-M baloldali trió pártjaikkal együtt egy elvtelen, köpönyegforgató orbán viktorhoz és fideszéhez képest egy erkölcsi magasló, egy valóságos világítótorony. Tudod mi a legszomorúbb? Az, hogy ezt így teljes lelki nyugalommal ki lehet jelenteni ebben az országban, és nem téved vele az ember.
rendicsek 2013.09.12. 09:01
[Aromango] [2013.szept.12. 00:20]

"MIkor erted mar meg, hogy a moral, az erkolcs,az etika mar vagy 23-24 evvel ezelott kihalt a magyar politikai eletbol......partfuggetlenul.... kar olyan tulajdonsagot keresni ezekben a partvezernek alcazott haramiavezerekben, ami nincs is bennuk.... es a tarsadalom jo resze detto..... nezd meg, milyen alakok kerultek a felszinre a "rendszervaltast" kovetoen? Mint amikor egy leulepedett emesztot valaki folkavar, es a mar leulepedett,helyen levo trutyi mind a felszinre kerul....."

Rendben, ez mind igaz. Na de akkor ne erről beszélj! Nincs erkölcs, nincs etika, megszűnt - mint mondod - mert ezek a politikusnak nevezett izék kiölték. No és akkor jön egy ezeke közül az izék közül, aki erkölcsre, meg etikára próbálja oktatni az általa vezetett ország fenövekvő nemzedékeit. Nem kellene neked is a többivel együtt ordítani, vagy legalább itt leírni, hogy orbán viktor és bandája menjen a jó Q.É. anyjába és oktassanak erkölcsöt meg etikát ott, és annak, akinek akarnak, a magyar gyerekeket meg hagyják békén! (Most ölég durván fogalmaztam meg, de talán így érthetőbb.)

"Ne haragudj, de Te igen naiv vagy, ha a mai "politikusokon" barmilyen erkolcsi nivot kersz szamon....ha lenne bennuk valami nyoma az elkolcsisegnek, mar reg lemondtak volna...."

Én nem kérnék rajtuk számon erkölcsi nívót akkor, ha ők sem próbálnának rajtam, meg a gyermekeimen számon kérni. Ha ezt nem tennék, én sem foglalkoznék velük. Kussoljanak, dolgozzanak, majd küzdjenek tisztességgel - ha még jelent ez a fogalom nekik valamit, bár orbánnak már nem sokat, ahogy a választási törvényeket elnézem -, és próbáljanak nyerni újabb négy évre lehetőséget. De engem, meg a gyermekeimet ne nevelgessék mert nem az ő dolguk!! A saját rokonságukkal azt csinálnak, amit akarnak, de se én, se a többi, e körön kívül eső állampolgár nem a rokonuk!
kisspipin 2013.09.12. 03:32
"Orbán Viktornak komoly gondokat okoz az, hogy korábban volt valamilyen ügye, ami akkor ugyan elsimult, de ha nyilvánosságra kerülne, az a politikai szereplésének végét jelentené, olyan mértékben lejáratná őt." A "László" dosszié rejtélyét dr. Ilkei Csaba írta meg: "Állambiztonsági rendszerváltás, 1989: Ez egy életveszélyesen komoly ügy!" címmel.

Lehet hozni az ellenérveket. Szivesen olvasnám
Aromango 2013.09.12. 00:22

[Sutyi944] [2013.szept.11. 22:00]
(Aromangö)
Vezéred a "'
vezered neked az aradi hoher, melo kozben.... mar hulyeseggel inditasz....
Aromango 2013.09.12. 00:20

[rendicsek] [2013.szept.11. 10:52]
[Aromango] [2013.szept.11. 10:06]

Nem maszatol és nem beszél mellé. Olvasd vissza, amit leírtál! Úgy viselkedett azs orbán vezette fideszes ellenzék 8 éven keresztül a szoci kormányok ellen, ellenzékben. Most már csak egy kérdésem van.....:
Erkölcstelen, gyalázkodó, köpködő szenny alakok, akiknek a szájából erkölcs és etika egy szitokszó silányságával cseng, milyen alapon beszélnek mások erkölcstelenségéről, etikátlanságáról és főleg, hogy mernek másokat etikára, erkölcsre oktatni és kioktatni?! Hogy merészelnek ezek a hulladékok erkölcsöt meg etikát oktatni a felnövekvő nemzedékeknek?!"
MIkor erted mar meg, hogy a moral, az erkolcs,az etika mar vagy 23-24 evvel ezelott kihalt a magyar politikai eletbol......partfuggetlenul.... kar olyan tulajdonsagot keresni ezekben a partvezernek alcazott haramiavezerekben, ami nincs is bennuk.... es a tarsadalom jo resze detto..... nezd meg, milyen alakok kerultek a felszinre a "rendszervaltast" kovetoen? Mint amikor egy leulepedett emesztot valaki folkavar, es a mar leulepedett,helyen levo trutyi mind a felszinre kerul.....
Ne haragudj, de Te igen naiv vagy, ha a mai "politikusokon" barmilyen erkolcsi nivot kersz szamon....ha lenne bennuk valami nyoma az elkolcsisegnek, mar reg lemondtak volna....
Orban nyerniu akar, ehhez gyujt szavazatokat, baloldali es populista programmal...ennyi..... es sikerulni fog neki, mert a "kormanyvalto ellenzeknek" se erkolcsi tobblete, se mentalis, professzionalis folenye nincs....
Na es ki sziv? nem a politikusok... Baj-Gyur-Mes bukhat akarmekkorat, meg a kocsijukat se kell lecserelni szerenyebbre....
Pirandus 2013.09.11. 22:10
"Broáf" - és nem "boááá", mint valaki lejjebb írja. Ismétlem: "broáf" a szokásos szócska.
Pirandus 2013.09.11. 22:07
Mentális bűnözők? Nem, nem: gyakorlati bűnözők, nagyrabló köztörvényesek. De megússzák. Bűnfidesz kellett a népnek, megkapták. Minimum még öt évre, bár lehet, h közben kis özönvíz lesz. Undor.
Sutyi944 2013.09.11. 22:00
(Aromangö)
Vezéred a 2002es vesztessége után 4évíg be sem járt a parlamentbe, de a fizetését fel vette, és azóta is amit művel az szerinted tisztességes? Ő kérte számon Gyurcsány Ferencen hogy hazudott?-de ő azért vallotta be hogy változtassanak rajta. Orbán meg azt mondta ne azt nézzék mit mond hanem mit tesz. Nincs is összhangban a tetteivel amit igér vagy mond. Ezt azért mert imádod be kéne ismerni. Általában az ilyen emberek nagyot szoktak bukni, ha ismered picit a történelmet akkor tudhatod, van rá példa a környezetünkben elég sok a nem olyan régmúltból.
samester 2013.09.11. 15:18

[Poganydemokrata] [2013.szept.11. 13:59]
Klasszikusokat csak szöveg hűen :
"Andrásfalvy Bertalan, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere , 1992. február 25-i felszólalásában a háta mögött ülő „frakcióvezetőt” (Orbánt) jelölte meg a kereszténydemokratákat fricskázó ellenfeleként.
– A gyakran humorosnak tűnő megjegyzések mélyen sértik az alkotmányosságot – mondta Andrásfalvy. – Amikor a kereszténydemokrata oldalról valamilyen vallásos megnyilvánulás hangzik el, mögöttem a frakcióvezető elkiáltja: Imához ! ; vagy: Énekeljük el a Himnuszt ! "
Na azóta ez a „frakcióvezető" a legnagyobb templomba járó ! Talán megvilágosodott / megtért , vagy mi ?!
Poganydemokrata 2013.09.11. 13:59
"[rendicsek] [2013.szept.11. 13:24]"

Három (!) hónapot "dolgozott" egyetem után Szolnokon, mint szociológus gyakornok, továbbképzések szervezésében vett részt.
Ezt magyarul szarpasszírozásnak is hívhatnánk.
Konkrét, érdemi, társadalmilag hasznos munkának nem sok, 26 évre. A politikusi ténykedését inkább országrontásnak és güzülésnek nevezném, de munkának semmiképp.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Orb%C3%A1n_Viktor

"Politikai
pályafutását gimnáziumi alapszervezeti KISZ-titkárként kezdte.[3] Politikai hozzáállása saját elmondása alapján a honvédségben eltöltött idő alatt változott meg gyökeresen, ahonnan teljesen más emberként távozott. Korábban a szocialista rendszer naiv és elkötelezett híve volt."

Kösz! Olyan gyökeresen megváltozott a seregben a világnézete, hogy az egyetemen KISZ-titkár volt.
Na eltakarodik ez a képmutató mocsok a sunyiba, fujjj! Sülne ki a szeme, hazug disznó!
Ja, és "Csuhások, térdre!" után a pápához járul családostul, kézcsókra az álszent műájtatos. Boáááá!
laczbe 2013.09.11. 13:39
Mi, Orbán Viktor Magyarország kétharmadnyi miniszterelnöke kijelentjük: Önök a kommunista világ hívei, csak nem úgy mint mi. Akkor még: én, nemcsak bomlasztója voltam ennek a kommunista világnak, hanem egyenesen élesztője, mondhatnám, kovásza lehettem volna. És önök beszélnek erkölcsről, akik Gyurcsánnyal az élen a napszak minden percében és másodpercében hazudtak és ma is folyamatosan, sőt éjszaka is egyfolytában. Nemkülönben mint én, aki soha nem mondtam nem kicsit, nagyot, csak ha kérdeztem. A jó isten ostora megbünteti önöket, mert mind aki a bukott baloldalon áll, megérdemli.
A korábbi választás kampánycsendjében is fennhangon hirdettük az igazságot és ma mi, akik a legtöbbet nyertünk a mostani választásnak köszönhetően és folyamatosan nyerünk, az erkölcsi magaslatok tetejének és piedesztáljának hátat fordítva, lenézünk önökre, mondhatni lenézzük önöket, akik az erkölcstelenség, a hazaárulás, a nemzet megalázásának és kifosztása talajának mélypontpontjáról felemelkedve, szinte már a pokol tornácán állnak, Gyurcsánnyal és Bajnaival, valamint Mesterházyval az élen.
rendicsek 2013.09.11. 13:24
[corsac] [2013.szept.11. 12:43]
"Elgondolkoztató az is, hogy valaha dolgozott-e ez a fickó?
És persze az is, hogy miből lett a vagyona?"

Ezen kár gondolkodni. Mint megtudtam itt valakitől - bocs, de nem emlékszem, ki volt - valahol Kelet Magyarországon az egyik városban talán három hónapot - ha jól sejtem - dolgozott valami önkormányzati irodában. Ennyi, slussz - passz, ennek a csúszómászónak ennyi élettapasztalata vagyon. Se egy normális állás, se egy vállalkozás, van viszont vagyon, nem is akármekkora, a semmiből...... Gyönyörű nem? Ezt csináljátok utána! Egy igazi magyar Harry Potter!
Poganydemokrata 2013.09.11. 13:13
"[corsac] [2013.szept.11. 12:43]
emlékezzünk csak Orbán Viktornak tízegynéhány évvel ezelőtti böffenetére is: Már csak azért is örülni kell a külföldi tőke megjelenésének, mert a magyarok az ilyen cégeknél tanulták meg, hogy nem szabad lopni a munkahelyen."

Kivéve a gyevi bírót, orbáncot, simlicskát stb.
corsac 2013.09.11. 12:43
[DudasF] [2013.szept.11. 11:13]
,,...az állami tulajdon társadalmilag ellenőrzött magánkézbe adását szeretnénk."

Nem jól látod! Nem az a problémája Orbánnak, hogy magánkézben van, hanem az, hogy nem nemzeti magyar kézben! Szóval az a probléma, hogy a tulajdonos nem ... Simicska Lajos.

Egyébként azonban emlékezzünk csak Orbán Viktornak tízegynéhány évvel ezelőtti böffenetére is!
"Már csak azért is örülni kell a külföldi tőke megjelenésének, mert a magyarok az ilyen cégeknél tanulták meg, hogy nem szabad lopni a munkahelyen" - szaladt ki belőle az európai iparkamarák egyik budapesti fórumán. (Egyébként köszönet néked, hogy letolvajoztál, te disznó Viktor!)

Orbán Viktor soha nem dolgozott a külföldi tőke cégeinél!
Belegondolva, a színtiszta magyar tőke cégeinél sem!
Elgondolkoztató az is, hogy valaha dolgozott-e ez a fickó?
És persze az is, hogy miből lett a vagyona?
DudasF 2013.09.11. 11:13
Tegnap a parlamentben néhány kormánypárti képviselő azzal ostorozta a baloldalt,hogy eladták az országot.
Nézzük mi lett volna ha 1990-ben Orbán Viktor nyer.
Választási felhívás : Magyar Narancs, 1990.február 5. FIDESZ
,,- - - az állami tulajdon társadalmilag ellenőrzött magánkézbe adását szeretnénk."
A fiatalok és a rendszerváltás : Népszabadság,1991.szeptember 28. Orbán Viktor
,,- - - a mai fiatalok csak alkalmazottai lehetnek a tulajdonért folytatott harc mai nyerteseinek."
Vagyis,nem a privatizációval van a baj,hanem azzal,hogy ők kimaradtak belőle.
A Fidesz parlamenti választási kampánya 1991.október
,,A fiatal demokraták,gazdasági liberalizmusukat félretéve az ellenőrzött privatizáció híveként mutatkoztak."
Ők mutogatnak vissza,az egész országot eladták volna.
rendicsek 2013.09.11. 11:06
[Aromango] [2013.szept.11. 06:23]
"Tudom Orban sem volt kulonb, anno.... de az akkor volt, most meg most van..... "

Óóóóóó bacca meg a macska! Akkor már nem is szóltunk, hogy nem szakad a fideszedre......!

"valakinek meg kellene kezdeni az "abbahagyast"....."

Miért mindig más kezdje el, miért nem kezdi el az a fidesz, amelyik ezt a stílust meghonosította a politikában? Miért nem kezdik azok, akik politikai ellenfélből ellenségeket kreáltak, akik megoisztották az ország népét, barátokból ellenségeket csináltak (mert a haza nem lehetett ellenzékben ugye)?? Miért nem azok kezdik, akik 2002 óta feszültségben és békétlenségben tartják ezt az országot?? Miért nem azok kezdik, akiknek köszönhetjük az egészet a nyugtalansággal, békétlenséggel együtt? Miért mindig azok idomuljanak hozzájuk, akik védekezésképpen - más lehetőség nem lévén -, visszalőttek azzal a fegyverrel, amivel őket lőtték??

" hanem az, hogy a mindenkori kormanyzati munkat epito kritikaval illesse.... "

Ez a kormány semmilyen kritikából nem ért, mert ahhoz önkritikájának kellene lennie. Akár építő, akár bíráló jellegű a kritika, azon csak besértődni tudnak, és minden kritikából harcos támadást kreálnak, úgy állítják be, mintha belső és külső ellenség támadná a magyarságot és a hazát (ezt hívják háborús retorikának). Az a megdöbbentő, hogy még mindig vannak olyanok, mint te, akiknek ez nem tűnik fel, akik észre sem veszik, hogy mi is történik valójában körülöttük, inkább beállnak a sorba és együtt háborognak a kormánnyal olyan dolgokért, amikért nem háborogni kellene, hanem végig kellene gondolni őket és tanulni belőlük, megszívelni, megfogadni őket és a tanultakat felhasználva javítani a hibákat. Nem, itt ilyen nincs! Itt egyszerűen azt képzeli magáról a kormányoldal, hogy ők soha nem hibáznak, tévedhetetlenek. Nem is csoda hát, ha mindenen besértődnek: ilyet önértékelési zavarokkal küszködő, saját maguk tudását és tévedhetetlenségét, egóját túlértékelő emberek tesznek, akik ön- és közveszélyesek.
rendicsek 2013.09.11. 10:52
[Aromango] [2013.szept.11. 10:06]

Nem maszatol és nem beszél mellé. Olvasd vissza, amit leírtál! Úgy viselkedett azs orbán vezette fideszes ellenzék 8 éven keresztül a szoci kormányok ellen, ellenzékben. Most már csak egy kérdésem van.....:
Erkölcstelen, gyalázkodó, köpködő szenny alakok, akiknek a szájából erkölcs és etika egy szitokszó silányságával cseng, milyen alapon beszélnek mások erkölcstelenségéről, etikátlanságáról és főleg, hogy mernek másokat etikára, erkölcsre oktatni és kioktatni?! Hogy merészelnek ezek a hulladékok erkölcsöt meg etikát oktatni a felnövekvő nemzedékeknek?!
Poganydemokrata 2013.09.11. 10:41
"[wizes] [2013.szept.11. 07:50]"

Igazad van, kivéve Kuncze vádolását.
Emlékezetem szerint a székházlopás - vele, általa orbáncék meggazdagodása - '94 előtt történt, amikor még nem Kuncze volt a belügyminiszter.
(Utánanéztem: '93 májusában robbant ki:
http://nol.hu/lap/hetvege/20130525-eroterv_es_kaszino_volt_botrany_lett ).
Akkor a belügyminiszter Boross Péter volt, aki később hazánk első szabadon megbukott miniszterelnöke (© dr. Farkasházy Tivadar) lett, Vagyis a kártékony sunyi vén átvedlett komcsi trotty vastagon sáros ebben a sötét ügyben is, ördög nyugosztalja!
Aromango 2013.09.11. 10:06
[samester] [2013.szept.11. 06:55][Aromango] [2013.szept.11. 06:23]
. "
Igazad van . Mi ebben a probléma ? Korrektül leírtad , hogyan viselkedtek 8 évig Orbán és talpasai ! Most , hogy vissza nyal a fagyi , már nem tetszik ? "
maszatolsz...... mellebeszelsz..... en az illemet,etikat, moralt partfuggetlenul ertem...teljesen mindegy, hogy melyik part gyakorolja a bunkosagot..... vagy melyik part janicsajra, partkatonaja, szpahija...... egyik hozzaszolasomban irtam,Magyarorszagon a " rendszervaltas" elott ivben meghalt az erkolcs, a moral,az etika... nezd meg,mit muvelnek a szabadon valasztottak munkaidoben, munkaidon kivul, teljesen fuggetlenul attol, melyik parthoz tartoznak... a felaron valo bufezestol a szamla nelkuli koltsegteritesig, a kivonulasoktol a nem szavazasig, stb..... nezd meg, hogy a forumunkon hozzaszolok egy resze micsoda verbunko,taplo, tusko....
Sajnalom nagyon, de ezek vannak.....
A legutolso kepviselo, akinek moralja volt, az Szokolay Zoltan volt, az MDF frakcioban,aki lemondott a kepviselosegerol, mert egy kis haramiabanda valami rossz beszeddel inszinualta.....
corsac 2013.09.11. 08:44
Ó, az erkölcsi kérdések! Azok bizony a keresztény államok fő problémái!
Példa a legkeresztényibb állam, vagyis Spanyolország. Ott is volt forradalom, egy időben a krími háborúval. Nem véletlenül, mert a titkos diplomácia szintjén összefüggött vele. Egy bizonyos Karl Marx nevű újságíró is foglalkozott a spanyol eseményekkel, és így tudósított a kor egyik legszínvonalasabb újságjában, a New York Daily Tribune-ban arról, hogy milyen erkölcsi alapjai vannak ennek a forradalomnak:

...Egyetlen forradalom sem nyújtott botrányosabb színjátékot államférfiainak magatartásában, mint ez, amelyet az „erkölcsösség” érdekében kezdeményeztek. A jelenlegi spanyol kormányt alkotó régi pártok között (Espartero hívei és Narváez hívei között) létrejött koalíció semmi mással nem foglalkozott annyira, mint a zsákmányolt hivatalok, állások, javadalmak, címek és kitüntetések elosztásával. Dulce és Echagüe megérkeztek Madridba, és Serrano engedélyt kért az odajövetelre, hogy részt biztosítson maguknak a martalékból. A moderadók és a progresszisták között nagy a viszály, az előbbieket azzal vádolják, hogy ők neveztek ki minden tábornokot, az utóbbiakat, hogy ők foglalták el az összes politikai kulcspozíciókat. Hogy a „csőcselék” bizalmatlanságát eloszlassák, Pucheta torreádort a vágóhidak igazgatójából rendőrfőnökké léptették elő. Még a „Clamor Público” is, ez a nagyon mérsékelt lap kifejezést ad csalódásának: „A tábornokok és a vezetők méltóbban viselkedtek volna, ha elutasítják az előléptetést, s ezzel, az önzetlenség nemes példáját adva, magukat a forradalom által meghirdetett erkölcsi elvekhez tartották volna.” A zsákmány szemtelen felosztása a követi állások juttatásában is megnyilvánul. Nem beszélek sem Señor Olózaga párizsi kinevezéséről, jóllehet amikor 1843-ban Espartero követe volt ugyanennél az udvarnál, Lajos Fülöppel, Krisztinával és Narváezzel konspirált; nem beszélek Alejandro Monnak, Narváez 1844-es pénzügyminiszterének bécsi, Rios Rosas lisszaboni és Pastor Díaz torinói kinevezéséről sem; ez utóbbi kettő nagyon közepes tehetségű moderado. De beszélek arról, hogy Gonzáles Bravót a konstatninápolyi követségre nevezték ki. Ő a spanyol korrupció megtestesülése. 1840-ben kiadta az „El Guirigay” („A Szleng”) c. élclapot, bizonyos fajta madridi „Punch”-ot, melyben a legdühösebb támadásokat intézte Krisztina ellen. Három évvel később mohó állásvágy szilaj moderadóvá változtatta át. Narváez, akinek hajlékony eszközre volt szüksége, Bravót Spanyolország miniszterelnökeként használta fel, majd kirúgta, mihelyt nélküle is boldogult. Miniszterelnöksége idején Bravo bizonyos Carrascót nevezett ki pénzügyminiszterré, aki valósággal kifosztotta a spanyol kincstárat. Atyját, aki kisebb tisztviselő volt a pénzügyminisztériumban és onnan hivatali visszaélések miatt kidobták, pénzügyi államtitkárhelyettéssé tette, sógorát pedig, a Principe Színház egy tányérnyalóját kinevezte a királynő kamarásává. Amikor Bravónak szemére vetették pártütését és korrupcióját, így felelt: „NEM NEVETSÉGES DOLOG-E, HOGY AZ EMBER MINDIG UGYANAZ MARADJON?” Ez az ember az erkölcs forradalmának kiválasztott követe.…


Hát ilyen egy erkölcsi forradalom!